pauzewoning 1.0
(bouw, gebouwen en huisvesting; (vooral) in Nederland; neologisme)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een pauzewoning…
is een woning
- [Functie] is bestemd voor de opvang van iemand die pas gescheiden is
- [Duur] is een tijdelijke woning
- [Belanghebbende of begunstigde] is bestemd voor mensen die pas gescheiden zijn
Algemene voorbeelden
Crisisopvang is bedoeld voor tijdelijke opvang van woningzoekenden die, vanwege dak- en thuisloosheid, acuut een dak boven hun hoofd nodig hebben. Oorzaken zijn uiteenlopend van aard. We hebben huurovereenkomsten met Iriszorg voor crisisopvang in twee panden. In het Bruishuis hebben we twee etages met in totaal 30 pauzewoningen beschikbaar. Een pauzewoning is een kamer waar mensen na een scheiding tijdelijk onderdak vinden. De woningen voorzien in een behoefte, want ze zijn voortdurend bezet.
Een scheiding verloopt in de meeste gevallen moeizaam en kost enige tijd. Tijdens dit proces is het vaak lastig voor de vertrekkende partij om snel andere woonruimte te krijgen, terwijl dit gezien de hoogoplopende emoties wel wenselijk is. Voor deze groep mensen is Volkshuisvesting Arnhem gestart met een nieuw initiatief, de pauzewoningen. Wij willen mensen die tijdelijk of definitief uit elkaar gaan de mogelijkheid bieden om tijdelijk een pauzewoning te huren in het Bruishuis aan de Akkerwindestraat 1 in Arnhem (voormalig verzorgingshuis Laurentius). Hier zijn 30 semi-zelfstandige kamers geschikt gemaakt voor bewoning door een 1-persoonshuishouden. De Pauzewoningen zijn gelegen op de vijfde en de achtste verdieping van het complex en bereikbaar met de lift en/of de trap.
Mensen die net gescheiden zijn of om een andere reden ineens dakloos (dreigen te) worden kunnen in de toekomst wellicht terecht in een pauzewoning. De gemeente bekijkt samen met corporaties welke panden geschikt gemaakt kunnen worden voor noodbewoning.
Etymologie
Aard herkomst | inheems woord |
---|---|
Vroegste datering | 2012 |
Benoemingsmotief | Zo genoemd omdat de woning slechts als tijdelijk onderkomen dient. |