plevier 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een plevier…
is een vogel; is een dier
- [Afmeting] is, afhankelijk van de soort, 15 tot 30 cm lang
- [Geluid] piept; maakt een piepend geluid
- [Kleur] heeft een bruine, witte of zwarte kleur of een combinatie ervan
- [Bouw] is gewerveld; heeft twee poten
- [Deel] heeft verhoudingsgewijs lange poten, geschikt om te waden
- [Voortplanting] legt eieren
- [Plaats] leeft op het strand, op zandvlakten of op moddervlakten
- [Leeftijd] kan, afhankelijk van de soort, tot 14 jaar oud worden
- [Beweging] holt met snelle pasjes met plotse tussenstops
- [Gedrag] is een vleeseter
Rijk | Animalia; Dieren |
---|---|
Stam | Chordata; Chordadieren |
Klasse | Aves; Vogels |
Orde | Charadriiformes; Steltloperachtigen |
Familie | Charadriidae |
Algemene voorbeelden
Tegen een uur of vijf richt ik mijn telescoop weer op een versgemaaid weiland. De eerste scan levert niets op, maar dan valt mijn oog op een plevier die achterin het weiland loopt [...]. Dan vliegt de vogel plotsklaps op en zien we de grijze ondervleugels: Aziatische Goudplevier!
De exacte gegevens van de oudste in het Deltagebied waargenomen plevieren in de periode 1980-2002 zijn weergegeven in tabel 3.15. Hieruit blijkt dat de meeste oude plevieren als adulte vogel zijn geringd en dus mogelijk nog ouder zijn. Alleen van de als pull of 1KJ geringde plevieren is de leeftijd exact bekend.
Plevieren zijn kleine tot middelgrote vogels (15-38 cm) met een korte, vrij dikke nek, compact gebouwd met een doorgaans rechte, korte of middellange snavel.
Plevieren vangen hun prooi uitsluitend op het oog. Hun snavels lenen zich alleen voor oppervlakkig pikken. Met hun scherpe ogen kunnen ze zelfs op maanverlichte nachten hun voedsel vinden.
Steltlopers vormen een grote groep van vogelsoorten met lange poten [...]. Er is een aantal families, waaronder twee grote: plevieren en kieviten [...]. Steltlopers behoren tot de meest interessante vogels. De vaak lange trekroutes, het voorkomen in ongerepte gebieden [...] en de fraaie verenkleden spreken alle tot de verbeelding. De plevieren [...] vormen een opvallende groep van 14 soorten. Ze hebben alle een korte snavel en in rust een compacte, tamelijk afgeronde en horizontale vorm met een korte hals.
De familie Charadriidae omvat plevieren, morinelplevieren, en kieviten. Zij zijn kleine tot middelgrote vogels met compacte organismen, korte, dikke halzen en lange, gewoonlijk gerichte, vleugels. Zij worden gevonden in open land over de hele wereld, meestal in habitat dichtbij water, hoewel er bepaalde uitzonderingen zijn. Er zijn 66 soorten wereldwijd.
Vaste verbindingen
Woordfamilie
Als deel van een afleiding
Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen
- andesplevier
- bontbekplevier
- diadeemplevier
- dikbekplevier
- driebandplevier
- dubbelbandplevier
- dwergplevier
- falklandplevier
- goudplevier
- herdersplevier
- killdeerplevier
- kraagplevier
- krabplevier
- madagaskarplevier
- maskerplevier
- morinelplevier
- prairieplevier
- punaplevier
- renplevier
- roodknieplevier
- roodkopplevier
- scheefsnavelplevier
- sint-helenaplevier
- smidsplevier
- steppeplevier
- strandplevier
- vorkstaartplevier
- woestijnplevier
- zilverplevier
- zwartkopplevier
plevier 2.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een plevier…
is een vogel; is een dier
Algemene voorbeelden
Plevieren. Deze groep steltlopers bevat vogelsoorten die echt 'plevier' heten, zoals de bontbek-, de strand-, de zilver- en de goudplevier maar ook andere bekende steltlopers als de scholekster, de kluut en de kievit. De meeste plevieren eten insecten, wormen en kleine kreeftachtigen. Om deze te pakken te krijgen rennen ze met korte sprints rond, stoppen dan snel om te kijken of te eten en rennen dan weer door [...]. Plevieren komen voor op graslanden, in moerassen en langs de kust.
De steltlopers (waaronder snippen, wulpen, strandlopers, plevieren en jacana's) hebben lange poten en worden ook wel waadvogels genoemd (al waden ze niet allemaal: de jacana's lopen bijvoorbeeld met hun enorme tenen over drijvende waterplanten).