premiejager


premiejager 1.0

iemand die gezochte of vermiste personen, dieren of zaken opspoort om de beloning op te strijken die is uitgeloofd voor het vinden of aanleveren; iemand die naar personen, dieren of zaken speurt om de premie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een premiejager…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] spoort gezochte of vermiste personen, dieren of zaken op
  • [Intentionaliteit] wil de uitgeloofde beloning opstrijken

    Algemene voorbeelden


    Het was een scène uit het afgesloten gewaande tijdperk van het Wilde Westen, waarin sheriffs premiejagers gebruikten voor het opsporen van bankrovers en ander geboefte.

    de Volkskrant,

    Zatoichi staat op het punt van zijn oude dag te gaan genieten. Maar hij wordt gezocht en komt oog in oog te staan met de beruchte premiejager Yojimbo.

    http://www.movie2movie.nl/r40543-Recensie-Zatoichi-Meets-Yojimbo.html

    Een belangrijke reden voor de hardnekkigheid waarmee Chinese wetenschappers achter de Yeren aanzitten, is de beloning van ruim 50.000 euro die de plaatselijke VVV heeft uitgeschreven voor inlevering van een exemplaar. Geen wonder dat het inmiddels beroemde beestmens nogal wat premiejagers naar het gebied heeft gelokt.

    http://www.ufowijzer.nl/tekstpagina/BigFoot.html

    Een beslissing zoals die van de Hoge Raad in Nederland, die [...] naar aanleiding van een conflict tussen een premiejager en een verzekeringsmaatschappij stelde dat een vinder hoe dan ook recht heeft op een "redelijke beloning" tenzij er sprake was van fraude of de verzekeraar het vermiste goed reeds zelf op het spoor was.

    http://www.bvvo.be/publication/Commande/cahier/prev_fraude_ass.pdf