perequatie


perequatie 1.0

(politiek en bestuur; (vooral) in België; formeel)

aanpassing, herziening van het kadastraal inkomen, pensioenen e.d., maar daarnaast ook van onroerend goed met het oog op de herziening van de waardebepaling daarvan, die weer gevolgen heeft voor het kadastraal inkomen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een perequatie…

is een herziening van inkomsten; is een verandering

  • [Functie] dient om een inkomen of de waarde van onroerend goed te actualiseren
  • [Frequentie] vindt periodiek plaats
  • [Belanghebbende of begunstigde] is van belang voor eenieder met een loon of pensioen
  • [Onstoffelijke inhoud] behelst een herziening van een inkomen of van de waarde van onroerend goed

Algemene voorbeelden


Het Kadastraal Inkomen vergroenen en sturen naar zuinig ruimtegebruik. Het Kadastraal Inkomen zo snel mogelijk herijken (perequeren). Deze perequatie wordt minstens om de tien jaar herhaald. Aanvullend het wonen in de steden goedkoper maken.

http://www.agalev.be/programma2003/index.html

De wet voorziet dat het kadastraal inkomen om de tien jaar wordt herzien. De realiteit volgt een trager ritme. De laatste herziening (in vaktermen perequatie genoemd) vond plaats in 1980 met een schatting van de huurinkomsten van 1975.

De Standaard,

Het begrip perequatie staat nergens in de congresresoluties. Wel: "de PS bevestigt zijn aanhankelijkheid van de solidariteit tussen actieven en gepensioneerden, vooral in de evolutie van de inkomens". Garanties houdt die tekst voor de ambtenaren niet in.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • algemene perequatie

De huidige kadastrale inkomens (KI's) zijn achterhaald, en het is voor de ambtenaren van het kadaster onbehaaglijk en psychologisch zeer moeilijk om de vaststelling van de KI's van nieuwe gebouwen en van getransformeerde oude gebouwen oordeelkundig te verdedigen op basis van de markt van 20 jaar geleden (want dat is het referentiepunt). Er zijn ook duidelijk onbillijkheden merkbaar in het belasten van de onroerende goederen. Er zou dus inderdaad een algemene perequatie moeten gebeuren; maar daarvoor moeten alle gronden en gebouwen bezocht worden en daarvoor is er geen geld.

De Standaard,

Of het kadastraal inkomen wel het best denkbare criterium is, kan overigens betwijfeld worden, zeker nu de minister van Financiën er openlijk aan twijfelt of er nog wel ooit een algemene perequatie (herschatting) komt van de percelen. De laatste schatting dateert immers van 1975, inmiddels meer dan 20 jaar geleden.

De Standaard,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • perequatie van ambtenarenpensioenen
  • perequatie van kadastrale inkomens
  • perequatie van percelen

Neem nu een onderwerp als de perequatie van de kadastrale inkomens. Het gaat hier om een belangrijk fiscaal en politiek thema, maar het komt zelden ter sprake op radio of televisie. Probeer het onderwerp maar eens bevattelijk uit te leggen in anderhalve minuut; je mag al beginnen met een uitleg over wat dat kadastraal inkomen nu eigenlijk is.

De Standaard,

Minder duidelijk blijft de PS over de twee heetste hangijzers: de perequatie van de ambtenarenpensioenen (meestijgen met de lonen van de actieve ambtenaren) en de gelijke pensioenberekening van mannen en vrouwen. Het begrip perequatie staat nergens in de congresresoluties.

De Standaard,

in voorzetselgroep


  • afschaffing van perequatie
  • behoud van perequatie

De auteurs onderzoeken dan vier opties, die ze "indicatief" achten voor het type hervormingen dat kan worden overwogen. 1. Het pensioenplafond in de particuliere sector gedeeltelijk desindexeren [...]. 2. De ambtenarenpensioenen nog slechts aanpassen aan de inflatie en niet langer aan de weddeverhogingen. 3. Gedeeltelijke harmonisering van de pensioenberekening in de publieke en de particuliere sector, bovenop de afschaffing van de "perequatie" (punt 2). De ambtenarenpensioenen zouden dan berekend worden op basis van het salaris van de gehele loopbaan en niet langer op basis van het salaris van de laatste vijf jaar. 4. Een verhoging van de pensioenleeftijd.

De Standaard,