Picasso/picasso


Picasso 1.0

afbeelding

Bron: raelga
( CC BY-NC 2.0 )

werk, vooral schilderij, van de Spaanse kunstschilder, tekenaar en beeldhouwer-schilder Pablo Picasso (1881-1973)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Picasso…

is een kunstwerk; is een voorwerp

  • [Vervaardiging] is gemaakt door de Spaanse kunstschilder, tekenaar en beeldhouwer-schilder Pablo Picasso (1881-1973)
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is duur, kostbaar

    Algemene voorbeelden


    Tijdens het recital had hij naast een Picasso gezeten: een plompe liggende vrouw met een waterkruik onder haar arm, aan zijn andere zijde zat een jonge en naar het scheen al zeer sterke schaker, nog zo'n talent uit de taiga, en een paar meter verderop was Jevgeni doende zijn Skrjabin te spelen.

    Hokwerda's kind, Oek de Jong,

    Dat Webber in 1981 een hypoteek op zijn huis moest nemen om de produktiekosten te helpen betalen, is hij al lang vergeten. Behalve een aantal huizen en een adeltitel van de Queen heeft hij ondertussen ook een peperdure Picasso verdiend, die hij tentoonstelt in de National Gallery.

    De Standaard,

    Het belangrijkste Belgische kunstmuseum, dat van Brussel, bezat geen Picasso tot in 1989, toen met het legaat-Goldschmidt eindelijk een kleine gouache binnenkwam.

    De Standaard,

    Le Miroir van Picasso is een doek uit 1932 waarin we de vervormde trekken van zijn toenmalige muze Marie-Thérèse Walter herkennen. Een tweede Picasso, een gouache van een circusjongen uit 1905 in dezelfde stijl als zijn vroeg meesterwerk Les Saltimbanques, haalde 340 miljoen frank.

    De Standaard,

    Picasso gestolen. Een gewapende man ging in een Londense galerie in de dure wijk Mayfair aan de haal met een schilderij van Pablo Picasso. De dief informeerde naar de prijs van het Vrouwenhoofd en haalde daarna meteen een geweer boven. Buiten sprong hij in een gereed staande taxi.

    De Standaard,

    Ik zit aan zijn bureau, onder een Picasso, en hij staat daarginds bij het raam, in een wijd, zijden hemd van duizend dollar.

    Voorval, Harry Mulisch,

    De nog natte tekening waar hij aan bezig was stelde een Noorman voor die met heftig geheven aks een andere Noorman te lijf ging, de wapenrokken vlotten, de wolken raasden. 'Ziet ge die cactus? Wel, zet u daar en tekent hem. Ge moogt hem interpreteren zoals ge zelf wilt. Als 't maar geen Picasso is natuurlijk, haha.'

    Het verdriet van België, Hugo Claus,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een echte Picasso
    • een heuse Picasso

    'And look at this,' zei Arnold terwijl hij halt hield bij een groot olieverfschilderij. Het portret van een huilende vrouw. Ze zagen de signatuur en bleven eerbiedig staan zwijgen. Een echte Picasso!

    Je moet niet denken dat ik altijd bij je blijf, Hans Münstermann,

    De "robe sac" verwekte op de Heizel hilariteit maar de bezoekers van Expo'58 waren op alles voorbereid. Ze gingen naar de eigentijdse versie van de kermistent met Siamese tweeling of vrouw met de baard. En voor de meeste bezoekers was het de eerste keer dat ze een heuse Picasso onder ogen kregen.

    De Standaard,

    • een valse Picasso

    De Fransman kijkt op van zijn Introduction en zegt dat Cuba een valse Picasso heeft verkocht voor twee miljoen harde dollars, die hij in Venezuela in cocaïne investeerde. Zijn valse Picasso hangt in een museum in Zwitserland, maar met de cocaïne is Cuba in Madrid tegen de lamp gelopen.

    Costa del Crimen, Stan Lauryssens,

    picasso 2.0

    ( Gezegd van gerechten)
    geserveerd of bereid met een kleurrijk garnituur dat bestaat uit verschillende groenten of vruchten
    Alleen als nabepaling bij een zelfstandig naamwoord dat het voedsel aanduidt en vaak ten onrechte gespeld met een hoofdletter. Zo genoemd omdat de schilder Picasso een duidelijke voorkeur had voor kleurrijke composities.

    Combinatiemogelijkheden


    met substantief


    • kalfsoester picasso
    • kipfilet picasso
    • tosti picasso
    • zalmfilet picasso
    • wintersalade picasso

    Kalfsoester picasso [...]. Ingredienten: 4 kalfsoesters. 2 bananen. 2 schijven ananas. saus: 2,5 dl bouillon, 10 gr boter, 15 gr bloem, 1 dl half geklopte slagroom, 1 dl banaansaus (ijssalon), scheutje witte wijn of rum.

    http://www.kookjij.nl/recept-kalfsoester-picasso

    Recept: Tosti Picasso. Soort gerecht. Bereidingstijd 15 minuten. Aantal personen: 1. Ingrediënten: 2 sneetjes casino brood, 2 tl mosterd, 2 plakken cervelaatworst, 1/2 banaan, 2 ringen groene paprika. Bereidingswijze: Besmeer de sneetjes brood dun met mosterd en beleg ze met de plakken cervelaatworst. Snijd de banaan in plakjes en verdeel deze, samen met ringen paprika over 1 boterham. Leg de andere boterham erbovenop en bak de tosti.

    http://www.wasallesnaarwens.info/recept/Tosti+Picasso/

    Gebakken zalmfilet met dillesaus € 16,50. Visfilet "Picasso" gebakken fruit € 16,50.

    http://www.tkraantje.nl/menukaart.php

    Kipfilet Picasso. Benodigdheden voor 3 personen: 400g kipfilet, 1 rode paprika, 300 gr broccoli, 1 blikje mais, 1 klein blikje kippensoep, 200 gram krielaardappeltjes.

    http://margo.student.utwente.nl/recepten/recepten.php

    Wintersalade Picasso. Ingredienten: 1 zakje gemengde sla, 1 blik Macédoine de Legumes extra à 400 g (Bonduelle), 1/2 eetlepel azijn, 3 eetlepels olie, peper, zout, 3 eetlepels grof gehakte peterselie, 1 zakje Knorr Croutinos.

    http://www.debruineagf.nl/pages/recept.php?id=47

    Vaste verbindingen


    tong picasso; tongfilet picasso; tongrolletjes picasso

    1. tong, tongfilet, tongrolletjes, geserveerd met een kleurrijk garnituur dat bestaat uit verschillende groenten of vruchten

      Synoniem: tong à la Picasso

      Goed idee: vis met fruit. Had ik nog niet aan gedacht maar tong Picasso is ook zo'n voorbeeld van vis met fruit. Appel, sinaasappel, mandarijn, druiven, banaan en ananas, kiwi, mango, perzik of nectarine, zelfs aardbeien kunnen daar voor gebruikt worden.

      http://www.snelklaar.nl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=17036,

      Koks in vol ornaat roerden sausjes aan tafel die uit een dozijn verschillende potjes en flesjes werden samengesteld en met huizenhoge vlammen geflambeerd, gerechten als boeuf Stroganoff, vooral met veel wodka (die er volgens het authentieke recept niet in hoort) en verzinsels als de onzalige tong Picasso met ananas, banaan en gember, behoorden tot het vaste repertoire van de 'specialiteitenrestaurants'.

      http://www.dbnl.org/tekst/born009eten01_01/born009eten01_01_0010.php,

      Tongfilet Picasso. In roomboter gebakken tongfilet, geserveerd met verschillende soorten vers fruit.

      http://www.webklik.nl/user_files/2009_11/81505/KERSTMENU_2009.pdf,

      Gebakken Tongfilet "Picasso" met ananas, meloen en gember € 25,50.

      http://www.laportesalute.nl/visgerechten.html

      Tongrolletjes "Picasso", gestoomd met tuinkruiden en gerookte zalm.

      http://www.landuyt.be/aanpassing/buffet.htm

      'Wat zullen we eten?' Ik schrik wakker. 'Zullen we uit eten gaan?' 'Goed idee.' 'Waar?' 'Hier in het dorp.' 'Tong Picasso.' 'Zoiets. Zeewolf.' 'Harder.' 'Uitstekend.' 19.07 uur. In een plaatselijk restaurant met zeegezichten aan de muur en visnetten aan het plafond. 'Doet u mij maar de tong Picasso.' 'En voor mij de rode poon in zachte mosterdsaus. En een karafje witte wijn graag.'

      De passievrucht, Karel Glastra van Loon,