plaatsgebonden


plaatsgebonden 1.0

gebonden aan een bepaalde plaats; afhankelijk van, afgestemd op een bepaalde plaats

Algemene voorbeelden


De carnavalsviering is in feite plaatsgebonden, een lokaal gebeuren.

http://www.fenvlaanderen.be/fenomeen/oorsprong.htm

De tv-loep kan op diverse vergrotingen worden ingesteld. Ook extra groot. Een nadeel is dat het apparaat door zijn omvang plaatsgebonden is.

http://www.biessels.nl/

Wij kunnen maar tot een kilometer diep meetmateriaal aanbrengen en zelfs dan blijft het hele mechanisme onberekenbaar. Veel signalen zijn bovendien plaatsgebonden. In risicogebieden als Turkije onderzoeken verschillende teams sporen die de zware schok van '99 zouden hebben aangekondigd. Maar wat op de ene plaats een beving voorafgaat, geldt elders dan weer niet.

http://www.gva.be/dossiers/-a/aardbeving/dossier.asp

En tenslotte zingt het koor een aantal meer plaatsgebonden nummers. "Drama te Oosterhout" is er daar één van, maar het koor draait ook zijn hand niet om voor het Oosterhouts volkslied en de carnavalsversie daarvan, de Seterse Hei.

http://www.smartlappenkoor.nl/

Belastingen op onroerende goederen zijn plaatsgebonden en moeten daarom de bevoegdheid blijven van de gewesten.

De Standaard,

Het verschil met zeespiegelstijging is dat bodemdaling door gaswinning niet optreedt in de hele Waddenzee maar een plaatsgebonden verschijnsel is in met name het oostelijk deel (kombergingsgebieden rond Ameland en Schiermonnikoog).

http://www.nam.nl/start_milieu.html

Toepassing van generieke en plaatsgebonden geotechnische ervaringskennis is in toenemende mate van belang voor kosteneffectieve funderingen.

http://www.delftgeot.nl/,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


( (vooral) in België)
  • plaatsgebonden aangelegenheden

Brussel wordt in onze visie een echt stadsgewest, uitsluitend bevoegd voor plaatsgebonden aangelegenheden. In dat stadsgewest en zijn gemeenten eisen we als Vlamingen onze rechtmatige plaats op.

http://www.n-va.be/programma/wiewatwaarom/manifest.asp

Een ingenieus - maar enigszins ingewikkeld - systeem verzekert de deelname van de Vlaamse Brusselaars aan het bestuur van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest, bevoegd voor de zgn. plaatsgebonden aangelegenheden.

De Standaard,

  • plaatsgebonden activiteiten

Schraven vindt daarom dat de overheid de Arbeidstijdenwet moet aanpassen aan de toegenomen functiecontracten. "De wet is nu vooral gericht op een arbeidsorganisatie met tijdcontracten en controleerbare plaatsgebonden activiteiten."

Reformatorisch Dagblad,

  • plaatsgebonden factoren

'Inbedding' als grondvoorwaarde voor leefbare pastoraal veronderstelt betrokkenheid op verschillende vlakken en door verschillende 'betrokkenen'. De mogelijkheden en concrete uitwerkingen van deze participatie hangen sterk af van plaatsgebonden factoren: schoolcultuur, organisatie en indeling, locatie enz.

http://www.kuleuven.ac.be/thomas/pastoraal/HO/index_main.htm

  • plaatsgebonden gegevens
  • plaatsgebonden informatie

Deze technologieën hebben geresulteerd in informatiesystemen die specifiek ontwikkeld zijn voor het manipuleren, analyseren en presenteren van plaatsgebonden gegevens.

http://www.agriholland.nl/dossiers/home.html

Met de huidige technologie zijn geografische informatiesystemen (GIS) de logische vorm voor het verzamelen en het digitaal archiveren van alle plaatsgebonden informatie.

http://viwc.lin.vlaanderen.be/wbpinfo.html

Het NCGI (Nationaal Clearinghouse voor Geo-Informatie) opereert via het Internet in zijn functie van neutrale, niet-commerciële 'elektronische marktplaats' voor geo-informatie (plaatsgebonden informatie op aarde) als intermediair tussen aanbieders en (professionele) gebruikers van deze gegevens.

http://www.minbzk.nl/e-overheid/1.1.asp

Vele onderzoeksdisciplines werken met plaatsgebonden informatie.

http://www.agriholland.nl/dossiers/home.html

  • plaatsgebonden verkeer

Hoofdbedoeling is het tot stand brengen van veilige verblijfsgebieden met voornamelijk plaatsgebonden en geen doorgaand verkeer.

http://www.brugge.be/

met bijwoord


  • dikwijls plaatsgebonden
  • enigszins plaatsgebonden
  • heel plaatsgebonden
  • meer plaatsgebonden
  • meestal plaatsgebonden
  • minder plaatsgebonden
  • niet plaatsgebonden
  • vaak plaatsgebonden
  • weinig plaatsgebonden

De arbeidsmarkt is zeer flexibel en onder invloed van nieuwe technologieën minder plaatsgebonden. Hetzelfde geldt voor kleinere ondernemingen die zich voor hun productie en diensten niet dicht bij de klant hoeven te vestigen.

http://www.cinop.nl/public/nieuws/index.htm,

Het gebeurt zelfs, en zulks is vooral in Nederlands-Brabant gebruikelijk dat men de naam van de stad of de gemeente tijdens de carnavaldagen omdoopt [...]. Behalve de feitelijke aanduiding en het zich daarbij veelal tooien met scheldnamen, kan vastgesteld worden dat bij naamgevingen vaak wordt teruggegrepen naar spotnamen, diernamen, enz..., meestal plaatsgebonden.

http://www.fenvlaanderen.be/fenomeen/oorsprong.htm

Kist die samen met zijn vrouw Inge een manegebedrijf runt in Steenwijk is vanwege deze drukke werkzaamheden toch enigszins plaatsgebonden. Al moet je dat laatste volgens hem ook niet te letterlijk nemen. 'Een uurtje rijden vind ik op zich nog wel te doen. Maar dat is voor mij dan ook de limit.'

Meppeler Courant,

Werkgroepsexcursies zijn helemaal niet plaatsgebonden en kunnen overal plaatsvinden.

http://www.jnm.nl/

Hoe dan ook, wil men de grootsteden in Vlaanderen en België een nieuwe en toekomstgerichte adem inblazen, mag men niet langer de ogen sluiten voor akute, weliswaar dikwijls plaatsgebonden, problemen en noodwendigheden, maar met grote politieke gevolgen.

De Standaard,

Drempels zijn heel plaatsgebonden remmers. Om te verkrijgen dat een chauffeur de hele straat door van het gaspedaal afblijft, zou er om de dertig meter een bult moeten liggen.

De Standaard,

Deel van traditionele handelsfuncties vervalt. Het fysiek bijeenbrengen van vraag en aanbod wordt steeds vaker overbodig. De regiefunctie is een alternatief, maar concurrentiegevoelig en weinig plaatsgebonden.

http://www.rlg.nl/alginfoframe.html,

Vergeleken met de nar is de buutreedner in principe meer plaatsgebonden.

http://www.fenvlaanderen.be/fenomeen/oorsprong.htm

Soms komen er tijdens een Feng Shui consult dusdanige problemen aan het licht, dat er toch eerst op zielsniveau iets aan gedaan moet worden. Dit consult is ook niet plaatsgebonden. De enige voorwaarde is dat de ruimte een ontspannen, veilig en warm gevoel geeft en een ongestoorde sessie waarborgt.

http://www.brand-vision.nl/feng_shui_consult.htm

Voor iedereen die een PC heeft geldt dat informatie niet meer plaatsgebonden is en op elk moment toegankelijk.

http://www.etcl.nl/etclnieuw/Projecten/etaoi.pdf,

Niet alleen grote bedrijven worden minder plaatsgebonden. Hetzelfde geldt voor kleinere ondernemingen die zich voor hun productie en diensten niet dicht bij de klant hoeven te vestigen.

http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

Bedrijven verhogen hun efficiency en effectiviteit door in de interne en externe communicatie gebruik te maken van computers, werkstations, databases, LAN's, Internet, Intranet, e-mail en mobiele telecommunicatie. De werkplek is steeds minder plaatsgebonden.

http://www.minjust.nl/sdu/index.htm,

De grote monolithe hiërarchische en vaak plaatsgebonden organisatie maakt plaats voor een geheel van kleinere en zwakker gekoppelde eenheden.

http://www.rechten.rug.nl/crbs/ozprog.htm

met werkwoord


  • plaatsgebonden werken

Vroeger werkten onze enquêteurs al eens plaatsgebonden. Als je geografische spreiding niet goed is, kan dat de resultaten vertekenen.

De Standaard,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • streekgebonden en plaatsgebonden
  • streekgebonden of plaatsgebonden
  • tijdgebonden en plaatsgebonden
  • tijdgebonden of plaatsgebonden

Daarnaast heb je de gepersonaliseerde jobs: jobs die streek- of plaatsgebonden zijn, en die dus minder snel bedreigd zullen worden.

http://users.pandora.be/luc.vandamme5/ivw/blanpain.htm

Het web biedt allerlei vormen van feitelijke, al dan niet tijds- of plaatsgebonden informatie aan, zoals bv. weerberichten, beursberichten, enzovoort, die vooral een praktisch nut hebben.

http://www.vcv.be/pdf/1_2/handleidinginternet.pdf,

En hoe kunnen tijd- en plaatsgebonden individuen universele uitspraken doen die gelijkelijk gelden in Rotterdam, Berkeley, Vladivostok en Pretoria?

http://www.groene.nl/2003/0302/js_filosofie.html,

Een groot onderzoeksproject in dit kader is de Morfologische Atlas van de Nederlandse dialecten (MAND), waarvoor 3 delen zijn gepland. De variatie is niet alleen streek- en plaatsgebonden, maar wordt deels ook bepaald door individuele kenmerken van sprekers die hen tot maatschappelijke groepen vormen zoals, gender, leeftijd, sociale klasse.

http://www.meertens.knaw.nl/variatielinguistiek/

Met dat "universele" wordt dan bedoeld dat de lijst van mensenrechten waaraan men bijval proclameert, niet een tijd- en plaatsgebonden zaak is, maar dat het een model is voor de gehele wereld en ook voor de toekomst.

http://www.libertarian.nl/artikelen/cliteur_en_mensenrechten.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen