primetime


primetime 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie)

uitzenduur waarop het aantal televisiekijkers het hoogst is en dat bijgevolg het meest interessant is voor de adverteerders

Semagram (extra betekenisinformatie)


Primetime…

is een tijdsperiode

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is de periode van de dag waarin het aantal televisiekijkers het hoogste is; is de periode waarin vooral programma's worden uitgezonden die beantwoorden aan de smaak van een zo ruim mogelijk publiek
  • [Waardering] wordt door de adverteerders de beste tijd bevonden om hun reclameboodschappen te laten uitzenden en levert voor de zenders de hoogste reclame-inkomsten op

    Algemene voorbeelden


    Televisie kent een primetime van 8 uur in de avond tot middernacht.

    http://www.lectricgroep.nl/kennis/online-video-primetime.html

    Het ging om een pretentieloos programma van vijfentwintig minuten en het werd 's middags, ver buiten prime time, uitgezonden.

    Na de siësta, Paul Koeck,

    De kijkcijfers voor prime time zijn lager dan die van de commerciële zenders, ruim twee miljoen, maar dat is nog altijd twee keer zoveel kijkers als voor de Larry King show.

    NRC,

    Longitudinaal onderzoek over de periode van 1989-1999 heeft inderdaad aangetoond dat de twee concurrerende omroepen meer naar elkaar toegroeiden en dat tijdens de prime time het aanbod van TV1 en VTM vaak gelijkenissen vertoonde.

    http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/media/VLMEDIAR/jaarversl2002.pdf,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • in primetime

    Bovendien weten de adverteerders heel handig om te springen met de restricties die in het Verenigd Koninkrijk gelden. Ze concentreren hun spotjes gewoon in prime time en laten de minder goed bekeken uren links liggen. Zo overschrijden ze de zeven-minuten-grens niet, en komen ze toch aan een groot kijkerspubliek.

    http://www.mediafact.nl/comments.php?id=A881_0_1_0_C,

    • op primetime

    In Zweden is na de komst van de commerciële omroep het marktaandeel van SVT teruggelopen tot 40%, maar is nu op prime time meer dan 50%.

    http://www.cvdm.nl/pages/home.asp?

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    primetime 2.0

    (media, communicatie en telecommunicatie)

    op het drukst bekeken uitzenduur

    Algemene voorbeelden


    De uitzending van de IndyCar Series race in de straten van Toronto op RTL 7 heeft de dalende trend voortgezet. Nooit eerder werd dit jaar een primetime uitzending van RTL GP IndyCar Series zo slecht bekeken als afgelopen weekend. In totaal zagen zondagavond 118.000 Nederlanders de spectaculaire race in Toronto.

    http://www.openwheelworld.net/pages/news.php?id=7541

    De documentaire over het succes van Van Kooten & de Bie op Nederland 2 was op de zondagavond een zeer groot succes, met 1.835.000 kijkers is het het best bekeken primetime programma van de avond.

    http://www.kijkcijfers.org/tag/sbs-6/page/2/

    Sterren dansen op het ijs had gisteren maar 631.000 kijkers getroken en daarmee is het programma ook primetime geen succes bij SBS6.

    http://www.mediasite.tv/index.php/70-sterren-dansen-op-het-ijs-ook-op-primetime-geen-succes

    Onlangs nog gebeurde het in een Noord-Gronings dorp [...] dat drie kloeke boerenzoons de Hitlergroet brachten voor de ingang van het asielzoekerscentrum bij hen in de buurt. De bewoners dienden een aanklacht in. De frisse noorderlingen werden opgespoord door Willibrord Frequin en prime time aan het Nederlandse volk getoond.

    http://utopia.knoware.nl/users/propriac/archief/010225.html,

    Combinatiemogelijkheden


    met werkwoord


    • iets primetime uitzenden

    Youthstream is erg verheugd dat dit seizoen de SM 26 minuten magazines voor het eerst primetime worden uitgezonden op Sportitalia 2.

    http://www.supermotonieuws.com/laatste-nieuws/sportitalia-zal-het-gehele-gp-supermoto-seizoen-uitzenden-en-smon-primetime.html

    Het consumentenprogramma Food and Drink wordt al jarenlang prime time uitgezonden.

    NRC,