picoseconde


picoseconde 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; natuurkunde en astronomie)

tijdsduur van een biljoenste van een seconde; een biljoenste deel van een seconde

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een picoseconde…

is een periode; is een tijd

  • [Geheel] behoort tot het internationale SI-systeem van eenheden (Système International)
  • [Functie] dient als eenheid in gespecialiseerde tijdsmetingen
  • [Duur] is een biljoenste deel van de tijdsduur van een seconde
  • [Toepassingsgebied of bereik] wordt onder meer vaak gebruikt in de fysica en de computerwetenschappen

Algemene voorbeelden


Als de snelheid van de ionen groot genoeg is (meer dan een miljoen meter per seconde) ontstaat langs het pad dat het ion door de colloïde aflegt gedurende een korte tijd (circa 10 picoseconde ofwel eenhonderdste van een miljardste seconde) een cilindervormig gebied met een temperatuur hoger dan 1000 °C.

http://www.fom.nl/nieuws/persarchief2000/NN14.htm,

Dat geeft de mogelijkheid om uit de eerste hand iets van de nieuwste ontwikkelingen op dit terrein te vertellen, waarbij vooral de unieke aspecten van de allereerste stappen van de fotosynthese aan de orde komen, stappen die zich in het tijdsgebied van picoseconden (10-12 s) en minder tot microseconden afspelen.

http://www.strw.leidenuniv.nl/~impact/jaargangen/2/EJI/Biofysica.html

Jaren geleden begonnen ingenieuze handelaren al te knutselen aan steeds snellere systemen. Werken in termen van milliseconden of een duizendste van een seconde was de ultieme doelstelling. Een milliseconde is een duizendste van een seconde. In dat tijdspad kunt u niets verhandelen omdat u simpelweg niets waarneemt. Maar de professionele trader wel. Hij heeft in die periode al genoeg orders kunnen bekijken en verwerken. Maar inmiddels wordt er jacht gemaakt op de picoseconde. Een picoseconde is een biljoenste van een seconde.

http://www.thirteen-am.com/per-seconde-wijzer/,

Om de mechanica van moleculaire machines te onderzoeken zouden hun elementaire draai- en schuifbewegingen direct moeten kunnen worden waargenomen. Omdat deze bewegingen echter op zeer korte tijdschalen (microsecondes - een miljoenste - tot zelfs picosecondes - een miljoenste van een miljoenste seconde) plaatsvinden, kunnen ze moeilijk direct worden waargenomen

http://www.fom.nl/live/nieuws/archief_persberichten/2005/artikel.pag?objectnumber=10913,