poldergebied


poldergebied 1.0

laaggelegen gebied dat men heeft drooggelegd en waarvan men de waterstand regelt met een gemaal of uitwateringssystemen; gebied dat uit ingepolderd land bestaat

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een poldergebied…

is een gebied

  • [Deel] bestaat uit ingepolderde grondstukken

    Algemene voorbeelden


    Bescherming tegen hoogwater is hoogst noodzakelijk. De afvoer- en bergingscapaciteit van het winterbed van de grote rivieren moet vergroot worden. Dit geldt eveneens voor de boezems en afvoerkanalen van de laaggelegen poldergebieden in West-Nederland.

    http://www.nop.nl/,

    Zonder dijken en gemalen met pompen die het water naar zee afvoeren, zou niet Zandvoort maar Amersfoort aan zee liggen. In het noorden en westen van Nederland zouden dan alleen wat duinenrijen, terpen en heuvels boven de golven uitkomen. Dat is niet altijd zo geweest. Vroeger stak een groot deel van het huidige poldergebied een heel stuk boven de zeespiegel uit. Maar ontginning van het hoogveen en grote stormvloeden hebben tussen ca. 1000 en 1600 het land herschapen in een waterland met vele meren en plassen.

    http://www.natuurinformatie.nl/ecomare.devleet/natuurdatabase.nl/i001317.html

    Het Schausselbroek is een lappendeken van vogelrichtlijn-, habitatrichtlijn-, bos- en poldergebied en beschermd landschap met eronder een zeer gevarieerd terrein. Eerst is er de Scheldeoever met de buitendijkse polder of overstromingsgebied afgeboord met de dijk, die boven het deken uitsteekt. Dan benedendijks de begeleidende afwateringssloot.

    http://www.natuurpuntwal.be/natuurgebieden/schausselbroek/actueel.htm,