plattelandsleven


plattelandsleven 1.0

leven zoals dat op het platteland geleid wordt; leven dat behoort bij of kenmerkend is voor bewoners van het platteland; leven op het platteland

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een plattelandsleven…

is een leven

  • [Plaats] is het leven op het platteland
  • [Betrokkene] is het leven van bewoners op het platteland

    Hoofdsemagram: leven


    Algemene voorbeelden


    De Portugese regio de Alentejo is een van de weinige plekken waar je landelijke tradities van dichtbij mee kunt maken. De lokale wijn-, olijf- en kurkboeren geven vakantievierders graag een kijkje achter de schermen. Vooral in de zomermaanden en in het najaar zorgt het plattelandsleven er voor onvergetelijke vakantiehoogtepunten.

    https://www.reishonger.nl/reistips/plattelandsleven-alentejo/,

    Onderzoek toont aan dat gezinnen in dorpen vaak de eindjes aan elkaar moeten knopen en gemiddeld 10 tot 20 procent meer uit moeten geven dan gezinnen in de stad om hetzelfde te leven. De hogere kosten in combinatie met lagere lonen maakt het plattelandsleven moeilijk, zo melden onderzoekers aan de Universiteit van Loughborough.

    https://www.nu.nl/lifestyle/2386337/dorpsleven-veel-duurder-dan-wonen-in-stad.html,

    Tijdens deze gevarieerde 12-daagse reis wisselen historie, het plattelandsleven en de prachtige natuur elkaar af. De reis voert van Beijing via het oude ommuurde Pingyao naar het eeuwenoude Terracotta leger bij Xi'an.

    https://www.vvaa.nl/qualitytime/reizenoverzicht/china-keizers-en-karstbergen

    De omgeving van Lijiang is ook erg de moeite waard. De besneeuwde bergtoppen van de Jade Draak Sneeuw berg zijn indrukwekkend en in de kleine Naxi-dorpjes zie je het plattelandsleven aan je voorbij trekken.

    http://www.china-travel.nl/home.htm

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • het plattelandsleven verdedigen

    "Het nazisme zat vol van dat soort contradicties: het zei ook het plattelandsleven te verdedigen, en de vrouw aan de haard, maar in 1945 was Duitsland meer verstedelijkt dan ooit voordien, met een record aantal buitenhuis werkende vrouwen."

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • het huidige plattelandsleven
    • het idyllische plattelandsleven

    Met de komst van megastallen dreigt de landbouwsector volledig te worden geïndustrialiseerd en wordt kleine boerenbedrijven definitief de das omgedaan. "Dit is desastreus voor het huidige plattelandsleven", zegt SP-Kamerlid Hugo Polderman.

    https://www.sp.nl/nieuws/2008/06/megastallen-nekslag-voor-plattelandsleven,

    Roger Martin du Gard ontmaskert in een fijne novelle via de goedlachse maar venijnige postbode Joigneau het idyllische plattelandsleven van het oude Frankrijk.

    https://jalta.nl/kunst-cultuur/een-kort-bezoek-aan-het-oude-frankrijk/,

    • het Balinese plattelandsleven
    • het Chinese plattelandsleven
    • het Veluwse plattelandsleven

    Een hele leuke dag waarop je van dichtbij, op unieke wijze, een kijkje kunt nemen in het traditionele Balinese plattelandsleven. Kleinschalig en op duurzame wijze georganiseerd, stap je deze dag bijna in de schoenen van de lokale landarbeiders voor een onvergetelijke ervaring.

    https://www.asiadirect.nl/indonesie/indonesie-bouwstenen/indonesie-bouwstenen-bali/ervaar-het-balinese-plattelandsleven-2/

    Na de Grote Sprong Voorwaarts stond het Chinese plattelandsleven helemaal op zijn kop.

    De Standaard,

    Het 19de-eeuwse pand biedt onderdak aan een collectie waarin het Veluwse plattelandsleven veel aandacht krijgt.

    NRC,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • plattelandsleven in Afrika
    • het plattelandsleven in Marokko

    Van een koekblik zijn de zijkanten versierd met tekeningetjes van plattelandsleven in Afrika; op de deksel staat een groot portret van een meisje in westerse kleding.

    http://www.africaserver.nl/wozow/tentoonstelling/index.html

    Maar ook hier weer verrast Bouazza: hij ontwijkt de schrijnende details van het plattelandsleven in Marokko niet en toont ondeugend de excessen van de religieuze en maatschappelijke structuren.

    De Standaard,

    Voorzetsel: tussen

    • het plattelandsleven tussen 1850 en 1950

    Museum van het Plattelandsleven. Het museum bevindt zich in een oude boerderij met binnenplaats uit de 18de eeuw. De collecties bevatten meer dan 2000 overblijfselen van het plattelandsleven tussen 1850 en 1950, tentoongesteld rond twee grote onderwerpen: de boerderij en het dorp.

    https://www.routeyou.com/nl-fr/location/view/47452367/museum-van-het-plattelandsleven

    Voorzetsel: van

    • het plattelandsleven van het oude Frankrijk

    Roger Martin du Gard ontmaskert in een fijne novelle via de goedlachse maar venijnige postbode Joigneau het idyllische plattelandsleven van het oude Frankrijk.

    https://jalta.nl/kunst-cultuur/een-kort-bezoek-aan-het-oude-frankrijk/,

    in voorzetselgroep


    • nostalgie naar het plattelandsleven

    In het uitgestrekte Frankrijk bijvoorbeeld doemt het schrikbeeld van een grotendeels leeg land met Parijs als waterhoofd op. Ten slotte is er de nostalgie naar het plattelandsleven, die steun voor de landbouw aanvaardbaar maakt. Opnieuw is Frankrijk hiervan hét voorbeeld.

    De Standaard,

    • een beeld van het plattelandsleven
    • de minder mooie kanten van het plattelandsleven
    • museum van het plattelandsleven
    • overblijfselen van het plattelandsleven
    • de wreedheid van het plattelandsleven

    De meest ingetogen interieurstijlen zijn landelijk, futuristich en naturel. Naturel is daarvan de oudste stijl, gebaseerd op natuurlijke kleuren en materialen en op eenvoudige vormen. Het wit uit de eerste jaren heeft wel plaats gemaakt voor zachtgele en zachtroze kleuren. Hout en riet zijn de materialen, maar ook onbewerkt staal, aluminium en zelfs beton. Landelijk heeft vlak naast naturel gelegen. Het is gebaseerd op het overdreven romantische beeld van het plattelandsleven.

    De Standaard,

    Na 5 jaar wonen op het platteland zie ik ook de minder mooie kanten van het plattelandsleven. Hier onder een overzicht van de nadelen van het leven op het platteland [...]. 1. Weinig voorzieningen [...]. 2. Hogere energiekosten [...]. 3. Steeds minder scholen op het platteland [...]. 4. Geen speeltuintjes en parken die fungeren als ontmoetingsplek [...]. 5. Er is weinig te doen op het platteland.

    https://huisvlijt.com/2016/05/de-mythe-van-het-plattelandsleven.html,

    Museum van het Plattelandsleven. Het museum bevindt zich in een oude boerderij met binnenplaats uit de 18de eeuw. De collecties bevatten meer dan 2000 overblijfselen van het plattelandsleven tussen 1850 en 1950, tentoongesteld rond twee grote onderwerpen: de boerderij en het dorp. De hele boerderij geeft een mooi beeld van het boerenleven. Het dorp wordt tot leven gebracht aan de hand van het café, de school en enkele ambachten: klompenmaker, mandenmaker, hoedenmaker en apotheker.

    https://www.routeyou.com/nl-fr/location/view/47452367/museum-van-het-plattelandsleven

    In een interview met de Canadees-Chinese dokter Leung, verklaarde Mo Yan dat hij zich nauw verwant voelt met het magisch realisme Gabriel García Márquez. Maar, nog meer dan zijn Columbiaanse kollega, beschrijft Mo Yan de wreedheid van het plattelandsleven.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • de natuur en het plattelandsleven

    Voedselproduktie is per definitie nauw verbonden met de natuur en het plattelandsleven.

    http://www.nvv.nl/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding