pop-upmuseum


pop-upmuseum 1.0

(kunst en architectuur; neologisme)

museum dat ergens tijdelijk, variërend van een dag tot enkele weken of maanden, wordt ingericht, meestal gewijd aan een bepaalde collectie of tentoonstelling, en dat daarna soms verhuist naar een andere plaats

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pop-upmuseum…

is een museum; is een instelling

  • [Duurzaamheid] is een tijdelijk museum dat ergens voor een zeer korte periode, variërend een dag tot enkele weken of maanden, wordt ingericht, waarna het soms verhuist naar een andere plaats
  • [Object betroffen] is meestal gewijd aan een speciale collectie of tentoonstelling

    Hoofdsemagram: museum


    Algemene voorbeelden


    De Wereld Draait Door bestaat tien jaar. Als verjaardagscadeautje aan zichzelf en de kijkers richtte de talkshow in Amsterdam een pop-upmuseum in met vaste tafelgasten als conservator. Dat pakt minder voorspelbaar uit dan je verwacht.

    http://www.nu.nl/cultuur-overig/3990485/museumrecensie-wereld-draait---allard-pierson-museum.html,

    Schilderijen van de grote kunstenaars Carel Willink, Andy Warhol, Pablo Picasso en Wassily Kandinsky bekijken in Sint Anthonis? Dat kan. In de hal van het gemeentehuis staat namelijk een pop-upmuseum dat de Kunstkring verzorgt. Hier zijn tot 23 oktober replica's van meesterwerken uit het Van Abbemuseum in Eindhoven te zien. Wie maandag of dinsdag naar het gemeentehuis komt kan 10 kunstwerken bewonderen.

    http://www.gelderlander.nl/regio/maasland/st-anthonis/pop-upmuseum-in-gemeentehuis-sint-anthonis-1.5320554,

    Het pand De Wildeman aan de Zutphense Zaadmarkt huisvest vanaf volgend jaar een pop-upmuseum, gewijd aan de geschiedenis van de piano. Het Amsterdamse Museum Geelvinck Hinlopen Huis neemt zijn intrek in het pand, waarin nu nog het Museum Henriette Polak is gevestigd.

    http://www.destentor.nl/regio/zutphen/pop-upmuziekmuseum-in-pand-museum-henriette-polak-zutphen-1.5359088,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2015