pastafarisme


pastafarisme 1.0

(neologisme)

leer, quasigodsdienst die zich verzet tegen de scheppingsleer, waarin het Vliegend Spaghettimonster als godheid wordt vereerd en waarvan de volgelingen meestal een vergiet op het hoofd dragen; leer van het pastafarianisme

Semagram (extra betekenisinformatie)


Pastafarisme…

is een leer

      Algemene voorbeelden


      Pastafarisme is 's werelds snelst groeiende op koolhydraten gebaseerde religie. Pastafari's aanbidden het Vliegende Spaghettimonster, een almachtige godheid waarvan de kerk niet per se denkt dat hij echt bestaat. Buitenstaanders noemen de kerkleden ook wel satirici, vijanden noemen hen ketters, en landrotten noemen hen vieze piraten, maar één ding is zeker: Pastafari's zijn dol op bier!

      https://nl.wikihow.com/Een-Pastafari-worden

      Ah, inderdaad! Voor wie moet ik mijn hart open doen? Voor het Katholicisme? Voor het Lutheranisme? Voor de Soennitische Islam? Of toch liever de Shiitische? Misschien wel voor het Hindoeïsme. Naah, ik ga wel voor het pastafarisme (FSM).

      http://sargasso.nl/ooggetuigenverslagen_armeense_genocide/,

      Combinatiemogelijkheden


      in voorzetselgroep


      • de god van het pastafarisme

      Het Vliegend Spaghettimonster (oorspronkelijk Engels: Flying Spaghetti Monster ofwel FSM) is de god van het pastafarisme, de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster, een religie, welke kritisch is naar de huidige maatschappij en andere religies, maar deze wel in de waarde laat. Onze kerk staat voor gelijkheid voor iedereen. Daarom kan iedereen zich kosteloos en vrijblijvend aanmelden.

      https://www.kerkvanhetvliegendspaghettimonster.nl/

      Woordfamilie


      Overige woordfamilieleden


      Etymologie


      Aard herkomst leenwoord
      Vroegste datering 2006
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal pastafarism
      Betekenis in brontaal idem