priester


priester 1.0

ambtelijk dienaar in een eredienst; geestelijke die belast is met het opdragen van de offers

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een priester…

is een persoon

  • [Geslacht] is een man
  • [Activiteit of handeling] verzorgt de eredienst; is belast met het opdragen van de offers

    Algemene voorbeelden


    Artikel 181 van de Grondwet stelt dat wedden en pensioenen van de bedienaars van de eredienst (priesters, dominees, rabbi's en imams) door de overheid worden betaald.

    De Standaard,

    "Ik heb in de Mexicaanse bergen peyote genomen, een hoeveelheid die bij de Tarahumaras voor twee of drie dagen genoeg is, en ik geloof dat het de drie gelukkigste dagen van mijn leven waren [...]." De curandero (priester, shamaan) zingt bij het grote peyote-ritueel, "Kauw goed, kauw goed, dan zul je je leven zien." De Indianen gebruiken de cactus niet alleen om helderziend te worden, maar ook als medicijn.

    http://www.growmagic.nl/

    Onverstaanbaar blijft de monnik tegen ons kermen, met een gezicht verscheurd door theatrale smart. Als Bob aan de chauffeur vraagt wat die man met die klaagzang nou allemaal te beweren heeft, zegt hij dat de priester van dit heiligdom buiten zichzelf is omdat we de grot ontwijd hebben waar de mythologische slang Basuki vereerd wordt. Dat we zullen moeten betalen voor offers om die ontwijding weer ongedaan te maken.

    De kus, Jan Wolkers,

    Sjamanen hebben diverse functies binnen een traditionele gemeenschap. Ze houden zich bezig met het welzijn van de persoon en de gemeenschap. Het zijn genezers, priesters, kunstenaars, psychologen en psychotherapeuten, bemiddelaars… Ze maken gebruik van een spirituele dimensie om hun kennis op te doen en hun kennis in praktijk om te zetten. Voor ons Westerlingen kan sjamanisme een nuttige benadering zijn.

    http://www.vvkp.be/(tekst)spiritualiteitrelklinpsy.htm

    Voor miljoenen Hindoes over de hele wereld is het kastenstelsel van enorm belang. De kaste bepaalt bijvoorbeeld welke beroepen uitgeoefend mogen worden, welke huwelijkspartner gekozen kan worden, of welk voedsel wel en niet kan gegeten worden. De Hindoes onderscheiden vier sociale hoofdklassen. Bovenaan staan de priesters en hogere beroepen, dan komen de heersers, ambtenaren en soldaten. Dan komen de boeren en handelaren en de handswerklieden en arbeiders vormen de laagste kaste.

    http://www.ping.be/~sintlod/explorian/godsdienst/wereldgodsdienst4.htm,

    Uit Pausanias' beschrijving van het ritueel bij het orakel van Trophonios blijkt, dat dit het karakter had van een mysterie-inwijding. Er was eerst een rituele reiniging, onder toezicht van priesters. Dan offer, zalving met olie, en vervolgens eenzame afdaling in de nacht in een kloof in een bergspelonk, waar men door geheimzinnige krachten als het ware werd ingezogen en later "omgekeerd", de voeten eerst, weer uit werd opgestuwd.

    De reis naar Kithira, Andreas Burnier,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • (de, een) boeddhistische priester
    • boeddhistische priesters
    • islamitische priesters
    • katholieke priesters

    Deze documentaire uit Japan handelt over de boeddhistische priester Kaneko-san. Alhoewel geboren als zoon van een bonze, voelt hij er aanvankelijk niets voor om monnik te worden. Een bezoek als gids aan een Zentempel betekent evenwel een keerpunt in zijn leven. Hij treedt er binnen, wordt bonze en wordt verantwoordelijk voor een tempel.

    http://www.ping.be/~ping1696/Nieuws/Sep11.htm,

    In Kalmykië, Europa's enige boeddhistische staat, is de godsdienst opgeleefd. Het land, een van de twintig republieken met zelfbestuur in Rusland, heeft dit jaar het boeddhisme en het orthodoxe christendom tot staatsgodsdienst uitgeroepen. Reprodukties van ikonen worden in de hoofdstad op straat verkocht en versieren het interieur van de huizen. Velen vragen boeddhistische priesters om advies.

    Meppeler Courant,

    Niemand weet precies wat er op het ogenblik b.v. in Cambodja gebeurt [...]. Maar zou het onwaar zijn dat de officieren van het oude leger er stelselmatig worden afgemaakt, dat boeddhistische bonzen er worden gedood met bajonetten in hun mond, dat er hele dorpen zijn uitgemoord? Dat er boeddhistische en islamitische priesters worden doodgeschoten, nog afgezien van tien katholieke priesters wier dood vrijwel vaststaat?

    Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • priesters en gelovigen

    De oorsprong van het theater ligt in een ver verleden, in de religieuze riten van de vroegste samenlevingen. In elk daarvan zijn sporen te vinden van liederen en dansen ter ere van een god. Vaak werden deze uitgevoerd door priesters en gelovigen.

    http://www.toneelgroepvenster.nl/medea/euripides.html

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    priester 2.0

    geestelijke verbonden aan de rooms-katholieke, Grieks-orthodoxe of Russisch-orthodoxe kerk die van een bisschop de priesterwijding heeft ontvangen; gewijde geestelijke; ook: het ambt van priester

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een priester…

    is een geestelijke; is een persoon

    • [Uiterlijk] draagt in het dagelijks leven een zwart pak of zwarte toog en een priesterboord; draagt als celebrant tijdens de mis een toga met kazuifel
    • [Organisatie of instelling] maakt deel uit van de geestelijkheid van de rooms-katholieke kerk, Grieks-orthodoxe kerk of Russisch-orthodoxe kerk
    • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft een priesteropleiding gevolgd
    • [Geslacht] is een man
    • [Betrokkene] heeft de priesterwijding ontvangen van een bisschop; is gewijd door een bisschop
    • [Legitimiteit] heeft de priesterwijding ontvangen
    • [Voorbeeld of specimen] is voor zijn beroep bv. pastoor of kapelaan

    Algemene voorbeelden


    Priester is geen beroep, het priesterschap is een roeping.

    De Standaard,

    Paus Joannes Paulus II heeft op 18 november 1995 officieel zijn standpunt bekendgemaakt over het vrouwelijk priesterschap [...]. "Vrouwen kunnen nooit priester worden. Anders schenden zij de onherroepelijke en onfeilbare leer van de katolieke kerk", aldus zijn verklaring. Dit machtsvertoon van de katolieke Kerk bewijst opnieuw dat zij niet in staat is mee te veranderen met de huidige strukturen van onze maatschappij.

    De Standaard,

    In de Rooms-Katholieke Kerk is een priester een man die, na een opleiding van 6 à 7 jaar aan een seminarie of ander vormingsinstituut, van een bisschop de priesterwijding heeft ontvangen. Door deze sacramentele wijding krijgt hij de bevoegdheid om te preken en de sacramenten toe te dienen.

    http://www.heiligefamilie.nl/OverdePastores.htm

    De aartsbisschop van Boston, Szean O'Malley, zegt dat 162 van zijn priesters beschuldigd worden van pedofilie met 815 kinderen sinds 1950. De cijfers staan in een rapport over pedofilie in de Amerikaanse katholieke kerk. Met het vrijgeven van deze informatie wil de aartsbisschop nogmaals zijn verontschuldigingen aanbieden aan iedereen die geleden heeft onder het misbruik van de priesters en bisschoppen die hen onder hun toezicht hadden.

    http://www.gaybelgium.be/content/EpZlFkEuEZaWvXlfKN.shtml,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • priester wijden
    • priesters wijden

    Later werd hij priester gewijd door de bisschop van Amiens, in wiens dienst hij werkte.

    De Standaard,

    De Pool Karol Wojtyla werd op 26-jarige leeftijd in Krakow priester gewijd door kardinaal Adam Sapieha, die hij later als aartsbisschop van deze stad in het zuiden van Polen zou opvolgen.

    De Standaard,

    Ter Schure hernieuwde de priesteropleiding in een seminarie, het Sint-Janscentrum, dat snel groeide. Hij wijdde meer dan 60 jonge priesters in 10 jaar tijd.

    http://www.bisdomdenbosch.nl/

    Johannes XXIII en Paulus VI hadden naar een vreedzame coëxistentie gestreefd. Door de spanningen tussen de kerk en de communistische regimes te verminderen hoopten zij nieuwe vervolgingen te voorkomen, meer kerken gebouwd te krijgen, meer priesters te kunnen wijden en meer bisschoppen te kunnen benoemen.

    De Standaard,

    met koppelwerkwoord


    • priester worden

    Waar haalt iemand in deze tijd van ontkerkelijking en secularisering [...] nog de motivering vandaan om pastoor te worden? Of beter: om priester te worden? Want de vraag waarom iemand priester wordt, is niet dezelfde als de vraag waarom iemand advocaat wordt of landbouwingenieur.

    De Standaard,

    Hij was als kind misdienaar en wilde ooit priester worden. Hij is zelfs nog even school gegaan in een seminarie, totdat het door het bewind werd opgedoekt en Oleksy zich tot de partij en de economie bekeerde.

    NRC,

    Van Schaik groeide op in een traditioneel katholiek gezin van negen kinderen. Hij is de enige die priester is geworden, niet omdat het moest voor de eer van de familie, wel omdat hij het zelf wilde. "Van jongs af aan. Als kind speelde ik al pastoortje. Dat is altijd gebleven en toen ik na de ulo naar het seminarie ging, is dat gaandeweg verder gegroeid."

    http://www.krantenonline.nl/regioportal/WEM/1,3112,2637__2033108_,00.html,

    met adjectief ervoor


    • een jonge priester
    • jonge priesters

    Na zijn opname in de orde verbleef de jonge priester gewoonlijk nog enkele tijd in het priesterconvent te Maastricht, waar hij meehielp bij de talrijke erediensten in de ordekerk en in de administratie van de balije.

    http://www.alden-biesen.be/history/geschiedenis.html

    Ter Schure hernieuwde de priesteropleiding in een seminarie, het Sint-Janscentrum, dat snel groeide. Hij wijdde meer dan 60 jonge priesters in 10 jaar tijd.

    http://www.bisdomdenbosch.nl/

    • vrouwelijke priesters

    "Wat de wijding van vrouwelijke priesters betreft, moeten we twee zaken in het oog houden. Ten eerste is er de waardigheid van de vrouwen en hun absolute gelijkheid met mannen. Ten tweede is er de traditie binnen de katolieke Kerk die geen vrouwelijke priesters toelaat. Het is niet eenvoudig die twee elementen samen te brengen. We moeten die zaak dus nog grondig bestuderen en verdiepen." Dat vertelt kardinaal Martini, aartsbisschop van Milaan, in gesprek met The European.

    De Standaard,

    • een orthodoxe priester
    • orthodoxe priesters

    Op driekoningen springen in Sofia elk jaar tientallen dappere Bulgaren in een meer. Ze gaan op zoek naar een houten kruis dat door een orthodoxe priester in het water wordt gegooid. Wie het kruis kan bemachtigen zou verzekerd zijn van een goede gezondheid in het nieuwe jaar.

    http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120106_150,

    In juni van dit jaar werd een bedrag van 600.000 frank overgemaakt aan de orthodoxe patriarch van Ethiopië. Dat bedrag was bedoeld voor steun aan vormingscentra voor orthodoxe priesters. Gezien de snel voortschrijdende islamisering lijkt het noodzakelijk dat de orthodoxe en de katholieke Kerken nauw zouden samenwerken.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • priester van (een, het) aartsbisdom (Utrecht)
    • (een) priester van (een, het) bisdom (Antwerpen, Roermond)
    • (de) priesters van een bisdom

    Pastoor Receveur, priester van het aartsbisdom Utrecht, pleit namens een tweehonderdtal pastores voor het losmaken van priesterschap en celibaat.

    NRC,

    De Belgische bisschoppen hebben Patrick Lens, priester van het bisdom Antwerpen, benoemd tot direkteur van het Nationaal Centrum voor Roepingen.

    De Standaard,

    Miedema, die in 1985 overleed, werd vanuit de streekparochie begraven. Bij de eucharistieviering tijdens de uitvaart ging een priester van het bisdom Roermond voor.

    NRC,

    Elk jaar werden de feestelijkheden in het heiligdom besloten met een heilige mis opgedragen door een van de priesters van het bisdom.

    http://casnws.scw.vu.nl/publicaties/theije-variaties.html,

    In Nederland wonen 156 fraters. 20 hiervan vormen de communiteit van het generalaat te Tilburg [...]. De overige 136 fraters zijn verdeeld over 8 communiteiten. Deze vormen de Nederlandse provincie van de congregatie. In 5 van deze communiteiten leven ook andere religieuzen of priesters van het bisdom.

    http://web.inter.NL.net/users/gbcmm/ned.html#top

    in voorzetselgroep


    • tot priester wijden

    Zijn opstandigheid tegen alles wat onrechtvaardig was, tekende Munzihirwa al als jong priester. Geboren in 1926 in Kabare, in het aartsbisdom Bukavu, ging hij naar het seminarie, studeerde sociologie en werd in 1958 tot priester gewijd.

    De Standaard,

    Priesterwijding tijdens sfeervolle viering: Geroepen vanuit het volk traden de twee priester-kandidaten naar voren in de St. Catharina-kathedraal: Hans de Vries en Ed Wassink. Zij werden zaterdag jl. door kardinaal Simonis tot priester gewijd.

    http://www.de-oase.nl/nieuws/view.nieuws.php?id=428,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • priesters en bisschoppen
    • priesters en diakens
    • bisschoppen, priesters en diakens
    • de paus, bisschoppen, priesters en diakens

    Aan de Libanon-synode, die op 26 november in Rome begon, namen priesters en bisschoppen deel van de zes met Rome verbonden katolieke Kerken in Libanon, alsook vertegenwoordigers van de ortodoxe en Oud-oosterse Kerken en drie "broederlijke gedelegeerden" van de Libanese moslims.

    De Standaard,

    De verhouding tot de beroepsorganisaties van degenen die in het pastoraat werkzaam zijn, waaronder priesters en diakens, is in enkele bisdommen verbeterd. Hoewel de situatie per bisdom verschilt, is er meer dan voorheen sprake van samenwerking en loyaliteit.

    http://www.omroep.nl/rkk/documenten/adlimina98/index.html,

    Zoals de apostelen door de Heer werden toegerust met een kracht, zo ontvangen bisschoppen, priesters en diakens een speciale geestkracht in het sacrament van de wijding.

    http://www.de-oase.nl/nieuws/view.nieuws.php?id=328,

    De katholieke kerk is volk van God. In dienst van dit volk staat de clerus: paus, bisschoppen, priesters en diakens. Ze vormen een hiërarchische structuur. Dit is een kenmerk van de organisatievorm van de katholieke kerk. Aan het hoofd van de katholieke kerk staat de paus.

    http://users.pandora.be/odette.storms/christen.htm#oktober,

    • priesters en dominees

    De les die ik hieruit trek is dat degenen die in God geloven, moeten ophouden te proberen Gods bedoelingen uit te leggen, maar dat zou veel priesters en dominees overbodig maken.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen