penalty


penalty 1.0

(voetbal; sport en recreatie)

door de scheidsrechter toegekende straf nadat door hem een overtreding van de verdedigende partij in het eigen zestienmetergebied (strafschopgebied) is geconstateerd, die bestaat uit een vrije schop vanaf de op elf meter van het doel gelegen penaltystip, waarbij alleen een speler van de aanvallende partij die de vrije schop neemt en de doelverdediger van de verdedigende partij zich binnen het strafschopgebied mogen bevinden; strafschop; elfmetertrap; elfmeter; pingel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een penalty…

is een vrije schop; is een straf

      Algemene voorbeelden


      Een strafschop staat beter bekend als een penalty: een schot op het doel van de tegenstander, zonder dat je wordt belet door andere spelers dan de keeper. Een strafschop krijg je als de tegenpartij binnen het eigen strafschopgebied een overtreding begaat, waarvoor buiten het gebied een vrije schop gegeven zou worden.

      http://www.hoedoe.nl/sport-spel/voetbal/hoe-neem-ik-een-strafschop

      "Bij een penalty probeert de keeper in te schatten in welke hoek de schutter gaat schieten en de schutter waar de keeper naartoe zal duiken. Wachten op de bal duurt te lang. En dus halen ze de informatie over wat de tegenstander gaat doen uit zijn bewegingen."

      http://www.vu.nl/nl/over-de-vu/sport/onderzoek/penalty-onderzoek/index.asp

      De Brul bracht de Belgen op de 77ste minuut op voorsprong, maar zeven minuten voor tijd ging Vreven in de fout. Hij kopte een overgewaaide bal te kort naar zijn keeper toe, waardoor Theodotou midden de rechthoek de mooiste voorzet kreeg uit zijn nog jonge aanvallersleven. Maar vooraleer hij het leder in de lege kooi kon tikken, werd hij omvergeduwd door Verhoene. De ruk aan de noodrem leverde Kenny een rode kaart en Cyprus een penalty op.

      De Standaard,

      In hun reportages over de Europabeker voetbal hebben de Franse verslaggevers het nog steeds over een cornaire en penalty. Alsof de wet-Toubon niet bestond die niet-Franse woorden uit het openbare leven bant.

      De Standaard,

      Na de 0-1 leek het er even op dat ZZVV onder de voet zou worden gelopen, maar de bezoekers lieten de mooiste scoringsmogelijkheden aan hun neus voorbij gaan. Ook een penalty op slag van rust was aan de gasten niet besteed.

      Meppeler Courant,

      Club Brugge had een penalty nodig op het einde van de wedstrijd om voorbij derdeklasser Poederlee te geraken.

      De Standaard,

      De historie van wat ooit in 1891 als 'death penalty' in het Engelse cupvoetbal begon, is onderhoudend. Maar alleen de heel grote fan zal zich worstelen door de schier eindeloze beschrijving van alle penalties die Oranje sinds 1992 nam. Bladzij na bladzij, wedstrijd na wedstrijd beschrijft Van der Steen hoe de voetjes niet goed stonden, de moraal ontbrak, het angstzweet in de bilnaad stond.

      http://www.kro.nl/reporter/dossiers/Dossier_Voetbal/BOEK_recensies/recensie_03.asp,

      De Oostvlaamse derby bleef genietbaar en het was wachten op meerdere doelpunten. Met medewerking van scheidsrechter Clerckx kwamen die er vrij snel. Hij wees terecht naar de stip toen Van Ankeren Maes omspeelde en door Lodders tegen de graszoden getrokken werd. Ebiede pierde de bal voorbij de Beverse goalie. Aan de overzijde improvizeerde de heer in het zwart een penalty. Udovic struikelde over zijn eigen voeten, De Vleeschauwer was de verbouwereerde toeschouwer en de pineut: geel en een strafschop.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • de beslissing brengen
      • erin gaan
      • volgen

      Deze plaaggeest, soms ook wel scheidsrechter genoemd, kende zijn vrienden van Klazienaveen al gauw een strafschop toe. Deze penalty werd gegeven na een prachtige zweefduik in de zestien meter waar Lothar Mattheus jaloers op zou zijn geweest. De penalty ging erin en het stond alweer 2-1.

      http://www.hoofdmacht.nl/index.php/sfNews/news/id/48,

      Wat is het verschil tussen een penalty en een pintje? Een biertje gaat er altijd wel in!

      http://users.pandora.be/de_humorsite/pagina_op_het_hoogste_niveau22.htm

      De finale leverde een boeiende strijd op, maar geen goals. Penalty's moesten ook hier de beslissing brengen.

      Meppeler Courant,

      Alleen als er in de extra speeltijd geen doelpunt valt, volgen er penalty's.

      De Standaard,

      als object bij een werkwoord


      • een penalty afdwingen

      "Het deed goed te scoren en nadien die duidelijke penalty af te dwingen", vertelde 25-jarige rechterflankverdediger.

      De Standaard,

      De PSV'er voorkwam dat Regtop alleen op Van Breukelen afging en haalde hem onderuit nog voordat hij in het zestienmetergebied een penalty kon afdwingen.

      NRC,

      • een, de penalty benutten
      • een penalty weten te benutten
      • de penalty binnentrappen
      • de penalty verzilveren

      Eerst maakte Pinson een fout op De Coninck, die de penalty zelf binnentrapte.

      De Standaard,

      In de 39' stopte doelman De Grauw Mertens foutief. Hij kreeg niet alleen rood. Maache trapte ook nog de penalty binnen.

      De Standaard,

      Harold Witte werd binnen het strafschopgebied onreglementair gestopt en Christiaan Seuters verzilverde de penalty (1-1).

      Meppeler Courant,

      De arbiter weigerde Juventus een strafschop te geven toen Vialli werd gevloerd in het zestienmetergebied. Enkele minuten later wees hij wel naar de stip toen verdediger Kree Ravenelli een duw gaf. Baggio verzilverde de penalty, 1-1.

      NRC,

      Birmingham wist niet één penalty te benutten.

      NRC,

      Het spel lag tien minuten stil. Daarna benutte Christo Warzycha van Panathinaikos de penalty.

      NRC,

      • een penalty claimen

      Richard Witschge moest al vroeg in de partij een bal van de doellijn halen en we waren minder dan twintig minuten ver, toen zowel de thuisploeg als Oranje een penalty hadden geclaimd.

      De Standaard,

      Na de rust claimden Goossens en De Condé een penalty, maar Piraux gaf geen krimp.

      De Standaard,

      Nadat Henry Knipmeijer ten val kwam in het strafschopgebied claimde FC Meppel een penalty.

      Meppeler Courant,

      ( (vooral) in België)
      • een penalty fluiten
      • penalty fluiten
      • penalty's fluiten
      • een penalty fluiten tegen (een ploeg)

      "Hij onthield ons een zuivere strafschop en floot een penalty tegen ons die er absoluut geen was."

      De Standaard,

      Schelings herinnerde zich mogelijk dat hij enkele maanden terug op even lichtzinnige wijze een penalty tegen Club floot, toen Renier iets te gretig naar Zefilho lonkte.

      De Standaard,

      In het eerste bedrijf kregen de Broos-troepen nochtans al een niet te missen doelkans cadeau, toen de ref het in het koppel Spehar-Kimoni na drie twijfelachtige wrijvingen in het nadeel van de Kroaat welletjes vond en een flauwe penalty floot.

      De Standaard,

      "De ref kon inderdaad penalty fluiten op die fase", moest Jan Ceulemans bekennen.

      De Standaard,

      "Vijfentachtig minuten drukten wij Cercle weg, beukten wij op een tienmansverdediging. Met een voorbeeldige instelling. Maar niets lukte. Terwijl de scheidsrechter twee duidelijke penalty's niet floot en die enige Cercle-goal, wegens een voorafgaande overtreding, had moeten afkeuren. Kortom, wij werden hier geflikt."

      De Standaard,

      • een penalty geven
      • (een ploeg) een penalty cadeau doen
      • (een ploeg) een penalty cadeau geven
      • een penalty toekennen

      De ongelukkige brave vijftiger die in een onbezonnen moment heeft aangeboden de match te leiden, keurt het dubieuze doelpunt goed. Naarmate de match vordert, blijkt de man steeds meer een zeer bescheiden kennis van de spelregels te hebben. De emmer loopt over wanneer de rampzalige een penalty toekent aan 5B.

      De Standaard,

      De Bruggeling kon geen kant uit en was allicht verrast toen Schelings hem een penalty toekende.

      De Standaard,

      Vóór zijn geschenk aan de Eagles in de slotminuut was Jol al ongelukkig met zijn beslissingen. Zo deed hij NEC halverwege de eerste helft een penalty cadeau.

      NRC,

      De anoniem leidende Italiaan Cesari had kennelijk op 2-1 gewed, anders is het niet te verklaren dat hij Stuttgart in de laatste minuut nog een penalty cadeau gaf.

      De Telegraaf,

      Ger van de Berg leed op het middenveld balverlies en Henk Koopman voorkwam met een sliding buiten het zestienmetergebied een doorbraak. De scheidsrechter gaf echter een penalty.

      Meppeler Courant,

      Musselkanaal-spits Draaier liet zich heel theatraal vallen binnen de zestien meter, maar de goed leidende scheidsrechter gaf terecht geen penalty.

      Meppeler Courant,

      • een penalty keren
      • een penalty stoppen
      • penalty's stoppen

      Tijdens de reglementaire speeltijd gaf PSG een 1-4-voorsprong uit handen, waarna Clermont-doelman Enjolras zich in de onsterfelijkheid speelde door de penalty's van Le Guen en Guérin te stoppen.

      De Standaard,

      Keeper Wim Vos was kansloos op een kopbal na een Asser corner. Wel wist dezelfde Vos kort voor het rustsignaal nog een penalty te keren, zodat de gasten nog meetelden.

      Meppeler Courant,

      De Genemuider speelde een sublieme partij en onderstreepte dit halverwege de tweede helft door zelfs een penalty te stoppen.

      Meppeler Courant,

      Freddy Otten trachte van afstand de 1-1 te verwezelijken, echter zonder succes en een omhaal van Renee Pol trof de lat. Streuker zag zijn goede optreden beloond door een penalty te keren.

      Meppeler Courant,

      • een penalty krijgen

      Stel je voor, de finale van een belangrijk voetbalkampioenschap. De stand is gelijk, het is de laatste minuut, en Nederland krijgt een penalty. Wie zal voor het vaderland weten te scoren? De kans dat een Oranjespeler erin zal slagen vanaf elf meter het net te doen bollen, is immers gering.

      De Gelderlander,

      Bij de penalty's kwam Wolverhampton eerst op een 3-0 achterstand.

      NRC,

      "Ik heb me toen inderdaad behoorlijk boos gemaakt op de ref, omdat ik er zeker van was dat Okon niks foutief had gedaan. En dan wil ik het nog niet eens hebben over die penalty die Renier onterecht tegen kreeg in Lier. En die ons ook punten kostten."

      De Standaard,

      In de 2de helft kreeg Stevo nog een penalty en die ging mis.

      http://www.hvlangeveen.nl/hvlangeveenBjunioren.htm,

      Waterreus kwam net iets later bij de bal dan Litmanen en bracht in een wanhopige poging zijn fout te herstellen de doorgebroken Fin ook nog ten val. De keeper kreeg een gele kaart, de schaduwspits een penalty.

      NRC,

      • een penalty missen
      • een penalty onbenut laten
      • een penalty naastschieten

      Na een slijding van Bert Kroes wees de man in het zwart naar de elf meter stip, maar tot opluchting van dezelfde bank werd de penalty naast geschoten.

      Meppeler Courant,

      Henk Meppelink vloerde binnen het strafschopgebied een aanvaller van de gasten, maar tot opluchting van de ZZVV-bank werd de toegekende penalty naast geschoten.

      Meppeler Courant,

      De Serviër Pantic liet een penalty onbenut.

      De Standaard,

      Het Nederlands elftal verzuimde zelf de wedstrijd op enkele cruciale momenten te beslissen. Wie tweemaal een penalty mist in de gewone speeltijd en wie bijna negentig minuten lang een numerieke meerderheid niet kan uitbuiten, werkt zichzelf in de nesten.

      De Telegraaf,

      Rob Witschge van Oranje glijdt over de grasmat nadat hij ten val is gebracht. Het Nederlands elftal kreeg er een penalty voor, die Wim Jonk miste.

      NRC,

      Pearce miste op de Mondiale de penalty die Engeland naar de eindstrijd van de wereldbeker had kunnen loodsen.

      De Standaard,

      Tot tweemaal toe werd een voorsprong in blessuretijd weggegeven en bovendien werd bij een 2-1 voorsprong ook nog een penalty onbenut gelaten.

      Meppeler Courant,

      Laudrup viel op met listige passjes, maar hij miste een penalty.

      NRC,

      • een, de penalty nemen
      • penalty's nemen

      Vos moest regelmatig vissen, want de jeugdige schutters namen hun penalty's niet alleen vol inzet maar met het grootste gemak en ook nog eens loepzuiver.

      Meppeler Courant,

      Alleen als er na twee keer vijftien minuten extra-times geen doelpunt is gevallen, worden er penalty's genomen.

      De Standaard,

      Okechukwu mist voor Nigeria. Eén van de vrienden roept dat het voorbij is. "Nee", reageert Babangida. "Penalty's nemen is altijd moeilijk." Hij durft zelf bijna niet meer te kijken. Vooral niet als vriend Amokachi aan de beurt is. Hij trekt zijn pet bijna over zijn ogen. Ivoorkust mist twee keer.

      NRC,

      Manager Taylor vertelde De Wolf na afloop dat hij zich had afgevraagd of het wel verstandig was die penalty te nemen.

      NRC,

      • (iemand, een ploeg) een penalty onthouden

      Scheidsrechter Uilenberg onthield Heerenveen ook nog een penalty, toen Tammer binnen het strafschopgebied werd neergelegd door Schuiteman.

      NRC,

      Klaas Jan Boers miste een opgelegde kans en dezelfde speler werd ook nog een penalty onthouden.

      Meppeler Courant,

      Olympia toonde veerkracht, maar de scheidsrechter was in deze fase zeker niet op de hand van de Hasselters. Zo keurde hij een reglementaire Olympia-treffer af en onthield de Hasselters bovendien een penalty.

      Meppeler Courant,

      ( (vooral) in België)
      • de penalty redden

      Luttele minuten later zorgde ref Hanssen voor een nieuw nummertje. De compensatiestrafschop werd niet benut want Feys redde de penalty.

      De Standaard,

      ( (vooral) in België)
      • een penalty trappen
      • penalty's trappen

      Ik wil schrijven zoals een voetballer een penalty trapt: denken en doen, hard en meedogenloos. Ik zal er eens naast schieten, maar negen van de tien keer is het goal.

      Costa del Crimen, Stan Lauryssens,

      "Mentaal hebben de jongens al zo veel te verwerken gehad dit seizoen en zo zeer op de toppen van de tenen moeten lopen, dat het hen niet lukte een tikje extra op te brengen. Fysiek kon het nog, mentaal niet. Daarom wilden ook alleen Litmanen en Blind een penalty trappen. De anderen geloofden er niet meer in."

      De Standaard,

      Toen ik gisteren in een weide twaalf melkwitte reuzenbovisten zag opbobbelen uit het gras, bekroop me de lust een dozijn penalty's te trappen.

      De Standaard,

      • een, de penalty veroorzaken

      Na onnodig balverlies op het middenveld counterde WZC razendsnel en Christiaan Seuters veroorzaakte een penalty.

      Meppeler Courant,

      De penalty werd veroorzaakt door Galli, die de uitblinkende Bergkamp had neergelegd.

      Meppeler Courant,

      • een penalty versieren

      Vorige week donderdag slaagde de Duitse international Andy Möller erin een penalty te versieren door zich in het strafschopgebied te laten vallen zonder dat een tegenstander hem raakte.

      NRC,

      • een penalty willen

      La Coruna was een wedstrijd vrijwel zonder kansen. Donato miste een strafschop voor La Coruna. Roberto stopte de inzet. De koploper wilde nog een penalty toen Roberto de Braziliaan Bebeto neerlegde.

      Meppeler Courant,

      • de penalty's winnen

      Na 90 minuten stond het 1-1. De stand wijzigde niet meer tijdens de verlengingen. Dortmund won de penalty's met 4-3.

      De Standaard,

      • ergens een penalty in zien

      Erik Helligers sneed het strafschopgebied binnen en botste tegen Ben Kin. Scheidsrechter Van de Beek zag daar een penalty in.

      Meppeler Courant,

      met koppelwerkwoord


      • het is (een) penalty
      • het was (een) penalty

      VVV'er Dyon Gijzen vond dat zeker de eerste gele kaart voor Jules Reimerink onnodig werd gegeven door scheidrechter Wiedemeijer. "Het is een penalty, de scheidsrechter moet die bal op de stip leggen in plaats van een gele kaart te geven."

      http://www.vvvheadlines.nl/gijzen-vvv-penalty-plaats-van-gele-kaart/,

      Verbist erkende gisteren dat hij in de fout was gegaan. "Het was geen vermeende penalty, het wás penalty", bekent hij.

      http://www.hln.be/hln/nl/1284/Anderlecht/article/detail/2293171/2015/04/21/Penalty-Penalty-riep-assistent-maar-Verbist-fluit-niet-en-geeft-fout-toe.dhtml,

      "Ik vond wel dat het een penalty was."

      Rotterdams Dagblad,

      Pa zegt zit nu eens alle twee stil, 't is penalty.

      De menagerie van de schamele drie, J.M.H. Berckmans,

      met adjectief ervoor


      • een cruciale penalty
      • een duidelijke penalty
      • een domme penalty
      • een flauwe penalty
      • een loepzuivere penalty
      • een rake penalty
      • een terechte penalty
      • de beruchte penalty
      • de gouden penalty
      • succesrijke penalty's

      Greep Seedorf trouwens niet naar zijn nek toen hij de beruchte penalty miste?

      http://www.verkeersrecht.nl/htm/archief/archief_frames.htm,

      Met 18 succesrijke penalty's op 19 is de Mannschaft favoriet als het zondagavond na anderhalf uur gelijk is en er weer geen gouden goal valt.

      De Standaard,

      Voor het optreden hadden we een uurtje het allerslechtste uit de jaren '70 mogen beluisteren. Leo Sayer, het Spaanse duo Baccara en jochei!, Kung Fu Fighting van Carl Douglas. Daarna mocht Stuart Pearce, de voetballer die de vorige avond tegen Spanje de gouden penalty had getrapt, de groep wat schaapachtig aankondigen.

      De Standaard,

      De meningen over die cruciale penalty waren uitermate verdeeld.

      De Standaard,

      "Het deed goed te scoren en nadien die duidelijke penalty af te dwingen", vertelde 25-jarige rechterflankverdediger.

      De Standaard,

      In het eerste bedrijf kregen de Broos-troepen nochtans al een niet te missen doelkans cadeau, toen de ref het in het koppel Spehar-Kimoni na drie twijfelachtige wrijvingen in het nadeel van de Kroaat welletjes vond en een flauwe penalty floot.

      De Standaard,

      "De kansen om er 3-0 van te maken zaten er dik in maar het lukte niet. Dan kregen we die domme uitsluiting van Esnol gevolgd door een al even domme penalty en de tweede uitsluiting."

      De Standaard,

      Racing Genk was in Luik beter dan Standard, kreeg meer kansen, maar verloor toch door twee rake penalty's van Cruz.

      Meppeler Courant,

      "Vijfentachtig minuten drukten wij Cercle weg, beukten wij op een tienmansverdediging. Met een voorbeeldige instelling. Maar niets lukte. Terwijl de scheidsrechter twee duidelijke penalty's niet floot en die enige Cercle-goal, wegens een voorafgaande overtreding, had moeten afkeuren. Kortom, wij werden hier geflikt."

      De Standaard,

      Bernard Hofstede werd in het strafschopgebied van achteren aangetikt. Een loepzuivere penalty, maar scheidsrechter Jac Schenkels liet doorspelen.

      De Limburger,

      Via een terechte penalty zorgde Roemenië voor een enorme sensatie, maar ook voor een enorme opluchting.

      De Telegraaf,

      • een late penalty

      De Borussen klopten hekkensluiter SC Freiburg met 2-1 dankzij een late penalty van Zorc en eisten de eerste plaats op basis van het doelpuntensaldo op.

      De Standaard,

      met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


      • de beslissende penalty

      Oud-international Chris Waddle miste voor Sheffield de beslissende penalty.

      NRC,

      Hij pareerde in de reeks strafschoppen de elfmeter van Boone en joeg de beslissende penalty genadeloos voorbij collega Vandoorne van Kortrijk.

      De Standaard,

      met adjectivisch voltooid deelwoord


      • een, de (goed) benutte penalty
      • een, de (dubieus penalty
      • een, de terecht) gegeven penalty
      • een, de gemiste penalty
      • een, de (slecht) ingegeven penalty
      • een, de toegekende penalty

      Na een dubieus gegeven penalty bepaalden de bezoekers de eindstand op 4-2.

      Meppeler Courant,

      Na de gemiste penalty was het over en sluiten voor FC Meppel.

      Meppeler Courant,

      Henri Knipmeijer werd binnen de beruchte lijnen gevloerd door Erik Huizing en voor scheidsrechter Boonstra was er geen twijfel mogelijk: strafschop. Schuring nam de taak op zich, maar hij zag zijn slecht ingeschoten penalty gekeerd door Martijn.

      Meppeler Courant,

      In de slotfase was de weerstand van Alcides gebroken en kon Epe de eindstand, ondermeer door een benutte penalty, bepalen op 2-4.

      Meppeler Courant,

      Henk Meppelink vloerde binnen het strafschopgebied een aanvaller van de gasten, maar tot opluchting van de ZZVV-bank werd de toegekende penalty naast geschoten.

      Meppeler Courant,

      De gemiste penalty van Clarence Seedorf is het zoveelste hoofdstuk dat werd toegevoegd 'aan de zwakzinnigheid in het topvoetbal'.

      http://www.boeken.net/wbnliterair/index.asp

      Nadat de Friezinnen de voorsprong nog vergroot hadden tot 6-0 redde 10 minuten voor afloop Henriëtte Slomp de eer voor Havelte via een goed benutte penalty.

      Meppeler Courant,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: tegen

      • de penalty tegen Standard

      "Er is tegen ons al voor veel minder een strafschop gefloten", had Eric Gerets geen moeite om zich de penalty tegen Standard (zuivere sliding van Snelders) van vorige speeldag voor de geest te halen.

      De Standaard,

      • de penalty van Costa
      • de penalty van Jaap Stam
      • de penalty van Maté
      • de penalty van Russell Latapy
      • de penalty van Seedorf
      • penalty's van Cruz

      Herinnert u zich nog die penalty van Jaap Stam? Die huizenhoog over ging?

      http://www.handbalinside.nl/7-grote-verschillen-tussen-een-wk-voetbal-en-handbal/,

      Hans De Schrijver pakte in de laatste minuut van de match met de penalty van Maté haast letterlijk de titel.

      De Standaard,

      Na de pauze deed Milan-keeper Rossi zijn duit in het zakje door een penalty van Costa te stoppen.

      De Standaard,

      Racing Genk was in Luik beter dan Standard, kreeg meer kansen, maar verloor toch door twee rake penalty's van Cruz.

      Meppeler Courant,

      In de strafschoppenreeks stopte de Italiaanse doelman de tweede penalty van Russell Latapy, de aanvaller van FC Porto.

      NRC,

      in voorzetselgroep


      • goedkoop aan een penalty komen

      Dalen kwam in blessuretijd nog goedkoop aan een penalty, maar Gert Prins pakte de strafschop.

      Meppeler Courant,

      De gasten uit Hoogersmilde kwamen kort voor rust goedkoop aan een penalty, maar daaraan had Wolff geen boodschap (2-1).

      Meppeler Courant,

      • door een penalty
      • door penalty's

      Revanchegedachten ten slotte nog op Lokeren dat nog altijd met een Mpenzakater zit. Als een van de weinige ploegen dit seizoen baas in Le Canonnier maar geklopt door een penalty én een rode kaart die, dat gaf Lokonda Mpenza naderhand min of meer toe, er geen waren.

      De Standaard,

      Engeland werd door penalty's uit de finale van de wereldbeker gehouden.

      De Standaard,

      • met een penalty
      • bestraffen met een penalty

      Baiano bracht Fiorentina met een penalty langszij in de 86ste minuut.

      De Standaard,

      De Spaanse scheidsrechter Roca kreeg de lachers op zijn hand door een sliding van Hendry op Witschge te bestraffen met een penalty.

      NRC,

      Van der Weert opende de score voor Fortuna in de 79ste minuut met een penalty.

      De Standaard,

      • uit een penalty

      Nadat Gino Veelo uit een penalty MSC op zeven doelpunten bracht, wisten de Zweden nog tweemaal te scoren.

      Meppeler Courant,

      In de tweede helft maakte Pavel Kuka (Kaiserslautern) twee doelpunten, waarvan één uit penalty.

      De Standaard,

      • het missen van een penalty
      • het nemen van een penalty
      • een schoolvoorbeeld van een penalty
      • een schoolvoorbeeld van geen penalty
      • een serie van penalty's

      Van Basten wordt nu nog steeds het missen van die penalty op het EK tegen Denemarken verweten.

      NRC,

      Even later mocht de Zweedse goalie gelukkig zijn dat Goethals een oogje dichtkneep bij een verdachte haakfout op de Westvlaamse pocket-spits. "Een schoolvoorbeeld van een penalty", aldus Houwaart en De Tollenaere samen.

      De Standaard,

      "Iedereen wilde tot iedere prijs naar de halve finale. Die vastberadenheid gaf ons bij het nemen van de penalty's de kalmte om raak te treffen."

      De Standaard,

      Na een serie van vijf penalty's was er nog geen winnaar waarna doelman Ben Haxe de zesde met een atletische reactie stopte.

      Meppeler Courant,

      De emmer loopt over wanneer de rampzalige een penalty toekent aan 5B. Grote woede bij beide ploegen die de arbiter omstuwen: dit was een schoolvoorbeeld van geen penalty.

      De Standaard,

      Een putter heet de stok waarmee uiteindelijk het balletje in de hole wordt geslagen. Aperghis: "Het is geen dynamische sport omdat je niet, zoals bijvoorbeeld bij tennis, continu in beweging bent. Vanuit een statisch moment moet je je slag doen. Vergelijk het met het nemen van een penalty bij voetbal. Je bent gedwongen in je eentje die actie te ondernemen."

      NRC,

      ( (vooral) in België)
      • het trappen van penalty's

      Tijdens de verlengingen namen beide teams geen risico's meer en lieten het vrijwillig tot het trappen van penalty's komen.

      De Standaard,

      • ten koste van een penalty

      Ten koste van een penalty en een rode kaart werd 1-2 voorkomen, maar vanaf elf meter produceerde René Pol toch de aansluitingstreffer.

      Meppeler Courant,

      De jacht op de verdiende gelijkmaker leverde niets op omdat Haverkamp het opnieuw op zijn heupen kreeg en alleen ten koste van een penalty gestopt kon worden.

      Meppeler Courant,

      • via een penalty

      Heel even dachten de Boys aan een beter resultaat, maar Rob Striethouldt boorde deze hoop gauw de grond in: 1-3 via een penalty.

      Meppeler Courant,

      Via een penalty kwam De Blesse terug tot 4-2.

      Meppeler Courant,

      • aanleggen voor een penalty
      • voor een penalty fluiten
      • een vaste man voor de penalty's
      • penalty's voor de thuisclub

      Ik zie wedstrijden op televisie. Binnen tien minuten twee penalty's voor de thuisclub.

      NRC,

      "Reinier 'Beertje' Kreyermaat was onze vaste man voor de penalty's, maar ik zag hem aarzelen."

      NRC,

      Zo mocht Larry Schalen in de vijfde minuut aanleggen voor een penalty, maar hij faalde jammerlijk.

      Meppeler Courant,

      Enkele minuten voor tijd floot arbiter Luinge voor een penalty omdat Marc Overmars door Carlos Fortes in het strafschopgebied onderuit was gehaald.

      NRC,

      met substantief ervoor


      • een reeks penalty's
      • een serie penalty's

      Uit onderzoek is gebleken dat de meeste wereldkampioenen op een eindtoernooi minimaal eenmaal een reeks penalty's na 120 minuten voetbal moeten overleven.

      http://senioren.voetbal.nl/article/5740/tsja-penaltys-op-het-wk,

      In een bloedstollend duel met Frankrijk wint Nederland na een serie penalty's. Met de zevende strafschop schoot Anouk Hoogendijk haar team naar de halve finale.

      http://vorige.nrc.nl//sport/article2349158.ece/Vrouwenploeg_in_halve_finale_na_penalty_s_,

      • een paar penalty's
      • een tweetal penalty's
      • een drietal penalty's
      • een vijftal penalty's

      Een paar penalty's gingen niet op de stip, een paar rode kaarten werden niet gegeven en een paar trainers (en spelers!) staken hun woede niet onder stoelen of banken. It's all in the game.

      https://voetblah.wordpress.com/tag/penaltys/,

      Het was aan wethouder Willem de Jager om de speelronde van de nationale competitie te openen. Bovendien mocht de sportwethouder zelf nog een drietal penalty's nemen, waarvan hij er twee feilloos inschoot.

      http://www.flevopost.nl/sport/actueel/73745/lelystad-vijfde-bij-dutch-homeless-cup.html,

      De bezoekende club had nog recht op een tweetal penalty's. Zowel Richard Agterbos als Raimond Postma werden onderuit gehaald in de zestien maar de scheidsrechter wuifde beide overtredingen weg.

      http://www.quick20.nl/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=1840&cntnt01returnid=59,

      'Ik trap op iedere training een vijftal penalty's om automatismen en vertrouwen te kweken. Ik trap nooit in dezelfde hoek en probeer veel variatie in mijn elfmeters te stoppen.'

      http://m.nieuwsblad.be/cnt/sj2lccm8,

      met substantief erachter


      • penalty nummer drie

      Toch verscheen Pearce aan de elfmeterstip. "Na de verlengingen kwam hij meteen op me af", vervolgde El Tel. "Ik wil penalty nummer drie nemen", riep hij. Ik had geen keuze. Ik zag dat de man zo graag wilde.

      De Standaard,

      met bezittelijk voornaamwoord


      • hun penalty's
      • mijn (eerste) penalty
      • zijn (tweede) penalty

      Vos moest regelmatig vissen, want de jeugdige schutters namen hun penalty's niet alleen vol inzet maar met het grootste gemak en ook nog eens loepzuiver.

      Meppeler Courant,

      Ter Wal verzilverde ook zijn tweede penalty (2-2).

      Meppeler Courant,

      "Mijn eerste penalty ooit met Anderlecht", glunderde Yaw Preko, die zich met zijn zesde treffer naast Mario Stanic bovenaan de topschutterslijst hees.

      De Standaard,

      met telwoord ervoor


      • 1 penalty
      • twee penalty's
      • drie penalty's
      • vier penalty's
      • vijf penalty's
      • tien penalty's
      • de tweede penalty
      • de vijfde penalty

      Na 10.000 km vliegen, 120 minuten voetbal en tien penalty's, mocht kapitein Danny Blind de wereldbeker voor klubelftallen in de lucht houden.

      De Standaard,

      "Akkoord, Zère verdiende rood, maar met die twee penalty's hadden wij er nooit verloren."

      De Standaard,

      Doelman David Seaman werd de held van de avond door drie penalty's te stoppen.

      NRC,

      Niet toevallig was het de 'man van de avond' Pierre van Hooijdonk die de beslissende vijfde penalty benutte en zo Feyenoord naar de semi-finale schoot.

      De Telegraaf,

      In de strafschoppenreeks stopte de Italiaanse doelman de tweede penalty van Russell Latapy, de aanvaller van FC Porto.

      NRC,

      Stevo kreeg in de 1ste helft 1 penalty en die was raak.

      http://www.hvlangeveen.nl/hvlangeveenBjunioren.htm,

      Na een serie van vijf penalty's was er nog geen winnaar waarna doelman Ben Haxe de zesde met een atletische reactie stopte.

      Meppeler Courant,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • verlengingen en penalty's

      De 1/8ste finales worden afgewerkt in één match (eventueel met verlengingen en penalty's) in het weekeinde van zaterdag 20 en zondag 21 januari 1996.

      De Standaard,

      "Bij een gelijke tussenstand heeft één van de twee elftallen, bijna zeker de minst positief ingestelde ploeg, er alle belang bij op zoek te gaan naar een doelpunt. Gokken op verlengingen en penalty's heeft geen zin meer."

      De Standaard,

      • een penalty en een rode kaart
      • een penalty, zeven gele kaarten en een uitsluiting
      • rode kaarten, een penalty en een rake vrijschop

      Ten koste van een penalty en een rode kaart werd 1-2 voorkomen, maar vanaf elf meter produceerde René Pol toch de aansluitingstreffer.

      Meppeler Courant,

      Revanchegedachten ten slotte nog op Lokeren dat nog altijd met een Mpenzakater zit. Als een van de weinige ploegen dit seizoen baas in Le Canonnier maar geklopt door een penalty én een rode kaart die, dat gaf Lokonda Mpenza naderhand min of meer toe, er geen waren.

      De Standaard,

      "Hij had geen zicht op de belangrijke fases. Daardoor beging hij een grove fout bij het handspel van Collins. Volgens de regels is dat een penalty en een rode kaart."

      De Standaard,

      "Het scoreverloop, de spanning, twee rode kaarten, een penalty en een rake vrijschop zorgden toch nog voor een best genietbare wedstrijd."

      De Standaard,

      overig


      • geen penalty

      Musselkanaal-spits Draaier liet zich heel theatraal vallen binnen de zestien meter, maar de goed leidende scheidsrechter gaf terecht geen penalty.

      Meppeler Courant,

      Grote woede bij beide ploegen die de arbiter omstuwen: dit was een schoolvoorbeeld van geen penalty.

      De Standaard,

      "Mijn jongens verklaarden dat het geen penalty was, maar ik kon het moeilijk zien."

      De Standaard,

      • een penalty tegen

      De invaller van de geblesseerde Edward Metgod kreeg niet alleen een penalty tegen, hij werd ook uit het veld gestuurd door arbiter Luyten.

      NRC,

      Vaste verbindingen


      een, de penalty omzetten

      1. ( (vooral) in België)
        een, de penalty in een doelpunt omzetten; een penalty benutten

        Tsapanos liep de rechthoek in waar Lion hem wilde opvangen. Maar de Waal ging fors door en liet zich spectaculair vallen. Scheidsrechter Keulen 'trapte' er in en wees naar de stip. Laboureur zette de penalty om: 2-1.

        De Standaard,

      een, de omgezette penalty

      1. ( (vooral) in België)
        penalty die in een doelpunt wordt omgezet; benutte penalty

        Frédéric Pierre pikte in de slotfase een puntje mee in Charleroi, waar de thuisploeg na een door Gérard omgezette penalty eigenlijk de zege verdiende tegen een zwak RWDM.

        De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als deel van een samenstellende afleiding


      penalty 1.1

      (voetbal)

      als uitroep waarmee supporters, een speler of spelers, een trainer of een ander staflid de scheidsrechter manen om een strafschop toe te kennen

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Penalty…

      is een uitroep

          Algemene voorbeelden


          Andy Peeters [...] trok zich nog een laatste keer op gang in blessuretijd. Stond hij buitenspel? Feit is dat hij de bezoekende verdedigers zodanig opjaagde dat hij zich alsnog richting doel wist te wurmen en langs achteren onmiskenbaar foutief werd gestuit. Penalty!, schreeuwde het Damburgstadion, en zo geschiedde.

          http://www.bocholtvv.be/index.php/2016/01/10/we-blijven-winnen/,

          "Penalty, penalty", schreeuwde Cristiano Ronaldo uit toen hij de 71ste minuut na een duel met Barcelona-verdediger Javier Mascherano tegen de grond ging. De scheidsrechter gaf echter niet thuis, tot woede van de Portugees en alles wat Madrid was.

          http://www.telegraaf.nl/telesport/voetbal/buitenlands/22006286/__VIDEO_Real_woest_om_penalty_s__.html,

          Ach, elke sport heeft toch een apart vocabularium: wat schreeuwen de voetbalfans zoal tijdens de match? Corner, aufzeit, penalty,.... En hoe noemt men de stand in het voordeel van een atleet in het Judo? Ippon... En waarom worden er in heel de wereld bij het schermen altijd Franse termen gebruikt?

          http://www.kbgf.be/

          In de 75e minuut was er een aanval van KV Mechelen waarbij Charleroiverdediger Javier Martos in het strafschopgebied probeerde te verhinderen dat tegenspeler Sofiane Hanni bij de bal zou kunnen. Beide spelers belandden daarbij áchter de doellijn en dáár, buiten het speeldveld, beging Martos een overtreding. Hanni belandde daardoor op de grond. "Penalty!", riep zowat het hele stadion, inclusief de commentatoren.

          http://sportmagazine.knack.be/sport/voetbal-nationaal/delferiere-ontnam-kv-mechelen-geen-strafschop/article-normal-574463.html,

          penalty 2.0

          straf in andere takken van sport
          In tegenstelling tot de betekenis 1.0 komt de verkleinvorm penalty'tje in deze toepassing zelden voor.

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een penalty…

          is een straf

              Hoofdsemagram: straf


              penalty 2.1

              (sport en recreatie)

              door de scheidsrechter toegekende straf nadat door hem een overtreding van de verdedigende partij is geconstateerd, die bestaat uit een vrije worp vanaf de 7 meterlijn; 7 meterworp (zevenmeterworp); strafworp
              De combinatiemogelijkheden komen goeddeels overeen met die van de penalty in het voetbal (zie de betekenis 1.0). Hier zijn slechts enige van de voornaamste combinatiemogelijkheden vermeld.

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Een penalty…

              is een straf

              • [Betrokkene] wordt door de scheidsrechter toegekend ten koste van de speler en diens ploeg die de overtreding begaan heeft
              • [Oorzaak, reden of aanleiding] heeft een overtreding als oorzaak
              • [Gevolg of resultaat] heeft tot gevolg dat een speler een vrije worp mag nemen vanaf de zevenmeterlijn, de zogeheten 7 meterworp (zevenmeterworp)
              • [Onstoffelijke inhoud] bestaat uit het toekennen van een vrije worp die vanaf de 7 meterlijn (zevenmeterlijn) genomen moet worden, de zogeheten 7 meterworp (zevenmeterworp)
              • [Toepassingsgebied of bereik] is een straf in het handbal

              Hoofdsemagram: straf


              Algemene voorbeelden


              Handbal kent de volgende straffen: Vrije worp, 7-meter worp (penalty). Waarschuwing (Gele kaart - bij volgende overtreding van dezelfde of zwaardere aard volgt een tijdstraf). Tijdstraf (2 minuten - bij 3 tijdstraffen volgt een rode kaart). Diskwalificatie (rode kaart).

              https://nl.wikipedia.org/wiki/Handbal,

              Penalty: goede uitvoering: • voeten achter de 7-meterlijn • wachten op het fluitsignaal • 1 voet mag de grond niet verlaten EN niet over of op de lijn schuiven • als de bal weg is mag je wel over deze lijn.

              http://users.ugent.be/~mmultael/spelregl/Penalty_goed.html

              Penalty: slechte uitvoering: De speelster staat klaar om de penalty te geven. Het fluitsignaal wordt door de scheidsrechter gegeven. Voet staat op de lijn; dit is fout! Voeten verlaten de grond vooraleer de bal de hand heeft verlaten. Dit is fout!

              http://users.ugent.be/~mmultael/spelregl/pentalty_slecht.html

              Zoals altijd, is het tijdens een penalty een strijd tussen de ervaring van de keeper en die van de aanvallers. In deze video wil de keeper er voor zorgen dat de aanvaller richt op zijn rechter kant. Hij laat de aanvaller dit denken door vlak voor het schot een opwaarste beweging te maken met zijn linker been, en de aanvaller loopt recht in de val. Het schot word geplaatst aan de kant van de keeper welke eigenlijk onbeschermd zou zijn. Maar de arm van de keeper zorgt voor een onaangename verrassing voor de aanvaller.

              http://salming.nl/handbal/keeper-2/,

              Bij de volgende aanval haakt Lindsey haar tegenstander op de cirkel, met een penalty tot gevolg.

              http://www.savosa.nl/nieuws/?nieuws=64,

              Een variatie van de penalty is de zogenaamde duimschroef. Deze gaat gepaard met een snelle beweging van de pols en kan zeer effectief en spectaculair zijn. Een schijnbeweging zal er voor zorgen dat de keeper naar de verkeerde hoek gaat, zodat de aanvaller de bal dicht bij zijn standbeen kan plaatsen. Let op de draaiende beweging van de pols en het effect dat het heeft op de baan van de bal.

              http://www.handbaltexel.nl/van-alles

              Ik gok dat de 4e penalty in handbal gescoord wordt, zet €4 in. Dat cirkeltje gaat volledig rond en het bericht komt erop dat de weddenschap geplaatst is. Vervolgens kijk ik nog op enkele andere wedstrijden voor een livebet te placeren en dan komt er op eens op dat de weddenschap niet door is gegaan ofzo:/. De penalty werd wel gescoord. Dan maar nog €5 op de volgende penalty gezet, die, je raadt het nooit, gemist wordt.

              http://www.9lives.be/forum/sport/547945-gokthread-revival-297.html,

              Combinatiemogelijkheden


              als subject bij een werkwoord


              • erin gaan
              • volgen

              Direct kregen we een penalty mee, nadat Tamara flink was neergehaald, maar helaas ging deze er niet in.

              http://hvforeholte.nl/,

              Indien een wedstrijd gelijk eindigt. Dan vindt na afloop van de wedstrijd een loting plaats om speelhelft en wie aanvangt met de midden uit. Bij alle teams 2 x 5 min verlengen. Is het dan nog gelijk dan volgen penalty's door 5 verschillende teamleden van elk team.

              http://www.handbal.nl/userfiles/Annemiek/Competitie/Bekerreglement_2012-2013_NHN.pdf.,

              als object bij een werkwoord


              • een penalty, penalty's benutten
              • een penalty, penalty's binnenschieten
              • een penalty, penalty's krijgen
              • een penalty, penalty's maken
              • een penalty, penalty's meekrijgen
              • een penalty, penalty's missen
              • een penalty, penalty's nemen
              • een penalty, penalty's scoren
              • een penalty, penalty's stoppen
              • een penalty, penalty's versieren

              Toen was bij Habo de maat vol en knokte het zich knap terug. Het verkleinde de voorsprong naar 11-13. Toen het een halve minuut voor het rustsignaal ook nog een penalty scoorde, was het verschil nog maar één doelpunt.

              http://www.habo95.nl/wedstrijdverslag-heren1/hs1-habo95-aristos-amsterdam/,

              Sascha laat zien hoe je een penalty maakt en scoort 6-13.

              http://www.savosa.nl/nieuws/?nieuws=64,

              Serena versierde een penalty en Amber schoot hem feilloos binnen 4-6.

              http://www.handbalvandaag.nl/archives/27259

              Na een slordig begin, waar achtereenvolgens een penalty gemist werd, Martijn een makkelijke bal door liet gaan en nog wat open kansen werden gemist, was daarop eens een zeer sterke 20 minuten. Wat resulteerde in een ongelofelijk ruststand van 4-18.

              http://www.voshandbal.nl/teams/wedstrijdverslagen/,

              Direct kregen we een penalty mee, nadat Tamara flink was neergehaald, maar helaas ging deze er niet in.

              http://hvforeholte.nl/,

              Een mooi lobje van Lars (en een grote blunder van de keeper) wederom een doelpunt. Door een goede beweging kreeg Lars ook een penalty en scoorde hem.

              http://www.psvhandbal.nl/blog/wedstrijdverslag-jongens-c1/,

              Na rust is het Meike die haar 1e doelpunt van de wedstrijd scoort en Froukje krijgt in haar schot een duwtje en Casper is aan de beurt om de penalty te nemen, 12-6.

              http://handbalhouten.nl/hvhouten-d1-havas,

              Ook de tweede helft kwam rustig op gang maar daarna liep de stand uit naar 11-6 met o.a. een prachtige combi van Renzo en Jesse. Lucas benut penalty nr. 3 feilloos gevolgd door een mooie break van Santi. Bij 16-8 stopt Kjeld alweer een penalty en in de break scoort Renzo wel weer. Ook penalty nr. 5 van Legmeervogels wordt gestopt door Kjeld.

              http://www.wehave.nl/951/19/uitslagen/wedstrijd-details/

              Als, nadat elke partij vijf penalty's heeft genomen en elke partij een gelijk aantal of geen doelpunten heeft gemaakt, wordt de penalty-serie voortgezet totdat, nadat elke partij een gelijk aantal penalty's heeft genomen, de ene partij een doelpunt meer heeft gemaakt dan de andere.

              http://www.handbal.nl/userfiles/Annemiek/Competitie/Bekerreglement_2012-2013_NHN.pdf.,

              met voorzetselgroep


              Voorzetsel: tegen

              • een penalty tegen (krijgen)

              Door haken van de tegenstander krijgt Savosa een penalty tegen, maar Chantal K. laat zien dat ze kan keepen en redt fantastisch!!

              http://www.savosa.nl/nieuws/?nieuws=64,

              Voorzetsel: van

              • een penalty van x

              Door een doelpunt van Marieke en een penalty van Jade komt Houten op een 2-0 voorsprong.

              http://handbalhouten.nl/hvhouten-d1-havas,

              De wedstrijd begon goed voor de dames van Zephyr en het was al snel 3-0. Dit door twee mooie doelpunten van Esther van Eggelen en een penalty van Ingrid Bijnen.

              http://meierij.nl/nieuws/klinkende-overwinning-voor-dames-handbalvereniging-zephyr-uit-schijndel-1.5539036,

              Voorzetsel: voor

              • een penalty voor Hellas

              De tegenstander van 10 januari was Hellas. Het vorige treffen was op 1 november en toen ging de winst naar MSV met 22-19. Dat deze return wedstrijd geen makkelijke pot zou worden was al bekend. Het eerste doelpunt van de wedstrijd was een penalty voor Hellas die 1-0 noteerde.

              http://www.dichtbij.nl/duin-en-bollenstreek/sport/artikel/4215080/dames-senioren-2-doelpunten-verwijderd-van-overwinning.aspx,

              in voorzetselgroep


              • door een penalty
              • uit een penalty
              • via een penalty scoren

              De meiden van Havas gaven [...] blijk van veerkracht want door weer een penalty (van Sanne) en een mooie goal van Nikki werd de achterstand nog voor rust omgebogen in een kleine voorsprong; 4-5.

              http://www.hvhavas.nl/,

              Door doelpunten van Inez, Nikki en weer Inez uit een penalty werd een kleine voorsprong genomen, die echter door kleine slippertjes in de verdediging helaas ook weer verloren ging.

              http://www.hvhavas.nl/,

              Na 2 penalty's voor Hellas was het de beurt van MSV om via een penalty te scoren. Deze kwam op naam van Joyce Godé. Over en weer vielen de doelpunten.

              http://www.dichtbij.nl/duin-en-bollenstreek/sport/artikel/4215080/dames-senioren-2-doelpunten-verwijderd-van-overwinning.aspx,

              met telwoord ervoor


              • een 2e penalty
              • na 2 penalty's
              • 4e penalty

              Hellas kwam langzaam weer dichterbij door een 2e penalty. Na 2 penalty's voor Hellas was het de beurt van MSV om via een penalty te scoren.

              http://www.dichtbij.nl/duin-en-bollenstreek/sport/artikel/4215080/dames-senioren-2-doelpunten-verwijderd-van-overwinning.aspx,

              Ventura krijgt een 4e penalty en voor de 3e keer redt Chantal K.

              http://www.savosa.nl/nieuws/?nieuws=64,

              Woordfamilie


              Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


              Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


              penalty 2.2

              (sport en recreatie)

              door de scheidsrechter toegekende straf nadat door hem een overtreding van de verdedigende partij is geconstateerd, die bestaat uit een vrije worp vanaf 2,5 meter van de korf; strafworp
              De combinatiemogelijkheden komen goeddeels overeen met die van de penalty in het voetbal (zie de betekenis 1.0) en in het handbal (zie de betekenis 2.1). Hier zijn slechts enkele combinatiemogelijkheden opgenomen. In tegenstelling tot handbal, waarin naast strafworp regelmatig ook penalty wordt gebruikt, is in het korfbal strafworp verreweg de meest gangbare term (zie ook het tweede citaat).

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Een penalty…

              is een straf

              • [Betrokkene] wordt door de scheidsrechter toegekend ten koste van de speler en diens ploeg die de overtreding begaan heeft
              • [Oorzaak, reden of aanleiding] heeft een overtreding als oorzaak
              • [Gevolg of resultaat] heeft tot gevolg dat een speler een vrije worp mag nemen vanaf 2,5 meter van de korf
              • [Onstoffelijke inhoud] bestaat uit het toekennen van een vrije worp vanaf 2,5 meter van de korf
              • [Toepassingsgebied of bereik] is een straf in het korfbal

              Hoofdsemagram: straf


              Algemene voorbeelden


              De penalty is in principe de simpelste methode om te scoren: je staat op 2,5 meter van de korf en het enige dat je moet doen is de bal in de korf leggen. Je hebt alle tijd, ruimte om van deze aangeboden gelegenheid optimaal te profiteren en toch wordt een penalty zeer vaak - en meestal op de cruciale momenten - gemist! Hoe kan dat? Stress, faalangst, wind,... allemaal uitvluchten! En daarom bieden wij u binnenkort de "ideale penalty" aan: zodat u tenminste de theorie onder de knie krijgt.

              http://www.korfbal.be/korfbal.htm

              Door de bijzonder aanwezige leidsman kwam de wedstrijd maar moeilijk op gang. Bijna alle acties werden afgefloten (aanvallende fout, korfbal of stip) en dan kwam er telkens weer een bijzondere opmerking van de leidsman achteraan, zoals 'Penalty' bij het geven van de eerste strafworp. En wanneer spelers en toeschouwers de leidsman aankijken waarom noem je dit een penalty, reageert hij vrolijk en luid: 'Penalty is een ander woord voor strafworp'. Ja, een bijzondere leidsman is het [...], maar voor ons op de tribune was het af en toe zeer onduidelijk waarom hij floot.

              http://m.dvo-korfbal.nl/news_post.php?post_id=3449

              Dat de laatste wedstrijd van de U16 een spannend duel is geworden bewijst de uitslag, 9-8 en dit na....... een Golden Goal. Na de reguliere speeltijd volgde er een Golden Goal tijd. Een penalty voor de Belgen zorgde voor de 9-8 uitslag.

              http://www.korfbalkrant.be/belgische-u16-knap-derde-na-penalty-in-golden-goal-time/4.6613857,

              Intussen wordt er nog tweemaal gescoord door de dames van Hoboken en maakt Stijn zijn derde en vierde goal (shot en penalty) (9-15).

              http://www.rijko-korfbal.be/,

              Combinatiemogelijkheden


              als object bij een werkwoord


              • een penalty missen

              De penalty is in principe de simpelste methode om te scoren: je staat op 2,5 meter van de korf en het enige dat je moet doen is de bal in de korf leggen. Je hebt alle tijd, ruimte om van deze aangeboden gelegenheid optimaal te profiteren en toch wordt een penalty zeer vaak - en meestal op de cruciale momenten - gemist! Hoe kan dat? Stress, faalangst, wind,... allemaal uitvluchten! En daarom bieden wij u binnenkort de "ideale penalty" aan: zodat u tenminste de theorie onder de knie krijgt.

              http://www.korfbal.be/korfbal.htm

              met adjectivisch voltooid deelwoord


              • een weggegeven penalty

              De laatste 5 minuten kunnen we niet meer scoren en brengen de bezoekers de stand op 15-24 met twee shotjes en opnieuw nog eens een weggegeven penalty.

              http://www.rijko-korfbal.be/,

              met voorzetselgroep


              Voorzetsel: voor

              • een penalty voor de bezoekers

              Van 3-4 gaan we over naar 3-5 d.m.v. een stilstaand afstandsshot van Hoboken gevolgd door een vrijworp van Lore Bevers, een penalty voor de bezoekers en opnieuw een ver shot vanuit stilstand voor Hoboken (4-7).

              http://www.rijko-korfbal.be/,

              met telwoord ervoor


              • (haar) eerste penalty
              • twee penalty's

              We lopen al snel 3 goals uit door een afstandsshot van Ben Van Looveren, een omdraaibal van Sander Marijnissen en een ver shot van Stijn Van der Auwera. Dit is dan ook het enige moment dat we de leiding nemen in de match. Hoboken is in een mum van tijd wakker en krijgt haar eerste penalty, die naast de korf belandt.

              http://www.rijko-korfbal.be/,

              Door middel van twee shots van de Hobokense heren en twee penalty's staat het na ongeveer een kwartier spelen 3-4.

              http://www.rijko-korfbal.be/,

              met bezittelijk voornaamwoord


              • haar (eerste) penalty

              We lopen al snel 3 goals uit door een afstandsshot van Ben Van Looveren, een omdraaibal van Sander Marijnissen en een ver shot van Stijn Van der Auwera. Dit is dan ook het enige moment dat we de leiding nemen in de match. Hoboken is in een mum van tijd wakker en krijgt haar eerste penalty, die naast de korf belandt.

              http://www.rijko-korfbal.be/,

              penalty 2.3

              (sport en recreatie)

              door de scheidsrechters toegekende straf nadat een overtreding is geconstateerd die bestaat uit uitsluiting van de speler die de overtreding begaan heeft, hetzij voor een aantal minuten (de tijdstraf), hetzij voor de duur van de gehele wedstrijd
              Vooral in een aantal direct en onveranderd aan het Engels ontleende vaste verbindingen.

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Een penalty…

              is een straf

              • [Betrokkene] wordt door de scheidsrechters toegekend ten koste van de speler en diens ploeg die de overtreding begaan heeft
              • [Oorzaak, reden of aanleiding] heeft een overtreding als oorzaak
              • [Gevolg of resultaat] heeft tot gevolg dat de tegenpartij (enige tijd) met een man meer speelt
              • [Onstoffelijke inhoud] bestaat uit het wegzenden van een speler die de overtreding gemaakt heeft, hetzij voor een aantal minuten, hetzij voor de duur van de gehele wedstrijd
              • [Toepassingsgebied of bereik] is een straf in het ijshockey

              Hoofdsemagram: straf


              Algemene voorbeelden


              Een penalty is een straf in het ijshockey. Hoewel ijshockey een sterk lichamelijke sport is, is niet alles toegelaten. Als een speler over de schreef gaat en de regels overtreedt, krijgt hij een penalty van de scheidsrechter.

              https://nl.wikipedia.org/wiki/Penalty_(ijshockey),

              Tijdens een penalty heeft het niet in overtreding zijnde team een zogeheten powerplay of man-meer-situatie. Zodra er door het team dat een man meer heeft gescoord wordt mag de bestrafte speler terugkeren op het ijs, tenzij hij een straf van 5 of 10 minuten uitzit.

              http://www.ijshockey.net/straffen.html,

              De statistiek met betrekking tot een penalty, is de PIM, de penalty in minutes.

              https://nl.wikipedia.org/wiki/Penalty_(ijshockey),

              Vaste verbindingen


              bench minor penalty

              1. (Engels, letterlijk 'kleine bankstraf') straf die inhoudt dat een speler twee minuten niet aan de wedstrijd mag meedoen en op de bank moet plaatsnemen; tijdstraf van twee minuten

                Bench minor penalty. Eveneens een tweeminutenstraf. Deze straf wordt bijv. opgelegd voor een overtreding door een coach (delaying the game) of als de overtreder niet kan worden aangewezen (too many men on the ice).

                http://www.ijshockey.com/dnijs/

              coïncident penalty

              1. (Engels, letterlijk 'samenvallende straf') straf die toegekend wordt aan beide teams omdat spelers daarvan gelijktijdig een overtreding hebben gemaakt, waarbij weliswaar deze spelers met een tijdstraf niet meer aan het spel mogen meedoen en op de bank moeten plaatsnemen, maar onmiddellijk door een teamgenoot vervangen mogen worden

                Coïncident penalties. Als op hetzelfde moment aan beide teams straffen worden opgelegd, dan mogen straffen van gelijke duur zgn. tegen elkaar worden weggestreept. Dat houdt in dat de overtreders op de strafbank moeten plaatsnemen, maar dat ze op het ijs onmiddellijk door een teamgenoot mogen worden vervangen. Deze regel is niet van toepassing als beide teams voltallig op het ijs staan en aan beide teams slechts één minor penalty wordt opgelegd.

                http://www.ijshockey.com/dnijs/

              double-minor penalty

              1. (Engels, letterlijk 'dubbele kleine straf') straf die inhoudt dat een speler vier minuten niet aan de wedstrijd mag meedoen en op de bank moet plaatsnemen; tijdstraf van vier minuten

                Synoniem: double-minor

                Een speler kan een minor, een double-minor of een major penalty krijgen. Bij een minor moet hij twee minuten naar de strafbank, bij een double minor vier minuten en bij een major vijf minuten.

                https://nl.wikipedia.org/wiki/Penalty_(ijshockey),

              game misconduct penalty

              1. (Engels, letterlijk 'wangedragstraf') straf die inhoudt dat een speler niet aan de wedstrijd mag meedoen en naar de kleedkamer verwezen wordt
                De uiteindelijke straf wordt door de tuchtcommissie vastgesteld.

                Game misconduct penalty. Een kleedkamerverwijzing. De bestrafte speler mag op het ijs onmiddellijk door een teamgenoot vervangen worden. De kleedkamerverwijzing zal door de tuchtcommissie behandeld worden, en in afwachting daarvan mag de speler de volgende wedstrijd meespelen. Deze straf wordt bijv. opgelegd als een speler volhardt in wangedrag of in die gevallen waar volgens de regels een major penalty een automatische game misconduct penalty tot gevolg heeft.

                http://www.ijshockey.com/dnijs/

                Een tweede major penalty aan dezelfde speler levert een automatische game misconduct penalty op.

                http://www.ijshockey.com/dnijs/

              gross misconduct penalty

              1. (Engels, letterlijk 'grofwangedragstraf') zware straf die inhoudt dat een speler niet aan de wedstrijd mag meedoen en naar de kleedkamer verwezen wordt
                De uiteindelijke straf, die hoger uitvalt dan bij een game misconduct penalty, wordt door de tuchtcommissie vastgesteld.

                Gross misconduct penalty. Opnieuw een kleedkamerverwijzing. De speler mag niet eerder aan een volgende wedstrijd deelnemen dan dat de tuchtcommissie een uitspraak heeft gedaan. De speler mag tijdens de wedstrijd op het ijs meteen vervangen worden. Voor bijv. het aanvallen of grof beledigen van een wedstrijdofficial wordt deze straf opgelegd.

                http://www.ijshockey.com/dnijs/

              major penalty

              1. (Engels, letterlijk 'grote, grotere fout') straf die inhoudt dat een speler vijf minuten niet aan de wedstrijd mag meedoen en op de bank moet plaatsnemen; tijdstraf van vijf minuten

                Synoniem: major

                Major penalty. Een vijfminutentijdstraf. De overtreder moet voor 5 minuten op de strafbank plaats nemen. Zijn team mag geen vervangende speler op het ijs brengen. Vaak gaat een major penalty echter gepaard met een automatische game misconduct penalty. Dat betekent dat de overtreder naar de kleedkamer gestuurd wordt en dat een teamgenoot de vijf minuten straf moet gaan uitzitten.

                http://www.ijshockey.com/dnijs/

                De major penalty wordt opgelegd voor de wat zwaardere overtredingen zoals bijv. die waar een verwonding uit ontstaat of kan ontstaan. Spearing en butt-ending bijv. leveren een major en een automatische game misconduct penalty op; charging, boarding, tripping, hooking bijv. worden naar inzicht van de scheidsrechter met een minor of major penalty bestraft.

                http://www.ijshockey.com/dnijs/

                Een tweede major penalty aan dezelfde speler levert een automatische game misconduct penalty op.

                http://www.ijshockey.com/dnijs/

              match penalty

              1. (Engels, letterlijk 'wedstrijdstraf') zware straf die inhoudt dat een speler voor de duur van de wedstrijd uitgesloten wordt en naar de kleedkamer verwezen wordt, waarbij een ploeggenoot voor vijf minuten niet aan het spel mag meedoen en op de bank moet plaatsnemen
                De uiteindelijke straf wordt door de tuchtcommissie vastgesteld.

                Match penalty. Eveneens een kleedkamerverwijzing, echter ernstiger van aard. Bovendien: het team van de overtreder moet voor 5 minuten een vervangende speler op de strafbank laten plaatsnemen en er mag gedurende die straftijd geen vervanger op het ijs. De overtreder mag niet eerder aan een volgende wedstrijd deelnemen dan dat de tuchtcommissie een uitspraak heeft gedaan. Deze straf wordt opgelegd aan een speler die een tegenstander opzettelijk verwondt of probeert te verwonden. Ook op het beginnen van een vechtpartij staat als straf de match penalty.

                http://www.ijshockey.com/dnijs/

              minor penalty

              1. (Engels, letterlijk 'kleine straf') lichte straf waarbij een speler voor twee minuten niet aan het spel mag meedoen en op de bank moet plaatsnemen; tijdstraf van twee minuten

                Synoniem: minor

                Wordt een penaltyshot toegekend, waar normaliter een minor penalty voor staat, dan heeft de team waar het penaltyshot aan wordt toegekend de keuze: óf het penalty shot toekennen óf de tegenstander een minor penalty uit laten zitten.

                http://www.ijshockey.com/dnijs/

                Als op hetzelfde moment aan beide teams straffen worden opgelegd, dan mogen straffen van gelijke duur zgn. tegen elkaar worden weggestreept. Dat houdt in dat de overtreders op de strafbank moeten plaatsnemen, maar dat ze op het ijs onmiddellijk door een teamgenoot mogen worden vervangen. Deze regel is niet van toepassing als beide teams voltallig op het ijs staan en aan beide teams slechts één minor penalty wordt opgelegd.

                http://www.ijshockey.com/dnijs/

                Spearing en butt-ending [...] leveren een major en een automatische game misconduct penalty op; charging, boarding, tripping, hooking bijv. worden naar inzicht van de scheidsrechter met een minor of major penalty bestraft.

                http://www.ijshockey.com/dnijs/

              misconduct penalty

              1. (Engels, letterlijk 'wangedragstraf') zware straf die inhoudt dat een speler tien minuten niet aan het spel mag meedoen en op de bank moet plaatsnemen; tijdstraf van tien minuten

                Misconduct penalty. Een 10 minuten tijdstraf. De overtreder moet voor 10 minuten naar de kant, maar mag op het ijs door een teamgenoot vervangen worden. We spreken hier van een persoonlijke straf. Deze straf wordt opgelegd als gevolg van bijv. wangedrag. Echter ook op andere overtredingen kan een misconduct penalty staan: een poging tot spearing bijv. zal worden bestraft met een dubbele minor én een misconduct penalty.

                http://www.ijshockey.com/dnijs/

              Woordfamilie


              Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


              Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


              penalty 2.4

              (sport en recreatie)

              door de scheidsrechter toegekende straf nadat een overtreding is geconstateerd die bestaat uit de mogelijkheid voor de benadeelde partij om ongehinderd via een dropkick de bal tussen de palen en over de dwarslat te plaatsen

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Een penalty…

              is een straf

              • [Betrokkene] wordt door de scheidsrechter toegekend ten koste van de speler en diens ploeg die de overtreding begaan heeft
              • [Oorzaak, reden of aanleiding] heeft een overtreding als oorzaak
              • [Gevolg of resultaat] heeft tot gevolg dat een speler van de benadeelde partij ongehinderd via een dropkick mag proberen te scoren, wat, als dat lukt, drie punten oplevert
              • [Onstoffelijke inhoud] bestaat uit het toekennen van een ongehinderd te nemen doelpoging via een dropkick
              • [Toepassingsgebied of bereik] is een straf in het rugby

              Hoofdsemagram: straf


              Algemene voorbeelden


              Het trappen van de bal tussen de verticale palen en boven de dwarslat in het verdedigingsgebied van de tegenstander. Dit mag als de scheidsrechter een penalty heeft toegekend na een overtreding. Maar het mag ook vanuit een open-spelsituatie. De kick moet dan echter genomen zijn als drop-kick. Hiervoor worden 3 punten toegekend.

              https://nl.wikipedia.org/wiki/Rugby_union,

              Tijdens een wedstrijd wordt het als onwenselijk gezien dat de beslissingen van de scheidsrechter worden bekritiseerd door spelers. De enige van wie het wordt gedoogd is de teamcaptain. Bij rugby mogen de scheidsrechters bij openlijke kritiek een penalty geven door de overtredende partij de bal te ontnemen en tien meter terug te laten gaan op het eigen terrein.

              https://nl.wikipedia.org/wiki/Rugby_union,

              Grote man bij de Engelsen was Paul Grayson met zes penalty's, een drop-goal en een transformatie vier minuten voor tijd na de enige try van rechtervleugel Jon Sleightholme.

              De Standaard,

              Bij de eerste de beste gelegenheid besloot BRC een penalty op de palen te mikken hetgeen zowel bij het Duitse als het meegereisde Goudse legioen met gehoon onthaald werd. Men mikt niet op palen in vriendschappelijke potjes rugby, maar het gaf wel aan dat de mannen van het land waar altijd alles beter is er niet gerust op waren. Kennelijk van zijn stuk bracht, schoot de overigens niet zo overtuigend kickende Duitser links van de palen.

              http://www.rfcgouda.nl/trip/brc2004.html

              De score stond al bij de kampwissel op het bord met tries van Kevin McKenzie (12') en Michael Dods (22'), een penalty van Dods (30') en een drop-goal van Gregor Townsend (39') voor Schotland, dat optimaal profiteerde van het windvoordeel, en een try van Peter Clohessy (40') gevolgd door konversie van Eric Elwood en een penalty van Elwood (17').

              De Standaard,

              Vijflandentornooi rugby [...]. Engeland blijft in de running voor de vierde Grand Slam in zeven jaar tijd. Ierland werd in Lansdowne Road voor 50.000 toeschouwers vernederd met 6-46 (rust: 6-11). Held van de dag werd Paul Grayson. Hij trapte vier penalty's binnen en zorgde voor twee omzettingen.

              De Standaard,

              Woordfamilie


              Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


              penalty 2.5

              (sport en recreatie)

              door de scheidsrechter toegekende straf nadat een overtreding is geconstateerd, waarbij de benadeelde partij balbezit wordt toegekend, onderscheiden in tal van straffen voor de aanvallende partij (offense) en voor de verdedigende partij (defense)
              Ook in verbindingen als defense penalty voor een straf die opgelegd wordt aan de verdedigende party en 5 yards penalty voor een straf ter hoogte van de 5 yardslijn.

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Een penalty…

              is een straf

              • [Betrokkene] wordt door de scheidsrechters toegekend ten koste van de speler en diens ploeg die de overtreding begaan heeft
              • [Oorzaak, reden of aanleiding] heeft een overtreding als oorzaak
              • [Gevolg of resultaat] heeft tot gevolg dat de tegenpartij balbezit krijgt en de wedstrijd op enigerlei wijze de wedstrijd mag hervatten
              • [Onstoffelijke inhoud] bestaat uit het toekennen van balbezit aan de benadeelde partij
              • [Toepassingsgebied of bereik] is een straf in het American football

              Hoofdsemagram: straf


              Algemene voorbeelden


              Straffen (Penalties). De scheidsrechter kondigt alle penalties aan. Defense: Offside (valse start) 5 yards en automatisch 'first down' (eerste poging); Interference (belemmering) 10 yards en automatisch first down; Illegaal contact (blokken, vasthouden, etc.) 10 yards en automatisch first down; Illegaal pakken van de flag (voordat de bal gevangen is) 10 yards en automatisch first down; Illegaal rushen (van dichterbij dan zeven yards) 10 yards en automatisch first down.

              http://www.americanfootball.nl/pages/flagfootball/flag.htm

              Straffen (Penalties). De scheidsrechter kondigt alle penalties aan. [...]. Offense: Illegaal bewegen (meer dan één persoon, valse start, etc.) 5 yards en einde van de down; Illegale voorwaartse pass (gevangen achter de line of scrimmage) 5 yards en einde van de down; Offensive pass interference (belemmering van de verdediger) 10 yards en einde van de down; Beschermen van de flag 10 yards en einde van de down; Te laat beginnen de klok stopt, 10 yards en einde van de down.

              http://www.americanfootball.nl/pages/flagfootball/flag.htm

              Er wordt door officials géén holding "gevlagd" op het moment dat dat wél plaatsvindt als de baldrager achter de LOS wordt getackled, omdat dan volgens het voordeel / nadeel idee de Offense toch al verlies heeft geleden in het terrein (yards) en pogingen (downs), dus waarom nog eens "straffen" met een penalty.

              http://www.americanfootball.nl/pages/referees/referees.htm

              Wedstrijden kunnen niet eindigen door een defensive penalty tenzij de offense de penalty afwijst.

              http://www.americanfootball.nl/pages/flagfootball/flag.htm

              Als de bal buiten het speelveld wordt getrapt dan wordt de kick situatie direct afgefloten. Het ontvangende team heeft dan de keuze waar ze de bal willen hebben. Dat kan zijn: 1. opnieuw kickoff met 5 yards penalty tegen het team dat afgetrapt heeft 2. de bal op de plek waar deze uit het veld is getrapt 3. de bal op 30 yards afstand van waar de bal was getrapt. Zodra de kick off voorbij is en de chain goed is neer gezet kan de rest van de wedstrijd worden gespeeld.

              http://www.americanfootball.nl/pages/referees/referees.htm

              penalty 2.6

              (sport en recreatie; weinig gebruikt)

              door de scheidsrechters toegekende straf nadat een overtreding is geconstateerd die bestraft wordt met een boete of met een schorsing voor een of meer wedstrijden; straf
              De gebruikelijke term is niet penalty, maar straf.

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Een penalty…

              is een straf

              • [Betrokkene] wordt door de scheidsrechters opgelegd aan een speler die een overtreding begaat
              • [Oorzaak, reden of aanleiding] heeft een overtreding als oorzaak, bv. aanmerkingen op de leiding, gewelddadig optreden, opzettelijk de bal werpen naar het lichaam van een speler, onbeheerst honklopen, wangedrag en het neersmijten van het materiaal
              • [Gevolg of resultaat] heeft een boete of een schorsing tot gevolg
              • [Onstoffelijke inhoud] bestaat uit het beboeten of schorsen van een speler
              • [Toepassingsgebied of bereik] is een straf in het honkbal en softbal

              Hoofdsemagram: straf


              Algemene voorbeelden


              Obstructie (Obstruction) wanneer een veldspeler, niet in bezit van de bal, en ook niet aan het proberen om de bal te 'fielden', en een loper bij het lopen hindert. Aanvaller (Offense) is het team(lid) dat aan slag is [...]. Straf (Penalty) toepassing van deze regels volgend op een overtreding.

              http://allin.honkbalt.nl/

              penalty 2.7

              (sport en recreatie)

              door de scheidsrechter (referee) opgelegde straf aan een golfspeler die of een team golfspelers (partij) dat een overtreding begaat, bv. als de bal te langzaam gespeeld wordt of de bal op een betere plaats gelegd wordt
              In de verbinding penalty stroke.

              Vaste verbindingen


              penalty stroke

              1. (Engels, letterlijk 'strafslag') extra slag die bij de score van een golfspeler of een team golfspelers (partij) wordt opgeteld bij wijze van boete voor het begaan van een overtreding; strafslag

                Synoniem: strafslag

                Strafslag (Penalty Stroke): Een strafslag is een slag die bij de score wordt opgeteld in toepassing van bepaalde golfregels. In een partij in ploeg, hebben strafslagen geen invloed op de volgorde van spelen.

                http://www.kbgf.be/

              penalty 2.8

              (sport en recreatie)

              door de scheidsrechter toegekende straf aan een snookerspeler die een fout (foul) begaat die bestaat uit het optellen van strafpunten bij de score of het schrappen van gescoorde punten

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Een penalty…

              is een straf

              • [Betrokkene] wordt door de scheidsrechter toegekend aan een speler die een fout begaat
              • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt aan een speler opgelegd die een fout maakt, zoals in een situatie waarbij de witte bal geen bal raakt of de witte bal niet als eerste de goede bal raakt
              • [Gevolg of resultaat] heeft het schrappen van punten of strafpunten tot gevolg
              • [Onstoffelijke inhoud] bestaat uit het toekennen van strafpunten of het schrappen van behaalde punten
              • [Toepassingsgebied of bereik] is een straf in het snooker

              Hoofdsemagram: straf


              Algemene voorbeelden


              Penalty a. Als een frame volgens de regels van deze sectie verbeurd verklaard wordt, zal de veroorzaker i. deze frame verliezen, en ii. alle gescoorde punten kwijtraken. De tegenstander zal een aantal punten scoren, gelijkwaardig aan de waarde van alle ballen, die op de tafel overgebleven zijn. Hierbij telt elke rode bal voor acht punten en elke gekleurde bal, die incorrect van tafel is, wordt beschouwd als zijnde op de tafel. b. Als een game volgens de regels van deze sectie verbeurd verklaard wordt, zal de veroorzaker i. de betreffende frame verliezen, net als onder (a) hierboven, en ii. vervolgens alle nog benodigde frames verliezen die de game zullen beëindigen als de wedstrijd gaat om het aantal gewonnen frames, of iii. vervolgens alle resterende frames verliezen, elk met een waarde van 147 punten, als de wedstrijd gaat om het meeste aantal punten.

              http://members.chello.nl/~r.vanjaarsveld/,

              Als een fout begaan is, zal de striker bestraft worden met de voorgeschreven penalty, alle ballen worden teruggelegd en de volgende speler heeft vervolgens de normale opties, welke een speler heeft na een foul.

              http://members.chello.nl/~r.vanjaarsveld/,

              Het plaatsen (spotten) van de kleuren. Elke gekleurde bal, die in de pocket komt of forced off the table gaat, moet teruggeplaatst worden voordat de volgende stroke gemaakt wordt, totdat de kleur conform Sectie 3, Regel 3(f) definitief gepot wordt. a. Een speler wordt niet verantwoordelijk gehouden voor enige fout van de scheidsrechter bij het correct spotten van een bal. b. Als een kleur onterecht wordt gespot, nadat hij in oplopende volgorde is gepot zoals beschreven in Sectie 3, Regel 3(f)(iii), zal deze bal zonder penalty van de tafel verwijderd worden op het moment dat de fout ontdekt wordt, waarna het spel hervat wordt. c. Als een stroke gemaakt wordt, terwijl één of meerdere ballen niet correct gespot zijn, worden zij als correct gespot beschouwd voor de daarop volgende stoten.

              http://members.chello.nl/~r.vanjaarsveld/,

              penalty 2.9

              (sport en recreatie)

              door de jury toegekende straf aan een shorttrackrijder of shorttrackrijdster die een overtreding begaan heeft

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Een penalty…

              is een straf

              • [Betrokkene] wordt door de jury toegekend ten koste van de rijder of diens ploeg die de overtreding begaan heeft
              • [Oorzaak, reden of aanleiding] heeft een overtreding als oorzaak, bv. een valse start of het opzettelijk hinderen van een tegenstander (]impending), het afsnijden van het parcours off-track, het bewust optillen van de schaats kicking out en het onrechtmatig geven of krijgen van hulp assistance
              • [Gevolg of resultaat] heeft als gevolg dat een rijder of rijdster laatste wordt in de rituitslag; na twee penalty's volgen een gele kaart en uitsluiting van de wedstrijd; een zeer zware overtreding wordt bestraft met een rode kaart, waarna de rijder of rijdster niet meer mee mag doen aan het toernooi en eventueel verdere schorsing volgt
              • [Onstoffelijke inhoud] bestaat uit het plaatsen van een rijder of rijdster als laatste van de rituitslag
              • [Toepassingsgebied of bereik] is een straf in het shorttrack

              Hoofdsemagram: straf


              Algemene voorbeelden


              Tijdens wedstrijden wordt door een aantal juryleden (1 hoofdscheidsrechter die wordt geassisteerd door 2 assistent-scheidsrechters en een video-scheidsrechter of 4 assistent-scheidsrechters) op en rond de baan gelet op een correct verloop van een race. De onderstaande overtredingen zijn gedefinieerd: Impeding [...]. Off-track [...]. Kicking out [...]. Assistance [...]. Bovenstaande overtredingen worden bestraft met een penalty. Ook het tweemaal veroorzaken van een valse start leidt tot een penalty. Verder is het niet toegestaan om beschermende kleding als helm of nekbeschermer los te maken of te verwijderen.

              https://nl.wikipedia.org/wiki/Shorttrack_(schaatsen),

              Rijders met een penalty worden automatisch laatste in de rituitslag. Ze mogen bij een wedstrijd volgens het "all-final"-systeem (zie wedstrijdverloop) nog wel starten in een eventuele volgende ronde, maar worden naar de lagere helft van het kwalificatieschema geplaatst. Rijders die nadeel ondervinden van acties van andere rijders kunnen door de scheidsrechter alsnog toegevoegd worden aan de volgende ronde.

              https://nl.wikipedia.org/wiki/Shorttrack_(schaatsen),

              Als een rijder al in bezit is van een penalty en hij nog een penalty krijgt ontvangt hij een gele kaart, dit betekent dat de rijder uit de uitslag gehaald wordt en niet meer mag starten op deze afstand. Op de andere afstanden mag de betreffende wel van start gaan.

              http://www.koenslootweg.nl/wat-is-shorttrack,

              Een rode kaart kan ook gegeven worden wanneer een rijder al in bezit is van een gele kaart van een vorige afstand en opnieuw een penalty oploopt op een volgende afstand.

              http://www.koenslootweg.nl/wat-is-shorttrack,

              Combinatiemogelijkheden


              als object bij een werkwoord


              • een penalty geven
              • een penalty krijgen
              • een penalty oplopen
              • een penalty achter haar naam krijgen

              Tijdens de 500 meter liep Mylan een penalty op, dus geen finale punten.

              http://www.hetstedelijk.nl/nieuws/browse/1/artikel/zilver-voor-joris-en-mylan-tijdens-nk-shorttrack/?tx_ttnews%5BbackPid%5D=6017&cHash=145b8ce5f7d5b4f8d44df408182ef033,

              Pieter kreeg na een succesvolle reeks wedstrijden voorafgaand aan de finale helaas een penalty (in een zinderende heat) en zag zichzelf daarmee terugzakken in het klassement.

              http://www.aijv.nl/successen-voor-aijvers-bij-shorttrack-finale/,

              Ook op de 1000 meter kreeg Joris een penalty in de halve finale wederom geen finalepunten.

              http://www.hetstedelijk.nl/nieuws/browse/1/artikel/zilver-voor-joris-en-mylan-tijdens-nk-shorttrack/?tx_ttnews%5BbackPid%5D=6017&cHash=145b8ce5f7d5b4f8d44df408182ef033,

              Als eerste werd de 1000m heat gereden. Ik werd in deze rit 1ste. Eén van de tegenstanders kreeg een penalty. We wisten eerst niet waarom, later bleek dat hij binnen de blokken had gereden.

              http://rosaliehuisman.nl/index.php/winst-b-divisie-knsb-cup-shorttrack/,

              Yara van Kerkhof en Suzanne Schulting werden uitgeschakeld. Van Kerkhof kwam in de slotronde van haar heat ten val, Schulting kreeg een penalty achter haar naam omdat ze werd aangewezen als veroorzaker van een valpartij.

              http://www.volkskrant.nl/sport/slecht-begin-voor-nederland-op-ek-shorttrack~a3836038/,

              Bij de ritten van de halve finale zag ik dat ik in de laatste groep van de B divisie was ingedeeld. Ze hadden mij in de heat een penalty gegeven, waardoor ik in de laatste groep werd gezet.

              http://rosaliehuisman.nl/index.php/winst-b-divisie-knsb-cup-shorttrack/,

              in voorzetselgroep


              • er door penalty's uit vliegen
              • met een penalty
              • met een penalty bestraffen
              • op een penalty komen te staan
              • tegen een penalty aanlopen
              • profiteren van een penalty

              Suzanne Schulting had de snelste start, zij ging de eerste rondes aan de leiding voor Ter Mors. De voormalig Europees kampioene zette een passeerbeweging in. Ze wilde buitenom bij Schulting, maar werd geblokt door de achttienjarige juniore. Beide shorttracksters sloegen tegen het ijs. Het kwam Ter Mors op een penalty te staan. Van Ruijven wist zo de overwinning te pakken.

              http://www.wos.nl/van-ruijven-pakt-goud-op-500-meter-nk-shorttrack/nieuws/item?798542,

              Wereldkampioen Olivier Jean raakte zijn titel bij de start van de kwartfinales kwijt. Hij werd met een penalty bestraft voor de valpartij van de Japanner Ryosuke Sakazume. Hij mocht niet meer herstarten. Ook Olympisch kampioen Charles Hamelin en Michael Gilday vlogen er door penalties uit.

              http://www.nu.nl/schaatsen/3364318/van-wart-pakt-brons-wk-shorttrack.html,

              Een extra verrassing was er voor Esmee die achter Aafke Soet en Selma Poutsma het brons pakte door attent te rijden en te profiteren van de penalty die Suzanne Schulting in het gevecht om het goud voor de kiezen kreeg.

              http://www.ijvl.nl/uitslagen/50-nieuws/verslagen/689-ijvl-junioren-op-podium-nk-shorttrack,

              Bas is uiteindelijk 13e geworden. Het toernooi van David ten Cate verliep dramatisch. Twee keer in de halve finales gesneuveld en 1 keer in de heats en alle keren met een penalty; hij eindigde als 10e.

              http://www.zoetermeeractief.nl/sportnieuws/182-sport-januari-2016/8045-goud-voor-freek-van-der-wart-op-nk-shorttrack,

              Joris won de 500 meter maar liep op de 1500 meter tegen een penalty aan, dus geen finalepunten.

              http://www.hetstedelijk.nl/nieuws/browse/1/artikel/zilver-voor-joris-en-mylan-tijdens-nk-shorttrack/?tx_ttnews%5BbackPid%5D=6017&cHash=145b8ce5f7d5b4f8d44df408182ef033,

              penalty 2.10

              (sport en recreatie; paardensport)

              straf in de dressuursport en in het bijzonder in de reiningsport (dressuursport in western style) die door de jury wordt toegekend aan een combinatie (ruiter en paard) die een fout maakt, met als gevolg dat punten in mindering worden gebracht
              In de dressuursport zelf zijn termen als straf, strafpunt, verliespunt en punten in mindering gebruikelijker dan penalty.

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Een penalty…

              is een straf

              • [Betrokkene] wordt door de jury toegekend ten koste van een combinatie (ruiter en paard)
              • [Oorzaak, reden of aanleiding] heeft een fout als oorzaak
              • [Gevolg of resultaat] heeft tot gevolg dat punten in mindering worden gebracht
              • [Onstoffelijke inhoud] bestaat uit het verminderen van het aantal behaalde punten
              • [Toepassingsgebied of bereik] is een straf in de dressuursport

              Hoofdsemagram: straf


              Algemene voorbeelden


              Als het paard van achter niet stil blijft staan, maar afdwaalt levert dit tevens minpunten op. Het paard draait dan in feite om zijn middel in plaats van zijn achterkant. Ook kun je penalty's krijgen bij over- of onderspin. In NRHA proeven worden de spins op 2 manieren gevraagd: soms staat het paard parallel met de wand en in andere gevallen recht tegenover de jury. Het gaat er hier om, om het paard precies na de laatste draai van 360 graden te laten stoppen.

              http://www.paardennieuws.be/index.html

              Combinatiemogelijkheden


              als object bij een werkwoord


              • (een halve, halve punt) penalty krijgen

              De derde Nederlander Jurgen Pouls, net als Anky een voormalig dressuurruiter, heeft aanvallend gereden. Hij liet met Hollywood Gunman goede spins, zeer goede cirkels en voldoende goede stops en rollbacks zien. Net als Olivier van den Berg een score van 215 punten. Ook Jurgen Pouls was content met zijn optreden. "Het was balen dat ik een halve penalty kreeg op mijn spin, maar we hebben nog wat over voor zondag!"

              http://www.horses.nl/sport/anky-van-grunsven-heeft-eerste-reining-resultaat-voor-team-nl-neergezet/,

              Rieky Young en Brady Chex kwamen als allerlaatste in deze 39 combinaties tellende landenwedstrijd aan de start. Young kreeg een halve punt penalty in haar eerste spin. Ze toonde super snelle cirkels met mooie overgangen naar de kleine, langzame cirkels.

              http://www.horses.nl/sport/anky-van-grunsven-heeft-eerste-reining-resultaat-voor-team-nl-neergezet/,

              penalty 2.11

              (sport en recreatie; politiek en bestuur; paardensport)

              door de scheidsrechter te paard gegeven straf in het horseball, een paardenbalsport die een mengeling is van sporten als polo, rugby, korfbal, basketbal en handbal, waarbij twee teams van zes spelers (inclusief twee vervangers) op een veld van 20 bij 60 meter tegen elkaar uitkomen
              Onderscheiden worden penalty 1 (na een ernstige fout), penalty 2 (na een middelmatige fout) en penalty 3 (na een lichte fout). Deze fouten worden ook afgekort tot P1, P2 en P3.

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Een penalty…

              is een straf

              • [Betrokkene] wordt toegekend door de scheidsrechter die te paard zit ten koste van een speler en diens partij
              • [Oorzaak, reden of aanleiding] heeft een overtreding als oorzaak, bv. ruw of gevaarlijk spel, intimidatie van de tegenstander
              • [Gevolg of resultaat] heeft balbezit voor de benadeelde partij tot gevolg
              • [Toepassingsgebied of bereik] is een straf in het horseball

              Hoofdsemagram: straf


              Algemene voorbeelden


              De penalty's. Wanneer een speler de spelregels overtreedt en een fout maakt, krijgt deze, naargelang van de ernst van de fout, een penalty tegen in het voordeel van de andere ploeg. De ploeg die het voordeel heeft, en ook in balbezit is kan ofwel direct naar het doel werpen ofwel indirect van op de volgende afstanden. - penalty 1: ernstige fout: worp op 5 m van het doel. Deze worp moet rechtstreeks genomen worden. - penalty 2: middelmatige fout: worp op 10 m van het doel. Deze worp mag, maar moet niet rechtstreeks genomen worden. - penalty 3: kleine fout: wordt gegeven op de plaats waar de fout is begaan.

              http://www.paardennieuws.be/index.html

              Er zijn drie scheidsrechters en een tijdwaarnemer die de deelnemers in de gaten houden. Eentje te paard, eentje op de scheidsrechtersstoel en één langs de kant. De scheidsrechter te paard neemt de beslissingen en de beide andere scheidsrechters geven advies. Als de regels overtreden worden kan een scheidsrechter een p uitdelen, dat staat voor penalty of straf.

              https://equinonline.wordpress.com/2015/04/27/%E2%98%85-horseball-%E2%98%85/,

              De bal die op 10 meter van de korte zijde ligt, moet in galop opgeraapt worden. Waneer de ploeg de bal niet kan oprapen wordt een penalty 3 tegen deze ploeg gegeven in het midden van het speeldveld.

              http://www.paardennieuws.be/index.html

              Als een fout wordt begaan net op het ogenblik dat het signaal van de chronometer weerklinkt aan het einde van een speelhelft, of net ervoor, moeten de eventuele rechtstreekse worpen (penalty P1 of penalty P2) zonder verdediging worden genomen.

              http://www.horseball-knhs.nl/documents/Horseball_Reglement_Nederland_2014_1.pdf,

              Combinatiemogelijkheden


              als object bij een werkwoord


              • een penalty fluiten
              • een penalty nemen
              • een penalty toekennen

              In alle gevallen neemt een willekeurige speler van het benadeelde team de penalty. (Het behoeft niet de speler te zijn, die benadeeld werd).

              http://www.horseball-knhs.nl/documents/Horseball_Reglement_Nederland_2014_1.pdf,

              De bal mag niet langer dan 10 seconden door dezelfde speler worden vastgehouden op straffe van een penalty P3 op de plaats waar de penalty is gefloten.

              http://www.horseball-knhs.nl/documents/Horseball_Reglement_Nederland_2014_1.pdf,

              Een wedstrijdje horseball gaat tussen twee partijen met elk vier spelers op paarden en duurt tweemaal tien minuten, met een pauze van drie minuten. Er zijn drie soorten overtredingen die gemaakt kunnen worden. Bij een ernstige fout mag de tegenpartij een penalty nemen.

              http://www.nrc.nl/next/2008/11/11/rugbyen-op-een-zadel-11637290,

              Wanneer een team duidelijk en zonder geldige reden aarzelt zich naar de plaats van de touch te begeven, kan de scheidsrechter te paard een penalty P3 fluiten in het voordeel van de team dat al op de goede plaats staat, of kan hij de inworp toch laten doorgaan.

              http://www.horseball-knhs.nl/documents/Horseball_Reglement_Nederland_2014_1.pdf,

              Wanneer twee spelers de bal betwisten en er niet in slagen hem af te rukken, zal de scheidsrechter een penalty toekennen aan de verdedigende ploeg.

              http://informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl/paardensporten/horseball

              met voorzetselgroep


              Voorzetsel: tegen

              • een penalty tegen (krijgen)

              Omdat horseball op volle snelheid wordt gespeeld, zijn er een aantal verdedigingsregels in het leven geroepen om blessures van paard en rijder te voorkomen: [...] Contact door plaatsing: men kan een penalty tegen krijgen door fysiek contact te maken met een speler die op dat moment niet in het bezit is van de bal.

              http://informatievoorpaardenliefhebbers.jouwweb.nl/paardensporten/horseball

              in voorzetselgroep


              • bestraffen met een penalty (P1, P2, P3)

              Een speler die vertraagt ter hoogte van de bal of eromheen draait, wordt bestraft met een penalty P3.

              http://www.horseball-knhs.nl/documents/Horseball_Reglement_Nederland_2014_1.pdf,

              Wanneer een dekking met meer dan 45° wordt uitgevoerd, kan deze bestraft worden met een penalty P1 of penalty P2 al naar gelang van de ernst van de overtreding.

              http://www.horseball-knhs.nl/documents/Horseball_Reglement_Nederland_2014_1.pdf,

              Iedere actie op een speler. die nog niet in het zadel zit na de bal te hebben opgeraapt, wordt bestraft met een penalty P1 en/of een gele of rode kaart naar oordeel van de scheidsrechter te paard.

              http://www.horseball-knhs.nl/documents/Horseball_Reglement_Nederland_2014_1.pdf,

              Woordfamilie


              Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


              penalty 2.12

              (sport en recreatie)

              straf die door de wedstrijdleiding wordt toegekend aan een autocoureur, met name in de formule 1
              In de verbinding drive-through penalty.

              Vaste verbindingen


              drive-through penalty

              1. straf die door de wedstrijdleiding wordt toegekend aan een autocoureur, met name een formule-1-coureur, omdat hij tijdens een pitstop bij het wegrijden over de witte scheidingslijn komt

                Omdat hij zich niet bij voorbaat rijk rekende, begon Schumi naar eigen zeggen uiterst ontspannen aan het raceweekeinde. Hij maakte zich geen enkele illusie. Pas op de startopstelling toen zijn teamgenoot en naaste belager Rubens Barrichello evenals de vorige race op Silverstone van de 'grid' moest worden weggeduwd, doemde even het perspectief op dat hem naar de wereldtitel zou leiden. Die hoop vervloog nadat hem een 'drive-through penalty' werd opgelegd omdat hij bij het uitkomen van zijn eerste (van de twee) pitstops over de witte scheidingslijn was gereden. Het kostte hem de leiding en verklaarde hij na afloop: "Het was mijn eigen schuld dat ik even over die witte lijn uitkwam. Toen dacht ik dat ik de titel hier wel kon vergeten".

                De Telegraaf,