partijgebonden


partijgebonden 1.0

gebonden aan een politieke partij; behorend bij, verbonden met een bepaalde politieke partij; soms algemener ook: gebonden aan, verbonden met zekere partij

Algemene voorbeelden


De minister van Justitie woonde als afgevaardigde van de regering ook de begrafenis bij. Waarna hij in afspraak met de voorzitter van de Kamer de commissie van Justitie bijeenriep om politieke verantwoording af te leggen. "Een hoogstaand en sereen debat met dertien interpellaties, maar zonder partijgebonden gehakketak."

De Standaard,

De CdK heeft als minister van Defensie ook een omvangrijke reorganisatie moeten doorvoeren. Ter Beek wil overigens niet als een extra, partijgebonden, gedeputeerde worden gezien.

Meppeler Courant,

Clinton zei deze week ook dat hij voortaan het soort bittere, partijgebonden debatten van de afgelopen weken wil vermijden en de Republikeinen meer bij zijn beleid wil betrekken.

NRC,

Wie kiest voor een overheid, die belangeloos op de bres staat voor de menselijke waardigheid kiest tegelijkertijd voor het rigoureus opschonen van deze partijgebonden marktverhoudingen.

http://www.raadvenw.nl/data/999159024.pdf,

Het was voor de liberaal Kinkel waarschijnlijk niet moeilijk om het rapport van zijn landgenoten in de samenspraak met Juppé ongenoemd te laten. Het was per slot van rekening een partijgebonden document, weliswaar afkomstig van Kinkels coalitiepartner, maar bepaald niet onder zijn verantwoordelijkheid tot stand gekomen.

NRC,

Geheel volgens verwachting zal de uit partijgebonden leden bestaande commissie-De Koning in september een verdeeld advies over het referendum uitbrengen.

NRC,

Hij eist dat niet alleen ACT, maar alle partijgebonden ngo's worden onderzocht.

De Standaard,

Volgens bestendig afgevaardigde Ludo Helsen is dat een signaal [...] dat de omstreden partijgebonden benoemingen moeten worden afgeschaft.

De Standaard,

Staatssekretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Reginald Moreels (CVP) heeft toegezegd dat de partijgebonden ngo's (van CVP, SP, VLD en VU) worden doorgelicht.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met bijwoord


  • niet (zo) partijgebonden

In het Belgische politieke taalgebruik liggen die inbeeldingen zomaar voor het rapen. "De SP moet" was er zo eentje, na een schandaal speciaal voor de verkiezingen bedacht. En laatst nog hanteerde Busquin [...] gretig het concetto, toen hij erop wees dat de PS precies die waarden belichaamde waarvoor een Witte Partij zou ontstaan. Tuurlijk zijn dit slechts twee voorbeelden en hoeft het helemaal niet zo partijgebonden.

De Standaard,

We hadden in ieder geval niets te maken met de toenmalige linkse partij Amada, omdat we die mensen zo'n bemoeizuchtige schoonzussen vonden. We waren dus zeker niet partijgebonden.

http://www.schamper.rug.ac.be/schamper378/378-interview2.phtml,

Tegen beter weten in voor partijvoorstellen stemmen, vooral niet zelf denken, dan ben je een goed Kamer- of gemeenteraadslid. Bestuurders moeten onafhankelijk zijn, niet partijgebonden. Dit geldt voor ministers, staatssecretarissen, secretarissen-generaal, gemeentesecretarissen.

NRC,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • bewegingsgebonden en partijgebonden

De echte bewegings- of partijgebonden dagbladen zijn verdwenen. In onze postmoderne samenleving, waarin alles evenveel (of even weinig) waard is, evolueerde de pers van strijdbladen en universiteit voor het volk naar een service- en magazine-pers.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen