politierat


politierat 1.0

(neologisme)

rat die door de politie getraind wordt om verdachten te identificeren, waarbij het sterk ontwikkelde reukvermogen van het dier vooral wordt ingezet om te bepalen of iemand een vuurwapen gebruikt heeft, maar ook wel voor andere doeleinden, zoals het detecteren van illegaal vuurwerk, drugs, explosieven of lijken; rat die door de politie gebruikt wordt voor opsporingsdoeleinden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een politierat…

is een rat; is een zoogdier; is een dier

 • [Functie] dient vooral om te bepalen of iemand een vuurwapen gebruikt heeft, maar kan ook worden ingezet voor andere doeleinden, zoals het detecteren van illegaal vuurwerk, drugs, explosieven of lijken
 • [Betrokkene] wordt getraind en ingezet door de politie

  Hoofdsemagram: rat


  Algemene voorbeelden


  Hoongelach viel de Nederlandse politie ten deel toen ze begon met onderzoek naar inzet van ratten als 'speurneuzen'. Maar dat is verstomd, want de dieren blijken prima bruikbaar. Na een experiment van twee jaar is het zover: in 2014 verwacht de Nederlandse politie als eerste ter wereld ratten in te zetten bij de opsporing van verdachten. Op het terrein 'Levende Have' van de politie in Rotterdam, waar paarden en honden worden getraind, leidt Monique Hamerslag vijf politieratten op. Derrick, Magnum, Poirot en Jansen & Janssen (waarvan de laatste naar de naam 'énjanssen' luistert) leren onder meer hoe ze schotresten kunnen detecteren bij personen die worden verdacht van vuurwapengebruik.

  de Volkskrant,

  Uitproberen van mogelijkheden rond de inzet van ratten gebeurt achter de schermen al volop, bevestigt de politie. De trainingen en tests met politieratten hebben plaats in speciaal daarvoor ingerichte ruimtes. Vinden van illegaal vuurwerk door de dieren is daarbij heel serieus in beeld, bevestigt Ed Kraszewski van de landelijke politie-eenheid.

  https://www.ad.nl/nieuws/rat-helpt-politie-straks-bij-opsporen-van-vuurwerk~a98b109f2/,

  Politiepaarden en honden kennen we allemaal. Maar een politierat? Het KLPD (Korps landelijke politiediensten) kijkt naar de mogelijkheden om ratten op te leiden tot speurneuzen voor de politie. Doordat ze zo goed kunnen ruiken, kunnen ratten heel nuttig zijn voor de politie. Ze kunnen bijvoorbeeld de geur van drugs en explosieven herkennen.

  http://www.kidsweek.nl/nieuws-nieuws/gepakt-door-de-politierat,

  Etymologie


  Aard herkomst inheems woord
  Vroegste datering 2011