strafschop


strafschop 1.0

(voetbal; sport en recreatie)

door de scheidsrechter toegekende straf nadat door hem een overtreding van de verdedigende partij in het eigen zestienmetergebied (strafschopgebied) is geconstateerd, die bestaat uit een vrije schop vanaf de op elf meter van het doel gelegen penaltystip, waarbij alleen een speler van de aanvallende partij die de vrije schop neemt en de doelverdediger van de verdedigende partij zich binnen het strafschopgebied mogen bevinden; penalty; elfmetertrap; elfmeter; pingel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een strafschop…

is een vrije schop; is een straf

  • [Functie] dient om een overtreding van de verdedigende partij te bestraffen; dient ook om bij een gelijkspel na de reguliere speeltijd vast te stellen wie de uiteindelijke winnaar is, waarbij een reeks van minimaal vijf strafschoppen wordt genomen
  • [Plaats] wordt genomen vanaf de penaltystip, die op elf meter van het doel gelegen is
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] geldt als een (directe) vrije schop en is vaak omstreden
  • [Activiteit of handeling] wordt genomen door een speler van de aanvallende partij, terwijl de doelverdediger van de verdedigende partij de bal moet zien te stoppen
  • [Betrokkene] wordt door de scheidsrechter toegekend ten koste van de speler en diens ploeg die de overtreding begaan heeft
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt toegekend door de scheidsrechter nadat een overtreding door de verdedigende partij binnen het zestienmetergebied is geconstateerd
  • [Gevolg of resultaat] leidt vaak tot een doelpunt
  • [Motief] geldt als strafmaatregel
  • [Onstoffelijke inhoud] bestaat uit het toekennen van een vrije schop vanaf elf meter aan de partij tegen wie de overtreding gemaakt is
  • [Waardering] wordt door de aanvallende partij beschouwd als een meevaller en door de verdedigende partij als een tegenvaller
  • [Toepassingsgebied of bereik] in een straf in het voetbal

Hoofdsemagram: straf


Algemene voorbeelden


Een strafschop staat beter bekend als een penalty: een schot op het doel van de tegenstander, zonder dat je wordt belet door andere spelers dan de keeper. Een strafschop krijg je als de tegenpartij binnen het eigen strafschopgebied een overtreding begaat, waarvoor buiten het gebied een vrije schop gegeven zou worden.

http://www.hoedoe.nl/sport-spel/voetbal/hoe-neem-ik-een-strafschop

Een strafschop lijkt een van de meest simpele regels in het voetbal: een overtreding in 'de 16', er gaat een speler achter de bal staan en als de bal de keeper passeert is het een doelpunt. Toch kleven er wat meer regels aan een strafschop die met grote regelmaat niet goed worden toegepast.

http://www.vrouwenvoetbalnieuws.nl/de-4e-column/,

Henri Knipmeijer werd binnen de beruchte lijnen gevloerd door Erik Huizing en voor scheidsrechter Boonstra was er geen twijfel mogelijk: strafschop.

Meppeler Courant,

Een strafschop is één der zwaarste straffen, die gegeven kan worden.

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Zaalvoetbal.pdf,

Trainer Jan Derk Brandsma noemde de strafschop, die de 2-1 nederlaag inluidde, een schandalige beslissing van de arbiter.

Meppeler Courant,

Voor Aalst, dat zeker leek van de eerste zege sinds 14 september, kwam de gelijkmaker aan als een mokerslag, niet in het minst omdat de strafschop bijzonder discutabel was.

De Standaard,

Als er één les blijft hangen, is het wel de les van de beroemdste aller strafschoppen: die van Johan Neeskens in de finale van het WK 1974. Staan, knallen, klaar.

http://www.kro.nl/reporter/dossiers/Dossier_Voetbal/BOEK_recensies/recensie_03.asp,

In de jaarlijkse strijd om het Charity Shield, de Engelse benaming van de nationale Super Cup, werd Blackburn zondag op Wembley met 2-0 verslagen. Cantona (strafschop) en Ince (fraaie omhaal) maakten de doelpunten.

NRC,

FC Denderleeuw 1-KV Kortrijk 1 (strafschoppen 5-4). Doelpunten: 62' Geldhof (own-goal, 0-1), 87' Heymans (1-1). Strafschoppen: Leleu 0-1, Barroso 1-1, Verhaeghe 1-2, Ngamunguela 1-2, Cruz 1-2, Roelandts 2-2, Jacobs 2-3, Benali 3-3, Tanghe 3-4, Jacobs 4-4, Boone 4-4, Schollaert 5-4.

De Standaard,

Doelpunten: 24' Bergkamp 0-1, 29' Seedorf 0-2, 90' Jonk 0-3 (strafschop).

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • beslissen
  • de beslissing brengen
  • erin gaan
  • volgen

De UEFA besloot dat de laatste achttien seconden van de kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen Onder-19 overgespeeld moesten worden, vanwege een scheidsrechterlijke dwaling. Engeland had in minuut 96 een strafschop gekregen, bij een stand van 1-2. De strafschop ging erin, maar de arbitrage oordeelde dat er te vroeg was ingelopen en gaf een indirecte vrije trap aan Noorwegen.

http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=241995,

Met een fraaie redding moest de doelman van Piershil, Wim Achterberg, voorkomen dat zijn ploeg met 1-0 achterkwam. Later capituleerde Achterberg toch toen broer Adri hands gemaakt zou hebben. De strafschop ging erin, 1-0.

http://www.svpiershil.com/archief/1973-1974/1973-1974_Comp02_PPSC_Uit.html,

De noodzakelijke verlenging bracht [...] geen verandering, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen.

NRC,

Ook bij het duel Bulgarije-Mexico was de stand na negentig minuten 1-1. Omdat de verlengingen evenmin uitsluitsel brachten, moesten strafschoppen beslissen over winst en verlies.

De Standaard,

Indien in die replay de stand na 90 minuten ook nog gelijk is en ook de verlengingen geen beslissing brengen, volgen strafschoppen.

De Standaard,

Bij een gelijke stand worden twee verlengingen van 15 minuten gespeeld. Zo nodig volgen er strafschoppen.

De Standaard,

Wordt er in de verlenging niet gescoord, dan blijven strafschoppen de beslissing brengen.

De Standaard,

In ieder geval worden de duels in één keer beslist: in geval van een gelijkspel volgen twee verlengingen van een kwartier. Is de stand ook dan nog gelijk, beslissen strafschoppen.

De Standaard,

als object bij een werkwoord


  • (een) strafschop afdwingen

Germinal begon de tweede helft met een knap schot van Deflandre, in hoekschop gebokst door Vandenbroucke. Aan de overzijde dwong Ngonge een strafschop af, na een fout van Vande Walle.

De Standaard,

Flankverdediger David Brocken wees de weg met een rake knal uit de tweede lijn en dwong strafschop af, die door Kjetil Rekdal werd omgezet.

De Standaard,

( In combinatie met benutten hoogfrequent.)
  • een strafschop benutten
  • een strafschop binnenschieten
  • een strafschop binnentrappen
  • een strafschop inknallen
  • een strafschop niet onbenut laten
  • een strafschop verzilveren

Dillens verzilverde een strafschop, een cadeau van een onbaatzuchtige ref Piraux.

De Standaard,

En dan begon het recital Sterckx. Eerst versierde 'Copperfield' een strafschop die hij zelf verzilverde, in de slotminuten bood hij Kindermans en De Backer de niet te missen kansen aan.

De Standaard,

Van Geneugden schoot de strafschop binnen en Standard, ook met tien, kon in de laatste minuten geen vuist meer maken.

De Standaard,

Vincent liet de strafschop die scheidsrechter Buiting toekende niet onbenut.

Meppeler Courant,

De fout deed de match kantelen, want Delière mocht met een tweede gele kaart onder het stortbad en Da Cruz knalde de strafschop hard en hoog in.

De Standaard,

Na 20 minuten moest de thuisclub zelfs met tien man verder toen Cor Kremer terecht uit het veld werd gestuurd nadat hij de bal na een scrimmage bij een inzet met de hand uit het doel had geslagen. De strafschop werd benut.

Meppeler Courant,

Geel werd beloond voor zijn inspanningen, toen Nuyts door Ducheyne werd neergelegd en Bogaerts de strafschop binnentrapte.

De Standaard,

Allbäck scoorde een heuse hattrick en de ongrijpbare Lurling zorgde voor het slotakkoord door een zelf afgedwongen strafschop te benutten.

De Telegraaf,

Na de reguliere speeltijd en de verlenging stond het 2-2. Nigeria benutte daarna de strafschoppen beter.

NRC,

  • een strafschop betwisten

Aan het half uur stormde Frunza in de gevarenzone Mbo Mpenza omver. Onnodig, maar niet één bezoeker betwiste de strafschop, omgezet door Lemoine.

De Standaard,

  • een strafschop claimen
  • een strafschop eisen
  • een strafschop opeisen

Het zijn voor Peter van Vossen relikwieën die hem herinneren aan zijn heldenrol in het Nederlands elftal [...]. En hoe hij op Wembley de cruciale strafschop opeiste en vervolgens koel inschoot. Het zijn momenten om in te lijsten.

NRC,

Af en toe was het een kluwen van jewelste in de buurt van De Vlieger, maar scoren deed Gent niet meer. Het ontgoochelde de fans, het frustreerde de spelers. Dat bleek kort voor de finish, toen Vanderdonck de bal van dichtbij tegen de arm van Baseggio aanschoot en heel Gent een strafschop eiste.

De Standaard,

Cercle doolde radeloos rond, op zoek naar een ongrijpbare bal, en claimde een strafschop voor een overtreding van Van Meir op Torma.

De Standaard,

Verdediger Katana kwam er geregeld knap uit en Gent claimde een strafschop toen Machiels aan het truitje hing van de snelle De Vreese.

De Standaard,

"Wij verdienden dat punt zeker. Misschien zelfs meer", zette René Desaeyere daar tegenover. De trainer van Beveren dacht bij die uitspraak niet alleen aan de sterke prestatie van zijn mannen, maar ook aan de faze waarbij Smid in een duel met Snelders tegen de grond ging en Beveren een strafschop eiste.

De Standaard,

( (vooral) in België)
  • (een) strafschop fluiten
  • een strafschop fluiten tegen iemand
  • een strafschop fluiten voor iets

De Italiaanse scheidsrechter Pairetto floot een strafschop voor een tackle van Adams op Durie.

De Standaard,

De commentaar van de gehaaide Limburger loog er niet om: "Het was jaren geleden dat er nog eens een strafschop tegen mij gefloten was."

De Standaard,

Een scheidsrechter die een strafschop durft fluiten of een rode kaart uit de achterzak opdiept, riskeert zijn vel.

De Standaard,

Deglas kopte op een lange voorzet van Dewaele de verdiende 3-1 binnen en toen Waregem-keeper Vandendriessche in de laatste minuut Costa onderuit trok in het strafschopgebied, floot Javaux de enige echte strafschop van de match niet.

De Standaard,

  • een strafschop geven (aan)
  • een strafschop toekennen
  • (een ploeg) een penalty cadeau doen
  • (een ploeg) een penalty cadeau geven

'Scheidsrechter Drost gaf Musselkanaal gewoon een strafschop cadeau', liet hij cynisch weten.

Meppeler Courant,

De ref deed uiteindelijk Beveren een strafschop cadeau.

De Standaard,

Aanvoerder Manolas en Vlachos stormden op arbiter Bakas af, die het had gewaagd een strafschop te geven in de slotfase van de verlenging.

NRC,

Toen de scheidsrechter de strafschop toekende, was de stand 3-2 in het voordeel van Napels.

De Standaard,

De scheidsrechter meende van afstand dat Möller wel werd gehaakt en gaf een strafschop, waardoor Borussia Dortmund weer op gelijke hoogte met Karlsruhe kwam (1-1).

NRC,

Wordt een directe vrije schop in het strafschopgebied toegekend aan het aanvallende team, dient er een strafschop te worden gegeven.

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Zaalvoetbal.pdf,

De club van ex-Feyenoorder John de Wolf werd in de laatste minuut bijna uitgeschakeld toen arbiter Wilkie een dubieuze strafschop gaf aan de thuisclub.

NRC,

De strafschop mag alleen worden toegekend, wanneer de scheidsrechter ten volle overtuigd is dat de overtreding opzettelijk werd begaan.

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Zaalvoetbal.pdf,

  • een strafschop keren
  • een strafschop pakken
  • strafschoppen stoppen
  • een strafschop tegenhouden

Mate werd nog gepakt door doelman Gomes, die meteen rood kreeg, maar gelegenheidsdoelman Marteaux pakte de strafschop van Tanghe.

De Standaard,

Terwijl de Engelse spelers McGoldrick en Merson misten, stopte hun doelman de strafschoppen van Mihajlovic, Jugovic en Lombardo.

NRC,

Opnieuw wees de scheidsrechter naar de penaltystip, dit keer tot grote woede van de Amsterdammers. Ajax-speler Pelser werd na aanhoudend protesteren zelfs van het veld gestuurd. De strafschop werd evenwel gekeerd, en Ajax liep zelfs uit naar 1-3.

NRC,

  • een, de strafschop krijgen
  • een strafschop cadeau krijgen

De gelukkige ranglijstaanvoerder kreeg tenslotte nog een strafschop cadeau.

Meppeler Courant,

Vijf minuten voor rust kreeg Den Ham een strafschop.

Meppeler Courant,

Real Zaragoza tekende bij de Spaanse voetbalbond wel protest aan tegen de strafschop die Barcelona bij een 3-2 tussenstand kreeg. Barcelona kreeg de strafschop twintig minuten voor tijd, nadat de Portugees Couto bij een hoekschop tegen de vlakte ging. Aguada werd van het veld gestuurd maar op tv-beelden was duidelijk te zien dat ploegmaat Solano de dader was.

De Standaard,

  • een strafschop laten gaan
  • een strafschop niet pakken

Bosmans kon de strafschop van Deltour niet pakken en zo leed Waregem weer een pijnlijke want gemakkelijk te vermijden nederlaag.

De Standaard,

Angoy, de derde sluitpost van Barca, beleefde weinig plezier aan zijn invalbeurt. Meteen al moest hij de strafschop van de Argentijn Simeone laten gaan, 1-1.

NRC,

( In combinatie met missen hoogfrequent.)
  • een strafschop, strafschoppen missen
  • de strafschop overtrappen
  • een strafschop verknoeien

Beide teams misten een strafschop. Platt en Fonseca faalden.

Meppeler Courant,

Eerst verknoeide de anders altijd zo betrouwbare middenvelder Toss Bool een strafschop; vervolgens kwamen de Hagenaars via Piet van Heeswijk [...] toch met 0-1 voor, maar bij een scrimmage raakte Gentis in het eigen doelnet verward en moest uitvallen.

NRC,

"Onze vijfde plaats hebben we niet gestolen met holderdebolderspel. Nee, er wordt prima gevoetbald. En we misten drie strafschoppen. Had ons nog enkele punten meer moeten opleveren."

De Standaard,

Verschelde trapte de strafschop hoog over.

De Standaard,

Hierna kreeg Ezinge Boys de kans om de stand te verkleinen maar de strafschop werd gemist.

Meppeler Courant,

MSC verhoogde de druk en in de 20ste minuut werd Elly Jansen van achteren gevloerd, waarna de scheidsrechter de bal op de stip legde. De strafschop werd echter gemist, zodat de MSC-dames wederom met lege handen huiswaarts keerden.

Meppeler Courant,

( In combinatie met nemen hoogfrequent.)
  • een strafschop, (de) strafschoppen nemen
  • strafschoppen om en om nemen

Het maken van een schijnbeweging bij een strafschop is toegestaan mits de strafschop binnen 4 seconden na het fluitsignaal van de scheidsrechter wordt genomen.

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Zaalvoetbal.pdf,

Wanneer een strafschop wordt genomen, moeten alle spelers, met uitzondering van de speler die de strafschop neemt en van de doelverdediger van het andere team, zich binnen het speelveld maar buiten het strafschopgebied bevinden, tenminste vijf meter van het strafschoppunt en achter het strafschoppunt.

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Zaalvoetbal.pdf,

De strafschoppen worden om en om genomen.

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Veldvoetbal.pdf,

Als, nadat elke partij vijf strafschoppen heeft genomen en elke partij een gelijk aantal of geen doelpunten heeft gemaakt, wordt de strafschoppenserie voortgezet totdat, nadat elke partij een gelijk aantal strafschoppen heeft genomen, de ene partij een doelpunt meer heeft gemaakt dan de andere.

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Veldvoetbal.pdf,

Het boekje van Jan Reker. Daar staan veel namen en daarbij de hoeken van de Specifieke strafschopnemers, dit las ik hier en daar wel eens van collega keepers (o.a. Hans van Breukelen). Dit is ook een mogelijkheid, maar je zal dan erg alert moeten wezen wie bij welke club de strafschoppen nemen en wie de 2e en 3e man is.

http://www.keepers.nl/Columns/columns.html

  • strafschoppen oefenen

"Inderdaad heb ik voor Nederland-Turkije bewust mijn beklag gedaan tegenover de Nederlandse pers. Maar denk niet dat ik op Wembley om deze reden die penalty wilde nemen. Dat ging gewoon intuïtief. Ik had de dagen ervoor telkens na de training strafschoppen geoefend op het doel van Theo Snelders."

NRC,

  • (iemand, een ploeg) een strafschop onthouden
  • (iemand, een ploeg) een strafschop ontnemen
  • (iemand, een ploeg) een strafschop ontzeggen

In de laatste minuten vestigde de scheidsrechter nog eenmaal alle aandacht op zich en maakte zich onsterfelijk in het woonwagenkamp door Emmen een zuivere strafschop te ontzeggen.

http://www.bvoemmen.nl/website/html/content/clubinfo/degradatie.html

In de 25ste minuut kreeg WHC een ideale mogelijkheid om de score te openen, maar Paula Aarsen redde bekwaam. Vijftien minuten later werd MSC een strafschop onthouden.

Meppeler Courant,

Gezien het aantal kansen mocht de ploeg uit Darp de meeste aanspraak maken op een zege, maar de DVSV-voorwaartsen hadden geen geluk bij hun doelpogingen. Zo werd in de beginfase een kopbal van Klaas Jan Boers op het nippertje gekeerd en werd Rene Grevelink een strafschop ontnomen.

Meppeler Courant,

Rufanelli wekte de woede op van thuisploeg Fiesole omdat hij drie spelers uit het veld stuurde en vier anderen een gele kaart gaf. Bovendien zou hij Fiesole een strafschop hebben onthouden.

De Standaard,

  • een strafschop overnemen

Als een strafschop, deel uitmakend van de onderhavige strafschoppenregeling, overgenomen moet worden, dan moet dat overnemen alleen door dezelfde speler gedaan worden.

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Zaalvoetbal.pdf,

Nadat de speler die de strafschop neemt, de bal in het spel heeft gebracht, mag geen enkele speler, behalve de doelverdediger van het andere team, de bal spelen of aanraken, voordat de strafschop zijn uitwerking heeft gehad. Straf. Voor een overtreding van deze regel: a. door het verdedigende team moet de strafschop worden overgenomen, indien hieruit geen doelpunt is ontstaan; b. door een speler van het aanvallende team, dient de strafschop te worden overgenomen, indien hieruit een doelpunt is ontstaan [...]; d. door beide teams gelijktijdig, moet de strafschop worden overgenomen.

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Zaalvoetbal.pdf,

  • een strafschop (tegen de paal, de lat) schieten

Wanneer een strafschop tegen de lat of de paal wordt geschoten, waarna de bal in het speelveld terugspringt, dan mag de strafschopnemer hem niet opnieuw spelen.

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Zaalvoetbal.pdf,

( (vooral) in België)
  • de, een strafschop trappen
  • strafschoppen trappen

Indien de stand na negentig minuten gelijk is, spelen Nederland en Ierland verlengingen volgens de nieuwe formule van de "sudden death" (plotse dood). Dat betekent kwalifikatie voor de ploeg die het eerste scoort tijdens de verlengingen. Op dat moment wordt de wedstrijd afgefloten. Blijft de stand ook gelijk na twee verlengingen van een kwartier, worden er alsnog ouderwetse strafschoppen getrapt.

De Standaard,

Zelfs de gelijkmaker leek een feit toen hij, amper één minuut later, een strafschop mocht trappen.

De Standaard,

Om zeker te zijn dat de penalty ook een voorsprong zou opleveren trapten niet de spitsen Stanic of Verheyen de strafschop, maar libero Staelens.

De Standaard,

  • een strafschop uit de hoek duiken
  • een strafschop uit de hoek graaien

Doelman Schollaert dook de strafschop van Janik uit de hoek.

De Standaard,

Menzo graaide de strafschop van zijn overbuur Akgeure [...] uit de hoek.

De Standaard,

  • een strafschop uitlokken
  • een strafschop versieren

Kurt Thysbaert lokte eerst een strafschop uit in de topper tussen EindhovenVV.

De Standaard,

In het Astridpark was men niet vergeten dat de Braziliaan Anderlecht op 19 november op het Lisp in het verlies gespeeld had en was men boos omdat 'Zefilho' een strafschop versierd had.

De Standaard,

Hij probeerde met een heuse 'Schwalbe' een strafschop te versieren, een vorm van spelbederf die om een gele kaart vraagt, maar niet werd bestraft.

NRC,

En dan begon het recital Sterckx. Eerst versierde 'Copperfield' een strafschop die hij zelf verzilverde, in de slotminuten bood hij Kindermans en De Backer de niet te missen kansen aan.

De Standaard,

  • een strafschop verdienen

Dezelfde Bergkamp werd net binnen het strafschopgebied aangepakt en had een strafschop verdiend.

NRC,

Van den Herik wil onderzoek naar sierduik van Machlas. Jorien van den Herik heeft bij de openbare aanklager van de KNVB het verzoek ingediend de duikeling waarmee Ajacied Nikos Machlas in de topper met Feyenoord een strafschop verdiende te onderzoeken.

Algemeen Dagblad,

  • een strafschop veroorzaken

Doelman Sempere veroorzaakte de strafschop door Romario grof onderuit te halen.

NRC,

Feyenoord-doelman De Goey beklaagt zich bij scheidsrechter Wegereef over de strafschop die De Wolf heeft veroorzaakt door Twente-speler Van Halst onderuit te halen.

NRC,

En waarom kregen de spelers die de strafschop veroorzaakten geen rode kaart?

NRC,

  • ergens een, geen strafschop in zien

Bernd Hölzenbein (een Duitser) liet zich in de WK-finale van 1974 over het been van Wim Jansen vallen. De Engelse scheidsrechter Taylor zag er een strafschop in en sindsdien worden Duitse voetballers gezien als de bedenkers van de Schwalbe.

NRC,

Claeys gaat neer in een duel met Tolunay, maar de ref ziet er geen strafschop in.

De Standaard,

Maar net als scheidsrechter Ancion dinsdag zag ook Piraux terecht geen strafschop in die aangeschoten bal.

De Standaard,

met koppelwerkwoord


  • het is (een) strafschop
  • het was (een) strafschop

"Op het moment dat we gelijkmaakten, geloofden we in de overwinning", zei Pogba na de 3-1 nederlaag. Cruciaal was in zijn ogen het niet geven van een strafschop, nadat hij werd neergehaald door Dani Alves. "Ja, ik denk dat de scheids wat fouten heeft gemaakt vanavond. Het was een strafschop, maar we kunnen er niets meer aan doen. Dat hoort bij voetbal."

http://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/439901/pogba-baalt-van-scheids-en-troost-grote-meester-het-was-een-strafschop-.html,

"Ja, het is een strafschop. Voor mij was het niet te zien, maar nu ik de beelden kan terugzien twijfel ik niet. Of Marsman ook rood had moeten krijgen? Ja, het is een rode kaart. Het doel is leeg, dus hij had kunnen scoren", zei Gözübüyük over het moment dat doelman Marsman Feyenoord-middenvelder Immers onderuit haalde in het strafschopgebied.

http://nos.nl/artikel/615490-gozubuyuk-penalty-en-rood.html,

Alee, Alderweireld neemt de bal met het aangezicht mee en het is strafschop wegens hands.

http://forum.shrimprefuge.be/archive/index.php/t-103-p-131.html,

Een dag na de 3-1 nederlaag tegen PSV was Kolbeinn Sigthórsson er nog steeds van overtuigd. "Het was een strafschop. Overduidelijk."

http://www.elfvoetbal.nl/nieuws/368629_sigthorsson-het-was-absoluut-een-strafschop,

"Het was strafschop. De beslissing van Joeri Van de Velde was niet de juiste."

http://hetvolk.be/sportwereld/cnt/g9pp4m99,

met adjectief ervoor


  • een dubieuze strafschop
  • een duidelijke strafschop
  • een geheide strafschop
  • een glaszuivere strafschop
  • een (heel strafschop
  • een zeer) goedkope strafschop
  • een loepzuivere strafschop
  • een omstreden strafschop
  • een onterechte strafschop
  • een rake strafschop
  • een terechte strafschop
  • een veelbesproken strafschop
  • een vlekkeloze strafschop
  • een zuivere strafschop

De ontsnapte Preko werd nog een zuivere strafschop onthouden en Peiremans zag een klimmend schot nipt over de lat verdwijnen, maar andere uitgespeelde doelkansen vielen niet meer te noteren.

De Standaard,

"Zij kregen een penalty die er volgens mij geen was en ons wordt een zuivere strafschop onthouden."

De Standaard,

De video's met de zes doelpunten. Een geluidsbandje met een compilatie van commentaren die een bevriende radiojournalist voor hem achter elkaar plakte van de veelbesproken strafschop op Wembley. Het zijn voor Peter van Vossen relikwieën die hem herinneren aan zijn heldenrol in het Nederlands elftal.

NRC,

Bovendien vonden de Luikenaars dat hen tenminste in twee van de drie gevallen een terechte strafschop werd onthouden.

De Standaard,

Scheidsrechter Simon Zeilmaker weigerde de thuisclub een terechte strafschop toe te kennen.

Meppeler Courant,

De rake strafschop van Beguiristain in de slotfase, gaf de verhouding nog iets beter weer.

Meppeler Courant,

In de 33e minuut kreeg MSC een onterechte strafschop tegen.

Meppeler Courant,

"Wij kunnen niet anders dan het besluit van de scheidsrechter respecteren. Maar dat belet ons niet om achteraf, of op het eigene moment, te zeggen dat het wel een onterechte strafschop was."

De Standaard,

De omstreden strafschop die John van Loen vlak voor rust benutte betekende de ommekeer voor Feyenoord in de thuiswedstrijd tegen MVV.

NRC,

Ravanelli scoorde kort voor tijd het enige doelpunt uit een omstreden strafschop.

Meppeler Courant,

Cercle slaagde er niet in om te reageren en het kwam erg goed weg toen Begeyn in de 13de minuut Cherrad onderuit liep, maar scheidsrechter Vinche de ogen sloot voor deze loepzuivere strafschop.

http://www.kaagent.be/seizoen0405/verslagen/041031cer-gen.php?reload_coolmenus,

Muro kende paars-wit een heel goedkope strafschop toe en schrapte in de slotfase een tegentreffer van de Engelsen.

De Standaard,

Er volgden nog talrijke doelkansen, want dit zegedriftig Standard piekert er niet over om de 0-1 te vrijwaren. Ook niet nadat Van der Hoorn een zeer goedkope strafschop (Hellers met schier onzichtbare tik op de hem passerende Lauwers) via de onderkant van de lat weer in het veld zag springen.

De Standaard,

Toch drukte de warrig fluitende arbiter W. Mulder uit Jubbega in de slotfase een stempel op de wedstrijd, toen hij de Meppelers een glaszuivere strafschop onthield.

Meppeler Courant,

Claessens probeerde in de draai uit te halen, maar werd door Peiremans neergetrokken. Een geheide strafschop, die door Staelens feilloos werd omgezet.

De Standaard,

Germinal maakte ook al de fout alleen aan de afweer te denken en verspeelde, als gevolg van een dubieuze strafschop, bij Casino Graz de voorsprong uit de heenwedstrijd.

De Standaard,

De club van ex-Feyenoorder John de Wolf werd in de laatste minuut bijna uitgeschakeld toen arbiter Wilkie een dubieuze strafschop gaf aan de thuisclub.

NRC,

De uitdovende wedstrijd werd opnieuw spannend toen Olivieri in het strafschopgebied een voorzet met de hand wegsloeg. Duidelijke strafschop, maar voor één keer was een kortleidende Vermeirsch niet in de buurt.

De Standaard,

De vlekkeloze strafschoppen werden een molensteen om zijn nek, maar hij kon niet meer terug uit de eredivisie: de tantes geloofden in hem.

Zonder genade, Renate Dorrestein,

  • extra strafschoppen

Indien, nadat elk team vijf strafschoppen heeft genomen, ieder een gelijk aantal, of geen doelpunten heeft gescoord, dan wordt het nemen van strafschoppen voortgezet, totdat, nadat elk team een gelijk aantal strafschoppen heeft genomen (wat niet vijf behoeven te zijn), het ene team één doelpunt meer heeft gescoord dan het andere team [...]. Deze extra strafschoppen moeten genomen worden door de spelers, die geen van de eerste vijf strafschoppen hebben genomen.

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Zaalvoetbal.pdf,

  • een late strafschop
  • een vroege strafschop
  • de laatste strafschop

Klinsmann zette Bayern met een vroege strafschop op voorsprong.

De Standaard,

Manchester United, dat voor de derde wedstrijd op rij geen tegengoal slikte (1-0 tegen Leeds via een vroege strafschop van Cantona) en Arsenal, dat tegen Aston Villa niet verder kwam dan een 2-2-draw ondanks de vijftiende competitieroos van topschutter Ian Wright, hebben eveneens 37 punten.

De Standaard,

Een late strafschop bezorgde Graz de nodige 2-0-overwinning.

De Standaard,

Danny Blind, die de tiende en laatste strafschop omzette, was toch tevreden. "Het was minder, maar wij waren toch de betere ploeg", aldus de aanvoerder.

De Standaard,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • (een, de) beslissende strafschop
  • de winnende strafschop

Kuka was acht jaar toen hij Antonin Panenka in 1976 op de televisie de winnende strafschop voorbij een voor joker gezette Sepp Maier zag stiften.

De Standaard,

Doelman David Seaman, die in de eerste helft enkele belangrijke reddingen maakte en de beslissende strafschop van Nadal keerde.

De Standaard,

FC MEO trok aan het langste eind, mede doordat doelman Tony KijkindeVegte een beslissende strafschop keerde.

Meppeler Courant,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een afgedwongen strafschop
  • een afgeweerde strafschop
  • een beheerste strafschop
  • een benutte strafschop
  • een betwiste strafschop
  • een gemiste strafschop
  • een (goed) genomen strafschop
  • een gestopte strafschop
  • een geweigerde strafschop
  • een ingebeelde strafschop
  • een (zwak strafschop
  • een niet overtuigend) ingeschoten strafschop
  • een toegekende strafschop
  • een (goedkoop) verkregen strafschop

De uitgespeelde kansen waren amper nog op de vingers van één hand te tellen, maar zelfs een goedkoop verkregen strafschop was zaterdagmiddag niet aan FC Meppel besteed.

Meppeler Courant,

Na zo'n snelle uitval was het Menno Luchtmeijer die binnen de beruchte lijnen werd gevloerd en Bernard Boensma verzilverde de terecht toegekende strafschop.

Meppeler Courant,

De toegekende strafschop werd door Gert Eenkhoorn koel benut: 0-2.

Meppeler Courant,

Het was tenslotte Mosterman die de held bij de bezoekers werd toen hij de niet overtuigend ingeschoten strafschop van Gert Vossenberg keerde waardoor het uiteindelijk 5-6 werd.

Meppeler Courant,

Nadat hij eerst Jesuli op de paal had zien schieten, stopte de goalie een zwak ingeschoten strafschop van Gustavo Lopez.

Haagsche Courant,

Bij een 1-1-stand werd de Braziliaan Edmilson van Maritimo voor twee onbenullige fouten met even veel gele kaarten bedacht en met een ingebeelde strafschop knalde Valdo Benfica naar de kwartfinales.

De Standaard,

Via een ingebeelde strafschop net na de rust, omgezet door Thans, werd aan de achterstand geknaagd.

De Standaard,

De geweigerde strafschop wuifde ook de laatste Gentse illusies weg.

De Standaard,

Zijn verzuim rood te trekken voor de overtreding van de Duitse doelman Köpke op de uitgebroken Italiaanse stormer Casiraghi werd door Uefa's scheidsrechterscommissie zwaarder aangerekend dan de geweigerde strafschop voor Nederland tegen Schotland, een onjuiste beslissing van de Zweedse ref Sundell die niettemin op Euro '96 mag blijven om Duitsland-Kroatië te leiden.

De Standaard,

"Eerst die geweigerde strafschop tegen de Schotten, nu dit", haalde Hiddink uit.

De Standaard,

Uitblinker Maes wilde evenwel van geen wijken weten en dook de nochtans goed genomen strafschop in hoekschop.

De Standaard,

News of the World: "Superman Juan Seaman vernietigt Spaanse Armada met gestopte strafschop".

De Standaard,

Het magere spektakel in de wedstrijd tussen zoveel Frans en Nederlands talent werd overschaduwd door de emoties om de gemiste strafschop van Clarence Seedorf.

De Standaard,

Onder meer twee doelpunten van Arambasic en een gemiste strafschop van Van der Linden zorgden voor de drie verliespunten van Beerschot tegen Oostende.

De Standaard,

Gemiste strafschoppen, deserterende spelers, ineenstortende elftallen (uit mijn jeugd herinner ik me nog een nederlaag tegen Luxemburg), het zijn te veel trauma's voor één mensenleven.

NRC,

Club leek in Lier nochtans probleemloos op winst af te stevenen, maar een betwiste strafschop uitgelokt door uitblinker De Sousa leverde Lierse alsnog de gelijkmaker op.

De Standaard,

André Bergdolmo toonde zich de koelste aller ijskonijnen met z'n achtste benutte strafschop op rij: 1-0.

De Telegraaf,

Een ultieme sprint van Overmars en een beheerste strafschop van Van Vossen hielden Gullit en zijn Nederlands elftal nog in de race.

NRC,

Voor Lierse was de kous daarmee af. Het voetbalde steeds slordiger en incasseerde nog een tweede doelpunt, toen Galaschek een door Menzo afgeweerde strafschop succesrijk overnam.

De Standaard,

Allbäck scoorde een heuse hattrick en de ongrijpbare Lurling zorgde voor het slotakkoord door een zelf afgedwongen strafschop te benutten.

De Telegraaf,

Beveren zag zijn allerlaatste kans op behoud de kop ingedrukt door een al te licht toegekende strafschop in het begin van de tweede helft.

De Standaard,

( (vooral) in België)
  • een (niet) gefloten strafschop
  • (onterecht) gefloten strafschoppen

Over de gefloten strafschoppen, want langs de overkant bestonden er vanavond ook andere, kan eindeloos geredetwist worden.

De Standaard,

Na een niet gefloten strafschop verdubbelde Mbo op aangeven van Six.

De Standaard,

Nu nog rekent Ingelbrecht dat een niet gefloten strafschop tegen Aalst en een onbegrijpelijke blessuretijd tegen Moeskroen zijn geliefde kleuren vijf punten hebben gekost.

De Standaard,

Als de uitspraak van het Beroepscomité in evocatie wordt bevestigd, is volgens Delcourt het hek van de dam. "Dan zal het klachten regenen en zal men alles aanvechten. Bijvoorbeeld onterecht gefloten strafschoppen en niet getrokken rode kaarten."

De Standaard,

  • een (dubieus, lichtvaardig, makkelijk, terecht) gegeven strafschop

Op een dubieus gegeven strafschop had dezelfde Hendriks ook geen antwoord (3-1).

Meppeler Courant,

Een rush van Käre Becker, huurling van FC Twente, leidde tot een door scheidsrechter Karremans lichtvaardig gegeven strafschop.

De Telegraaf,

Nadat scheidsrechter Klinkers al enkele kaarten had moeten trekken, vanwege de grimmige sfeer, kregen de Valkenburgers een makkelijk gegeven strafschop.

http://www.walram3.nl/archief/0405/verslagen/roodgroenth.htm,

Salenko benutte de door de Franse arbiter Quiniou gegeven strafschop: 1-0.

NRC,

Vijf minuten later kwam na een terecht gegeven strafschop de eindstand op het bord.

Meppeler Courant,

( (vooral) in België)
  • een (goed, hard) getrapte strafschop

Köpke haalde opgelucht adem en stopte de nochtans goed getrapte strafschop van Zola.

De Standaard,

De Schrijver redde een nochtans hard getrapte strafschop van Cooreman voor vermeende fout van Verheyen op Shehu, maar geen mens die het mogelijk achtte dat Lokeren nog kon terugkomen.

De Standaard,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: na

  • strafschoppen na de reguliere speeltijd

De strafschoppen vooraf vervangen tijdens het experiment verlengingen, eventuele sudden death en strafschoppen na de reguliere speeltijd.

De Standaard,

Voorzetsel: op

  • een strafschop op Massagie

Het was uiteindelijk scheidsrechter Quaranta, die de Beverense druk van de laatste twintig wedstrijdminuten beloonde. Hij floot in de laatste minuut een strafschop op Massagie en Smid zette om.

De Standaard,

  • een strafschop tegen Roemenië

Toch telt het Sanmarinese voetbal naast ex-prof en huidig bondscoach Massimo Bonini drie vedetten: Valdes Pasolini, die voor het eerste doelpunt van de nationale ploeg (een strafschop tegen Roemenië op 27 maart '91) zorgde; Davide Gualtieri, de man die de snelste goal uit de WK-geschiedenis maakte (na zeven seconden tegen Engeland); en Pierluigi Benedettini, recordinternationaal, doelman en buschauffeur van het nationale team.

De Standaard,

Voorzetsel: van

  • de, een strafschop van van aanvoerder Gilles De Bilde
  • de, een strafschop van Janik
  • de, een strafschop van McAllister
  • de, een strafschop van Neeskens
  • de, een strafschop van Roberto Baggio
  • strafschoppen van Mihajlovic, Jugovic en Lombardo

Ondanks de vroege openingstreffer, via een strafschop van Neeskens, kwam het Nederlands elftal nooit meer echt op gang. Na iets minder dan een half uur kregen de West-Duitsers een penalty, na een schwalbe van Hölzenbein, die werd benut door Breitner. Gerd Müller deelde vlak voor rust de genadeklap uit.

http://www.rtlnieuws.nl/sport/de-drie-beroemdste-edities-van-nederland-duitsland,

Anderlecht kwam vrij vroeg in de wedstrijd op voorsprong met een strafschop van Gilles De Bilde, maar via Lorenzo Staelens en Sven Vermant werden de 2-1 winstcijfers vastgelegd.

De Standaard,

Een strafschop van Roberto Baggio volstond voor een zwak afwerkend AC Milan om Padova van zich af te schudden.

De Standaard,

Een doelpunt van Huckerby, een strafschop van aanvoerder McAllister en een own goal van Liddles leidden naar 3-0-zege.

De Standaard,

Doelman Schollaert dook de strafschop van Janik uit de hoek.

De Standaard,

Terwijl de Engelse spelers McGoldrick en Merson misten, stopte hun doelman de strafschoppen van Mihajlovic, Jugovic en Lombardo.

NRC,

Voorzetsel: voor

  • een strafschop voor Ajax
  • een strafschop voor Anderlecht
  • een strafschop voor de thuisclub
  • een strafschop voor NEC
  • een strafschop voor Nederland

Hristov miste voor rust nog een strafschop voor NEC.

De Telegraaf,

Het feest in Almelo kon niet op: strafschop voor de thuisclub en de bezoekers met tien man verder.

http://www.fanclub-vvv.nl/verslagen/2003/080204.htm,

Na de rode kaart voor de handfout van Harold Meyssen, de aanleiding tot de strafschop voor Anderlecht, moesten de bezoekers nog 25 minuten met tien tegen elf voortspelen.

De Standaard,

Strafschop voor Nederland. Je kon voelen dat er in heel Polen niemand te vinden was die een schijntje sympathie koesterde voor de Duitsers. Toen Neeskens zijn lange arrogante aanloop nam en de bal loeihard in het net achter de keeper joeg, kwamen de Polen als één man overeind en begonnen te schreeuwen. Het zou een mooie dag worden.

Je moet niet denken dat ik altijd bij je blijf, Hans Münstermann,

  • een strafschop voor (een) duwfout
  • een strafschop voor handspel

Het eiste in de allerlaatste minuut een strafschop voor een duidelijk handspel, maar scheidsrechter Lippens reageerde toen voor een keer niet.

De Standaard,

Het publiek [...] begon zich te roeren. Eerst om zijn ongenoegen te luchten, nadien om te juichen bij de doelpunten van De Boeck (uit een doorkopper van Bosman), Zetterberg (een sublieme knal in volle belegering) en De Bilde (een strafschop voor duwfout van Mghoghi op Preko).

De Standaard,

in voorzetselgroep


  • dankzij (de) strafschoppen

Het thuisland ging dankzij de strafschoppen door en mag woensdag op Wembley in de halve eindstrijd de finale van het WK '66 tegen Engeland herspelen.

De Standaard,

Beide teams plaatsten zich dankzij strafschoppen voor het ultieme duel.

De Standaard,

  • een achterstand door een strafschop
  • op achterstand komen door een strafschop
  • beslissen door strafschoppen
  • beslist worden door strafschoppen
  • terugkomen door een strafschop

Wegzakkend in een aangename roes trof het de Amsterdammers onaangenaam dat een kwartier voor tijd Bayern door een strafschop van Scholl terugkwam tot 4-2.

NRC,

De plotselinge achterstand door een strafschop, schudde Zuidwolde wakker.

Meppeler Courant,

In de 11e minuut kwam OZC op achterstand door een strafschop van Sparta, genomen door Dennis Bornebrost.

Meppeler Courant,

"Ik hoop op een sprankelende finale die eindigt in 3-3 en door strafschoppen beslist moet worden."

De Telegraaf,

De organisatie besloot om hier het lot te laten gelden, in plaats van dit te beslissen door strafschoppen.

Meppeler Courant,

Het leek er op dat het duel door strafschoppen zou moeten worden beslist, maar vijf minuten voor tijd rondde Jack Reinders met een pegel een voortreffelijke aanval af en bracht Pesse een ronde verder.

Meppeler Courant,

  • bestraft worden met een strafschop
  • met een strafschop op voorsprong komen
  • met de strafschoppen uitschakelen
  • met de strafschoppen verliezen
  • met de strafschoppen verslaan
  • met de strafschoppen winnen
  • winst met de strafschoppen

Anderlecht kwam vrij vroeg in de wedstrijd op voorsprong met een strafschop van Gilles De Bilde, maar via Lorenzo Staelens en Sven Vermant werden de 2-1 winstcijfers vastgelegd.

De Standaard,

De fusieklub RTFCL (Tilleur-Luik) schakelde RWDM uit met de strafschoppen, Beerschot haalde het van Eendracht Aalst, eveneens na strafschoppen.

De Standaard,

Engeland versloeg Spanje met de strafschoppen (4-2); na 120 minuten was de stand 0-0.

De Standaard,

Men wou Sacchi zien lijden, huilen, schreeuwen. En opstappen. "Als je merkt hoeveel kritiek hij al te slikken kreeg na een met de strafschoppen verloren WK-finale in 1994, dan weet je wat er thans kan gebeuren," stapte Paolo Maldini met een brede glimlach in de taxi, voor een laatste rit naar het spelerspaleis in Sandbach.

De Standaard,

"Je hoeft niet de betere ploeg zijn om uit een hoekschop of een tegenaanval, desnoods met de strafschoppen, te winnen", erkent René Vandereycken dat Besiktas technisch meer inhoud heeft dan zijn stugge falanx.

De Standaard,

Ook Straatsburg, de club van Karim Mghoghi, en Gueugnon, zonder de geblesseerde Frédéric Tilmant, schaarden zich bij de laatste zestien ten nadele van vierdeklasser Raon-l'Etape (0-1) en vierdeklasser Aurillac (2-2 na verlengingen en 4-5-winst met de strafschoppen).

De Standaard,

Het zal de achttienvoudige landskampioen en bekerwinnaar van Roemenië wellicht nooit meer lukken Europacup I te winnen, zoals in 1986 met de strafschoppen tegen het Barcelona van Terry Venables.

De Standaard,

De grootste aandacht gaat naar het duel tussen Ajax en Juventus, vorig seizoen nog de finale, met de strafschoppen gewonnen door Juventus.

De Standaard,

Het opzettelijk spelen van de bal met de armen of de handen is niet toegestaan. Straf. Voor een overtreding van deze regel moet de overtreder bestraft worden met een indirecte of directe vrije schop c.q. strafschop (zie regel 12).

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Zaalvoetbal.pdf,

  • na (de) strafschoppen
  • een nederlaag na strafschoppen
  • een winst na strafschoppen
  • na strafschoppen uitschakelen
  • na strafschoppen verliezen
  • na strafschoppen verslaan
  • na strafschoppen winnen
  • na het nemen van strafschoppen

Omdat de heenmatch met 2-0 werd verloren, mochten de Brusselaars naar de finale tegen Tottenham die na het nemen van strafschoppen werd verloren.

De Standaard,

In de finale van de Champions League in het Stadio Olimpico in Rome versloeg Juventus Ajax Amsterdam na het nemen van strafschoppen.

De Standaard,

Uiteindelijk verloren de Zwollenaren na strafschoppen.

Meppeler Courant,

In district Noord leverde FC Meppel goed werk door HZVV in Hoogeveen na strafschoppen uit te schakelen.

Meppeler Courant,

De Parijse club, uitkomend in de derde divisie, versloeg na strafschoppen de koploper in de Franse competitie, Nantes.

NRC,

Millwall versloeg stadgenoot Chelsea, eveneens na strafschoppen.

NRC,

Na de demonstratiewedstrijd van FC MEO tegen een gelegenheidsteam van Krips Repro, na strafschoppen gewonnen door FC MEO, werd de strijd aangebonden tussen de acht sterkste teams.

Meppeler Courant,

Op 12 mei zien zij graag aanvoerder Cristian Chivu in de Rotterdamse Kuip de Amstel Cup omhoog tillen, wat tevens een mooie gelegenheid is om de onfortuinlijke nederlaag van Ajax 2 na strafschoppen tegen FC Utrecht te revancheren.

De Telegraaf,

Ook Kisteman, de kampioen van vorig jaar, ging door via 2-1 winst (na strafschoppen) op De Blauwe Druif, nadat in de reguliere speeltijd een 1-1 stand was bereikt.

Meppeler Courant,

Maar als Ajax na de strafschoppen dan toch heeft verloren, verzamelen tientallen dronken fans zich voor café Soccerworld, naast de hoofdingang.

Het Parool,

De fusieklub RTFCL (Tilleur-Luik) schakelde RWDM uit met de strafschoppen, Beerschot haalde het van Eendracht Aalst, eveneens na strafschoppen.

De Standaard,

  • om een strafschop schreeuwen
  • geroep om een strafschop
  • de eis om een strafschop

Binnen enkele minuten schreeuwde alles met een Alcides-hart om een strafschop na een botsing van Musselkanaal-keeper De Boer met Johan Wever.

Meppeler Courant,

Even daarna duwde Cypers in de zone Stanic tegen de grond, maar weer wuifde Sandra nogal hautain de terechte Brugse eis om een strafschop weg.

De Standaard,

Puhl wuifde het geroep om een strafschop weg.

De Standaard,

Voor Lierse, dat twee aanvallers meer in de strijd gooide, maar geen patroon in zijn acties kreeg, was er alleen even hoop op de aansluitingstreffer, toen Van Kerckhoven na een tussenkomst van Martens ten koste van een gele kaart om een strafschop schreeuwde en Peeters vlugger bij een hoge voorzet was dan Drouguet.

De Standaard,

  • beslist worden op strafschoppen
  • het niet op strafschoppen laten aankomen
  • op strafschoppen uitdraaien

"Ik hoop alvast dat het niet weer op strafschoppen uitdraait."

De Standaard,

Wegener I en Boekhoven Bosch lieten het niet op strafschoppen aankomen en wisten in de reguliere speeltijd hun respectievelijke tegenstanders Bariet (2-0) en Ten Brink (1-0) de nekslag toe te brengen.

Meppeler Courant,

Ook de Duitsers spelen destructief. Dat hoort blijkbaar bij het voetbal op het hoogste niveau waarin alle teams sterk aan mekaar gewaagd zijn. De beide halve finales werden beslist op de strafschoppen, dat zegt genoeg.

De Standaard,

  • tegen een, de strafschop geen kans hebben
  • kansloos tegen de strafschop zijn
  • protest aantekenen tegen de strafschop

Tegen de strafschop van Gérard had invallersdoelman Van Der Straeten geen kans.

De Standaard,

Real Zaragoza tekende bij de Spaanse voetbalbond wel protest aan tegen de strafschop die Barcelona bij een 3-2 tussenstand kreeg.

De Standaard,

Veldspeler Camarasa was in het doel kansloos tegen de strafschop van Koeman.

Meppeler Courant,

  • uit (een) strafschop
  • uit strafschoppen
  • een doelpunt uit een strafschop
  • uit de, een strafschop scoren
  • uit strafschoppen scoren
  • tegenscoren uit een strafschop
  • uit de strafschop op de lat schieten

Club Brugge had via doelpunten van De Cock, Spehar en Staelens (uit strafschop) de zuinige zege op zak en Aalst had vooraf een nederlaag tegen de landskampioen ingecalculeerd.

De Standaard,

Pizzi scoorde twee keer uit strafschoppen, het derde doelpunt was van invaller Dertycia, ook al een Argentijn.

NRC,

Zwartemeer scoorde tegen uit een strafschop.

Meppeler Courant,

Geen enkele speler kon zich echt in de kijker spelen en er werd slechts acht keer gescoord in vier partijen, twee keer uit een strafschop.

De Standaard,

Noord-Ierland won in Riga met 1-0 van Letland, door een doelpunt van Ian Dowie uit een strafschop.

NRC,

In de 45e minuut zorgde Kees Tol voor 0-3 uit een strafschop.

Meppeler Courant,

Rush en McManaman scoorden twee keer, Fowler en oud-ajacied Jan Mölby (uit een strafschop) namen de andere treffers voor hun rekening.

Meppeler Courant,

Uit een strafschop was het opnieuw Van Zwol die Cambuur aan een voorsprong hielp (2-1).

http://www.fctwente.nl/nieuws/content/file_1385.stm,

Uit een strafschop kan rechtstreeks worden gescoord.

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Veldvoetbal.pdf,

De Spaanse scheidsrechter Roca kreeg de lachers op zijn hand door een sliding van Hendry op Witschge te bestraffen met een penalty. Maar Jonk schoot vervolgens uit de strafschop op de lat.

NRC,

Heus scoorde uit de strafschop 1-1 en die stand zou tot het einde gehandhaafd blijven.

NRC,

  • het overnemen van de, een strafschop
  • het nemen van de, een strafschop
  • het stoppen van de, een strafschop
  • het benutten van strafschoppen
  • het missen van strafschoppen
  • het nemen van strafschoppen
  • het versieren van strafschoppen
  • de nemer van de strafschop
  • een schoolvoorbeeld van een strafschop

De Serviër kwam terug van een meniscusoperatie, kon geen wereldwonder verrichten en zocht doelpunten alleen bij het versieren van strafschoppen.

Meppeler Courant,

Met opnieuw een groot voetbaltoernooi in zicht kan het niet anders of de natie buigt zich weer eens over hét trauma van Oranje: het nemen van strafschoppen, of beter: het missen van strafschoppen.

http://www.kro.nl/reporter/dossiers/Dossier_Voetbal/BOEK_recensies/recensie_03.asp,

In het benutten van strafschoppen was Australië aanzienlijk beter: 4-1.

Meppeler Courant,

Het stoppen van een strafschop is voor en keeper een heerlijk gevoel, zeker als het bij een stand van 0-0 of een 1-0 voorsprong is, eindelijk erkenning, waardering, bejubelt, door zowel de supporters als je medespelers.

http://www.keepers.nl/Columns/columns.html

Zo appeleerde gans Ekeren en omstreken voor een schoolvoorbeeld van een strafschop, toen Verbeeck in de grote rechthoek aan het truitje van Lukaku ging hangen, maar scheidsrechter Goethals wuifde het Ekerse protest weg.

De Standaard,

Indien de bal barst of onbruikbaar wordt tijdens het nemen van de strafschop en nog voordat de bal zijn uitwerking heeft gehad, moet de strafschop worden overgenomen.

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Zaalvoetbal.pdf,

Alle spelers, met uitzondering van de nemer van de strafschop en de twee doelverdedigers, moeten in de middencirkel blijven.

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Veldvoetbal.pdf,

Nadat de scheidsrechter het teken voor het nemen van een strafschop heeft gegeven, kan zich, voordat de bal in het spel is, één van de volgende situaties voordoen: De nemer begaat een overtreding: • de scheidsrechter laat de strafschop nemen; • als de bal in het doel gaat, wordt de strafschop overgenomen; • als de bal niet in het doel gaat, wordt de strafschop niet overgenomen.

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Veldvoetbal.pdf,

Wanneer een wedstrijd moet worden verlengd aan het einde van de eerste speelhelft of aan het einde van de wedstrijd voor het nemen of het overnemen van een strafschop, dan zal de verlenging duren tot de strafschop zijn uitwerking heeft gehad, dat wil zeggen tot de scheidsrechter heeft beslist of er al dan niet een doelpunt is gemaakt.

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Zaalvoetbal.pdf,

  • ten koste van een strafschop

In de 22e minuut was het Segun Owobowale die zich een weg door het vijandige strafschopgebied pingelde en alleen ten koste van een strafschop gestopt kon worden.

http://adodenhaag.nl/nieuws/laatste-nieuws/jeugd/4484-onder-19-behaalt-bij-punt-bij-vitesse?tmpl=print,

Koen Sedee moest ten koste van een strafschop aan de noodrem trekken en deze werd vlekkeloos ingeschoten, 2-4.

http://www.fceibergen.nl/witkampers-te-sterk-voor-fc-eibergen-dp1,

  • via een strafschop
  • via de strafschoppen
  • via strafschoppen beslissen
  • via strafschoppen winnen

De strijd om de derde en vierde plaats werd via strafschoppen tussen Vitesse en Hoogeveen beslist in het voordeel van eerstgenoemd team.

Meppeler Courant,

Volgens Bild ging Makaay in de fout na de normale speeltijd in de kwartfinale zaterdag tegen Zweden, die Oranje uiteindelijk via strafschoppen won, mede dankzij een rake trap van Makaay.

http://www.ek-voetbal.nl/EURO2004/2806_3.html,

De invaller laat zich theatraal vallen, waardoor VfB via een strafschop de 2-1 zege kan veiligstellen.

De Telegraaf,

Malta kreeg twee minuten voor tijd de kans om via een strafschop gelijk te maken, maar Busuttil schoot de bal op de paal.

NRC,

Nottingham schaarde zich bij de laatste acht na een 1-3-overwinning, via de strafschoppen, in hun replay tegen Tottenham.

De Standaard,

De beslissing had al in het voordeel van de Kempenaars kunnen vallen in de eerste 90 minuten, maar het lukte hen pas via de strafschoppen.

De Standaard,

Tunesië, dat het gisteravond laat nog opnam tegen Gabon, maakte het kwartet rond. Het plaatste via de strafschoppen en neemt het woensdag in de eerste halve finale tegen Zambia op.

De Standaard,

  • aanleggen voor de strafschop
  • aanwijzen voor een strafschop
  • een appel voor strafschop
  • fluiten voor strafschop

Scheidsrechter Lippens floot terecht voor strafschop na zijn duidelijke overtreding op de doorgestoten Tanghe.

De Standaard,

En Kortrijk? Geen schim van de reus tegen Oostende. Geen kansen, maar wel tweemaal appel voor strafschop.

De Standaard,

"Stel je voor dat wij van alles roepen. Trainers in het openbaar afvallen omdat ze een speler aanwijzen voor een strafschop, die geen skippybal raakt. Of ze in de krant tactische blunders onder de neus wrijven."

De Telegraaf,

De doelpunten van De Boeck (uit een doorkopper van Bosman), Zetterberg (een sublieme knal in volle belegering) en De Bilde (een strafschop voor duwfout van Mghoghi op Preko).

De Standaard,

met substantief ervoor


  • een paar strafschoppen
  • honderd procent strafschop
  • een reeks strafschoppen
  • een serie strafschoppen

Als in de verlenging niet wordt gescoord, moet een serie strafschoppen beslissen over winst en verlies.

NRC,

Stiekem hoopten ze op een gelijkspel, waarna de tegenstanders in de serie strafschoppen wel eens konden bezwijken onder de druk.

Meppeler Courant,

De ploeg van verdediger Randy Samuel (Fortuna Sittard) verloor zondag in een beslissende reeks strafschoppen van Australië.

Meppeler Courant,

Hij pareerde in de reeks strafschoppen de elfmeter van Boone en joeg de beslissende penalty genadeloos voorbij collega Vandoorne van Kortrijk.

De Standaard,

'Bij een vrije trap voor Stadskanaal zag ik duidelijk, nog voordat de bal er was, dat de nummer 3 van Alcides [...] de spits van Stadskanaal vastpakte en naar beneden trok. Voor mij betekende dat een honderd procent strafschop', aldus de fluitist uit Harkema.

Meppeler Courant,

Hoewel je altijd hoort dat er wel op het nemen van strafschoppen getraind wordt, veelal alleen voor wedstrijden waar de kans groot is dat er strafschoppen aan te pas komen, zie je toch niet veel spelers meer, die elke dag, na een training nog een paar strafschoppen nemen.

http://www.keepers.nl/Columns/columns.html

met telwoord ervoor


  • één strafschop
  • de eerste strafschop
  • de tweede strafschop
  • de derde strafschop
  • de tiende strafschop
  • twee strafschoppen
  • dire strafschoppen
  • vier strafschoppen
  • vijf strafschoppen
  • zeven strafschoppen

Na zeven strafschoppen miste Uli Hoeness en nam Antonin Panenka met een onvergetelijke lob Sepp Maier te grazen: 5-3 voor de Oost-Europeanen.

De Standaard,

De vijf strafschoppen voor Frankrijk kwamen alle op naam van Castaignede.

De Standaard,

De tweede strafschop was niet terecht.

Meppeler Courant,

De Tsjech Skuhravy benutte twee strafschoppen.

Meppeler Courant,

Danny Blind, die de tiende en laatste strafschop omzette, was toch tevreden. "Het was minder, maar wij waren toch de betere ploeg", aldus de aanvoerder.

De Standaard,

De scheidsrechter zal tossen met een muntstuk en de partij die de toss wint, moet de eerste strafschop nemen.

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Veldvoetbal.pdf,

Net als bij de eerste strafschop vond de ref de boosheid van de fout voldoende zwaar om een wijsvingertje naar de stip te richten, maar niet zwaar genoeg om de dader een kaart te tonen.

De Standaard,

Scheidsrechter Flament had minstens één strafschop moeten fluiten voor Cercle (Van Meir tikte Torma flagrant tegen de hielen) en de jonge Hongaar dwong Menzo bij 0-0 tot één knappe redding, maar niemand die zaterdagavond iets had af te dingen op de rustige zege van Lierse dat spelenderwijs zijn acties opzette.

De Standaard,

De scheidsrechter van Steaua-Bacau zou twee van de drie strafschoppen tegen de Roemeense landskampioen ten onrechte hebben gefloten en wordt door de bond voor twee wedstrijden geschorst.

De Standaard,

Het leek allemaal voor niets te zijn, tot Nederland tien minuten voor het einde de derde strafschop mocht nemen.

Meppeler Courant,

Klinsmann beklaagde zich er onlangs over dat hem nu al op z'n minst vier strafschoppen zijn onthouden.

NRC,

met bezittelijk voornaamwoord


  • mijn strafschop
  • zijn strafschop
  • hun strafschop

"Ik ben er kapot van", meldde de Spanjaard Fernando Hierro, die zijn strafschop tegen de lat zag belanden.

De Standaard,

Janssens haakte Camara en Waregem kreeg nu wel zijn strafschop.

De Standaard,

Jol is geen voorstander van een verplichte persconferentie. Omdat arbiters soms tijd nodig hebben om alles op een rijtje te zetten na de wedstrijd. "Zoals ik ook pas zes uur na Ajax-Feyenoord mijn strafschop toelichtte op televisie. En soms wil je gewoon niets zeggen."

De Telegraaf,

Ronald de Boer, Overmars, Reuser en Davids benutten hun strafschop.

Meppeler Courant,

Guérin en Blind zetten ieder hun strafschop om.

De Standaard,

met ander, nevengeschikt substantief


  • een aftrap, doelschop, hoekschop, vrije schop, strafschop of inworp
  • een beginschop, doelworp, hoekschop, vrije schop, strafschop of intrap
  • intrap, doelworp, strafschop
  • vrije trappen, corners, strafschoppen
  • een directe vrije schop of strafschop
  • vrije schop en strafschop
  • vrije schoppen en strafschoppen
  • een vrije trap of een strafschop

Het geven van vrije schoppen (directe en indirecte) en strafschoppen, al naar gelang de regels bepalen.

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Zaalvoetbal.pdf,

We hebben het over de Schwalbe, een 'stervende zwaan'. Een aanvaller die net doet of hij over het been van een verdediger is gevallen en zodoende een vrije trap of een strafschop versiert.

NRC,

De scheidsrechter wordt opgedragen dat, in geval van duidelijk vasthouden en/of trekken, de overtreding moet worden bestraft met een directe vrije schop of een strafschop (indien de overtreding is begaan binnen het eigen strafschopgebied) en de speler die de overtreding begaat, moet worden gewaarschuwd en de gele kaart moet worden getoond wegens onsportief gedrag.

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Veldvoetbal.pdf,

De vrije schop en de strafschop worden behandeld in Regel 13 en 14.

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Zaalvoetbal.pdf,

Er wordt hervat met het laten vallen van een andere bal op de plaats waar de eerste bal onbruikbaar werd [...]. Indien dit [...] gebeurt tijdens een oponthoud in de wedstrijd, bijvoorbeeld bij het nemen van een beginschop, doelworp, hoekschop, vrije schop, strafschop of intrap, wordt de wedstrijd met een andere door de scheidsrechter goedgekeurde bal hervat naar gelang dit zou hebben plaatsgevonden, indien de bal niet stuk was gegaan.

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Zaalvoetbal.pdf,

Indien de bal barst of onbruikbaar wordt terwijl deze niet in het spel is bij een aftrap, doelschop, hoekschop, vrije schop, strafschop of inworp: • wordt het spel hervat zoals het hervat had moeten worden.

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Veldvoetbal.pdf,

Indien een foutieve wissel plaatsvindt gedurende de tijd dat het spel dood is, wordt de wedstrijd hervat op reglementaire wijze bijvoorbeeld intrap, doelworp, strafschop, etc.

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Zaalvoetbal.pdf,

Die laatste oefensessie zal uiteraard in het teken staan van enkele vaste oefeningen, die van belang kunnen zijn tijdens het duel tegen de Tsjechen van Jozef Chovanec. "Te denken valt aan vrije trappen, corners, strafschoppen, een enkele tactische variant", aldus Rijkaard.

De Telegraaf,

  • een strafschop en rood
  • strafschoppen, gele kaarten en rode kaarten
  • geel en een strafschop
  • een rode kaart en een strafschop
  • rood en strafschop
  • zeven gele kaarten en twee rode kaarten en een strafschop
  • uitsluiting en strafschop

Het schot van Henri ter Wal werd, opnieuw volgens de scheidsrechter, door Jack Flik met de arm gekeerd. Het gevolg was een strafschop en rood voor Flik.

Meppeler Courant,

"Goots scoorde uit een zuivere buitenspelpositie", wist de Cercle-bestuurder na de 1-1 tegen Sint-Truiden. "Reken daarbij een onbestraft handspel, altijd goed voor rood en strafschop, tegen Aalst. Zes minuten overspelen waardoor Moeskroen nog kan gelijkmaken. En niet eens een overtreding voor Johnson van Anderlecht die Kooiman, bij 0-0, zo ongenadig mocht neerschoffelen dat we onze libero weken misten."

De Standaard,

In het slotkwartier dook de fris ingevallen Vandervee alleen op voor Simeunovic, maar de Kroaat liep hem van de sokken. Uitsluiting en strafschop.

De Standaard,

De match was gekruid met drie doelpunten, twee afgekeurde goals, twee strafschoppen, acht gele en twee rode kaarten.

De Standaard,

In een pittige wedstrijd, gekruid met zeven gele en twee rode kaarten en een strafschop, heeft RWDM een unieke kans laten liggen om zich in het kopgroepje van de rangschikking te nestelen.

De Standaard,

En op Westerlo vloog onze portier, Didier Piot, er al na tien minuten af met een rode kaart en een strafschop tegen.

De Standaard,

Udovic struikelde over zijn eigen voeten, De Vleeschauwer was de verbouwereerde toeschouwer en de pineut: geel en een strafschop.

De Standaard,

  • verlengingen en strafschoppen
  • verlengingen of strafschoppen

Na een wedstrijd waarin Charleroi de eerste en Standard de tweede helft voor hun rekening namen, na verlengingen en strafschoppen, plaatste Standard zich.

De Standaard,

De beslissing valt weer in één match, met verlengingen en strafschoppen als het nodig is.

De Standaard,

Wie weet wordt zelfs meer dan één keer gescoord of zijn, in geval van een gelijkspel, verlengingen of strafschoppen nodig.

De Standaard,

voorafgegaan door als


  • als een strafschop taxeren

Een duidelijke overtreding van Schepens op invaller Carlos werd niet als een strafschop getaxeerd.

De Standaard,

gevolgd door als


  • een strafschop als boete

Van der Sar moest aan de noodrem trekken en kreeg daarvoor een strafschop als boete.

http://www.knvb.nl/news,

overig


  • een strafschop à la Panenka

Heel mooi of heel lullig. Een strafschop à la Panenka kan op twee manieren eindigen.

http://www.elfvoetbal.nl/nieuws/285223_di-natale-mist-panenka,

  • geen strafschop

Na zijn 'terechte' rode kaart had Makaay geen strafschop meer voor Oranje kunnen benutten.

http://www.ek-voetbal.nl/EURO2004/2806_3.html,

Ook na rust hielden de Westvlamingen het gaspedaal ingedrukt. Toch werden de thuissupporters helemaal stil toen Massagie binnen het strafschopgebied verdacht onderuit ging door truitjetrek van Lamaire. Geen strafschop, oordeelde de voor het overige goed leidende ref Flament die zich meteen naar de overzijde moest reppen.

De Standaard,

Cruciaal moment rond de twintigste minuut, toen Boone Ghiro haakte, maar de vanaf dan heel zwak leidende ref floot geen strafschop, hetgeen bepalend was voor het wedstrijdverloop.

De Standaard,

Verdediger Verhoeven werd een keer grof met de schouder in het strafschopgebied omver gegooid en kreeg geen strafschop van scheidsrechter Reygwart.

NRC,

De beslissing van arbiter Temmink om in de slotfase Utrecht geen strafschop toe te kennen, deed bij de al gewisselde De Jong de stoppen doorslaan.

NRC,

  • een strafschop tegen

En op Westerlo vloog onze portier, Didier Piot, er al na tien minuten af met een rode kaart en een strafschop tegen.

De Standaard,

Vaste verbindingen


een strafschop à la Panenka

  1. strafschop die met een zacht stiftballetje naar het midden van het doel wordt geschoten wordt, waarbij de doelman, die doorgaans een hoek kiest en naar een van beide hoeken duikt, totaal verrast wordt; panenka; Panenkastrafschop
    Vernoemd naar de Tsjechische voetballer en middenvelder Antonín Panenka (1948), die in 1976 tijdens de EK-finale voetbal tussen Tsjecho-Slowakije en West-Duitsland in de beslissende strafschoppenserie de Duitse doelman Sepp Maier voor schut zette met zijn nog niet eerder vertoonde strafschop en zo de wedstrijd in Tsjechisch voordeel besliste.

    Synoniem: panenka; Panenkapenalty; Panenkastrafschop

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een strafschop à la Panenka…

    is een strafschop

        Hoofdsemagram: panenka


        Heel mooi of heel lullig. Een strafschop à la Panenka kan op twee manieren eindigen.

        http://www.elfvoetbal.nl/nieuws/285223_di-natale-mist-panenka,

      een, de strafschop omzetten; strafschoppen omzetten

      1. ( (vooral) in België)
        een, de strafschop of de strafschoppen in een doelpunt omzetten; benutten

        Synoniem: benutten

        De Luikse verdediger trapte op de hiel van de Fin en die zette uitermate beheerst de strafschop om.

        De Standaard,

        De Fifa experimenteert deze zomer met het nemen van strafschoppen vóór de aftrap van de wedstrijd. Zo is bij een gelijkspel na negentig minuten toch een winnaar: de ploeg die best de strafschoppen omzette.

        De Standaard,

        Aan het half uur stormde Frunza in de gevarenzone Mbo Mpenza omver. Onnodig, maar niet één bezoeker betwiste de strafschop, omgezet door Lemoine.

        De Standaard,

        Na ruim tien minuten in de tweede periode haakte Verheyen Nwachukwu in de zestienmeterzone waarna Eshun de strafschop omzette.

        De Standaard,

      een omgezette strafschop

      1. ( (vooral) in België)
        een in doelpunt omgezette strafschop; een benutte strafschop

        De Hamse aanhang begon zowaar te dromen. Het "fluitje" van Blareau en de omgezette strafschop van Jbari brachten de Wase voetbalfanaten evenwel bruusk opnieuw met beide voeten op de (harde) grond.

        De Standaard,

        Op basis van het vertoon, hoe stuntelig dat bijwijlen ook oogde, en rekening houdend met de zuivere doelkansen, verdienden de Gentenaars minstens één punt. Dat hadden ze na een onterecht toegekende en door Van Meir omgezette strafschop en de gelijkmaker van de ingekomen De Vreese, de enige die een sterk keepende Menzo kon verslaan, in handen.

        De Standaard,

        Deze andermaal matte speeldag kenmerkte zich door zes rode kaarten (Wamberto, Radzinski, Genaux, Syx, Van der Beken, Van der Straeten) en vijf omgezette strafschoppen op zes.

        De Standaard,

        Met een juweel van een doelpunt van Walem, een door Zetterberg omgezette strafschop en een late treffer van Doll kon een knokkend Sporting verdiend afstand nemen van Harelbeke.

        De Standaard,

      op strafschop

      1. ( (vooral) in België)
        door middel van een strafschop; met een strafschop; uit een strafschop

        Op strafschop maakte Türkyilmaz verdiend gelijk voor de Zwitsers.

        De Standaard,

        Savicevic trok de stand snel in evenwicht, waarna Baggio op strafschop voor een 2-1-ruststand zorgde.

        De Standaard,

        Kort voor het einde redde Charleroi de eer op strafschop, na een botsing tussen Janssen en Brogno.

        De Standaard,

        De Schot lag aan de basis van de treffers van Unsworth (op strafschop) en Speed.

        De Standaard,

        De Spanjaarden haalden het met 2-0 na doelpunten van Guardiola (op strafschop) en Raul voor de rust.

        De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als deel van een samenstellende afleiding


      strafschop 1.1

      (voetbal; sport en recreatie)

      als uitroep waarmee supporters, een speler of spelers, een trainer of een ander staflid de scheidsrechter manen om een strafschop toe te kennen

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Strafschop…

      is een uitroep

      • [Functie] dient om de scheidsrechter te manen tot het geven van een strafschop

        Algemene voorbeelden


        De sluwe Marco Reus ging op volle snelheid in duel met verdediger Raphael Varane en liet zich vervolgens net binnen het Spaanse 16-metergebied vallen. "Strafschop!", gilde het hele stadion en vele tv-kijkers dachten in eerste instantie waarschijnlijk ook in die richting.

        http://www.telegraaf.nl/telesport/voetbal/buitenlands/21510322/___Terechte_strafschop___.html,

        Joerie knipoogde. 'Overtreding! Strafschop!' riep hij hard. En Eugène gilde: 'Doet er hier nog iemand aan fair play?'

        https://books.google.nl/books?id=Vdd0AAAAQBAJ&pg=PT28&lpg=PT28&dq=%22strafschop,+riep%22&source=bl&ots=gqE5GVK0pM&sig=SLRpn-7Rxn-5AvgpGo1ylx_W17c&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwjBlozi0KTKAhVEYQ8KHVoLDWoQ6AEINjAD#v=onepage&q=%22strafschop%2C%20riep%22&f=false,

        "Strafschop", schreeuwde gans Molenbeek, maar scheidsrechter Romain had er geen oren naar.

        De Standaard,