pastagerecht


pastagerecht 1.0

gerecht met pasta als voornaamste bestanddeel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pastagerecht…

is een gerecht; is voedsel

 • [Ingrediënt] bevat pasta als voornaamste bestanddeel
 • [Voorbeeld of specimen] is bv. cannelloni, lasagne, macaroni, penne, pizzoccheri, ravioli, spaghetti, tagliatelle of tortellini

  Hoofdsemagram: gerecht


  Algemene voorbeelden


  In ons land, waar dergelijke gerechten als het hoofdgerecht wordt opgediend, moet er nog wat extra's in de vorm van vlees, vis, wild of gevogelte bij. Dat is in Italië niet nodig, want daar eet men doorgaans twee hoofdgerechten. Een daarvan, de eerste, is vrijwel altijd een pastagerecht. Daarna volgt het vlees met een saus en groenten.

  http://www.hollandsepot.dordt.nl/artikelen/artikelen.htm

  Een schepje pesto is lekker bij (Italiaanse) vleeswaren of door een pastagerecht.

  http://www.avvn.nl/

  Pastagerechten zijn in principe niet heel erg geschikt voor de afvaller. Toch kun je soms prima een pastagerecht klaarmaken zonder stevig aan te komen.

  http://afvalrecepten.nl/pastagerechten/,

  Alle pastagerechten worden geserveerd met huisgemaakte salade en vers gebakken brood en kruidenboter.

  http://www.italiaansetenbestellen.nl/pastagerechten

  Teglio staat bekend als de geboorteplaats van het pastagerecht pizzoccheri. Jaarlijks zijn er ook twee festivals aan dit product gewijd.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Teglio,

  Veel sauzen gebruiken tomaat als basis. In Noord-Italië komt witte saus vaker voor. Pastagerechten met weinig gebruik van tomaten zijn te vinden in Trentino-Alto Adige en Emilia Romagna. De Bolognese saus uit Bologna bevat vlees en tomatenpuree. Pesto is de bekende groene saus afkomstig uit Genua.

  http://www.zelfmaakrecepten.nl/pastasauzen-10-klassiekers/,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een Italiaans pastagerecht
  • een Mexicaans pastagerecht

  Meer dan een derde van de Nederlandse vrouwen zegt 's avonds het liefst een Italiaans pastagerecht te eten, terwijl een vierde het liefst kiest voor de Hollandse pot. Dit blijkt uit het Sondaggio sulla Pasta van Bertolli, een onderzoek over pasta onder Nederlandse huishoudens.

  http://www.dolcevia.com/nl/italie-culinair/tips/1219-bertollionderzoekpasta,

  Mexicaans Pastagerecht met kipgehaktballetjes in paprika-tomatensaus. Pastagerecht (Spaghetti, Tagliatelle of Linguine) met kleine gehaktballetjes van kipsaucijzenvlees gekruid met jalapeños en koriander. In saus met ui, puntpaprika en tomatenblokjes en picadillo-kruiden.

  https://www.thuisafgehaald.nl/koks/ariette/mexicaans-pastagerecht-met-kipgehaktballetjes-in-paprika-tomatensaus/maaltijd-227242

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding