postmeester


postmeester 1.0

((vooral) in België)

directeur van een postkantoor of postdistrict; postdirecteur

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een postmeester…

is een persoon

  • [Functie] voert de leiding over een postkantoor of postdistrict
  • [Gezag] heeft een leidinggevende positie

    Hoofdsemagram: meester


    Algemene voorbeelden


    Klanten die uitsluitend voor eigen rekening frankeren met een machine mogen hun post toch deponeren in een brievenbus en een postkantoor naar keuze, in samenspraak met de postmeester van hun inschrijvingskantoor.

    De Standaard,

    Hij wordt ongeduldig als de brieven niet aankomen. Hij vervloekt de postmeester.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een lokale postmeester
    • een pauselijke postmeester

    Naast personeel van De Post werden ook chauffeurs van De Lijn en werknemers van buitendiensten van Belgacom ingeschakeld. De directie van de Post viel uit de lucht na het bericht over die projecten in deze krant. De lokale postmeesters verzuimden toelating te vragen.

    De Standaard,

    "Ingewikkelde machines zijn zeer duur voor een kleine onderneming als de onze, en eigenlijk hebben we ze niet nodig," zegt pater Angelo Cordischi, de pauselijke postmeester.

    De Standaard,

    • een Hongkongse postmeester
    • een Israëlische postmeester
    • een Zwitserse postmeester

    Je herinnert je wel de vriendschappelijke correspondentie tussen hem en de kleine Zwitserse postmeester.

    Verborgen schade, Aster Berkhof,

    "We hebben een postzegel nodig die ons van een periode onder Britse soevereiniteit naar een periode onder Chinese soevereiniteit brengt", zei Robert Footman, chef onder de Hongkongse postmeesters, bij de voorstelling van het nieuwe ontwerp.

    De Standaard,

    Ziad Abu Ziad, een van de bekende Palestijnse leiders en onderhandelaars met Israël in Oost-Jeruzalem, raakte in het kantoor in een scherp debat met de Israëlische postmeester verwikkeld.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • postmeesters en brievenbestellers

    Opmerkelijk hoe Diderot, die opkwam voor de vrijheid van het individu, een stuk van zijn leven afhankelijk is geweest van de kompliciteit van postmeesters en brievenbestellers die hij in vertrouwen diende te nemen.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de postmeester van het postdistrict
    • de postmeester van een woonplaats
    • de postmeester van Salpeterput

    Op welke wijzen kan mijn pensioen uitbetaald worden […]? Mits aanvraag aan de postmeester van uw woonplaats kan u ook voor de volgende mogelijkheden kiezen: Uitbetaling "aan huis" (mits het betalen van een taks opgelegd door de post), uw assignatie gedurende een bepaalde periode (maximum zes maanden) doorsturen naar een ander adres in België.

    http://treasury.fgov.be/intercdvupnl/Veel%20gestelde%20vragen/k.htm

    Andere diensten die bij verhuizing dienen verwittigd te worden: Belastingdienst voor Vlaanderen [...]; de sociale verzekeringskas, het kinderbijslagfonds; de telefoonmaatschappij; de R.V.A. en de pensioenkas; de verzekeringsinstellingen; de bankinstelling en/of de Bank van de Post; de werkgever [...]; de postmeester van het postdistrict van de vroegere verblijfplaats (tegen betaling van een klein bedrag wordt de briefwisseling gedurende zes maanden nagestuurd).

    http://www.gent.be/

    Die onderskepper wordt verteld door Arend Visser, de postmeester van het gehucht Salpeterput die er zich niet voor schroomt de brieven van zijn dorpsgenoten open te stomen en te lezen.

    http://user.online.be/gramadoelas/ozalit/ozalit15.htm,

    met eigennaam


    • postmeester Allan Gayle
    • postmeester Dirk
    • postmeester Veys

    Begin oktober opende Averbode haar Kidcity, een digitaal stadje met post, stadhuis, bib, café, clubhuis en ander plaatsen waar telkens andere activiteiten zijn. Zo zorgt postmeester Dirk voor pennenvrienden in de hele wereld.

    De Standaard,

    Ook postmeester Veys verleent zijn morele steun aan milieuvriendelijk stadsvervoer.

    De Standaard,

    De overval mislukte, door het nuchter optreden van postmeester Allan Gayle. Hij schreeuwde de overvallers gewoon buiten.

    De Standaard,