participatiewet 1.0
(politiek en bestuur; neologisme)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een participatiewet…
is een wet
- [Onstoffelijke inhoud] is een wet, uitgevoerd door de gemeenten, die erop gericht is om zoveel mogelijk mensen, met of zonder beperking, te laten participeren in de arbeidsmarkt en waarin regelingen vastliggen voor mensen die extra hulp nodig hebben om aan werk te komen en die de Wet werk en bijstand, de Wet sociale werkvoorziening en de Wajong vervangt
- [Legitimiteit] is op 1 januari 2015 in werking getreden
Algemene voorbeelden
De Participatiewet die als doel heeft zoveel mogelijk mensen aan het werk te helpen bevat een weeffout. Tienduizenden Wajongers dreigen daardoor onnodig in de bijstand te belanden.
De Participatiewet is een goed idee van dit kabinet. Immers legt het de verantwoordelijkheid bij de gemeenten die een passende begeleiding en bemiddeling kunnen bieden in de eigen omgeving. Daarnaast doorbreekt de wet grenzen (verschillende doelgroepen hadden verschillende regelingen) en daalt de bureaucratie. Tot slot zitten er ook maatregelen in de wet die het mogelijk maken de ongeremde stijging van Wajongers terug te dringen. Honderden miljoenen kunnen worden bespaard doordat jongeren met een langdurige ziekte of handicap niet meer levenslang een uitkering krijgen, maar met loonkostensubsidie aan de slag kunnen, of naar draagkracht (van de ouders) op de uitkering worden gekort.
Een substantieel deel van de mensen die onder de participatiewet vallen zijn niet in staat op eigen kracht volledig te participeren. Bedrijven kunnen het zich onvoldoende permitteren deze mensen in dienst te nemen tegen het minimumloon. Het betreft juist mensen met een arbeidsbeperking, zoals Wajongers en mensen die thans in sociale werkvoorzieningen werkzaam zijn [...]. Deze korte-termijn-bezuiniging is niet alleen slecht voor Wajongers die in de bijstand belanden, maar werkt op lange termijn financieel nadelig uit, omdat arbeidspotentieel niet benut wordt. Voorkeur verdient een Participatiewet waarin duidelijke resultaatafspraken worden gemaakt met de gemeenten over de hoeveelheid arbeidsgehandicapten en Wajongers die worden bemiddeld naar werk, en dat de middelen in het Participatiebudget daarop worden afgestemd.
De Wmo is een participatiewet, 'meedoen' staat centraal.
De vakcentrale FNV pleit voor het samenbrengen van de WW, de Ziektewet en de WAO in één wet. Die zogenoemde Participatiewet moet voor de betrokkene drie jaar gelden. In deze periode moeten alle middelen worden benut om mensen weer aan het werk te helpen.
Etymologie
Aard herkomst | inheems woord |
---|---|
Vroegste datering | 2012 |
Bijzonderheden | Al in 1992 pleitte de FNV voor een participatiewet, maar de wet zoals wij hem nu kennen is ingediend in 2012 en in werking getreden in 2015. |