portwijn


portwijn 1.0

zoete, veelal rode of gelige alcoholische drank op basis van wijn, die gedronken wordt als aperitief of als dessertwijn en een alcoholpercentage heeft van 18 tot 20 procent; versterkte wijn uit Portugal

Semagram


Portwijn…

is wijn; is vloeistof; is stof

 • [Kleur] is doorgaans rood of wit
 • [Smaak] is zoet
 • [Functie] dient om te drinken als aperitief of als dessertwijn
 • [Bereiding] wordt bereid door het gistingsproces vroegtijdig te stoppen door toevoeging van extra alcohol waardoor niet alle suikers in alcohol worden omgezet en een zoete smaak ontstaat
 • [Grondstof] wordt gemaakt van wijn
 • [Plaats van herkomst] wordt geproduceerd in Portugal, vooral in de Dourovallei
 • [Duur] wordt enkele maanden of jaren opgeslagen op een vat om te rijpen
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een alcoholgehalte van 18 tot 20 procent

Hoofdsemagram: wijn


Algemene voorbeelden


Port, uitsluitend gemaakt in Portugal, is een versterkte wijn met ongeveer 20% alcohol. De wijnvelden liggen langs de rivier de Douro, van Régua tot aan de Spaanse grens. Portwijn rijpt de eerste wintermaanden op vaten in het portgebied, in het voorjaar vervoert men de port naar Vila Nova de Gaia, waar de portshippers (grote wijnhuizen) de wijn o.a. mengen (blenden).

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Het verhaal gaat dat in 1676 twee wijnexporteurs uit Liverpool wijnalcohol toevoegden aan de Portugese wijn, om er zeker van te zijn dat deze goed zou blijven tot hij Engeland zou bereiken [...]. De productie en verhandeling van de portwijn was aanvankelijk totaal in Engelse handen en werd georganiseerd vanuit Porto en Vila nova da Gaia. De Engels klinkende namen van de bekende porthuizen worden hierdoor verklaard, zoals Taylor, Croft, Cockbarn.

http://portugal.blog.nl/eten-en-drinken/2009/02/21/portwijn-een-introductie,

Door de toevoeging van wijnalcohol, brandy, stopt de gisting van de jonge portwijn voordat alle suiker is omgezet in alcohol. Daardoor ontstaat de zoete smaak van port. De wijn krijgt door de toegevoegde brandy een alcoholpercentage van rond de 20%.

http://www.gall.nl/port-en-sherry/port/productieproces

portwijn 1.1

afbeelding

Bron: Avi Schwab
( CC BY-NC-SA 2.0 )

soort portwijn

Betekenisbetrekking


metonymie
Specifiek soort : soort stof
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram


Een portwijn…

is een wijn; is een vloeistof; is een stof

   Algemene voorbeelden


   Vintage port is een portwijn van één oogstjaar, altijd de beste kwaliteit. Het jaartal moet op de fles vermeld staan.

   http://www.lekkerefles.nl/port/vintage-port/index.php,

   De Portugese wijnwet onderscheidt twee herkomstbenamingen voor kwaliteitswijnen: Denominação de Origem Controlada (DOC), evenals de appellation contrôlée in Frankrijk toegekend aan wijnen van het hoogste niveau. Indicação de Proveniencia Regional (IPR), enigszins te vergelijken met Vin de Pays [...]. Vooral portwijnen ondergaan een strenge kwaliteitscontrole.

   http://www.wijninfo.nl/site/?db,

   Port kent twee hoofdgroepen: 1) de gewone portwijnen die meestal blends zijn van verschillende jaren en 2) de vintage ports, die alleen in zeer geslaagde jaren worden gemaakt.

   http://www.aangenaamalgarve.nl/wijnen.html,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding