persoonsgebonden budget 1.0
(gezondheid, geneeskunde en zorg; (vooral) in Nederland)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een persoonsgebonden budget…
is een budget
- [Doel of bestemming] is bestemd voor mensen die zorg behoeven
- [Functie] dient om mensen die zorg behoeven in staat te stellen op het individu toegesneden professionele zorg of mantelzorg te betalen
- [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is kostenbesparend, maar ook fraudegevoelig
Algemene voorbeelden
Een persoonsgebonden budget (pgb) is een bedrag waarmee iemand zelf zorg of ondersteuning inkoopt. Iemand die een pgb krijgt, bepaalt zelf welke zorgverleners zorg of ondersteuning geven, waar en wanneer.
Het persoonsgebonden budget (pgb) werd vijften jaar geleden ingevoerd om patiënten in staat te stellen een hulpverlener naar eigen keuze in te voeren.
Mensen die gebruikmaken van een persoonsgebonden budget krijgen uiterlijk met ingang van 1 januari 2003 het geld dat zij nodig hebben voor hun zorg, op een eigen rekening gestort. Dat heeft het kabinet gisteren [...] besloten. Op dit moment krijgen houders van een persoonsgebonden budget (pgb) hun geld niet rechtstreeks. De Sociale Verzekeringsbank beheert het toegewezen budget en betaalt de rekeningen die de pgb-houders naar hen opsturen aan degenen die de zorg verlenen.
Gehandicapten, chronisch zieken, zorgbehoevende ouderen en psychiatrische patiënten krijgen zo veel mogelijk zeggenschap over hoe ze wonen en over de zorg en begeleiding die ze krijgen. Veel meer middelen voor langdurige zorg volgen de keuze van de cliënt via persoonsvolgende of persoonsgebonden budgetten (pvb en pgb). Een onafhankelijk indicatieorgaan bepaalt de hoeveelheid zorg waar mensen recht op hebben.
Sommige gebruikers van awbz-gefinancierde hulp krijgen geen hulp in natura, maar een bedrag waarmee ze de hulp tot op zekere hoogte zelf kunnen inkopen, het persoonsgebonden budget (pgb). Het grote voordeel van een pgb is volgens alle typen gebruikers de autonomie die zij hiermee verkrijgen.