promotieval


promotieval 1.0

((vooral) in België; neologisme)

achteruitgang in het nettoloon na een promotie, meestal doordat het verhoogde brutoloon ervoor zorgt dat bepaalde toeslagen en belasting- of premievoordelen niet meer gelden; achteruitgang in loon na promotie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een promotieval…

is een achteruitgang

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een achteruitgang in het nettoloon na een promotie, meestal doordat het verhoogde brutoloon ervoor zorgt dat bepaalde toeslagen en belasting- of premievoordelen niet meer gelden

    Hoofdsemagram: val


    Algemene voorbeelden


    Weekblad Trends legt deze week de promotieval bloot. Lang niet zo bekend als de werkloosheidsval, maar even ontmoedigend. Wie promotie maakt en in ruil voor een zwaardere job bruto meer gaat verdienen, gaat netto nauwelijks vooruit in ons land. Het probleem stelt zich ook bij lagere lonen, waar voordelen als studietoelagen en goedkopere ziekteverzekering plots kunnen wegvallen.

    http://kanaalz.knack.be/nieuws/trends-legt-promotieval-bloot/video-normal-593967.html,

    Het probleem van de promotieval, waarbij een loonsverhoging grotendeels wordt wegbelast, verergert bij de lagere lonen, berekende vakbond ACV.

    https://www.standaard.be/cnt/dmf20240123_94050829,

    Niets is leuker dan een aardige loonopslag krijgen als je promotie maakt of opnieuw voltijds aan de slag gaat. Niet zo in België. Wie een brutoloonsverhoging van 100 euro krijgt, ziet daarvan slechts 40 à 50 euro op zijn bankrekening verschijnen. In de meest extreme gevallen blijft er amper 30 euro over. Dat is de promotieval.

    http://www.taxshift.be/taxshift-verscherpt-promotieval-100-euro-opslag-bruto-30-euro-netto,

    De maatregel van de verhoging van de belastingvrije som, die CD&V voorstelt, wordt door de professoren van de KULEUVEN trouwens in zijn geheel beschouwd als een zeer sociale maatregel. De reden is dat we werken op de laagste schijf van de personenbelasting. In ons model krijg je bovendien geen ongewenst effect, zoals de zogenaamde "promotieval", het ongewenst effect dat je door meer te verdienen toch niet netto meer overhoudt. Die promotieval is in ons voorstel gewoon onbestaande.

    http://www.cdenv.be/artikel/pensioenen-de-puntjes-op-de-i,

    De drie verschillende loonschalen. Eén federale loonschaal. Goed genoeg zijn opdat het merendeel kiest voor de nieuwe schalen. Voldoende loonspanning tussen de verschillende niveaus. Verhogende loonspanning tussen basiskader en middenkader. Promotieval moet vermeden worden, samen met premiestelsel. De loonschalen afstemmen op de loonvorken afhankelijk van functieweging.

    http://www.slideshare.net/BVV_Info/brandweercongres-2012-het-nieuwe-brandweerstatuut,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2012