pissijn


pissijn 1.0

((vooral) in België)

plaats, inrichting die bestemd is om er in het openbaar te urineren; openbaar toilet; openbare waterplaats; urinoir; pissoir

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pissijn…

is een inrichting

      Hoofdsemagram: urinoir


      Algemene voorbeelden


      "Wat wilde je nu eigenlijk zeggen?" vraagt Patrick opeens. "Je bedoelt toch niet dat het van enig belang zou zijn, dat een man groot of minder groot geschapen is? We zitten toch niet meer in de jongensschool, zeker? Zo in de pissijnen, van: "Ik heb de langste." Je bedoelde het zeker grappig, maar die humor ontgaat mij dan toch."

      Gras, Clem Schouwenaars,

      Natte die eigenlijk Gaston heette, werd vroeger Zwarte genoemd, maar dankte zijn nieuwe bijnaam aan zijn kleine gestalte. In het pissijn op het pikdonkere achteruitje van café De Zegge had de Grote Bulckens hem eens beplast, per ongeluk, zogezegd. 'Ik had hem echt-en-techt niet zien staan,' zei de Grote Bulckens maar niemand geloofde hem.

      Een lichtgevoelige jongen, Walter van den Broeck,

      Hoe zou het eigenlijk komen dat mannen in de publieke ruimte van de pissijn zien plassen niet als aanstootgevend wordt gezien - zie ze daar pronken met hun juwelen -, terwijl vrouwen zich daarbij horen af te zonderen, of men hun respectievelijke plasorganen te zien krijgt of niet.

      De Morgen,

      Ik liet me voortduwen richting toilet. 'Flóóris,' riep ik. Niemand antwoordde, ik kwam nauwelijks boven de muziek uit. Aan de pissijn kreeg ik mijn lul niet uit mijn broek. Mijn hoofd was te zwaar en bonkte tegen de muur. 'Broek. Lul,' zei ik, 'broek. Lul.' Uiteindelijk lukte het me maar in mijn euforie bereikte geen druppel het gelige porselein. Ik piste over broek en schoenen.

      Open gelijk een mond, Jeroen Olyslaegers,

      Het gemeentehuis was een erkend monument en de pissijnen maakten deel uit van het oorspronkelijke ontwerp.

      Donderdagmiddag. Halfvier, Kristien Hemmerechts,

      Damien had nog nooit van de pissijnen bij het gemeentehuis gebruik gemaakt.

      Donderdagmiddag. Halfvier, Kristien Hemmerechts,

      Alweer een andere pukkel-soldaat begeleidde me van dan af naar sponde, wasplaats en pissijn. Ik kreeg er goeie moed in, er was niet veel nodig geweest om de status te verwerven van ne speciale.

      Het blije lijden, Alex Rosseels,

      Daarna ging het met pisvlekken op hun broek slofslof naar het café of naar huis, alsof men daar nooit van toiletten had gehoord; of alsof ze veteranen waren die ooit de opdracht hadden gekregen om in de pissijnen bij het gemeentehuis hun blaas te legen.

      Donderdagmiddag. Halfvier, Kristien Hemmerechts,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • de gratis pissijn
      • goede pissijnen
      • Oostendse pissijnen
      • schoolse pissijnen

      En dan zijn er toch nog mannen die zonder schroom tegen de gevel van de omringende huizen hun plas lozen, omdat de gratis pissijn net iets te ver af ligt, je zou je om minder voor je geslachtsgenoten schamen.

      De Morgen,

      'Zie je dat café, Victor? Daar eet ik iedere middag mijn boterhammen met mijn vriend Jan en daar hebben ze hele goeie pissijnen. Als je wilt zullen we daar eerst iets eten, en dan kun je ook pissen. Als je moet.'

      De kinderen van Arthur, Kristien Hemmerechts,

      De Oostendse pissijnen waren trouwens vermaard voor hun kosteloos gebruik, hun gepaste ligging, hun koele, vloeiende netheid.

      Miniaturen, Karel Jonckheere,

      Ook Erik de Kuyper en Joris Note trekken in hun romans vaak rondjes rond het eigen verleden om op die manier de fascinatie te onderzoeken die uitgaat van het Brussel van de tantes (De Kuyper) of van de trieste verlatenheid van schoolse pissijnen (Note).

      Knack,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen