palindroom


palindroom 1.0

woord dat of zin die zowel van links naar rechts, als omgekeerd, kan worden gelezen, doorgaans zonder betekenisverandering
Bij uitbreiding ook in toepassing op getallen en data, zoals de datum 22-02-2022.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een palindroom…

is een woord of zin; is een taaluiting

  • [Deel] bestaat uit letters of woorden
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kan zowel van links naar rechts als van rechts naar links gelezen worden, in de regel zonder betekenisverandering
  • [Voorbeeld of specimen] zijn bijvoorbeeld woordpalindromen of naampalindromen

    Algemene voorbeelden


    Maar na enige tijd krijgt u de handigheid om ook zonder machine met woorden te rekenen. Kunt u bij voorbeeld niet uit uw hoofd berekenen wat de uitkomst is van libelle x dooi+ bil? De onhandige bouw van onze woordmachine verplicht ons om de woorden van achteren naar voren in te tikken. Daarom is het prettig om ons geheel tot palindromen te beperken. Woorden dus als libellebil, edezede, seissies, lege zegel, slegels, gooioog, deo-hoed, geldleg, sissi's [...], eissie, gillig, lobbol, doggod, liggil, solo's, soho's, lebel, deed, dood, soos, ebbe, egge, bob, ede, hoh, lol, sos, enzovoorts.

    Televisie, psychiaters, computers en andere griezelverhalen, Piet Grijs,

    Palindroom - Woorden en Namen. Woord Palindromen: Daad. Dood. Droommoord. Droomoord. Kajak. Kok. Legovogel. Lel. Lepel. Lol. Maandnaam. Madam. Mam. Meetsysteem. Plaats en Naam Palindromen: Anna. Bob. Ede. Epe. Hannah. Natan. Onno. Otto. Reinier.

    http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/taal/5110-palindroom-top-10-stem-mee.html,

    Wat fascineert mij zo aan palindromen? Palindromen zijn zinnen die je van achter naar voren kan lezen met hetzelfde resultaat als van voor naar achter. Steeds in ere, heren, is de ets, is een palindroom van Piet Burger. Waarom hou ik van die zin? En van de ruim duizend andere Nederlandse palindromen?

    NRC,

    Ik was een beetje uitgekeken op palindromen. Palindromen zijn zinnen die symmetrisch zijn in hun letters. "Mooie zeden in Ede" zei oom, is zo'n palindroom. Vijftig jaar geleden was dat het enige palindroom dat ik kende. Nu ken ik er duizenden, die ik in 1991 in het boek SYMMYS heb uitgegeven.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen