patatgeneratie


patatgeneratie 1.0

generatie die geboren is tussen 1970 en 1985 en die gekenmerkt zou worden door passiviteit en een gebrek aan discipline
Het woord wordt soms ook gebruikt voor de jeugd geboren tussen 1990 en 2005.

Semagram (extra betekenisinformatie)


De patatgeneratie…

is een generatie

  • [Leden] bestaat vooral uit mensen die geboren zijn tussen 1970 en 1985
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] zou vooral worden gekenmerkt door passiviteit en een gebrek aan discipline

    Algemene voorbeelden


    De pragmatische generatie betreft veelal de kinderen van de protestgeneratie, geboren tussen 1971 en 1985. Zij werden vrijgelaten in hun keuzes, hadden veel mogelijkheden en zelfontplooiing stond centraal. Levensgeluk, 'je eigen ding doen' en jezelf zijn werden de belangrijkste waarden. Deze generatie werd ook de patatgeneratie genoemd, want door de onderhandelingscultuur en het gebrek aan dwang en verplichtingen, verviel een deel van de jongeren snel in passiviteit.

    https://www.onderwijsvanmorgen.nl/van-patatgeneratie-tot-prestatiegeneratie/

    De patatgeneratie. Leo Beenhakker bedacht het woord ooit voor luie, verwende voetballers die nooit hadden geleerd echt hun best te doen.

    NRC,

    Het woord generatie is erg succesvol. Het is heel bruikbaar voor marketeers die met elke nieuwe 'generatie' die ze 'ontdekken' een nieuw klantensegment willen aanboren. Dus kunnen we lezen over: de achterbankgeneratie, de apenstaartgeneratie, de beeldschermgeneratie, de benettongeneratie, de duim-generatie, de generatie Einstein, de Fox-Kidsgeneratie, de google-generatie, de grenzeloze generatie, de i-generatie, de internetgeneratie, de millenniumgeneratie, de MTV-generatie, de generatie next, de nintendo-generatie, de non-com-generatie, de pampergeneratie, de patatgeneratie, de steeds-meer-generatie, de visuele generatie, de XTC-generatie, de zapgeneratie, de zwijgende generatie en de generatie zzz [...]. Mijn stellige indruk is dat het begrip generatie zó veel wordt gebruikt dat het is gaan lijden aan begripsinflatie. Als er elke week ronkend een nieuwe generatie wordt geïntroduceerd is dat steeds minder aannemelijk, en navenant minder interessant.

    http://eenletterwoordenboek.wordpress.com/tag/generatie-x/,

    De patatgeneratie, de steeds-meer-generatie, de apenstaartgeneratie. Hij kent ze wel, de negatieve typeringen. Ze draaien volgens hem allemaal om het beeld dat de huidige jongeren onderuitgezakt voor de computer hangen, met in de ene hand een zak Dorito's en in de andere een Nokia.

    http://www.speakersacademy.nl/data/_backup/speakers/345/publications/ad_boschma.pdf,

    Generatie knip-en-plak, pick-en-mix, patatgeneratie, apenstaartgeneratie, duimgeneratie, steeds-meergeneratie. En zo zijn er nog heel wat meer namen voor de jeugd van de 21e eeuw. Wat ze verenigt is dat ze meestal één negatief kenmerk van de hedendaagse jeugd verwoorden vanuit het perspectief van de volwassenen. Het totaalbeeld: Een generatie, verwend tot op het bot met materiële welvaart, die haar dagen doorbrengt met internet, gamen en tv-kijken – liefst de commerciële zenders. Die haar oppervlakkigheid vormgeeft door identiteit bij elkaar te knippen en te plakken zoals ze dat ook met haar schoolwerk doet.

    http://edepot.wur.nl/113501