politiecommandant


politiecommandant 1.0

iemand die voor zijn beroep het bevel voert bij een politiekorps of bij een afdeling of operatie van een politiedienst; commandant bij de politie of bij een politiedienst; politiechef

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een politiecommandant…

is een persoon

 • [Organisatie of instelling] werkt bij de politie

  Algemene voorbeelden


  De rij blanke politiecommandanten met veel strepen en snorren kijkt plechtig omhoog naar de kansel. Daar predikt dominee dr. C.F. Beyers Naudé, voorheen de ketter van het Afrikanerdom die de apartheid afwees en lijdend voorwerp werd van politie-onderzoek, vervolging en treiterijen.

  NRC,

  De marsleider geeft toe dat hij 'een zucht van verlichting' slaakte toen de Vierdaagse gisteravond voorbij was. "Het is zó grootschalig. Er komen zóveel mensen." Noemenswaardige incidenten deden zich niet voor. "Ik heb elk uur contact gehad met de politiecommandant."

  http://www.vierdaagsenijmegen.nl/

  Onder de gijzelaars bevinden zich naast twee Peruaanse ministers en enkele parlementsleden ook de politiecommandanten die belast zijn met opstandbestrijding en met de nationale veiligheid.

  De Standaard,

  Combinatiemogelijkheden


  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: uit

  • politiecommandanten uit 80 landen
  • de politiecommandant uit Punjab
  • politiecommandanten uit de regio's

  "De maffia heeft nog geen vaste voet buiten Italië, maar de dreiging is er," verklaarde Debré voor het forum, waar 200 politiecommandanten uit 80 landen aanwezig waren.

  De Standaard,

  'Hij is de beste trainer van de wereld', zei de 55-jarige politiecommandant uit Punjab in januari. 'Als die in mijn land wil komen werken, mag je geen nee zeggen.'

  Meppeler Courant,

  Het team zal worden samengesteld uit onder meer politiecommandanten uit de regio's die ervaring hebben met grootschalig politie-optreden.

  NRC,

  Voorzetsel: van

  • de politiecommandant van de deelstaat
  • de politiecommandant van Quang Ngai

  De politiecommandant van de deelstaat, T. Srinivasulu, heeft gezegd dat in Bangalore mogelijk bij 1.000 Indiërs, velen arm en ongeletterd, een nier is weggenomen.

  NRC,

  Vooral karaokebars zijn in Vietnam berucht wegens de aanwezigheid van prostituees [...]. "Het zijn plekken waar niet alleen gezongen wordt, maar waar ook omkoping plaatsvindt, prostitutie en veel andere kwalijke zaken", aldus de politiecommandant van Quang Ngai.

  De Standaard,

  in voorzetselgroep


  • volgens de politiecommandant

  De politiecommandant van de deelstaat, T. Srinivasulu, heeft gezegd dat in Bangalore mogelijk bij 1.000 Indiërs, velen arm en ongeletterd, een nier is weggenomen. De nieren werden vervolgens voornamelijk bij buitenlanders, velen uit het Midden-Oosten, ingeplant [...]. Volgens politiecommandant Srinivasulu gebeuren dergelijke praktijken vermoedelijk in alle grote steden van het land.

  NRC,

  De zeven, mogelijk acht, kapers zijn aangehouden en hebben volgens politiecommandant John Burrow politiek asiel aangevraagd in Groot-Brittannië.

  De Standaard,

  met eigennaam


  De straat is afgezet, zo'n zestig politiemannen fouilleren iedereen die op straat is. "Het september-offensief", had politiecommandant Henk de Jong een paar uur eerder gezegd op een persconferentie.

  NRC,

  De volgende ochtend kreeg politiecommandant De Maat in Amsterdam plotseling een van de gebroeders Langeberg op bezoek.

  NRC,

  Onder druk van economische sancties van de VN, waaronder een totaal olie-embargo, leken politiecommandant Michel François, legerchef Raoul Cedras en de hunnen door de knieën te zijn gegaan.

  NRC,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • de legercommandanten en politiecommandanten

  De Indonesische tribunalen hebben de meesten van de leger- en politiecommandanten die verantwoordelijk waren voor de dood van duizenden Oost-Timorezen voor, tijdens en na het onafhankelijkheidsreferendum in 1999 wegens gebrek aan bewijzen vrijgesproken.

  http://www.pgroenewegen.demon.nl/new_page_7.htm

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen