praateconomie 1.0
(business, economie en financiën)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een praateconomie…
is een economie
- [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een economie waarbinnen vooral gepraat wordt over werk in plaats van de problemen ook daadwerkelijk aan te pakken
Algemene voorbeelden
De eerste keer weer zappend over de Nederlandse televisiekanalen valt me op dat we zoveel praten. Je krijgt het beeld dat we niets meer doen. We lijken te leven in een praateconomie. We praten en praten, mopperen over onze afnemende welvaart, over ons pensioen dat straks niet meer voldoende is, over de hoge benzineprijs, de stijgende lasten, de hoge taxiprijzen.
We leven, zo verzuchtte een Telegraaf-columnist afgelopen vrijdag, inmiddels 'in een praateconomie' [...]. Er wordt gepraat over maatregelen om de crisis te bedwingen, maar er worden geen maatregelen genomen. Er wordt gepraat, maar niet gepoetst [...]. Het verwijst naar een economie die verlamd wordt door veel overleg en veel commentaar.
Het zelfvertrouwen dat ondernemers zouden hervinden dankzij het vertrek van Den Uyl uit het Catshuis wordt vervolgens eveneens op deze schaal van de nationale balans gelegd. Maar een begin van economisch herstel behoeft niet onmiddellijk tot een terugkeer van de sociale vrede te leiden en Albeda's overlegeconomie binnen bereik te brengen. "Als het maar geen praateconomie wordt", zegt een vakbondsleider schamper.
Zijn werk staat in een lange Amerikaanse traditie van institutionele economie-beoefening. Maar deze traditie dreigt te sneven nu de wiskunde ook daar de 'praat-economie' verdringt en andere vragen stelt dan waarop een Galbraith het antwoord zou willen weten.
Na de Brit John Maynard Keynes was de bescheiden econoom uit Den Haag de tweede man die de wereld, na de catastrofe van de Tweede Wereldoorlog, heeft geleerd dat armoede en werkloosheid geen natuurrampen zijn, maar ontwikkelingen die door middel van een verstandige, wetenschappelijk onderbouwde politiek kunnen worden bestreden en voorkomen. Om dat mogelijk te maken heeft Tinbergen met grote verbetenheid de praat-economie omgebouwd tot een wetenschap die de taak had de werkelijkheid van alledag zoveel mogelijk uit te drukken in cijfers en modellen. Dat zou de verantwoordelijke politici de instrumenten in handen geven om het juiste beleid te voeren.