pianospeelster


pianospeelster 1.0

vrouw die voor haar beroep of uit liefhebberij piano speelt; vrouwelijke pianist; pianiste
Het woord heeft dezelfde combinatiemogelijkheden als het synoniem pianiste.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pianospeelster…

is een musicienne; is een vrouw; is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

    Hoofdsemagram: pianist


    Algemene voorbeelden


    Nachtmuziek van Alissa Walser – refererend naar 'Eine Kleine Nachtmusik' van Mozart – gaat over de jonge getalenteerde pianospeelster Maria Theresa.

    https://www.cleeft.nl/boeken/recensie_nachtmuziek-van-alissa-walser-is-een-gedachteroman-vol-complexe-constructies,

    Dan is er Clarice. Zij is getrouwd met Richmond, maar is alles behalve gelukkig. Ze had begenadigd pianospeelster kunnen zijn, ware het niet dat ze voor de liefde koos. Richmond heeft echter niet onvoorwaardelijk voor Clarice gekozen: hij liegt en bedriegt de boel bij elkaar. Clarice heeft zich er ogenschijnlijk bij neergelegd, maar kookt binnen van woede.

    http://tessaheitmeijer.com/2013/09/page/2/,

    En toen werd de pianovleugel op het podium gebracht. Iedereen wist wie erop ging spelen. Kai-Ting Lam. De virtuoze pianospeelster bracht een muziekcompositie van Chopin ten gehore. Daarmee werd zij voor de tweede maal uitgeroepen tot winnares van de Grote Prijs 2013.

    http://www.rodi.nl/widgets/1694-heerhugowaard/nieuws/810883-kai-ting-wint-opnieuw-grote-prijs-trinitas-college,

    Een jonge Spaanse pianospeelster riskeert een gevangenisstraf van zeven jaar en half omdat ze met haar oefeningen een buurvrouw serieus op de zenuwen werkt.

    http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1367643/2011/12/23/Pianiste-riskeert-zware-celstraf-wegens-geluidsoverlast.dhtml,

    In de bovenstaande video zien we de Russische pianospeelster Sonya Belousova. Zij gaat de uitdaging aan om na het horen van een klassiek nummer uit het NES-tijdperk dat na te spelen op de piano. Het resultaat is indrukwekkend en neemt je mee op een reis langs je herinneringen.

    http://www.pixelcake.nl/pianospeelster-speelt-fantastische-nes-muziek-na/20141215,

    Vaak wordt gedacht dat de bijdrage van vrouwen aan de jazzgeschiedenis zich beperkt tot zangeressen en pianospeelsters. De vrouwen die in de band speelden worden vergeten.

    http://www.moviemeter.nl/film/89315

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding