primeurwijn


primeurwijn 1.0

jonge, fruitige en frisse wijn die reeds na een korte gisting wordt gebotteld en op de markt gebracht; jonge wijn, kort na de oogst verkocht

Semagram


Primeurwijn…

is wijn; is drank; is vloeistof

 • [Smaak] heeft een fruitige, frisse smaak met weinig smaaknuances
 • [Ingrediënt] bevat weinig tannine
 • [Bereiding] wordt bereid door de wijn slechts kort te laten gisten en vervolgens te bottelen
 • [Tijd] wordt kort na de druivenoogst op de markt gebracht
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is jonge wijn; is niet geschikt om te bewaren

Hoofdsemagram: wijn


Algemene voorbeelden


Straks zijn ze er weer, de flessen 'Beaujolais Nouveau' of 'Beaujolais Primeur' [...]. Tegenwoordig is de hype bekoeld. En mag de nouveauwijn in alle rust [...] naar de handelaar/importeur reizen [...], op voorwaarde dat er voor de deblokkeringsdatum geen Primeur wordt aangeboden aan de consument [...]. Primeurwijn is per definitie piepjonge wijn, kind van de 'macération carbonique', een procedé waarbij men de druiven in hele trossen in de gistkuip, zonder kneuzen of pletten, laat vergisten.

http://blogs.tijd.be/wijntijd/2008/11/litalien-nouvea.html

Op tafel verschenen 29 wijnen: 8 witte, 3 rosés en 18 rode. Allemaal gemaakt als primeurwijn, om binnen een jaar op dronk te zijn.

http://www.brabantsewijnbouwers.nl/index.php?section=2&page=30&article=106,

Per slot van rekening vertrouwt u uw investering twee jaar - zonder tegenprestatie of rente - toe aan een wijnimporteur. Koop dus alleen primeurwijn in vertrouwen bij huizen van vertrouwen.

http://www.underthecork.be/nl/community/archief/may_column.html,

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


 • een fles primeurwijn
 • een glas primeurwijn

Een fles primeurwijn gekregen? Leg deze fles niet bij de bewaarwijnen in de kelder maar drink ze nog voor het einde van het jaar op.

http://www.boom-noord.be/bestanden/pdf/noordje/BoomNoord_3.PDF,

Op deze eerste editie van dit jaarlijks terugkerende evenement genoten zo'n 350 ondernemers, managers en andere genodigden - samen met de Franse ambassadeur - zichtbaar tevreden van de volle glazen rode primeurwijn van Bourgognespecialist Louis Jadot.

http://www.kwastwijnkopers.nl/kwast-in-de-media/show-news/2011-11-24/dubbele-primeur-op-kasteel-de-wittenburg/s,

primeurwijn 1.1

afbeelding

Bron: Usien
( CC BY-SA 3.0 )

soort primeurwijn

Betekenisbetrekking


metonymie
Specifiek stof : soort stof
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram


Een primeurwijn…

is een wijn; is een drank; is een vloeistof

   Algemene voorbeelden


   Het wijnhuis Cavit geeft ons ieder jaar weer de garantie dat wij u een prachtige primeurwijn kunnen aanbieden.

   http://www.egbertvandervegt.nl/agenda-wijnproeverijen,

   Primeurwijnen zijn wijnen die al enkele maanden na de oogst op de markt komen. Het kan niet anders of dit zijn wijnen die op een snelle wijze gemaakt zijn. Ze zijn al snel lekker en drinkbaar, licht van structuur en niet bedoeld om lang te bewaren. In termen van het smaakprofiel zullen het wijnen zijn met frisse tonen, een overwegend strak mondgevoel, een gemiddeld smaakgehalte en weinig complexiteit. De meeste niet-primeurwijnen zijn niet geschikt om direct gedronken te worden. Die moeten nog meer behandelingen ondergaan voordat ze gebotteld kunnen worden.

   http://passie.horeca.nl/fav/Lagering%20en%20botteling.pdf

   Wijnen die bestemd zijn om lang te rijpen, moeten tanninerijk zijn en moeten bijgevolg lang ingeweekt worden (twee à drie weken, van 25° tot 30°). Rode wijnen die jong worden gedronken, zoals primeur wijnen, moeten fruitig zijn met weinig tannine. De inwekingsperiode duurt maar enkele dagen.

   http://www.leymarie.com/nl/wijntech.html,

   Nouveau- of Primeurwijnen zijn heden ten dagen geen exclusiviteit, enkel voor de Beaujolaisregio. Ook andere wijnbouwgebieden in diverse Europese landen hebben hun eigen manier om de wijn van de nieuwe oogst feestelijk te kunnen presenteren, waarbij enig commercieel belang hen niet vreemd zal zijn.

   http://wijnerij.weblog.nl/2007/11/07/wijnerij-allerlei-ix-2/,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding