podcaster


podcaster 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

iemand die digitale geluidsbestanden met discussies, radioshows, muziekprogramma's e.d. op internet beschikbaar stelt, die door belangstellenden gedownload en op een mp3-speler of een pc beluisterd kunnen worden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een podcaster…

is een persoon

   Algemene voorbeelden


   Her en der op internet werd het fenomeen podcasten al min of meer 'doodverklaard'. De reden? De afgelopen jaren verdween een lange rij goedbeluisterde, Nederlandstalige podcasts. Robin Breedveld (22), meervoudig podcaster en medewerker van de site Podcastinfo.nl, schudt ze zo uit zijn mouw. Verdwijnen deden onder meer podcasts als 'Koelcast', 'E-cast' en 'De Pod Op'.

   BN/De Stem,

   Technologiebedrijven helpen podcasters, de makers van internetradio, weer met eenvoudige hardware. Voor minder dan 100 euro is een complete kit te koop, de U Cast van Ion Audio, die direct klaar is voor gebruik. Onderdelen van de kit vormen een USB-microfoon, een hoofdtelefoon, speciale software voor geluidsbewerking en gratis hosting van geluidsbestanden op internet.

   BN/De Stem,

   Podcasting staat, in de meest strikte zin, voor een systeem waarin podcasters audiobestanden (MP3) met discussies, radioshows, muziekprogramma's enzovoort beschikbaar stellen via internet, en tevens een newsfeed in RSS-formaat creëren, die een verwijzing bevat naar de MP3-bestanden en automatisch verwerkt kan worden door podcast-aggregators of podcatchers.

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Podcasting

   In Californië werd onlangs de 'Portable Media Expo and Podcasting Conference' gehouden: 's werelds eerste grote podcastconventie. Podcasters uit meer dan twintig landen kwamen er samen om de technologie te bespreken, lezingen bij te wonen en te discussiëren over allerhande onderwerpen met betrekking tot het podcasten.

   http://tweakers.net/nieuws/39875/podcasters-komen-samen-en-bespreken-toekomst-radio.html,

   Woordfamilie


   Overige woordfamilieleden


   Etymologie


   Aard herkomst inheems of leenwoord
   Vroegste datering 2005