politiechef


politiechef 1.0

iemand die voor zijn beroep bij de politie werkt en aan het hoofd van een korps of afdeling staat; politieagent die leiding geeft aan een afdeling; leidinggevende politie; chef bij de politie; politiecommandant

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een politiechef…

is een persoon

 • [Rang of hiërarchische positie] staat aan het hoofd van een afdeling of korps
 • [Activiteit of handeling] geeft leiding aan een korps of afdeling

  Algemene voorbeelden


  In verschillende districten klaagden politiechefs dat zij te weinig agenten hadden.

  De Standaard,

  Halverwege de jaren negentig koos het Eindhovense politiekorps voor een meer stadsdeelgerichtere werkwijze. Daartoe kregen de zeven stadsdelen elk een eigen politiechef. In mei dit jaar werd het aantal afdelingschefs van zeven naar twee teruggebracht.

  http://www.eikenburg-deroosten.nl/buurtpreventie/archief-2003-09-ed-veiligheid-niet-alleen-taak-politie.htm,

  Hoewel de politie geen exacte tellingen heeft gehouden, zijn velen het erover eens dat deze Vierdaagsefeesten de drukste ooit zijn geweest [...]. "Vorig jaar hebben we exacte telling gehouden", zegt de politiechef. "Toen kwamen we uit op zo'n miljoen mensen, terwijl het weer slecht was."

  http://www.vierdaagsenijmegen.nl/

  Politiechefs moeten doelgerichte training krijgen in het beteugelen van gewelddadige protesten.

  Het Parool,

  Over de "aanschaf van een nieuw pistool of handboeien" mogen de politiechefs in de toekomst nog wel een opinie hebben, meent Brokx, "maar over het beleid moeten ze hun mond houden".

  NRC,

  De politiechef heeft vorig jaar zelf om een onderzoek van de rijksrecherche gevraagd, nadat zijn CID in een kwaad daglicht was komen te staan.

  Meppeler Courant,

  Combinatiemogelijkheden


  als subject bij een werkwoord


  • arresteren

  De politiechef die mij arresteerde, zei: 'Vergeef me, Fatima, je bent gearresteerd.'

  http://www.wereldwijd.be/archief/ww303-52.html,

  • verklaren

  Wat moest er bijvoorbeeld met de Amsterdamse politie gebeuren, die bij de grote razzia's op joden vaak meer dan de helft van de manschappen had geleverd? En die dat zo punctueel deed dat na de oorlog de Duitse politiechef Willy Lages zou verklaren 'dat we zonder haar (de politie) nog geen tien procent van de joden zouden hebben kunnen oppakken'?

  NRC,

  De zaak zou verband kunnen houden met het onderzoek naar Marc Dutroux. Dat verklaarde politiechef Reggie Marimuthu woensdag in Pretoria.

  De Standaard,

  Wel verklaarde de politiechef dat hij zijn informatie toentertijd wellicht had van een medewerker van de Staatsveiligheid, die de gegevens niet in de inlichtingendienst kon aanwenden en later wegens een persoonlijk conflict de dienst verliet.

  De Standaard,

  als object bij een werkwoord


  • een politiechef ontslaan

  In Mostar is gisteren de politiechef van het Bosnisch-Kroatische deel van de stad ontslagen en zijn vijf leden van de Bosnisch-Kroatische militaire politie gearresteerd in verband met de aanslag, zondagochtend vroeg, op Hans Koschnick, de EU-administrator van de stad.

  NRC,

  Volgens Loezjkov zijn de twee ontslagen in strijd met de grondwet, omdat alleen het gemeentebestuur van Moskou de Moskouse procureur en de stedelijke politiechef kan ontslaan.

  NRC,

  Hij ontsloeg de politiechef, die naar het buitenland kon vluchten.

  De Standaard,

  met adjectief ervoor


  • een lokale politiechef
  • een nationale politiechef
  • een plaatselijke politiechef
  • plaatselijke politiechefs

  Cabezas had een schotwond in zijn hoofd en zijn handen waren achter zijn rug vastgeboeid. Zijn lichaam was zo ernstig verbrand dat hij slechts op basis van zijn gebitsgegevens en zijn horloge en autosleutels kon worden geïdentificeerd. "Dit is duidelijk het werk van professionals", constateerde de lokale politiechef Guillermo Lima.

  De Standaard,

  'Je moet het vertrouwen van burgers zien terug te winnen', zeiden wij tegen een lokale politiechef.

  NRC,

  "Dit is het grootste drugslaboratorium dat ik ooit in mijn leven heb gezien, groter zelfs dan Transquilandia", zei de nationale politiechef generaal Rosso Jose Serrano, daarmee verwijzend naar een enorm drugslaboratorium van het vroegere Medellin-kartel.

  De Standaard,

  Doordat hij een belangrijke voorman was op de olievelden en ook plaatselijk politiechef geweest was, was hij vaak een tijdlang afwezig.

  http://www.billybop.be/styles/cajuncorner/music.asp

  Personeels- en logistieke beslommeringen moeten wel eerst worden uitgeklaard en ook wat dat betreft [...] heeft men het de nieuwe plaatselijke politiechefs en de lokale politiebesturen echt niet gemakkelijk gemaakt.

  http://www.lokalepolitie.be/VCLP_NL/index6.htm,

  De rijkswacht moet die richtlijnen uitvoeren en informatie doorspelen aan de burgemeesters, zoals de plaatselijke politiechefs al vele jaren doen.

  De Standaard,

  • een Amsterdamse politiechef
  • een Haagse politiechef
  • een Milanese politiechef

  De Amsterdamse politiechef vertelde dat hij, nadat de illegale telefoontaps waren ontdekt, op zijn privé-adres werd bezocht door de broer van een belangrijke medeverdachte van Z.

  NRC,

  Ook tijdens kabinetsformaties weet de Raad van HC's, voorgezeten door de Haagse politiechef J. Brand, met succes zijn invloed aan te wenden.

  NRC,

  Magistraat Italo Ghitti zei dat Di Pietro tegen zijn collega's had gelogen toen hij indertijd ontkende ooit een renteloze lening en een wagen te hebben gekregen van zakenman Giancarlo Gorrini die later in de gevangenis belandde. Van die man bekwam hij ook een lening voor de bevriende Milanese politiechef die diep in de speelschulden stak.

  De Standaard,

  • een Duitse politiechef
  • een Nederlandse politiechef
  • een Noord-Ierse politiechef

  Nadat het verzet op 8 maart nabij de Woeste Hoeve de Duitse politiechef in ons land, Hans Rauter, bijna had gedood, werd deze Ruiner politieman uit zijn Asser cel gehaald en was hij één van de 117 slachtoffers die bij de plaats van de aanslag neergeschoten werd.

  Meppeler Courant,

  'Het voordeel is dat een Nederlandse politiechef altijd rugdekking kan verwachten van burgemeester of Justitie. Als hij zijn plaats kent, kan hij geen onderwerp worden van politieke controverse', zoals in Engeland of in de VS wel gebeurt. De nieuwe blauwe baas moet volgens Fijnaut geen andere positie krijgen.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/1789198/2011/01/06/Volgens-de-wet-dient-de-diender.dhtml,

  Medewerkers van Major beklemtonen echter dat Londen niet heeft toegegeven aan het geweld, maar de beslissing in handen heeft gelegd van de Noord-Ierse politiechef, Sir Hugh Annesley.

  De Standaard,

  • huidige politiechefs
  • een nieuwe politiechef
  • een voormalig politiechef
  • een vroegere politiechef

  Nabij de bossen van Hilversum, in een omgeving van rododendrons, verruilden de huidige politiechefs een huiselijk bestaan in het Nederland van de jaren vijftig voor het leven in de barakken van de politieschool.

  NRC,

  De nieuwe politiechef, Adolfo Vitelli, ontsloeg of strafte 250 officieren.

  De Standaard,

  Mensenrechtenorganisaties wijzen Agar, een voormalig politiechef van Istanbul en Ankara, aan als verantwoordelijke voor foltering in politiecommissariaten.

  De Standaard,

  De voormalige politiechef was toen al enige tijd onvindbaar.

  NRC,

  Zo wist het weekblad Interviú de verkoop de afgelopen dagen danig op te voeren met de aankondiging van de fotoreportage "Luís Roldán, in een orgie met naakte vrouwen". Opmerkelijk, omdat de moeder van de vroegere politiechef eerder publiekelijk verklaarde dat haar zoon "niet rookt, niet drinkt en geen andere ondeugden heeft".

  NRC,

  met adjectivisch voltooid deelwoord


  ( (vooral) in België)
  • een gewezen politiechef

  Alfredo Lim, burgemeester van Manilla en gewezen politiechef, maakt als misdaadbestrijder geen grapjes.

  De Standaard,

  De diepere reden voor de onderzoeken tegen mensen als René Bousquet, de gewezen politiechef van Vichy die in 1993 door een onevenwichtige doodgeschoten werd net toen een proces kon beginnen, en Papon is evenwel een streven om de medeplichtigheid van het Vichy-regime, en dus de Franse staat, aan de nazi-barbarij door te lichten.

  De Standaard,

  in voorzetselgroep


  • volgens de politiechef

  De aanpak van de draaideurcriminelen vraagt volgens de politiechef om een nieuwe benadering in de trant van SOV (strafrechtelijke opvang verslaafden), die door het vorige kabinet is geïntroduceerd.

  NRC,

  Volgens de politiechef van Fribourg had de zelfmoord klaarblijkelijk dinsdagmiddag plaats.

  Meppeler Courant,

  De inwoners van vijf gemeenten kunnen via een pakket voorbedrukte formulieren allerlei zaken bij de politie aangeven [...]. Volgens politiechef R. Postma van het Noordenveldgebied is het initiatief er gekomen omdat de politiebureaus in de diverse gemeenten niet permanent open zijn.

  Meppeler Courant,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: in

  • een politiechef in de Filipijnse hoofdstad Manila
  • een politiechef in Molenbeek

  De politiechef in de Filipijnse hoofdstad Manila heeft alle agenten aangeraden voor Pasen te gaan biechten.

  De Standaard,

  "Neen, we zijn er niet gerust in", geeft ook de politiechef in Molenbeek toe. Er broeit iets in Molenbeek. Na het overlijden van de neergeschoten Bosniër, vorige week maandag, ging er haast geen dag voorbij of er werden vuilbakken in brand gestoken, met stenen naar agenten gegooid of massaal samengetroept in de straten van de Brusselse gemeente.

  De Standaard,

  Voorzetsel: uit

  • politiechefs uit die landen

  Toch is vooral in de Oost-Europese landen nog veel werk aan de winkel. Met trots verkondigen de politiechefs uit die landen dat ze nu ook al aan preventieve campagnes denken zoals de installering van burgerwachten en community policing.

  De Standaard,

  Voorzetsel: van

  • politiechefs van het district
  • politiechefs van het deel van de stad

  Een ambtelijk onderzoeksrapport geeft volgens het Anatolische persbureau Anatolië aan dat het ministerie van Binnenlandse Zaken in verband met de zaak de politiechefs van het distrikt Eyup in Istanboel en dertien politiemannen heeft geschorst.

  De Standaard,

  In Mostar is gisteren de politiechef van het Bosnisch-Kroatische deel van de stad ontslagen en zijn vijf leden van de Bosnisch-Kroatische militaire politie gearresteerd in verband met de aanslag, zondagochtend vroeg, op Hans Koschnick, de EU-administrator van de stad.

  NRC,

  • politiechefs van Haarlem, Zaanstad, Alkmaar en Utrecht
  • politiechef van Istanbul en Ankara
  • een politiechef van Sankt Gallen

  De politiechefs van Haarlem, Zaanstad, Alkmaar en Utrecht zijn niet meer bereid om vertrouwelijke informatie over misdaadorganisaties onvoorwaardelijk met de Amsterdamse politie uit te wisselen.

  NRC,

  Mensenrechtenorganisaties wijzen Agar, een voormalig politiechef van Istanbul en Ankara, aan als verantwoordelijke voor foltering in politiecommissariaten.

  De Standaard,

  De politiechef van Sankt Gallen was in 1940 door een Zwitserse rechtbank veroordeeld omdat hij het bevel had genegeerd joden aan de grens terug te sturen.

  De Standaard,

  • politiechefs van Limburg
  • politiechefs van Noord-Holland en Utrecht

  De politiechefs van Limburg maakten vorig jaar zelfs een einde aan de besprekingen voor de oprichting van de IPZ's.

  De Standaard,

  Ook officieren van justitie doen mee aan deze loopgravenoorlog over de bestrijding van de georganiseerde misdaad die tussen de politiechefs van Noord-Holland en Utrecht gaande is.

  NRC,

  • politiechef van het land
  • politiechef van Japan

  Ook de voormalige minister van defensie Magnus Malan en de hoogste politiechef van het land, generaal Johan van der Merwe (die na de regeringswisseling zijn functie mocht houden en pas deze week opstapte), zouden op de lijst staan.

  NRC,

  Politiechef van Japan gewond bij aanslag. Een gemaskerde man heeft vandaag vier kogels afgevuurd op Japans hoogste politiefunctionaris. De directeur-generaal van de nationale politie, Takaji Kunimatsu (57), die belast is met het onderzoek naar de gifgasaanslag in de metro van Tokio, raakte zwaar gewond.

  NRC,

  • politiechefs van het regime

  Wiesel vraagt diepgaander en feller naar Mitterrands vriendschap met René Bousquet, de in 1993 vermoorde politiechef van het Pétain-regime die verantwoordelijk is geweest voor de deportatie van vele joden, meer dan van hem werd gevraagd.

  NRC,

  Maar vooral werd hem kwalijk genomen dat hij René Bousquet, de politiechef van het Vichy-regime, na de oorlog een aantal keren ontmoet had.

  De Standaard,

  met substantief erachter


  • politiechef generaal
  • politiechef kolonel

  De nieuwe politiechef, generaal Enrique Perez y Perez, was een topman van de bloedige anti-"communistische" repressie in de jaren 70.

  De Standaard,

  Eind vorige week werd al duidelijk dat zich een scheuring had voorgedaan in het triumviraat dat sinds de staatsgreep tegen Aristide op 30 september 1991 Haiti heeft geregeerd, toen bleek dat politiechef kolonel Michel François bereid was tot een overeenkomst met de Amerikanen.

  NRC,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • politiechef en politiemannen

  Enkele dagen geleden werden een politiechef en negentien politiemannen uit Portici, ten zuiden van Napels, aangehouden op de verdenking dat ze ook op de loonlijst van camorraclans stonden.

  De Standaard,

  ( (vooral) in België)
  • magistraten en politiechefs
  • de politiechefs en de magistratuur

  Magistraten en politiechefs moesten ootmoedig toegeven dat zware fouten werden gemaakt die in hun interne rapporten nooit werden gemeld.

  De Standaard,

  Voor De Clerck betekent dat meer macht voor de magistratuur, voor Vande Lanotte een opgelegd partnership tussen de politiechefs en de magistratuur.

  De Standaard,

  • een politiechef en een parlementslid
  • politici en politiechefs

  Het schandaal brak uit toen bij een ongeval in oktober een voortvluchtig terrorist, een politiechef en een parlementslid van Cillers partij betrokken waren.

  De Standaard,

  Om meer geld en meer bevoegdheden voor criminaliteitsbestrijding te krijgen, wakkerden politici en politiechefs de angst bij de burgers aan.

  http://www.stelling.nl/pt/crimineel.html,

  met eigennaam


  Politiechef Ammerlaan uit Vianen is enthousiast over het project in Amaliastein.

  NRC,

  Politiechef De Gennaro vermoedt dan weer dat Brusca's "onthullingen" deel uitmaken van een terroristische strategie.

  De Standaard,

  In december kreeg de politie 120 miljoen frank aan eerste hulp van de regering, maar dat was "een druppel op een gloeiende plaat", zegt luitenant-kolonel József Belcsik. Zijn baas, politiechef Sándor Pintér, heeft daarom aan het ministerie van Binnenlandse Zaken voorgesteld: "Laat de overtreder betalen".

  De Standaard,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen