pissoir


pissoir 1.0

afbeelding

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
( CC BY-SA 3.0 )

plaats, inrichting die bestemd is om er in het openbaar te urineren; openbaar toilet; openbare waterplaats; urinoir

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pissoir…

is een inrichting

      Hoofdsemagram: urinoir


      Algemene voorbeelden


      De Openbare Waterplaats, ofwel het pissoir, heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Het stond vanaf het begin van deze eeuw met zestien soortgenoten op diverse plaatsen in de stad Waelstede. Bij het 'vergissingsbombardement' van de Amerikanen tijdens de 2e Wereldoorlog zijn alle op één na verwoest.

      http://www.gemeentetramwaelstede.nl/Galgenveld.htm

      In elk geval, zonder enige overgang kwam ik weer bij bewustzijn in het pissoir beneden in de club. Ik leunde met mijn hoofd tegen de ijzeren pijp en keek door mijn tranen heen (maar huilde ik werkelijk?), naar mijn open gulp en dat verschrompelde lust- en pisobject, waaruit niets meer te voorschijn kwam.

      In liefdesnaam, Adriaan van der Veen,

      Pissoir toont reclame na contact met urine. In Londen krijgt de uitdrukking 'een kleine boodschap' vanaf volgende maand een tweeledige betekenis. De nog op te richten site CheekyMonkey.com gaat namelijk zo'n 500 openbare urinoirs uitrusten met een boord, die na contact met urine een andere kleur krijgt en een advertentie voor het nieuwe internetbedrijf toont.

      http://www.hbvl.be/archief/guid/pissoir-toont-reclame-na-contact-met-urine.aspx?artikel=7afa765f-1df9-11d5-8d37-0008c772a0e7,

      Dit ter plaatse als "het bushoksie" bekende gebouwtje was de ontmoetingsplaats voor de oude gepensioneerde baggeraars, niet in het minst in zijn sociale functie ondersteund door het vlak erachter gelegen pissoir.

      NRC,

      De gemeente Purmerend vindt het pissoir op de Koemarkt 'verre van ideaal', dit zegt zij tegen de redactie van WebRegio in een reactie op het artikel: 'Verwijder stinkende pissoir van Koemarkt', dat vorige week op deze site verscheen. "Het pissoir zal ooit verdwijnen, dat is zeker. Maar wanneer is onduidelijk. Op korte termijn wordt gezocht naar een alternatief in de vorm van een openbaar toilet ergens tussen het huidige pissoir en parkeergarage 't Lammetje", aldus een woordvoerder van de gemeente.

      http://www.dichtbij.nl/waterland/home/artikel/170640/pissoir-koemarkt-verre-van-ideaal.aspx?sml=true,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • het mooiste pissoir

      Het mooiste pissoir ter wereld bevindt zich in de stad Groningen. De beroemde architect Rem Koolhaas en de meesterfotograaf Erwin Olaf ontwierpen in 1996 een heel bijzonder openbaar toilet in de vorm van een yinyang-symbool. Het gebouwtje is opgebouwd uit staal en melkglas en maakt een transparante indruk.

      http://hencsblog.blogspot.nl/2010/02/pissoir.html,

      pissoir 2.0

      afbeelding

      Bron: Kecko
      ( CC BY 2.0 )

      aan de wand van een toiletruimte gehangen bak waarin mannen kunnen urineren, voorzien van een manueel te bedienen of een automatisch doorspoelsysteem; urinoir

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een pissoir…

      is een gebruiksvoorwerp; is een voorwerp

          Hoofdsemagram: urinoir


          Algemene voorbeelden


          Alessio Tristan stond over een pissoir gebogen. Zijn straal spetterde tegen het email. Onder de twee pisbakken lagen hoopjes zaagsel om gemorste druppels op te vangen.

          Alles over Tristan, Tommy Wieringa,

          Ik werd de tweede vanavond die midden in een gesprek het toilet opzocht. Voor het pissoir ging ik het gebeurde nog eens na. Ach, ik moest me er niet over opwinden.

          Nette mensen in een nieuwe tijd, Hans van der Kamp,

          Alle badkamers zijn voorzien van een whirlpool, 2 wastafels, douche, bidet, pissoir en toilet.

          http://www.nommerlayen-ec.lu/nl/sanitairgebouwen.html,

          In 1911 haalde Duchamp een pissoir de kunstwereld binnen en nu verlaat Fortuyn die weer om een hondentoilet te ontwerpen? Volgens Fortuyn gaan er meer kunstenaars naar buiten. Ze zijn, na een lange periode van isolatie en fragmentatie, weer op zoek naar verbondenheid met de wereld.

          NRC,

          Prima campingwinkel, camping mooi onderhouden, veel bloemen. Sanitair heel mooi, enig minpuntje zijn de pissoirs. WC's en pissoirs zijn allemaal in dezelfde ruimte. Links van de loop de wc's, rechts van de loop de pissoirs en naast de eerste pissoir 1 wastafel om de handen te wassen. Geen privacy dus voor de heren.

          http://www.camping-frankrijk.nl/campinginformatie.asp?CampingID=822651,