panseksueel


panseksueel 1.0

(seks, gender en relaties)

seksueel, romantisch of emotioneel aangetrokken tot mensen ongeacht hun genderidentiteit of en biologische geslacht

Algemene voorbeelden


Zo loopt op MTV momenteel het datingprogramma "Are you the one?" De 16 deelnemers zijn dit seizoen panseksueel, in theorie kunnen ze dus met iedereen (M/V/X) een match hebben.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/08/14/de-andere-geaardheden-naast-homo-of-heteroseksualiteit/,

Ik las in de VPRO-gids dat uit mijn laatste boek nu eindelijk tot uiting komt dat ik homoseksueel zou zijn. Maar ik geloof dat het verkeerd is de conclusie te trekken dat iemand homoseksueel is wanneer hij homoseksuele ervaringen heeft gehad. Ik kan mij veel beter panseksueel noemen.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000029455:mpeg21:a0274,

Janelle Monáe heeft zichzelf 'bevrijd' in een interview met het blad Rolling Stone. Daarin onthult ze dat ze panseksueel is. De 32-jarige zangeres geeft daarmee aan dat ze op mensen valt, ongeacht hun sekse of genderidentiteit.

https://www.telegraaf.nl/entertainment/1969088/janelle-monae-is-panseksueel,

Was Shaffy panseksueel – volgens Joop Admiraal was 'heel Amsterdam' verliefd op Ramses –, Pia Beck was in de jaren vijftig al openlijk en onproblematisch lesbisch.

https://www.groene.nl/artikel/pia-beck,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • de panseksuele vlag

De panseksuele vlag wordt sinds 2010 gevonden op het internet. De kleur roze verwijst naar vrouwen, blauw naar mannen en geel naar genderqueer, zoals agender, bigender en genderfluid. Ook is er een panseksualiteitssymbool dat in de kleuren van de vlag kan worden afgebeeld.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Panseksualiteit

Woordfamilie


Overige woordfamilieleden


panseksueel 2.0

(seks, gender en relaties)

iemand die zich aangetrokken kan voelen of seksueel geïnteresseerd kan zijn in personen van alle genderidentiteiten en biologische geslachten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een panseksueel…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is iemand die (seksueel) geïnteresseerd in mensen van alle genderidentiteiten en biologische geslachten

    Algemene voorbeelden


    De term verwijst alleen naar seksuele aantrekkingskracht, panseksuelen kunnen elke vorm van romantische oriëntatie hebben, ook als deze niet overeenkomt met panseksueel zijn (d.w.z. heteroromantiek of homoromantiek).

    https://amperanders.nl/watis/panseksualiteit/

    Ik ben wat tegen hokjesdenken maar de maatschappij vraagt het dus doe ik het. Ik voel me goed in het vakje 'biseksueel' met een kleine voorkeur voor mannen maar die voorkeur verandert met de tijd, daarbij heb ik ook kenmerken van een panseksueel maar ik ga me niet zo noemen omdat ik me er niet goed in voel.

    http://www.weljongniethetero.be/forum/viewtopic.php?t=28291,

    Als een panseksueel zich tot iemand aangetrokken voelt, gaat het om de 'persoon'. Die kan zowel een vrouw, man als iets daartussenin zijn, maar het geslacht is niet bepalend voor de voorkeur. Is dat niet gewoon hetzelfde als bi? Nee: biseksualiteit is je aangetrokken voelen tot zowel mannen als vrouwen. Panseksuelen negeren die tweedeling en kunnen zich ook aangetrokken voelen tot mensen die weer buiten die categorieën vallen, zoals een transgender of genderqueer.

    https://www.viva.nl/tijdschrift-viva/diversiteit-in-de-liefde-panseksueel-autoseksueel/,

    Er zijn weinig schrijvers die zich tegen een decor van huisvuil en bedspiralen zo onuitputtelijk met de anus bezighouden als A. Moonen. Daarbij betoont hij zich een soortement panseksueel: als er maar op een of andere manier geneukt kan worden dan fleurt het uitzichtloze bestaan weer wat op. Van erotiek is geen sprake.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010822215:mpeg21:a0185,

    Woordfamilie


    Overige woordfamilieleden