primula


primula 1.0

afbeelding

Bron: Dominicus Johannes Bergsma
( CC BY-SA 3.0 )

(dieren; biologie)

plant en plantengeslacht uit de familie van de sleutelbloemen, waarvan de overblijvende soorten in het vroege voorjaar bloeien, gekenmerkt door een in vijven gespleten kelk en klokvormige bloemkroon met bloemen in vooral de kleuren geel, paars, rood, roze en wit; sleutelbloem
Zie ook : sleutelbloem

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een primula…

is een plant

  • [Kleur] is geel, paars, rood, roze of wit van kleur
  • [Vorm] heeft een in vijven gespleten kelk en een klokvormige bloemkroon
  • [Groeiwijze] is een laaggroeiende plant
  • [Levensduur] is eenjarig of behoort tot de vaste planten
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gedijt in een vochtige bodem en op een schuwduwrijke plek en kan, bij aanraking, allergische reacties veroorzaken

Wetenschappelijke naam: Primula

Rijk Plantae; Planten
Stam Embryophyta; Landplanten
Klasse Spermatopsida; Zaadplanten
Orde Ericales
Familie Primulaceae; Sleutelbloemfamilie
Geslacht Primula

Algemene voorbeelden


Het meest bekende blauwe druifje is Muscari armeniacum. De bloemen worden ongeveer 20 cm hoog en kleuren prachtig bij andere planten zoals kerstroos (Helleborus), sleutelbloemen (Primula), viooltjes en andere bloeiende bollen.

http://www.bloembollencentrum.nl/templates/dispatcher.asp?page_id=8256=205,

Primula's houden van een vochtige bodem en een enigzins beschaduwd plekje. Zij zijn doorlevend.

De Standaard,

Het wisselvallige weer blijft, maar alles groeit prima. Wel hoorde ik van verschillende kanten dat er overlast van wilde konijnen voorkomt. Woont u in een streek waar veel konijnen voorkomen plant dan geen zilversparren en voor het volgende voorjaar kan u in plaats van bolgewassen, waar konijnen dol op zijn, beter primula's kopen. Die zijn er in veel soorten, met verschillende bloeitijden en konijnen vinden ze niet lekker. Stammetjes en onderste takken kunt u insmeren met lijnolie met zwavelpoeder.

Meppeler Courant,

Netelroos (urtica): Een voorbijgaand plotseling opkomen van rode jeukende bultjes, gaat vaak gepaard met koorts. De oorzaken kunnen zijn: Een allergie voor bepaalde etenswaren, geneesmiddelen of andere stoffen [...]. Men kan het ook krijgen ten gevolge van ingewandswormen of door het aanraken van primula's.

http://www.paradijsvogel.nl/N.htm

Daar stonden een koperen bloemenbakje met drie primula's erin, een immense asbak en een vaasje met drie, nee wel vier plastic rozen op een kanten kleedje.

Mooi was Maria, Marijke Höweler,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • bloeiende primula
  • wilde primula

Staat je tuin er na zijn opsmukbeurt nog wat kaaltjes en kleurloos bij dan hebt u vermoedelijk de vroege lentebloeiers uit het oog verloren: al is het te laat om nog voorjaarsbolletjes zoals krokussen, botanische tulpen, narcissen, hyacinten, scillas, anemonen en boschkinia's te planten, in de tuincentra kan je volop bloeiende primula's en viooltjes kopen die wekenlang je tuin kunnen kleuren.

De Standaard,

De Kirengeshoma stond al 30 cm hoog, geen late nachtvorst dus dit voorjaar. Blaadjes van de bosanemomen waren nog net zichtbaar tussen het opkomende bronzen blad van de Rodgersia die bedoeld was als blikvanger aan het einde van de tuin. Maar waar waren de wilde primula's die ik nog uit Italië had meegenomen, de hondstand en de dure Trilliums?

NRC,

Vaste verbindingen


Primula veris

  1. Latijnse naam (letterlijk: eersteling van de lente) van de gulden sleutelbloem, ook wel echte sleutelbloem of gewone sleutelbloem genoemd, een inheems in Nederland en België voorkomende soort primula met gele bloemen en een hoogte van circa 15 tot 30 cm

    Allerlei wilde planten zijn aangewaaid: margrieten (Leucanthemum vulgare), ratelaar (Rhinanthus minor), Ranunculus acris, Primula veris en distels: de wollige distel (Cirsium eriophorum) en massa's akkerdistels (Cirsium arvense) [...]. Op zomerdagen was deze tuin met het gekwetter van vogels, het gezoem van insekten, zijn veelkleurige bloemen en wolken vlinders een vreemde, mooie plek.

    NRC,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen