pompier


pompier 1.0

((vooral) in België)

iemand die voor zijn beroep branden blust, mensen en dieren bevrijdt en bij ongevallen helpt; iemand die bij de brandweer werkt; brandweerman

Semagram


Een pompier…

is een persoon

   Algemene voorbeelden


   Onfortuinlijke pompier alsnog overleden. Brandweerman Paul Van Der Haeghen is zaterdag op 57-jarige leeftijd overleden. De sergeant viel vorige maand van een afdaalpaal tijdens een klasrondleiding in de kazerne Post Noord op de Noorderlaan.

   http://www.hbvl.be/nieuws/binnenland/aid1085149/onfortuinlijke-pompier-alsnog-overleden-2.aspx,

   In de zitting van 30 december 1908 werd door de gemeenteraad van Puurs een 'Reglement op de dienst der brandspuiten' vastgesteld en goedgekeurd. Dit reglement voorzag de oprichting van een vrijwillig brandweerkorps in de gemeente. Het korps werd als volgt samengesteld: één opperbrandmeester, twee brandmeesters en vijftig pompiers.

   http://users.pandora.be/brandweerpuurs/geschiedenis.html

   De nieuwe helmen van de brandweer deugen niet. Hevige hitte en giftige gassen tasten het hitte- en lichtbestendig goudlaagje op het gelaatsscherm aan. Bovendien verkleurt de helmschaal bij blootstelling aan hevige hitte. Dat stelden de pompiers van brandweerkorpsen in ons land vast.

   De Standaard,

   De vliegen voor het raam wierpen kleine, beweeglijke schaduwvlekjes op de kalender van de pompiers. De manschappen hadden zich fier bij de brandweerwagen opgesteld en keken in de lens of ze op het punt stonden een zegetocht over de Champs-Elysées te maken.

   De gelukkige, Mensje van Keulen,

   Even na één uur in de middag wordt een nieuw en duchtig bombardement ingezet en de brede vleugel van het stadhuis [...] wordt een zee van vlammen, een berg van rook. Dit keer valt er niet te blussen noch door de lokale brandweer noch door de helpende pompiers uit Nieuwpoort en Blankenberge.

   Verbannen in het vaderland, Karel Jonckheere,

   Op weg naar het stationnetje passeerden we een brandweerkazerne. Pompiers. Bij toeval keek ik opzij. Er was geen brandweerwagen te bekennen.

   Een treurige afdronk, Levi Weemoedt,

   Zaterdag. Papa sloot mij op op zolder, ook heel plezant. Heb papa geholpen en dakgoot proper gemaakt. Stond veel volk op straat. Pompiers zijn me komen van dak halen. Papa kwaad. Heb klop gekregen. Papa helpen is verboden. Zondag. Papa sloot mij op in het tuinhuisje. Had kou en heb een vuurtje gestookt. Pompiers zijn weer gekomen. Toffe mensen, spuiten alles nat.

   http://www.fiex.yucom.be/indexhome.htm

   Een parachutist was die nacht tegen de gevel van de Akkermans molens gekwakt, een donkerrode arm en een stuk buik in kaki hingen er nog, gerafelde lompen, leer en metaal en hompen vlees, gespietst op een stuk goot. Witte damp steeg uit de mond van de toeschouwers. 'Wel besteed. Elk op zijn beurt.' 'Dat zal ze leren.' 'Hoe gaan ze die resten erafhalen? Ge kunt er niet bij met een ladder.' 'De pompiers misschien.'

   Het verdriet van België, Hugo Claus,

   Combinatiemogelijkheden


   als object bij een werkwoord


   • de pompiers bellen
   • de pompiers roepen

   TOSCA: Aidaatje. Aida. Waar is ze uw kat? KIM: 'k Weet 't niet. TOSCA: Zoek ze, waar. Ge wilt altijd vanalles hebben en dan draagt ge er nooit geen zorg voor. Allez, ze zit toch niet in de dakgoot? In dat gat daar. KIM: 'k Zie ze niet. TOSCA: Kijk als 'k de pompiers moet bellen, gaat ge tegen mijn vuist lopen.

   Sierens & Co, Arne Sierens,

   Armwiekend legt de papierhandelaar uit hoe hij een moeder met vier kinderen kon redden uit het brandende gebouw. "Ik hoorde hen roepen aan de achterkant van het pand. Ik ben de pompiers gaan roepen. Met een lange ladder konden we de familie op het nippertje redden."

   De Standaard,

   Ik had het in de school aan de overkant zien branden en de pompiers geroepen.

   De Standaard,

   met adjectief ervoor


   • een moedige pompier
   • moedige pompiers

   Miraculeus. Dat is het minste wat je kan zeggen over de wijze waarop de Amerikaanse brandweerman Robert Wiedmann alsnog aan de vuurdood ontsnapte. De moedige pompier van dienst drong als eerste een brandend huis binnen [...] op zoek naar eventuele slachtoffers van een zware woningbrand.

   http://fr.clint.be/node/162494,

   Uiteindelijk werd de aalput onder de rooster voor een deel leeggezogen en gooiden de brandweerlui en allerlei helpers stro en takken naar beneden zodat de struise stier wat hoger kwam te staan. Het dier kreeg door enkele moedige pompiers enkele hijsbanden rond zijn middel en werd zo door de brandweerlui en enkele opgetrommelde vrienden van de veehouder naar boven getrokken. En al bij al: de stier voelde zich na de operatie nog in goede conditie.

   http://www.agripress.be/start/artikel/1658/nl,

   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: van

   • de pompiers van Spa

   Het beeld is er een van een gewoon, leuk zomerkamp. Met vandaag iets extra spannends: de blinkende brandweerwagen die aan en afrijdt, telkens met kinderen aan boord die vertrekken naar of weerkeren van een bezoek aan de pompiers van Spa.

   De Standaard,

   Woordfamilie


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen