overdrive


overdrive 1.0

(transport, verkeer en reizen)

topversnelling, meestal de vijfde versnelling van een motorvoertuig die men bij een hoge kruissnelheid gebruikt om het toerental van de motor en het brandstofverbruik te verlagen zonder de snelheid te verminderen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een overdrive…

is een constructie

  • [Functie] dient om bij een voertuig op hoge kruissnelheid, het motortoerental en het brandstofverbruik te verlagen onder handhaving van de snelheid
  • [Plaats] bevindt zich in de versnellingsbak

    Algemene voorbeelden


    De 4,9 liter achtcilinder leverde 120 pk waarmee het voertuig met gemak hoge snelheden (130 km/h!) haalde op de Autobahnen. Een overdrive die bij hoge kruissnelheden het toerental beperkte, was standaard. Maar met een prijs van 17.850 Reichsmark (omgerekend volgens de vooroorlogse koers ruim 10.000 gulden!) was de Horch 951 A Limousine alleen voor welgestelden weggelegd.

    http://www.audi.nl/nieuws/?/nieuws/nieuws_item0.html,

    Vaste verbindingen


    in overdrive staan; in de overdrive staan; in zijn overdrive staan

    1. in de topversnelling geschakeld staan

      Als hij in zijn drie staat en ik rij rustig op de rijksweg gaat hij in zijn lockup ... niets aan de hand; als hij in zijn overdrive staat gaat hij ook in zijn lockup ... niets aan de hand; na ongeveer 10 a 15 min begint hij uit zijn lockup te schieten en er gelijk weer in.

      http://forum.davc.nl/viewtopic.php?f=11&t=1917&start=15,

    2. een zeer hoge of excessieve mate van activiteit, productie enz. vertonen

      Hij snelt van hot naar haar en wekt met veel misbaar de indruk dat het hoofd hem omloopt, dat de stoom hem bijna uit de oren komt. Hij staat altijd in de overdrive, want hij moet sneller zijn dan anderen. Wie snel is, die verbluft. En wie verbluft, die wint.

      NRC,

    in overdrive schakelen; naar overdrive schakelen

    1. overschakelen naar de stand van de topversnelling

      De koppelomvormerkoppeling grijpt pas aan zodra de versnellingsbakvloeistof en de motorkoelvloeistof voldoende warm zijn meestal pas na 1,6-4,8 km rijden. Omdat het motortoerental hoger is wanneer de koppelomvormerkoppeling niet aangrijpt, kan het lijken alsof de versnellingsbak in koude toestand niet in overdrive schakelt. Dit is een normale eigenschap.

      http://www.jeepforum.nl/showthread.php?t=3809&page=2,

      Als je 50 km/u rijdt, klinkt de motor dan alsof je in een fictieve 3e versnelling rijdt, of de 4e? Bij een gezonde vario hoor je de bak duidelijk in overdrive schakelen, dus een beduidend lager toerental dan bij rustig accelereren.

      http://forum.volvo300club.nl/archive/index.php/t-3125.html,

    2. zijn hoogste prestatievermogen inzetten

      Cercle Brugge moest gisteravond nooit in overdrive schakelen om de beoogde 40 punten te bereiken. Moeskroen kon in negentig minuten geen enkele kans afdwingen en zit plots in slechte papieren.

      http://www.sportwereld.be/Uitslagen/Ploeg/Index.aspx?competitie=vbcohkl1be0708&ploeg=vbcohkl1be0708-vb67evle-757k4p&dossier=3210&articleID=GEDELP4K,

    in overdrive zetten

    1. doorschakelen naar de stand van de topversnelling

      De auto in overdrive zetten en flink van jetje geven is er helaas ook niet meer bij: 30, 50 en 70 km per uur zijn de meest gangbare richtsnelheden.

      www.psychoburger.net/psychoburger/newpage13.html,

    2. in zeer hoge of excessieve mate actief doen worden

      Virus zet cellen in overdrive [...] - Amerikaanse onderzoekers ontdekten hoe een virus te werk gaat om kanker te veroorzaken. Of iets voorzichtiger geformuleerd: ze vonden bij een virus dat wat met kanker te maken lijkt te hebben: een eigenschap die kan verklaren hoe het dan wel kanker verwekt.

      De Standaard,

    in overdrive

    1. in een staat van zeer hoge of excessieve activiteit, gewaarwording enz.

      Veertien mannen uit de Dominicaanse Republiek en maar zingen, blazen, trommelen. Donkere dames het podium op, allerlei zwierige erotische suggesties, en het publiek maar meehossen. Geest op nul, lichaam in overdrive. Dat is het natuurlijk: de Antilliaanse Feesten halen orkesten in uit de Latijnse en Caribische muziek die in hun eigen biotoop floreren en hier dus geen westerse show opvoeren, maar het spel spelen zoals ze dat steeds doen.

      De Standaard,

    overdrive 2.0

    (muziek)

    geluidseffect dat elektrische gitaren een typisch scheurende klank geeft en ontstaat door doelbewuste klankvervorming
    Aangetroffen in de verbinding in overdrive.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Overdrive…

    is een geluid; is een onstoffelijke zaak

    • [Geluid] geeft elektrische gitaren een typisch 'scheurende' klank
    • [Oorzaak] wordt veroorzaakt door klankvervorming die ontstaat doordat men het geluidssignaal van de gitaar doelbewust groter maakt dan de capaciteit van de versterker
    • [Middel] wordt voortgebracht door een elektrische gitaar
    • [Omstandigheid] wordt vooral toegepast in popmuziek, rockmuziek en metalmuziek

    Algemene voorbeelden


    Hij kent zijn klassiekers. Hound Dog Taylor vindt hij cool. En Brewer Philips vindt hij nog straffer: "Geweldige boogie: die gitaar in overdrive, dat is punk."

    De Standaard,

    Volgende zet: een microfoon. De gitaarversterker had twee ingangen. Floris en Godfried versmolten tot een woedende klank, continu in overdrive. De rest stond erbij en keek ernaar. Met hun trommeltjes, cassetterecorders, drilboren en betonmolens.

    Open gelijk een mond, Jeroen Olyslaegers,

    overdrive 3.0

    (muziek)

    wijze van zingen die zich kenmerkt door een luide, roepende stem en scherpe, metalige klanken en die onder meer in rockmuziek wordt toegepast
    Ook aangetroffen in de verbinding in de overdrive.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Overdrive…

    is een zangstijl; is een onstoffelijke zaak

    • [Geluid] klinkt luid, scherp en metalig
    • [Middel] wordt voortgebracht door de menselijke stem
    • [Omstandigheid] wordt onder meer toegepast in rockmuziek

      Algemene voorbeelden


      Overdrive bezit veel scherpte of een metalen klank die te herkennen is aan iemand die "hee" roept op straat. Wanneer er hard wordt gezongen of gesproken in het lage deel van de stem, is dit meestal overdrive. In deze stemfunctie en ook in de volgende (belting) wordt er steeds meer beroep gedaan op een goede ademsteun. Overdrive klinkt dus altijd hard en wordt bereikt door te doen alsof je een hap uit een appel neemt. Als eerste komen we hier een beperking tegen voor wat betreft de toonhoogte. Overdrive laat zich bij vrouwen slechts horen tot ongeveer d2 en bij mannen tot c2. Ook hier komt de klinkerbeperking om de hoek kijken en zijn er hier maar twee mogelijkheden. In de hoogte dienen alle klinkers te worden veranderd naar een "ee" (als in zee), of naar "oo" (als in do). Goede voorbeelden van zangers in deze vocale versnelling zijn Freddie Mercury en Axl Rose.

      http://www.jeroenmanuhutu.nl/images/Overzicht%20Complete%20Vocal%20Technique.pdf,

      Bij luid spreken of zingen in de laagte gebruik je meestal overdrive. Overdrive wordt in niet-klassieke muziek zoals rockmuziek gebruikt als het volume sterk moet zijn en er veel metaal in de klank is gewenst. Overdrive wordt in klassieke muziek gebruikt door mannen met een groot volume. Vrouwen gebruiken in klassieke muziek geen overdrive, behalve sommigen in het lage gedeelte van de stem. Overdrive gebruik je als je roept.

      http://www.zangtechniek.nl/sadolin/,

      Met een stem in de overdrive, zo een die toonloos hard klinkt teneinde de valsheid te overstemmen en die alle nuances in emotie wegschettert, zong ze ondertussen een liefdesliedje.

      http://www.groene.nl/1998/51/ks_digitalehelden.html,