museum


museum 1.0

instelling waar zaken die waarde of belang hebben, vooral op het gebied van kunst, cultuur, geschiedenis of wetenschap, worden bewaard en tentoongesteld voor het publiek; instelling voor het tentoonstellen van cultureel erfgoed

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een museum…

is een instelling

  • [Samenstelling] beschikt over een of meerdere zalen waarin zaken, vaak thematisch geordend, worden tentoongesteld; beschikt vaak over een depot waar zaken worden bewaard die niet worden geëxposeerd; beschikt vaak over een cafetaria, een café, een restaurant en een boekenwinkel of boekenstalletje voor de bezoekers waar onder andere de catalogus van het museum beschikbaar is
  • [Functie] dient voor het bewaren en onderhouden van zaken die waarde of belang hebben, vooral op het gebied van kunst, cultuur, geschiedenis of wetenschap en voor het tentoonstellen daarvan voor het publiek
  • [Plaats] is gevestigd in een gebouw of soms in de openlucht
  • [Betrokkene] beschikt over suppoosten die de zalen bewaken; heeft vaak een conservator voor de collectie
  • [Handelende persoon] beschikt vaak over gespecialiseerd personeel, zoals wetenschapslieden die gespecialiseerd zijn in de inhoud van het museum en restaurateurs voor de beschadigde objecten; heeft, als het een groot museum is, meestal suppoosten die de zalen bewaken en de bezoekers helpen
  • [Stoffelijke inhoud] beschikt over een collectie die ze beheert en geheel of ten dele exposeert; kan gewijd zijn aan kunstwerken, andere culturele zaken, historische objecten, zaken in verband met wetenschappen, militaire zaken, zaken die te maken hebben met literatuur en met schrijvers, bepaalde nijverheden enzovoort; is soms inhoudelijk beperkt tot een enkel onderwerp en heeft in andere gevallen een zeer ruim aanbod
  • [Organisatie en organisatiewijze] is een overheidsinstelling of een particuliere instelling; wordt geleid door een directeur of een conservator

Algemene voorbeelden


Als het om 'kunst' gaat durft de rechter niet in te grijpen, en musea krijgen vrij spel om erotische schilderijen en tekeningen te vertonen. Maar tekenaars als Aat Veldhoen zagen hun paringsbeelden geconfisqueerd, volgens een rechter omdat 'de zinnelijkheid van de jeugd' aldus geprikkeld werd, wat verboden werd geacht.

Het weerbarstige woord, Anton Constandse,

Het Museum is ondergebracht in een vleugel van de voormalige Kazerne Dossin de Saint-Georges.

http://inig.fgov.be/PAGES/nlmorial.html

Marinetti publiceerde in 1909 in Le Figaro het manifest van het futurisme, waarin hij onder meer van harte de verwoesting van de musea aanbeveelt.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • bezitten
  • conserveren
  • herbergen
  • huisvesten
  • kopen
  • tonen
  • verwerven

Filmrestauratie. In 1999 conserveerde het museum 358 titels.

http://www.nfm.nl/index.html,

Als uitsmijter toont het museum, dat beschikt over een merkwaardige kollektie filmaffiches uit de periode 1925-1935, ontwerpen van Julien T'Felt (1874-1933).

De Standaard,

In een aantal vitrines worden voorgesteld: [...] de anatomische evolutie van de hominiden (afgietsels) - de reconstructie van het milieu door de studie van pollen en faunaresten - experimentele vuursteenbewerking. Tenslotte herbergt het museum enkele kostbare stukken uit de prehistorische kleinkunst of kopieën ervan.

http://users.swing.be/prehistoire_en_wallonie/Neerlandais/Ulg/texte%20ulgndl.htm

Het museum huisvest een historisch belangrijke collectie met vertegenwoordigers uit alle groepen van het dierenrijk.

http://allserv.rug.ac.be/~dvscheld/nederlds/hoofd.html

Verder kocht het museum 20 tekeningen van Piet van der Hem (1885-1961) gemaakt voor de Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche Courant [...] en verwierf het museum ruim 100 nummers van De Leydse Courant uit het jaar 1722.

http://www.persmuseum.nl/

Verder bezit het museum Iraanse sieraden van goud met kornalijn en lapis lazuli.

http://www.uba.uva.nl/apm/FrameSet1.html

als object bij een werkwoord


  • een eigen museum krijgen
  • een museum bezoeken

Tivadar Csontvary-Kotszka (1858-1919) wordt thuis op handen gedragen. In het zuidelijke Pecs, de tweede stad van Hongarije [...], kreeg hij een eigen museum in een neo-classicistisch gebouw. Daar hangen zijn reusachtige of juist intieme landschappen, zijn bijbelse vertellingen, zijn Oosterse reisverhalen.

NRC,

Maar stel nu dat de Nachtwacht geen analoog schilderij was, maar een digitale afbeelding. Dan zou het voor de bezoekers helemaal geen zin hebben om het museum te bezoeken. Gewoon omdat er geen verschil is tussen kopie en origineel.

De Internet-sensatie, Francisco van Jole,

met adjectief ervoor


  • een archeologisch museum
  • een antropologisch museum
  • een eigen museum
  • een erotisch museum
  • een etnologisch museum
  • een geschiedkundig museum
  • een grafisch museum
  • een heemkundig museum
  • een historisch museum
  • een joods museum
  • een kunsthistorisch museum
  • een letterkundig museum
  • een literair museum
  • een maritiem museum
  • een militair museum
  • een mineralogisch museum
  • een natuurhistorisch museum
  • een natuurkundig museum
  • een oudheidkundig museum
  • een virtueel museum
  • een volkskundig museum
  • een zoölogisch museum
  • provinciaal museum
  • stedelijk museum

Caïro, archeologisch museum, nog geen drie stappen had hij in de mummiezaal gezet of hij hield de uitgedroogde farao's voor gezien.

Opwaaiende zomerjurken, Oek de Jong,

Het heemkundig museum is gevestigd in de kasteelhoeve bij het gemeentehuis en bevat 2 zalen: de eerste zaal is gewijd aan de historiek van ons dorp, de tweede zaal belicht de geschiedenis van de priorij van Groenendaal en Jan van Ruusbroec.

http://www.hoeilaart.be/knoppen-links/toerisme/V.V.V.-kantoor/alg-V.V.V.-kantoor.htm

De Portugees Cristiano Ronaldo krijgt een eigen museum op Madeira. Zijn moeder en de speler hebben hiertoe samen het initiatief genomen.

http://www.ad.nl/ad/nl/1017/Buitenlands-voetbal/article/detail/3547541/2013/11/19/Cristiano-Ronaldo-krijgt-eigen-museum-op-Madeira.dhtml,

Toen de Wingates vier jaar later besloten op vakantie naar Cancún te gaan, maakten ze een tussenstop in Mexico-Stad zodat Becky het schitterende antropologische museum leerde kennen.

De grens van glas, Carlos Fuentes,

Mijn vriend Sasja uit de Oekraïne, die sinds twee jaar slavistiek studeert aan de Humboldt Universiteit, had de keus borden te wassen in een Australisch restaurant waar krokodillensteak wordt geserveerd, plees te schrobben in het Erotische Museum van Beate Uhse of als vetafzuiger in te vallen in een schoonheidskliniek.

Russendisco, Wladimir Kaminer,

Hopelijk ontvangen we voor de tiende juni nog de tienduizendste bezoeker. Dat zou verschrikkelijk leuk zijn, want dat betekent dat we tweeduizend mensen per jaar ontvangen en daarmee beantwoorden we aan het gemiddelde voor een literair museum.

http://www.louiscouperus.nl/,

We bezichtigen kerken, kloosters en musea. Kleine historische musea ondergebracht in oude huizen, vol meubelen en gebruiksvoorwerpen uit de kolonie Brazilië, die de sfeer van die tijd overdragen: de suikertijd, de slaventijd in die periode werden ook de meeste kerken en kloosters gebouwd.

Een broer in Brazilië, Beb Vuyk,

Op staken gestoken waren hun hoofden een week lang te bezichtigen op het marktplein van een van die kleine stadjes daar in het binnenland. Daarna werden ze naar Salvador overgebracht, op sterk water gezet, ingepot en opgeborgen in het etnologisch museum, gecatalogiseerd als "preserved heads of some famous Brazilian bandits who were beheaded by the police forces' (citaat uit mijn engelstalige gids van Salvador).

Een broer in Brazilië, Beb Vuyk,

Op onze dertiende verjaardag nam vader ons mee naar een maritiem museum.

Alle verhalen, Manon Uphoff,

Tijdens mijn vrije uren documenteerde ik mij in de bibliotheek over het reilen en zeilen der nachtvlinders [...]. Ik sleet mijn dagen ook in het natuurkundig museum, waar ik de tientallen opgeprikte ongelukkigen discreet aan Ernests blik onttrok.

Slaap!, Annelies Verbeke,

Frijhoff ziet een geschiedkundig museum als een soort "meta-lieu de mémoire". Aan de ene kant worden objecten er niet zomaar gepresenteerd [...]. Aan de andere kant mag het museum het geheugen niet fixeren.

http://museumaandestroom.antwerpen.be/html/essay.htm

Een tijdje later liep hij [...] op het Museumplein, toen hij Toni op de hoogte van het stedelijk museum op het grasveld zag liggen.

Het jaar van de kreeft, Hugo Claus,

Wenen heeft weer een joods museum.

NRC,

Het letterkundig museum leent geen boeken en bladen uit, maar iedereen mag in het museum gebruik maken van de bibliotheek.

http://www.flmd.nl/nederl.htm#algemeen

Niet veel later parkeerde Dimi zijn bus keurig voor het oudheidkundig museum van Delphi.

In liefdes naam, Greta Seghers,

In het kunsthistorische museum zouden alle fameuze kunstcollecties die door de familie Habsburg bijeen waren gebracht, worden getoond: de wapenverzameling, de munten, de klassieke plastieken en edelstenen, de Egyptische oudheden en natuurlijk de schitterende schilderijencollectie.

NRC,

Het staat al vast dat in de publiciteit een nieuwe naam zal worden gebruikt omdat het bestuur denkt dat veel potentiële bezoekers niet weten wat nu precies een grafisch museum is.

Meppeler Courant,

De opgezette leeuw was uit het natuurhistorisch museum gehaald, vermolmd en rottig.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

De Oude Aarde is een partikulier mineralogisch museum.

Meppeler Courant,

In deze paper probeerden we echter een onderscheid te maken tussen de virtuele musea die zich terecht zo mogen noemen - dus losgekoppeld van een reëel museum - en diegenen die slechts een digitale brochure vormden voor bestaande musea.

http://www.culturelestudies.be/student/portal/cultureelerfgoed/projecten/ingridvandenberk.htm,

Het belangrijkste deel van de collectie is onzichtbaar, zoals dat in letterkundige musea gaat.

NRC,

Hij vroeg of een van ons op de jaarvergadering van de sectie Volkskundige musea een lezing zou willen houden over het verschil in het onderzoek naar volkscultuur tussen ons en de antropologen.

Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

De Vlaamse gemeenschap betaalde totnogtoe alleen 240 miljoen frank voor haar drie eigen musea en daarnaast een schamele 55 miljoen aan subsidies voor stedelijke en provinciale musea.

De Standaard,

In de bibliotheek van de Nederlandse Entomologische Vereniging, gehuisvest in de entomologische afdeling van het zoölogisch museum, kan men in verschillende tijdschriften [...] artikelen van Nabokov vinden.

Het principe van nieuwsgierigheid, Dick Hillenius,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een erkend museum

De erkenning houdt een kwaliteitsmerk in: * een erkend museum geeft aan dat het zijn taak op een verantwoorde wijze vervult, dat het voldoet aan de ICOM-definitie van een museum; * een museum geeft aan het publiek, subsidiegevers, schenkers, sponsors, enz. duidelijkheid over de kwaliteit van de werking; * de kwaliteit van de musea wordt beoordeeld op grond van objectieve, museologisch verantwoorde criteria, die door iedereen aanvaard worden; Elk jaar groeit het aantal erkende musea.

http://www.museumsite.be/home/index.cfm?id=177=1

met voorzetselgroep


  • het museum van hedendaagse kunst
  • het museum van oudheden

Koen Brams, hoofdredacteur van het kunsttijdschrift De Witte Raaf, vreest dat een museumdecreet dat dezelfde normen oplegt aan een jenevermuseum als aan een museum van hedendaagse kunst een sta-in-de-weg wordt om een degelijk kunstbeleid te ontwikkelen.

De Standaard,

Van zijn eerste bezoek aan het museum van oudheden, in een stad waar hij nog nooit was geweest, wist Edu zich twee dingen goed te herinneren.

Blauwbaard, Pauline Slot,

  • het museum voor beeldende kunst
  • het museum voor fotografie
  • het museum voor het beeldverhaal
  • het museum voor moderne kunst
  • het museum voor nationale kunst
  • het museum voor natuurwetenschappen
  • het museum voor sierkunst

In een museum voor beeldende kunst kun je kijken naar de dromen van kunstenaars die een vaste vorm hebben gekregen op een doek of in een beeld.

http://www.stichtinglezen.be/images/dromengp.pdf

Het Museum voor het Beeldverhaal in Brussel organiseert daarom vanaf 20 juni de expositie Suske en Wiske zijn vijftig.

NRC,

Jean Cassou, de Spaanse Fransman en baas van het museum voor moderne kunst te Parijs.

Miniaturen, Karel Jonckheere,

Een dergelijk Centrum voor Beeldcultuur is - zo meen ik - het best op zijn plaats vlakbij ons Museum voor Fotografie.

http://www.provant.be/Kennismaking/kabgouv/openingsrede/95.htm,

De tentoonstelling, in het museum voor sierkunst, Rivolistraat, tot 31 dec. te zien, daarna in Brussel en Hamburg, is op een merkwaardige manier ingericht: Khnopff's voornaamste en ook wat afmetingen betreft dikwijls grootste werken, hangen in de eerste zalen waar de bezoeker komt.

Klaas kwam niet, W.F. Hermans,

Zijn kin was ingeduffeld met een grijze, keurig geknipte en verzorgde sik, een model van een henri-quatre dat hij waarschijnlijk had afgekeken van de portretten en historiestukken die hij in het museum voor nationale kunst moest restaureren.

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

in voorzetselgroep


  • een bezoek aan een museum
  • iets in bruikleen geven aan een museum

Dit archief hoeft niet zelf complete verzamelingen te huisvesten, maar kan delen daarvan in bruikleen geven aan musea.

http://www.rks.nl/,

Op het scherm verschijnt een keur aan keuzes over de stad Parijs, zoals informatie over de metro, een bezoek aan verschillende musea en het weerbericht.

De Internet-sensatie, Francisco van Jole,

  • een rondleiding door het museum

Na de film volgde een rondleiding door het museum, waarin duidelijk werd hoe steenkool werd gewonnen en hoe deze techniek zich door de jaren heeft ontwikkeld.

http://www-pe.wbmt.tudelft.nl/ev/steg4a.html#redactioneel,

  • een rondleiding in het museum
  • in het museum hangen
  • in het museum staan
  • bewaren in een museum
  • deponeren in een museum
  • onderdak krijgen in een museum
  • onderbrengen in een museum
  • opgesteld staan in een museum

Ter voorbereiding van een museumbezoek met klassen is het mogelijk een educatief pakket te bestellen voor 250 F. Rondleidingen in het museum kunnen gekoppeld worden aan een wandeling door de stad of de Battlefieldstour per autobus, het noordelijke of het zuidelijke deel.

http://inig.fgov.be/PAGES/nlmorial.html

Het Fonds voor het roerend kultureel erfgoed van de Koning Boudewijnstichting kocht al verscheidene belangrijke kunstwerken in het buitenland om ze in een Belgisch museum te deponeren.

De Standaard,

Aat krijgt geld voor een Musée des Barques de Pommeroeuil, de plaats waar boten uit de Frankische periode werden gevonden. Die worden in een museum ondergebracht.

De Standaard,

De beestige buren krijgen permanent onderdak in het museum. Deze zaal over de dieren in de stad laat kinderen en hun familie onbekende aspecten ontdekken van het "wilde" stadsleven.

http://www.natuurwetenschappen.be/museum,

Voorwerpen uit alle delen van de wereld die in het museum staan opgesteld.

NRC,

De conditie-rapporten zijn zo nauwkeurig, er zit een foto bij waarop alle puntjes zijn aangetekend waar ook maar iets mee is. Het is een idiote manier om de musea op kosten te jagen. Net als al die leencondities, bijvoorbeeld de eis van gasdichte afsluiting voor bronzen die thuis gewoon open en bloot in het museum staan.

NRC,

Het boek is rijkelijk geïllustreerd met voorbeelden uit de praktijk, vaak kunstwerken die een breed publiek kent omdat ze in musea of kerken bewaard worden.

De Standaard,

'Ik zie zijn portret al in het museum hangen, in de rotonde, naast dat van - god, hoe heet die vent ook weer, dat monster van geleerdheid met zijn pijpjeskraag en zijn teebeeceeblos?'

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

  • naar het museum gaan
  • de weg naar het museum vinden

Toch blijft het probleem bestaan dat er te weinig jongeren de weg naar het museum vinden.

http://www.louiscouperus.nl/,

Jongeren gaan minder vaak naar een museum.

http://www.minocw.nl/cultuurbeleid/nota1/1.html,

Slechts een enkele keer merkte ze dat hij in Rianne niet alleen een geschikte vriendin zag om mee naar het museum te gaan.

Blauwbaard, Pauline Slot,

  • de catalogus van het museum
  • de conservator van het museum
  • de collectie van het museum
  • de curator van het museum
  • de directeur van het museum
  • de inventaris van het museum
  • de staf van het museum
  • de vaste collectie van het museum
  • de vaste openingstijden van het museum
  • de zalen van het museum
  • een aanwinst van het museum
  • een nachtwaker van het museum
  • een suppoost van het museum
  • een zaal van het museum
  • het depot van het museum

Op 28 oktober 2000 bezocht het bestuur van de Stichting het Multatuli Museum en overhandigde de voorzitter, de heer J. de Kraker, een cheque aan de conservator van het museum.

http://home.zonnet.nl/multatuli-museum/,

Naast dit materiaal uit de eigen collectie van het museum tonen vier kunstenaars hun creaties voor textieldruk.

http://www.industrieel-erfgoed.nl/,

Koppelen van aankoopsubsidiëring aan mobiliteit: onder welke condities kunnen musea 'winkelen' in de collecties van de musea die aankoopsubsidies ontvangen?

http://www.museumvereniging.nl/nmv/publicaties/index.html,

Ik vroeg me nog even af of de vraag 'Wil je me morgen nog een keer zien?' wel een goede basis was voor een vervolgafspraak – of het niet te veel had geklonken alsof zij een soort kunstwerk was dat alleen op de vaste openingstijden van het museum bezichtigd kon worden – en ook of er misschien een rechtstreeks verband tussen de vraag en de lange wachttijd bestond.

Eten met Emma, Herman Koch,

Anne Pingeot, curator van een bekend museum in Parijs en de moeder van de 20-jarige Mazarine, Mitterrands buitenechtelijke dochter wier bestaan vorig jaar door het tijdschrift Paris Match voor het grote publiek onthuld werd.

De Standaard,

De inventaris van het ICN gaf van 37 nummers enige herkomstinformatie en van 76 nummers geen enkele informatie; in enkele van deze 76 gevallen gaven de inventarissen of catalogi van de musea waaraan de betreffende stukken zijn overgedragen wel herkomstinformatie.

http://www.herkomstgezocht.nl/nl/rapportage/content.html#boven,

Een oude man, een suppoost van het museum, kwam binnen en ging op een afstand zitten.

Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

Een editie van het werk 'The Greeting' van Viola behoort tot de vaste collectie van het museum De Pont stichting voor hedendaagse kunst, Tilburg.

http://users.skynet.be/streven/artikels/koenot.htm,

Nachtwakers van het museum hoorden regelmatig geklop en gehuil uit de kist komen.

http://www.broodjeaap.nl/

De zaal van het museum is gevuld met hotshots van 'society minnend Nederland' - inderdaad, Gert Jan Dröge is er ook.

Algemeen Dagblad,

De hoofdconservator wordt geworven volgens een open procedure en moet dus niet noodzakelijk uit de staf van het museum komen.

De Standaard,

De directeuren van de beide musea vechten een vete uit over hun collectie.

http://www.boekverslag.com/

Een van de opvallendste aanwinsten van het museum is een replica van de Oostindiëvaarder 'Amsterdam', een schip dat reeds tijdens z'n eerste zeereis in januari 1749 na een felle storm strandde op de Engelse zuidkust.

http://www.cbg.nl/

De afdeling Museaal Beheer draagt zorg voor het bewaren van de objecten in de depots van het museum.

http://www.nfm.nl/index.html,

Ik maakte deel uit van de kudde die dagelijks door de zalen van het museum wordt geperst.

Mise-en-scène, Axel Bouts,

met eigennaam


  • het museum Boerhave
  • het museum Boijmans van Beuningen
  • het museum Plantin-Moretus

Het Museum Plantin-Moretus beschikt over een publiek toegankelijke studiezaal voor onderzoek rond de collecties.

http://www.museumsite.be/

Het laatste hoogtepunt van industrieel ontwerpster Hella Jongerius (1963) is te bewonderen in Museum Boijmans van Beuningen: repeat.

http://www.cultonline.nl/

In de eerste helft van deze eeuw bevond zich op de Leidse Sterrewacht nog een aan dit werk gewijd instrument, de meridiaancirkel welke zich thans in het Museum Boerhaave te Leiden bevindt.

http://www.strw.leidenuniv.nl/na/pr990426.html,

met ander, nevengeschikt substantief


  • archieven en musea
  • bibliotheken en musea
  • galeries en musea

Zo biedt DMP een compleet pakket van diensten aan bibliotheken, archieven en musea.

http://www.dmpdata.nl/

En zo krijgt de gesubsidieerde cultuur al gauw het odium van een afgeschermde enclave van subsidievragers [...]. En het houdt een waterscheiding in stand tussen de gesubsidieerde en de niet-gesubsidieerde cultuur die vruchtbare connecties in het schemergebied belemmert. Bijvoorbeeld tussen galeries en musea , tussen bibliotheken en boekhandels, tussen vrije toneelproducenten en gesubsidieerde gezelschappen. Meer marktwerking is een eerste stap om het publiek beter aan zijn trekken te laten komen.

http://www.minocw.nl/cultuurbeleid/nota1/1.html,

Bij het beheren van geautomatiseerde bestanden wordt bij bibliotheken en musea veel gebruik gemaakt van barcodes.

http://www.dmpdata.nl/

voorafgegaan door als


  • als museum inrichten
  • als museum openstellen

In 1852 werd het huis opengesteld als museum.

http://www.meermanno.nl/informatie.htm

In Seuilly bezochten wij la Devinière, het oude uit grijze veldsteen opgetrokken buitenhuis van François Rabelais, dat als museum was ingericht.

Tussen tuin en wereld, Paul De Wispelaere,

Vaste verbindingen


een levend museum

  1. een bedrijf dat of een instelling die nog volop in functie is, maar ook bezocht kan worden alsof het een museum is

    Welkom in het Brussels Museum van de Geuze, het levend museum van de traditionele Geuze. Een levend museum want je treft er verschillende vormen van leven aan, niet alleen de familie Van Roy-Cantillon maar ook de levende micro-organismen die de spontane gisting van de Lambik veroorzaken.

    http://www.cantillon.be/br/nl/Cantillon-12002.html

iets bijzetten in het museum

  1. iets als voorgoed voorbij en niet langer relevant voor het heden beschouwen

    De voortrekkers van ons culturele leven zijn vormingskapitalisten geworden, cultuurfabrikanten, kunstmoedertjes. Ach, er is toch ook zo weinig houvast voor die stakkers, nietwaar? Hun bloedeigen Vietnam-oorlog werd bijgezet in het museum, tussen de Krim- en de Boerenoorlog. Hun affiches met Che Guevara maakten plaats voor een waardevaste zeefdruk uit de galerie, en Che hangt nu op het toilet, tussen Sarah Bernhardt en Maurice Chevalier.

    Averechts, Gerrit Komrij,

naar het museum verdreven zijn

  1. in de tegenwoordige tijd niet langer gebruikt worden en alleen nog als een historisch curiosum bekeken worden

    Inmiddels is de typemachine naar het museum verdreven omdat voor de meeste mensen wel duidelijk is dat de automatisering van het schrijven naast nadelen vooral veel voordelen biedt.

    De Internet-sensatie, Francisco van Jole,

rijp zijn voor het museum

  1. verouderd, oudmodisch en nauwelijks nog in gebruik zijn

    Robuuste teakmeubelen worden nog net gedoogd, terwijl de klassieke parasol rijp is voor het museum.

    De Standaard,

thuishoren in een museum

  1. tegenwoordig niet meer relevant en hoogstens nog een curiosum uit het verleden zijn

    Oude muziek begon bij de eerste hit van David Bowie. Beeldende kunst bij de zeefdrukken van Warhol, de enige dode op zijn lijstje. De rest was flauwekul. Opera en toneel hoorden thuis in een museum, musea moesten worden opgeblazen, en alle ballet was fake. Neerschieten, die sissies in hun gekleurde panty's met een halve kokosnoot in hun kruis.

    Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Overige woordfamilieleden


museum 1.1

gebouw waarin een museum is gehuisvest

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een museum…

is een gebouw

      Algemene voorbeelden


      Quist is vertrokken en gezocht wordt naar een nieuwe bouwmeester die het gehele museum gaat verbouwen.

      http://www.lood.nl/loodontwerpers.html

      Voor het interieur van zijn museum koos Botta voor graniet, ahorn, berk, roestvrij staal en pleisterwerk.

      http://www.lysias.be/Texts/NL_SFMOMA.htm

      Maar gebouwen als musea of theaters worden gebouwd voor langere exploitatietermijnen.

      http://www.dakweb.nl/rh/99-4/99-4-24.htm,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      museum 1.2

      groep van personen die in een museum de dienst uitmaken, die er leiding aan geven, die er de staf van vormen of die namens de instelling met de buitenwereld communiceren

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.2

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een museum…

      is een groep

          Algemene voorbeelden


          Ondertussen klaagden musea al sinds jaar en dag over de beperkte acquisitiemogelijkheden.

          http://www.collectie.nl/website/informatie.nsf/homepage/informatie?opendocument

          Het museum ontkende zich schuldig te maken aan inbreuk op auteursrecht.

          http://www.cedar.nl/cgi-bin/zap?/burafo/top|home,

          De begeleidingscommissie meldt in een aanbevelingsbrief aan de staatssecretaris onder andere, dat het veiligheidsbewustzijn bij musea niet hoog is en beveelt opwaardering van veiligheidszorg en calamiteitenplannen aan.

          http://www.blueshield.nl/,

          museum 1.3

          bezoek aan een museum

          Betekenisbetrekking


          metonymie
          Betrokken betekenissen 1.0 : 1.3

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een museum…

          is een activiteit

              Algemene voorbeelden


              Maar shit, die musea zijn duur.

              Mare,

              Een dagje musea? Bezoek Nemo, het Scheepvaartmuseum, Tropenmuseum of laat je betoveren door het volledig gerenoveerde Rijksmuseum!

              http://www.hortusapartmentamsterdamcentre.com/p/1/234/locatie

              Bij de prijs van het museum is een gratis audiogids inbegrepen die de alle bezienswaardige exposities beschrijft, inclusief het enorme Perganom altaar, de blauwe Poort van Ishtar en een caliph's paleis.

              http://berlijn-blog.nl/bezienswaardigheden/museuminsel/pergamonmuseum/

              Woordfamilie


              Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


              museum 1.4

              plaats die door de kostbaarheden en bezienswaardigheden die er in groot aantal aanwezig zijn, eerder doet denken aan een museum dan een plaats waar normaal geleefd kan worden

              Betekenisbetrekking


              metafoor
              Betrokken betekenissen 1.0 : 1.4

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Een museum…

              is een plaats

                  Algemene voorbeelden


                  'Als de hele wereld zich massaal voor het plezier gaat verplaatsen, wordt Amsterdam echt een onleefbaar museum,' verklaarde een topambtenaar uit de reisbranche onlangs in De Volkskrant.

                  Uitgeven in het digitale tijdperk; De oorlog om het electronische boek; Brugge 2002, Leo De Haes,

                  De historische huizen en paleizen van vroeger zijn nu "verleden gestold in gelei, soms iets té fraai gerestaureerd misschien, iets te veel museum en - hoe zal ik het zeggen - vagelijk burgerlijk?"

                  NRC,

                  Oude voorwerpen vormen haar hobby. Al meer dan veertig jaar behoort zij tot onze vriendenkring en in die lange tijd heeft ze haar woning herschapen in een verfijnd museum, waarin je erg voorzichtig moet bewegen, omdat alles wat breekt onvervangbaar is. Lieve oude Els.

                  Welverdiende onrust, Simon Carmiggelt,

                  Combinatiemogelijkheden


                  met voorzetselgroep


                  Voorzetsel: van

                  • een museum van landbouwalaam
                  • een museum van mijn jeugd

                  Voor de rest was de schuur een waar museum van afgedankt landbouwalaam: een beerkar met een kuip en een lepel, een paar ploegen, een eg, een wel, een wanmolen, een arreslede, een hooischudder, paardetuig, dorsvlegels, gaffels.

                  Memoires van een kerkuil, Robin Hannelore,

                  In mijn oude kamer, het museum van mijn jeugd, pakte hij elk ding op alsof het een aanwijzing bood.

                  Bezeten van mij, Nicci French,

                  Woordfamilie


                  Als deel van een afleiding


                  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


                  museum 1.5

                  verzameling van zaken, feiten, toestanden enz. die tot het verleden behoren en geen belang meer hebben in het heden

                  Betekenisbetrekking


                  metafoor
                  Betrokken betekenissen 1.0 : 1.5

                  Algemene voorbeelden


                  Perlitz ziet nog andere aanwijzingen om het Europessimisme te relativeren. "Van elke 2 dollar die de VS in het buitenland investeren, gaat er een naar Europa. De Europese telecommarkt is met 25 procent van de wereldmarkt de grootste ter wereld. De Europese markt van energietechnologie is zelfs goed voor de helft van de wereldmarkt en de markt voor milieutechnologie voor meer dan de helft. Europa een museum?"

                  De Standaard,

                  Bzztôh was een letterkundig museum in plaats van een kweekvijver.

                  NRC,

                  Het geheugen van een mens is een vreemd museum, vol prenten van allerlei soorten en kleuren.

                  De Standaard,

                  Combinatiemogelijkheden


                  met voorzetselgroep


                  Voorzetsel: van

                  Tom was de eerste vriend die haar had weggelokt uit het bedrieglijke museum van symbolen, herkomstloze signalen, van sterrenbeeldkunde en, zelfs waar het seks betrof, scenario's; het museum van haar ouders, van Irene, Edgar, en, incidenteel, van Olaf.

                  Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

                  De geschiedenis is vooral het museum van de onvoldaanheid; het laat zien hoeveel er mis is gegaan, is blijven steken, niet is afgemaakt en kapot is gegaan.

                  Alles moet over, Carel Peeters,

                  Woordfamilie


                  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen