overtreder


overtreder 1.0

iemand die een overtreding begaat

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een overtreder…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] doet iets dat niet geoorloofd is, bv. volgens de wet of volgens de regels van een spel of een sport

    Algemene voorbeelden


    Voor het vervullen van hun opdrachten moeten de arbeidsinspecteurs over een aantal juridische middelen beschikken [...]. Zij hebben hierbij inzonderheid het recht om: de werkgever en de werknemers te verhoren [...]; de identiteit te controleren van de personen die zich op de werkplek bevinden, van de personen te eisen dat zij identiteitsbewijzen overleggen, te trachten met andere middelen (foto-, film- of video-opnamen) de identiteit van de personen te achterhalen; - waarschuwingen of raad geven; - voor de overtreder een termijn vaststellen waarbinnen hij zich in regel moet stellen.

    http://meta.fgov.be/pc/pcc/nlcc10.htm

    Dit betekent dat het openbaar ministerie aan de overtreder voorstelt om geen strafprocedure in te stellen, mits een "boete" wordt betaald.

    http://allserv.rug.ac.be/%7Egmartyn/Syllabus.html,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een grote overtreder
    • een hardnekkige overtreder
    • een jeugdige overtreder
    • een kleine overtreder
    • een notoire overtreder
    • een zware overtreder

    In zes weken tijd schreef een politieteam 1500 bekeuringen uit en nam 117 scooters in beslag. De rechter kreeg donderdag de acht grootste overtreders die de politie in de kraag had gevat, voor zich.

    de Volkskrant,

    Er gaat bijna geen dag voorbij of op de voorpagina's van kranten verschijnen er onthullende foto's van toiletten in winkelcentra, hotels en bioscopen [...]. Sinds 1989 staat er op het niet doortrekken van het toilet na gebruik een boete van 3.300 frank. Voor hardnekkige overtreders kan de boete oplopen tot ruim 22.000 frank.

    De Standaard,

    VVD'er Griffith [...] vindt dat Donner nog strenger moet optreden en justitie bijvoorbeeld geen drugskoeriers zonder dagvaarding meer mag vrijlaten [...]. Ook stelt ze voor jeugdige overtreders als volwassenen te behandelen.

    Reformatorisch Dagblad,

    De bedoeling van dit politie-optreden is dat kleine overtreders de weg naar de zware misdaad wijzen. Dieven van auto's of van autoradio's worden zorgvuldig verhoord over hun contacten.

    NRC,

    In ernstige gevallen kan gedacht worden aan de intrekking van een aanwezige vergunning. Aangezien dit een zeer ingrijpend middel is dient de intrekking in beginsel slechts te worden toegepast bij notoire overtreders of bij een ernstige overtreding van het verbod.

    http://www.milieuom.nl/nota.pdf,

    Een alcoholslot is nuttig bij projecten waarbij notoire overtreders begeleid moeten worden.

    De Limburger,

    Verder zal het rijbewijs sneller vervallen voor zware overtreders en recidivisten.

    http://www.agalev.be/code/nl/news_arc.cfm?id_magazine=256,

    in voorzetselgroep


    • optreden tegen overtreders
    • een proces-verbaal tegen overtreders

    Met assistentie van de politie is strikt opgetreden tegen overtreders en zijn enkele tientallen processenverbaal opgemaakt.

    http://www.aid.nl/index2.html,

    Bevorder dat in het overhedenoverleg een bezinning plaatsvindt op handhaving en gedogen. Bevorder daarbij tevens een maatregel die het bestuursorganen mogelijk maakt effectief op te treden tegen overtreders die uitgaan van de stelling: eerst doen, dan legaliseren.

    http://www.edam-volendam.nl/

    Dus weinig of geen gerichte controles en - voor zover wij konden nagaan - alsnog geen processen-verbaal tegen overtreders.

    De Standaard,

    • jacht op overtreders
    • jagen op overtreders

    Jacht op overtreders in verkeer. Automobilisten en bromfietsers die het in Maastricht niet zo nauw nemen met de verkeersregels lopen sinds een aantal dagen een veel grotere kans gepakt te worden.

    De Limburger,

    Op de genoemde wegen zal de komende vier jaar met manskracht en materieel veel intensiever gejaagd worden op overtreders.

    De Limburger,

    • de aanpak van overtreders
    • het oppakken van overtreders

    We helpen de politie dan bij controles of bij het oppakken van overtreders.

    http://www.bop.vgc.be/tijdschriften/wablieft/wab376/Wa76idk3.txt

    Men mag er zeker van zijn dat een efficiënte persoonlijke aanpak van elke overtreder minstens een even grote, of een grotere afschrikkingskracht zou uitgeoefend hebben dan een beperkt geldelijk verlies.

    http://users.skynet.be/sky50779/recht1.htm

    met voorzetselgroep


    • overtreders van het auteursrecht
    • overtreders van de milieuregels
    • overtreders van het reclameverbod
    • overtreders van het rookverbod
    • overtreders van de snelheidslimiet
    • overtreders van de verkeersregels
    • overtreders van de wet

    Met zijn armen zwaaiend om ruim baan te maken zette hij het op een draf en opeens stond hij te piesen, midden op het trottoir, een wildplasser van grote allure, een weergaloos overtreder van de wet!

    Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

    Overtreders van het reclameverbod riskeren een gevangenisstraf van één maand tot één jaar en/of een boete van 20.000 tot 200.000 franc (ruim 1000 tot 10.000 gulden).

    NRC,

    Het aantal overtreders van de snelheidslimieten van 100 en 120 kilometer per uur liep terug tot gemiddeld vijf procent.

    NRC,

    De politie van de Amerikaanse stad Dallas vond een succesrijke methode om overtreders van de verkeersregels te dwingen hun bekeuringen te betalen. Zij liet onlangs honderden verkeerszondaars per brief weten dat zij een auto of een reis naar de Olympische Spelen hadden gewonnen. De prijs zou in het politiebureau worden uitgereikt. Daar wachtten de agenten de verkeersovertreders op.

    De Standaard,

    met substantief ervoor


    • het percentage overtreders

    Doel van het project is om het aatnal ongevallen met ongeveer twintig procent te reduceren door het percentage overtreders terug te brengen tot vijftien.

    Meppeler Courant,

    Doel is het aantal snelheidsovertreders op drukke wegen binnen de bebouwde kom tot vijftien procent terug te brengen. Momenteel bedraagt het percentage overtreders meer dan vijftig procent.

    Meppeler Courant,

    met infinitief met te


    • om overtreders te straffen

    Ik kan daarvoor inderdaad hulpagenten inzetten, maar ik kan die beter inzetten om pv's te schrijven, om overtreders te straffen.

    De Standaard,

    Zo eist de kerk in het Ancien Régime de strikte zondagsrust. Ze kan de wereldlijke overheid vragen om de overtreders te straffen. In de werkelijkheid knijpen bijna alle pastoors een oogje dicht tijdens de oogsttijd. Aldus leren de meeste Vlamingen het verschil kennen tussen de theorie en de praktijk van de wet. Braaf zijn en je bek houden loonde.

    http://forum.politics.be/archive/index.php/t-2813.html,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • overtreders of misdadigers

    Bovendien schept elke nieuwe wet of verordening nieuwe overtredingen, misdrijven of zelfs misdaden, en dus ook overtreders of misdadigers.

    http://users.skynet.be/sky50779/recht1.htm

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen