pastafarianisme


pastafarianisme 1.0

(neologisme)

leer, quasigodsdienst die zich verzet tegen de scheppingsleer, waarin het Vliegend Spaghettimonster als godheid wordt vereerd en waarvan de volgelingen meestal een vergiet op het hoofd dragen; leer van het pastafarianisme; quasigodsdienst die het Vliegend Spaghettimonster vereert

Semagram (extra betekenisinformatie)


Pastafarianisme…

is een leer

  • [Leden] bestaat uit volgelingen die meestal een vergiet op het hoofd dragen en soms ook een piratenpak
  • [Grondslag] verzet zich tegen de scheppingsleer
  • [Object betroffen] vereert het Vliegend Spaghettimonster

    Algemene voorbeelden


    Een bekend verhaal over het pastafarianisme is dat van de Oostenrijkse Niko Alm. Hij kreeg het in 2011 voor elkaar om met een vergiet op z'n hoofd op de foto te gaan voor z'n rijbewijs. Het vergiet is voor pastafarians een 'religieus symbool'. En dus mag je om religieuze redenen met een vergiet op een officiële foto staan afgebeeld, net als dat met een keppeltje mag.

    https://nos.nl/op3/artikel/2083186-vanaf-nu-telt-het-vliegend-spaghettimonster-geloof-echt-mee.html,

    Het pastafarianisme werd in 2005 in Amerika opgericht door een man die wilde aantonen hoe absurd bestaande religies zijn. Hij bedacht een god die bestaat uit pasta. In zijn versie van de hemel wacht na je dood een stripperfabriek en een biervulkaan. Vreemd? Niet vreemder dan engeltjes of 72 maagden, vindt de oprichter.

    http://www.faqt.nl/recent/pastafarianisme-officieel-geloof/,

    Het "pastafarianisme" werd bekend toen de Profeet Bobby Henderson in 2005 een brief schreef aan de Scholencommisie van Kansas tijdens de invoering van het controversiële 'Intelligent Design'-concept, gebaseerd op de Christelijke scheppingsleer, als alternatief voor de evolutietheorie. Hij eiste dat er klassikaal net zoveel tijd werd besteed aan de Schepping volgens de Cultus van het Vliegend Spaghetti Monster, als aan de Christelijke scheppingsleer en de evolutietheorie.

    http://frontpage.fok.nl/nieuws/214464/1/1/50/pastafari-van-school-gestuurd-om-kledij.html,

    Woordfamilie


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2007
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal pastafarianism
    Betekenis in brontaal idem