palestijnensjaal


palestijnensjaal 1.0

sjaal, meestal zwart-wit gekleurd, die als traditioneel hoofddeksel wordt gedragen door voornamelijk mannen in sommige Arabische landen om hen te beschermen tegen kou, zon, stof en zand, maar die, omdat voormalig PLO-leider Yasser Arafat de sjaal altijd droeg, is verworden tot een symbool van de Palestijnse strijd en later ook als politiek statement en als modieuze accessoire werd gedragen in westerse landen; sjaal zoals die door voormalig PLO-leider Yasser Arafat werd gedragen; sjaal van de overleden Palestijnse leider Yasser Arafat; arafatsjaal

Semagram


Een palestijnensjaal…

is een sjaal; is een traditioneel hoofddeksel; is een kledingstuk

   Algemene voorbeelden


   Ik heb me altijd al geïnteresseerd voor spirituele zaken, heb psychologie gestudeerd, doe al zo'n 25 jaar aan yoga, maar ben ook al sinds Provo anarchistisch georiënteerd, heb m'n palestijnensjaal aan de kapstok hangen en heb al vaker op de barricaden gestaan.

   http://utopia.knoware.nl/users/isja/appelscha/spiri.htm#Hendrix

   De Zweedse koning Carl Gustav heeft zich de woede op de hals gehaald van een aantal bevolkingsgroepen, door met een palestijnenjaal om zijn hals rond te lopen. Tijdens zijn jubileumtoer langs provincies kregen hij en zijn vrouw, koningin Silvia, ieder een sjaal van iemand uit het publiek. Daarop staan de Rotskoepel en de al-Aqsa moskee afgebeeld, met in het Arabisch eronder de tekst 'Onze Aqsa, niet hun tempel'. Joodse organisaties zijn not amused.

   http://wereldnieuws.blog.nl/politiek/2013/08/16/rel-om-palestijnensjaal-zweedse-koning,

   Anciaux schrijft dat de palestijnensjaal nooit een agressief of negatief symbool is geweest en dat door hem te verbieden elke drager ten onrechte als potentiële agressieveling wordt gestigmatiseerd.

   http://books.google.nl/books?id=pquhdGnndUsC&pg=PA69&lpg=PA69&dq=palestijnensjaal&source=bl&ots=c2Mu3eODZ4&sig=f_2bvRzH9l_TCn8v3XuXw_ahJS4&hl=nl&sa=X&ei=RbtfU4v9L8mkPYq6gbgO&ved=0CE0Q6AEwBTge#v=onepage&q=palestijnensjaal&f=false

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding