pedopriester


pedopriester 1.0

(neologisme)

pedofiele priester; priester die pedofiel is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pedopriester…

is een priester; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is pedofiel
  • [Geslacht] is een man

    Algemene voorbeelden


    België zet pedopriester land uit [...]. De Belgische autoriteiten hebben woensdag een pedofiele priester het land uitgezet die zich jarenlang vergreep aan eskimokinderen. De pater uit België, die de Canadese nationaliteit heeft, wordt in Canada opnieuw verdacht van seksueel misbruik van minderjarigen.

    http://www.nu.nl/buitenland/2426890/belgie-zet-pedopriester-land.html,

    Kardinaal Simonis gaf pedopriester bescherming [...]. Kardinaal Simonis heeft in de periode dat hij aartsbisschop van Utrecht was een veroordeelde pedofiele priester beschermd. Hij hielp hem in 1991 aan een nieuwe baan als pastoor in Amersfoort. Daar misbruikte de priester opnieuw kinderen.

    http://www.nrc.nl/nieuws/2011/02/10/35599/,

    Bisdom paus schorst pedopriester alsnog [...]. Het aartsbisdom van München heeft de geestelijke geschorst die in de jaren tachtig werd veroordeeld wegens pedofilie, en die vrijdag weer in het nieuws kwam [...]. Vrijdag werd bekend dat de huidige paus Benedictus XVI in 1980 heeft ingestemd met de opname van de geestelijke, van wie slechts het initiaal H. werd vrijgegeven. De man zou zich daarvoor in het bisdom Essen vergrepen hebben aan een 11-jarige jongen.

    http://www.telegraaf.nl/buitenland/6293096/__Bisdom_paus_schorst_pedopriester_alsnog__.html,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2009
    Bijzonderheden Het woord stond in 2010 in het lijstje van tien woorden waarop gestemd kon worden als 'Woord van het Jaar 2010'.