poffertje


poffertje 1.0

klein, gerezen, rond zoet pannenkoekje dat wordt gemaakt van boekweitmeel, met meerdere tegelijk wordt gebakken in een platte, ronde pan met kuiltjes en warm geserveerd wordt gegeten met boter en poedersuiker

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een poffertje…

is gebak

  • [Ingrediënt] wordt gemaakt van o.a. boekweitmeel, melk of water, eieren, gist en zout
  • [Behandeling of bewerking] wordt gebakken met meerdere tegelijk in een ronde, platte pan of op een plaat met kuiltjes; wordt halverwege het bakproces omgedraaid
  • [Gebruikswijze] wordt gegeten met boter en poedersuiker; wordt warm geserveerd
  • [Waardering] wordt door kinderen en volwassenen zeer gewaardeerd als zoete lekkernij

Algemene voorbeelden


Natuurlijk zit in het boek ook een scène in een poffertjeshuis, waarin Reza en Ronald jong, verlegen en verliefd bij elkaar zitten, om poffertjes te eten en te zoenen, eerst heel teder, en dan wild en plat. Zoenen met allebei een poffertje in de mond. Zoenen met Ronald een poffertje en zij een slok cola. Zoenen met een poffertje ertussen en allebei proberen om het poffertje met de tong te doorboren.

Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

Vroeger waren poffers en broeders in Nederland een favoriet gebak, dat werd gegeten met stroopsaus of boter en suiker. Poffertjes - ook wel 'bollebuisjes' genoemd - worden van hetzelfde beslag gemaakt als grote poffers, maar gebakken in de speciaal daarvoor bestemde poffertjespan.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Poffertjes zijn warm het lekkerst, met een klontje boter en royaal bestrooid met poedersuiker.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

De kinderen van groep 8 en de leden van de ouderraad hielpen bij de organisatie van de spelen. In de hal van de school kon men genieten van koffie, koek, poffertjes en frisdrank. Rond half tien werden de uitslagen van de spelletjes bekend gemaakt.

Meppeler Courant,

Met de sponsorloop willen de leden van de muziekvereniging zich letterlijk een dag in het zweet lopen voor nieuwe kleding. De muziekactiviteit wordt omlijst met een Crescendo Muziekmarkt op de Brink. Daar zijn stands met poffertjes, knijpertjes, koffie, thee, een grabbelton en andere attracties.

Meppeler Courant,

Na de wafels kregen we nog poffertjes en moeder begon over alle bezoekers gekke spottende opmerkingen te maken, waar we telkens hard om moesten lachen.

Twee vorstinnen en een vorst, R.J. Peskens,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • poffertjes bakken
  • poffertjes eten

Het houten, oorspronkelijk demontabele gebouw stamt uit 1840 en als bedrijf kan het bogen op een geschiedenis van meer dan 250 jaar. Dat blijkt o.m. uit de inrichting, die in authentieke stijl bewaard is gebleven. De poffertjes worden nog steeds naar grootmoeders recept op de uit het begin van de vorige eeuw stammende roodkoperen plaat gebakken.

http://www.poffertjeskraam.nl/index.htm

De volgende dag bezochten ze Burgers' Zoo, aten poffertjes in de kraam op het Velperplein, tegenover Musis Sacrum, en kochten een speelgoedkeukentje voor Gabrielle.

Engelen van het duister, Jan Siebelink,

Een schonkige oude vrouw, met een klein jongetje aan de hand, bleef staan en vroeg: "Meneer, weet u ook waar je hier in de buurt poffertjes kan eten? M'n kleinzoontje heeft zo'n trek in poffertjes."

Welverdiende onrust, Simon Carmiggelt,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: met

  • poffertjes met boter
  • poffertjes met roomboter

Met de handen op de rug en voorovergebogen als schaatsers tornden ze langs strandtenten met namen als La Playa, Summertime, Blue Lagoon of El Dorado. U kunt hier pinnen + chippen, poffertjes met echte roomboter, toiletten 50 ct, wilkommen, Kees is open, verboden voor honden, ja wij willen de mosselpan.

Zonder genade, Renate Dorrestein,

met substantief ervoor


  • een portie poffertjes

De zaterdag is voor de kinderen. In een kindercaroussel buiten de winkel kunnen kinderen gratis een rondje meedraaien. Bij een oud-Hollandse kraam kunnen klanten een heerlijk gratis portie poffertjes krijgen.

Meppeler Courant,

Kinderarrangement (min. 8 pers) 5,25 (Glas ranja, kleine portie poffertjes, kinderijsje, kinderverrassing, een lollie en een diploma erkend poffertjesbakker met een Polaroid-foto erop).

http://www.poffertjeskraam.nl/index.htm

met ander, nevengeschikt substantief


  • pannenkoeken en poffertjes
  • poffertjes, pannenkoeken
  • poffertjes en warme chocolademelk

Er zijn vaste activiteiten die ieder jaar weer terugkomen zoals 2 keer per jaar een kinderkledingbeurs, pannekoeken en poffertjes bakken bij fietsdagen of molendagen, amaryllisbollenactie en knijpertjes bakken tijdens de jaarlijkse braderie van Nijeveen.

Meppeler Courant,

Boekweitmeel is een enigszins blauw, ruw aanvoelend product. Het werd vroeger, samen met tarwebloem, veel gebruikt voor gistbeslagen (poffertjes, pannenkoeken).

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Echt Hollands: poffertjes en warme chocolademelk met slagroom.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen