probleemgericht


probleemgericht 1.0

gericht op een probleem of op problemen; afgestemd, toegespitst op het oplossen van een of meer problemen

Algemene voorbeelden


In deze nota zullen wij ons beleid voor jongeren nadere specificeren. Zo willen we ingaan op de basis voor het beleid, vanuit de gedachte dat jongerenwerk zijn basis vindt in een goede analyse van wensen (vraaggericht) en knelpunten (probleemgericht) in samenhang met aanbod, evaluatie van beleid.

http://www.leiden.nl/gemeente/actueel/index.html

De huidige kortdurende therapieën zijn gericht op het behalen van het doel (oplossingsgericht) of het aanpakken van de klacht (probleemgericht).

http://www.academie-psychotherapie.nl/

De breedgedragen opvatting dat het overheidsbeleid probleemgericht dient te zijn, leidt tot vragen omtrent maatschappelijke samenhang en intersectorale afstemming van het beleid.

http://www.scp.nl/boeken/werkprogramma/2000/nl/html/voorw.htm,

Het beroepsleven - zowel de advocatuur, de magistratuur, de bedrijfswereld als de overheidsdienst - eist praktisch inzicht en veelzijdigheid. De analytische en vaktechnische kennis moet dan ook probleemgericht zijn en de vaardigheden moeten gericht zijn op ad hoc probleemoplossingen.

http://aivwww.rug.ac.be/Studentenadministratie/Studiegids/2001/NL/INDEX.HTM

In realiteit is het echter zo dat het expert-perspectief en het cliënt-perspectief niet voldoende op elkaar zijn afgestemd [...] waardoor de kennis betreffende een grondige analyse van de problematiek in functie van de hulpvraag en doelstellingen van de patiënt en familie vaak ontbreken. Mold, Blake Becker (1991) toonden immers al aan dat hiervoor hulpverleners best heroriënteren van een 'probleemgerichte' ('problem-oriented') naar een 'doelgerichte' instelling ('goal-oriented').

http://ord-www.uia.ac.be/ord/proceedings/docs/beroepsonderwijs_bedrijfsopleidingen.pdf

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • (een) probleemgerichte aanpak
  • een probleemgerichte benadering

Ook in Utrecht en vooral op de stations Den Haag-CS en Rotterdam is het regelmatig raak; vooral rond de internationale treinen zijn de dieven actief. "De Spoorwegpolitie zet er ook rechercheurs in en speciale teams voor 'probleemgerichte' aanpak."

De Telegraaf,

Steeds meer en meer leefwereldonderzoek tracht het dagdagelijkse milieu van 'gewone' jongeren te beschrijven en stapt af van de traditionele probleemgerichte benadering.

http://www.fss.uu.nl/soc/hg/nsv/md99.txt

Het gaat met name om zogenoemde 'overlastcriminaliteit', waarvoor een meer actieve, probleemgerichte benadering door Justitie het meest effectief is.

http://www.minjust.nl/a_beleid/visie/

Synthesefunctie in een integrale en probleemgerichte patiëntenbenadering: door de integratie en de convergentie van alle persoonsgegevens i.v.m. de gezondheidstoestand vanuit de verschillende niveaus van de gezondheidszorg kan een synthese ontstaan van bestaande gezondheidsproblemen.

http://www.health.fgov.be/EMDMI/nl/teksten/consensus/fctmeddoss.htm

Eerstelijnspsychologen onderscheiden zich van andere psychologische zorgverleners door hun generalistische, probleemgerichte aanpak.

http://huizen.dds.nl/~jbugel/

Er zijn wel randvoorwaarden: Jib-kantoren moeten gericht zijn op een probleemgerichte aanpak en er moet sprake zijn van een integrale Justitievoorziening.

http://www.minjust.nl/a_beleid/visie/

Hierbij staat niet de kennisgeneratie of de technologie-ontwikkeling centraal, maar de synthese van kennis uit verschillende disciplines in een probleemgerichte aanpak in nauwe samenwerking met stakeholders.

http://www.agro.nl/nrlo/verkenningen/nr010201.shtml,

"Een probleemgerichte, pro-actieve aanpak impliceert hierbij dat vooral aandacht moet worden geschonken aan gebieden waar het onveiligheidsgevoel positief kan worden beïnvloed en waar kleine veel voorkomende criminaliteit kan worden teruggedrongen."

http://www.gebladerte.nl/00862p52.htm,

Uitbaters van tankstations en wegrestaurants gaven aan meer bescherming te willen. De Dienst Verkeerspolitie antwoordde hierop met de Probleemgerichte Aanpak Veiligheid en Leefbaarheid op Verzorgingsplaatsen (PAVLOV).

http://www.klpd.nl/

  • een probleemgerichte afhandeling

In de meeste gevallen is sprake van een geïntegreerd aanbod, dat voornamelijk neerkomt op een snelle en probleemgerichte afhandeling van zaken, schadebemiddeling en het verstrekken van informatie aan instanties en burgers.

http://www.minjust.nl/a_beleid/visie/

  • een probleemgerichte behandeling

De aanpak van de eerstelijnspsycholoog kenmerkt zich door een probleemgerichte kortdurende behandeling van gemiddeld zo'n 10 sessies.

http://huizen.dds.nl/~jbugel/

  • een probleemgerichte consultatie

Overigens wordt zowel in de algemene als in de probleemgerichte consultaties gedeeltelijk gebruik gemaakt van deze bijzonder waardevolle (en omstreden) tak van astrologie en numerologie.

http://www.ankhconsult.be/astro.htm

  • een probleemgerichte evaluatie

Daarnaast zal de POC de individuele evaluaties (door docenten zelf met betrekking tot eigen vakken) en de globale of probleemgerichte evaluaties (door studenten georganiseerd) blijven stimuleren en waar nodig opvolgen.

http://www.vlir.be/vlir/onderwijs/v37.htm,

  • een probleemgericht gesprek

Aan de orde komen: diverse begeleidingsstijlen, verschillende soorten vragen stellen, actief luisteren, feedback geven, een introductie-, begeleidings- en/of probleemgericht gesprek voeren, instructie geven, leerstijlen en motivatie.

http://www.clu.nl/,

  • een probleemgericht leerproces

Het curriculum van de eerste cyclus van deze technisch-maatschappelijk-artistieke opleiding (tot kandidaat burgerlijk ingenieur-architect) wordt opgebouwd middels een probleemgericht leerproces.

http://aivwww.rug.ac.be/Studentenadministratie/Studiegids/2001/NL/INDEX.HTM

  • probleemgericht onderwijs

Een jongere van zestien plots confronteren met probleemgericht onderwijs loopt zelden positief af.

http://www.easy.be/jobs/studies/jobs_studies10.asp

Naast het kiezen en invoeren van een nieuwe rekenmethode (zie stappenplan van taal) kan dat bijvoorbeeld betrekking hebben op: het tellen en rekenen tot 20; het rekenen tot 100; de tafeldidactiek; het automatiseren; het gebruik van de zakrekenmachine; het gebruik van toetsen en toetsresultaten; interactie en probleemgericht reken/wiskundeonderwijs.

http://www.hco.nl/index/index01doel.html

  • probleemgericht onderzoek

Wetenschapswinkels bieden interessant probleemgericht onderzoek aan waarin vaak ook interdisciplinair gewerkt wordt.

http://www.ua.ac.be/main.asp?c=*WETWIN

  • een probleemgerichte oplossing

De vergrijzing houdt echter niet alleen bedreigingen in, maar vormt tegelijkertijd een uitdaging om te komen tot probleemgerichte oplossingen.

http://www.ageing.tno.nl/wie_we_zijn/index.html

  • probleemgerichte preventie

Probleembeheersing, dat gerekend wordt tot de probleemgerichte preventie, kan met even goede redenen gerekend worden tot het curatieve beleid.

http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah161/nl/samenvatting.htm,

Een kanttekening hierbij is op haar plaats: met het onderscheiden van probleemgerichte preventie als een van de typen preventief beleid, is het begrip preventie wel enigszins opgerekt.

http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah161/nl/samenvatting.htm,

Probleemgerichte preventie is gericht op het voorkómen of beheersen van problemen.

http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah161/nl/samenvatting.htm,

  • een probleemgerichte vraagstelling

Het gaat hierbij om een verschuiving van het huidige accent op fundamentele kennisgeneratie en technologie-ontwikkeling naar de synthese van kennis uit uiteenlopende disciplines ten behoeve van de oplossing van probleemgerichte vraagstellingen.

http://www.agro.nl/nrlo/verkenningen/nr010201.shtml,

  • probleemgericht werk

Er blijkt behoefte aan kennis over en inzicht in chemische milieuproblemen, enerzijds algemener dan in het probleemgericht werk in een Chemiewinkelproject, anderzijds chemisch-specialistischer dan het bijvak Milieukunde.

http://www.fwn.rug.nl/chemshop/welcome.html

  • een probleemgerichte werkwijze

In de algemene hoofdstukken én in de sectorhoofdstukken zal een meer probleemgerichte werkwijze worden gevolgd, zodat meer aandacht wordt besteed aan maatschappelijke dwarsverbanden en bestaande of gewenste samenhang in het beleid.

http://www.scp.nl/boeken/werkprogramma/2000/nl/html/voorw.htm,

met bijwoord


  • meer probleemgericht

Het aantal online searches daalt, maar de kosten blijven gelijk, vooral omdat de vragen ingewikkelder zijn en meer probleemgericht.

http://www.vogin.nl/vogin/lvergadering/alv99.html,

In de algemene hoofdstukken én in de sectorhoofdstukken zal een meer probleemgerichte werkwijze worden gevolgd, zodat meer aandacht wordt besteed aan maatschappelijke dwarsverbanden en bestaande of gewenste samenhang in het beleid.

http://www.scp.nl/boeken/werkprogramma/2000/nl/html/voorw.htm,

Aan Nederlandse faculteiten is de meer probleemgerichte analytische wijsbegeerte in opkomst.

http://www.nrc.nl/dossiers/profielen/Filosofie/1007619450037.html

In de Leuvense vakken F300 en F460 wordt voor een andere, meer probleemgerichte aanpak gekozen: als leidraad geldt de vraag "Waarom zien talen er uit zoals ze er uit zien?", d.w.z., wat probeert de algemene taalkunde te verklaren en hoe doet ze dat?

http://wwwling.arts.kuleuven.ac.be/gling/kandidatuur.htm

met werkwoord


  • probleemgericht benaderen

Synthesefunctie in een integrale en probleemgerichte patiëntenbenadering: door de integratie en de convergentie van alle persoonsgegevens i.v.m. de gezondheidstoestand vanuit de verschillende niveaus van de gezondheidszorg kan een synthese ontstaan van bestaande gezondheidsproblemen. Deze functie laat toe de zorgverlening probleemgericht en integraal (rekening houdend met alle aspecten van het leven) te benaderen.

http://www.health.fgov.be/EMDMI/nl/teksten/consensus/fctmeddoss.htm

  • probleemgericht denken

Tijdens de opmaak van het strategisch plan oplossingsgericht in plaats van probleemgericht denken: dwz knelpunten omzetten in oplossingen, meer vooruit kijken dan achterom, aanbevelingen uit het verleden vertalen in een globaal commitment en een aantal actieplannen.

http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/beleid/documenten.htm,

  • probleemgericht handhaven

Het hier voorgestane 'probleemgerichte handhaven' is alleen mogelijk als er inzicht is in het handhavingsprobleem.

http://www.openbaarministerie.nl/beleidsregels/dbase/algfrm.htm,

In plaats van de aandacht te spreiden over een veelheid aan handhavingsproblemen, kiest het OM voor een concentratie van de aandacht op evidente risico's: 'probleemgericht handhaven'.

http://www.openbaarministerie.nl/beleidsregels/dbase/algfrm.htm,

  • probleemgericht inzetten

Voorstel is om een plan te ontwikkelen waarin wordt aangegeven op welke wijze de handhavingscapaciteit op regionaal niveau probleemgericht kan worden ingezet.

http://www.lto.nl/reindex.htm?http://www.lto.nl/themas/gewasbescherming/alders/alders.htm,

Zo zou bijvoorbeeld naast het onderzoek dat de afzonderlijke departementen bij "hun" instituten financieren, een substantieel deel interdepartementaal en probleemgericht moeten worden ingezet bij uiteenlopende combinaties van instituten.

http://www.agro.nl/nrlo/verkenningen/nr010201.shtml,

  • probleemgericht omgaan met iets

Bij wijze van samenvatting kunnen de volgende eisen worden geformuleerd. Met betrekking tot de opleidingen betekent dit dat deze [...]: een kader bieden waarbinnen de student probleemgericht leert omgaan met de theorie en de verworven kennis, en het verworven inzicht op een wetenschappelijke manier leert toe te passen.

http://www.vlir.be/vlir/onderwijs/Download/D10.pdf,

  • probleemgericht samenwerken

Het gebied heeft een traditie van dergelijk bestuurlijk ongemak. "Soms is het de processie van Echternach", zegt Wouters van de euregio Maas-Rijn. Vandaar dat, na vele jaren van rapporten, overleg en financiële steun uit Brussel, nog slechts "probleemgericht" in projecten samengewerkt wordt, zegt M. van Ginderen van de provincie Limburg.

NRC,

  • probleemgericht werken

Voor goede ideeën is altijd geld te vinden. Ga oplossingsgericht werken i.p.v. probleemgericht. Bevorder de bewonersparticipatie. Dat zorgt voor draagvlak, en draagvlak zorgt voor budget. Ga oplossingsgericht werken i.p.v. probleemgericht.

http://www.bbvadviseurs.nl/html/wie_zijn_wij.html

Probleemgericht werken: het zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk op basis van relevante kennis en (theoretische) inzichten, het ontwikkelen en toepassen van zinvolle (nieuwe) oplossingsstrategieën en het beoordelen van de effectiviteit hiervan.

http://www.vsnu.nl/show?id=3577=246,

Probleemgericht werken op regionaal niveau: De AID neemt het voortouw en betrekt dit bij de ontwikkeling van het jaarplan 2001 en het met het OM te sluiten handhavingsarrangement 2001.

http://www.lthttp://www.lto.nl/themas/gewasbescherming/alders/alders.htm,

Beide therapieën werken probleemgericht met nadruk op het oplossen van ongewenste conditioneringen.

http://www.inn.nl/~reincarn/rt4.htm

De tien door de commissie voorgestelde generieke kern kwalificaties sluiten aan bij het kader dat in de 'Troefaccreditatie HBO' is ontwikkeld. Het gaat dan bijvoorbeeld om eisen met betrekking tot de professionalisering, integratieve vaardigheden om kennis en onderzoek in uiteenlopende situaties breed toe te passen, het probleemgericht en in complexe situaties kunnen werken en sociaalcommunicatieve vaardigheden.

http://www.phys.uu.nl/~nnv/

met ander, nevengeschikt adjectief


  • zowel ontwikkelingsgericht als probleemgericht
  • ontwikkelingsgericht en probleemgericht
  • ontwikkelingsgericht of probleemgericht
  • risicogericht of probleemgericht

Indien grote steden hun jeugdbeleid in redelijke mate hebben ontwikkeld, hebben zij meestal een inhoudelijk breed geformuleerd jeugdbeleid, waarin aandacht is voor de meeste leeftijdsgroepen en voor zowel ontwikkelings- als probleemgerichte preventie.

http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah161/nl/samenvatting.htm,

Het beleid voor de jeugd van 12 jaar en ouder is daarentegen hoofdzakelijk te typeren als risico- of probleemgericht preventief.

http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah161/nl/samenvatting.htm,

Bijna eenderde van de onderzoeksgemeenten legt het accent op ontwikkelingsgerichte en een vijfde op probleemgerichte preventie.

http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah161/nl/samenvatting.htm,

Uit de speerpunten is af te leiden of de gemeenten het accent leggen op ontwikkelingsgerichte of op probleemgerichte preventie.

http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah161/nl/samenvatting.htm,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding