ploegarts


ploegarts 1.0

arts die de sporters van een sportteam medisch begeleidt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ploegarts…

is een arts; is een persoon

 • [Deskundigheid of vaardigheid] is doorgaans gespecialiseerd in de sportgeneeskunde
 • [Activiteit of handeling] staat in voor de medische begeleiding van een sportteam

  Hoofdsemagram: arts


  Algemene voorbeelden


  De kopman [...] kon, na een fraaie achtste plaats in de proloog in Groningen, snel een streep door zijn ambities halen toen hij in eerste etappe rit naar Munster zwaar ten val kwam [...]. Zonder verdoving, omdat hij dat in zijn medisch paspoort zou moeten noteren, liet de pechvogel zich destijds behandelen door ploegarts Geert Leinders, die onder meer een gapende wond in zijn elleboog hechtte en een spierscheuring en een zwaar gekneusde hand behandelde. Sindsdien is Boogerd in de ogen van de Belg een 'bikkel'.

  De Telegraaf,

  In haar urinestaal troffen de controleurs sporen van een derivaat van efedrine aan, een middel dat de ademhaling vergemakkelijkt en veel wordt gebruikt bij verkoudheid. Bij een controle een dag eerder, na haar overwinning in de skiff, was de test negatief. De roeister beschuldigde de Canadese ploegarts donderdag van grote onzorgvuldigheid. Die had haar Bénadryl gegeven tegen de hoest en haar uitdrukkelijk verzekerd dat het medicijn geen verboden middelen bevatte.

  Meppeler Courant,

  De ploegartsen verdedigen zich in het persbericht tegen doktoren die in diverse kranten hebben geroepen dat 99 van de 100 professionele wielrenners middelen gebruiken die op de dopinglijst van de internationale wielerbond UCI staan.

  http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article769163.ece/Ploegarts_TVM_blijkt_grote_onbekende,

  Kwaad, kwaad, kwaad is hij, als hem iets niet lukt. Vraag het de coaches, de collega's, de bestuurders, de ploegarts. Allen hebben het wel eens van dichtbij meegemaakt dat hij in zo'n agressieve bui was. Dan gooit hij zijn schaatsen door de kleedkamer.

  NRC,