preformateur


preformateur 1.0

(politiek en bestuur; (vooral) in België; neologisme)

iemand die na verkennende gesprekken met een aantal politieke partijen en de rapportage daarover aan het staatshoofd door een informateur en voorafgaand aan de daadwerkelijke kabinetsformatie door een formateur wordt aangesteld om de beoogde regeringspartijen dicht genoeg bij elkaar te brengen om een regering te kunnen formeren
In de vorige eeuw werd het woord ook wel ironisch gebruikt, namelijk tussen aanhalingstekens of met een soort ervoor; het betrof toen geen officiële functie.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een preformateur…

is een persoon

  • [Functie] wordt aangesteld om de beoogde regeringspartijen dicht genoeg bij elkaar te brengen om een regering te kunnen formeren
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] voert zijn taak uit na de informateur en voor de formateur

    Algemene voorbeelden


    Di Rupo 'preformateur' in België [...]. De Belgische koning Albert heeft de Waalse socialist Elio Di Rupo gevraagd om de formatie van een nieuwe regering voor te bereiden. Het paleis spreekt van een "preformatie"; Di Rupo is nog geen echte formateur. Partijleider Bart De Wever van de N-VA was de afgelopen weken informateur. Volgens hem zijn er overeenkomsten tussen enkele partijen, maar is het nog te vroeg om een formateur te benoemen.

    http://nos.nl/artikel/170667-di-rupo-preformateur-in-belgie.html,

    Nadat Bart De Wever de koning had gevraagd om een nieuw initiatief te nemen heeft koning Albert II nu Elio Di Rupo belast met een preformatieopdracht […]. De koning lijkt met de aanduiding van een "preformateur" aan te geven dat de gesprekken al een eind gevorderd zijn, maar dat het nog te vroeg is om al meteen een formateur aan te duiden. Di Rupo moet als "preformateur" de weg vrijmaken alvorens de echte formatiegesprekken kunnen beginnen.

    http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/100708_DiRupo

    PS-voorzitter Elio Di Rupo is door Koning Albert aangesteld als preformateur. Hij moet nu een brede consensus vinden om de vorming van een nieuwe regering mogelijk te maken. Di Rupo ziet in dat het geen gemakkelijke opdracht zal worden.

    http://seniorennet.nl/Pages/Nieuws/videonieuws.php?id=PIt_43562_vtm_id

    "Laat eerst de kiezer maar eens spreken, voordat Rottenberg als een soort preformateur het land door reist. Bovendien hoe moet ik dat rijmen met de uitspraak gisteren van mijn PvdA-collega Wöltgens, die zei met het CDA verder te willen," zo vroeg Brinkman zich af.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010691633:mpeg21:a0294,

    Woordfamilie


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 1989
    Periode opkomst 2010
    Omstandigheden opkomst Tot 2010 was het gebruikelijk dat in een kabinetsformatie in Nederland of België eerst een informateur aan de slag ging om te bekijken welke partijen het beste samen een regering zouden kunnen vormen. Vervolgens ging er een formateur aan de slag om de formatie ook daadwerkelijk tot stand te brengen. Bij de Belgische kabinetsverkiezingen van juni 2010 lagen de standpunten van de beoogde regeringspartijen echter zo ver uit elkaar dat er na de rapportage van de informateur aan de koning nog niet aan het formeren van een regering begonnen kon worden. Daarom gaf de Belgische koning aan Elio Di Rupo de opdracht om door middel van het voeren van verdere gesprekken deze partijen dichter bij elkaar te proberen te brengen. Voor deze nieuwe functie, die tussen informateur en formateur inligt, werd de term preformateur bedacht.
    Bijzonderheden Het woord stond in 2010 in het lijstje van tien woorden waarop gestemd kon worden als 'Woord van het Jaar 2010'.