podcast


podcast 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

digitaal geluidsbestand, digitale audio-uitzending, met discussies, radioshows, muziekprogramma's e.d. dat op internet beschikbaar wordt gesteld en door belangstellenden geluisterd en gedownload kan worden, bijvoorbeeld op een mp3-speler, smartphone, tablet of een pc

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een podcast…

is een bestand

  • [Duur] heeft meestal een bepaalde duur van minimaal een kwartier
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een geluidsbestand, maar wordt soms ook met beeld erbij, als video, beschikbaar gesteld
  • [Medium] wordt beschikbaar gesteld via internet via webfeeds
  • [Onstoffelijke inhoud] betreft meestal een uitzending waarin vrij diep wordt ingegaan op een bepaald onderwerp

Algemene voorbeelden


Volgens Breedveld is het echter onzin om podcasten nu al dood te verklaren. In Nederland wordt goed gebruikgemaakt van het medium, vooral door publieke en commerciële omroepen, die op internet een enorme hoeveelheid podcasts aanbieden. "Naar mijn mening is er ook nog steeds veel vraag naar 'media on demand', wat podcasten ook is. Het blijft gewoon leuk om je favoriete podcasts op je mediaspeler af te kunnen spelen, waar en wanneer je maar wilt. Tegelijkertijd zullen veel mensen beslist nog moeite hebben om te snappen hoe het werkt", aldus Breedveld. Dat laatste lijkt niet aan het internet of de beschikbare techniek te liggen. Grote podcastsites helpen internetgebruikers vaak goed op weg bij het ophalen en beluisteren van podcasts. De bekendste manier om een podcast te downloaden, is nog steeds het Appleprogramma iTunes.

BN/De Stem,

Podcasts kunnen ook automatisch gedownload worden op Mac of pc door middel van een toepassing, zoals Juice (voordien iPodder), Sopcast en iTunes. Sinds versie 4.9 ondersteunt iTunes podcasting. In de music store van iTunes is een Podcastdirectory (lijst) geïntegreerd, waarin men podcasts kan zoeken en voorbeluisteren.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Podcasting#Podcasts_vinden_en_beluisteren

Alle actuele ontwikkelingen in Nederland en Vlaanderen zijn te volgen via diverse websites, waar alle Nederlandstalige podcasts te vinden en direct te beluisteren zijn. In het algemeen gaat het hier om sites die podcastverzamelingen weergeven, zoals een algemene lijst van Nederlandstalige podcasts of de verzamelde podcasts van de Nederlandse Omroepen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Podcasting#Podcasts_vinden_en_beluisteren

Deze podcast is ongeveer 30 MB groot en duurt 33 minuten. U kan de podcast downloaden of onmiddellijk beluisteren via onze geluidsspeler [...].

http://www.edublogs.be/2005/06/29/digitale-didactiek,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als deel van een samenstellende afleiding


Overige woordfamilieleden


Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2004
Brontaal Engels
Vorm in brontaal podcast
Betekenis in brontaal idem
Bijzonderheden Het woord podcast is in het Engels samengesteld uit de woorden iPod en broadcast.
Samenhangende woorden (vorm) vodcast
Samenhangende woorden (betekenis) audioreality