prunus


prunus 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

boom die behoort tot de uitgebreide rozenfamilie die steenvruchten voortbrengt zoals de pruimenboom, de zoete en zure kers en die in tal van siervarianten voorkomt; door betekenisspecialisering vaak ook ter aanduiding van een boom uit de groep van de sierkersen, of in het bijzonder van de Japanse sierkers

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een prunus…

is een boom

  • [Kleur] draagt in het geval van de Japanse sierkers overvloedig roze bloemen in de bloeitijd
  • [Vorm] wordt gekweekt als boom of struik
  • [Functie] dient, afhankelijk van de soort, om vruchten te kweken dan wel als sierboom of sierstruik met siervruchten of alleen bloessem
  • [Plaats van herkomst] komt, afhankelijk van de soort, voor in de tropen, subtropen en in het gematigd klimaat van het noordelijk halfrond
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] bloeit in het geval van de variëteit Japanse sierkers in onze streken overvloedig eind april of begin mei
  • [Product of vrucht] brengt in tal van variëteiten steenvruchten voort, echter soms ook, zoals de Japanse sierkers, alleen bloessem

Wetenschappelijke naam: Prunus

Rijk Plantae; Planten
Stam Embryophyta; Landplanten
Klasse Spermatopsida; Zaadplanten
Orde Rosales
Familie Rosaceae; Rozenfamilie
Geslacht Prunus

Algemene voorbeelden


Prunussen (sierkersen, sierpruim en fruit als kers, pruim, perzik en nectarine) snoei je in juni/juli (bij fruit 1 à 2 weken na de oogst) in verband met loodglans.

http://www.tuinseizoen.com/loofbomen-snoeien/,

Het beste snoei je direct na de oogst van vruchten en zeker niet ieder jaar [...]. De boompjes lijken me ook vrij klein. Als je de ruimte hebt .... natuurlijk ... zouden ze toch wel wat groter mogen groeien. Prunussen worden aanzienlijk groter dan appels of peren in halfstam.

http://www.moestuinforum.nl/weinig-bloesem-pruim-t13267.html,

De inwoners van deze buurtschap gaven aanvankelijk de voorkeur aan het planten van fruitbomen, maar ze hebben zich neergelegd bij de plant van acht sierkersen (prunussen).

Meppeler Courant,

Op 10 mei jl. hebt u schriftelijke vragen [...] gesteld over de voorgenomen kap van prunussen (Japanse kersen) aan de Abdis van Thornstraat. Wij beantwoorden uw vragen als volgt [...]. De prunussen bieden weliswaar in bloei gedurende circa twee weken per jaar een mooie aanblik, maar geven de andere vijftig weken van het jaar een armzalig beeld.

https://oosterhout.groenlinks.nl/nieuws/antwoord-schriftelijke-vragen-groenlinks-over-bomen-abdis-van-thornstraat,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • Japanse prunus

In die tijd van het jaar bloeiden er de lapachobomen met gele of rozelila bloesems. Ze bloeiden zonder blad, zoals bij ons de Japanse prunus, maar deze bomen waren hoger en voller en ze bloeiden langer.

Een broer in Brazilië, Beb Vuyk,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


prunus 1.1

boomsoort die prunus wordt genoemd; boomsoort van de prunus

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


De prunus…

is een orde

      Algemene voorbeelden


      De groep van de Prunus of sierkers omvat twee heel verschillende typen planten: sierkersen of bloeiende kersen die blad verliezen en de groenblijvende laurierkers. Prunus omvat ook veel vruchtdragende boomsoorten, zoals pruimen, perziken en kersen. De vruchten van de laurierkers en de meeste sierkersen zijn echter niet eetbaar voor mensen. Ze zijn wel geschikt voor vogels.

      http://www.gddiergezondheid.nl/diergezondheid/management/giftige-planten/laurierkers

      Prunus kan onderverdeeld worden in 4 groepen namelijk: Sierpruimen, o.a. Prunus cerasifera 'Nigra' of 'Atropurpurea', cistena. Sierperziken en -amandelen, o.a. Prunus persica, tribolba, dulcis. Sierkersen, o.a. Prunus Accolade, Avium, glandulosa, Pandora, serrulata, Subhirthella, enz… zijn bladverliezende soorten.

      http://detuingids.be/pages/detail.asp?Id=2015,

      Combinatiemogelijkheden


      in voorzetselgroep


      • verzameling van prunussen

      Tot de vooral op het noordelijk halfrond verspreide verzameling van Prunussen behoren zowel bomen en struiken met eetbare pitvruchten (kersen, pruimen, abrikozen, perziken, nectarines en amandelen) als sierstruiken, die geplant worden vanwege hun prachtige bloesems. De bekendere soorten zijn overwegend zomergroene voorjaarsbloeiers.

      https://www.certi.nl/planten/prunus-x-cistena-rood-planten-01544-certi/

      met substantief ervoor


      • het geslacht prunus

      Het geslacht Prunus omvat circa 400 soorten. Hieronder vallen de sierkersen, pruimen en perziken maar ook wilde planten zoals de kriek en sleedoorn. Het geslacht komt voor in de tropen, subtropen en de gematigde streken. De meeste van de soorten zijn bladverliezend maar er zijn ook bladhoudende vormen. De meest bekende wintergroene Prunus is ongetwijfeld Prunus laurocerasus, waarvan de cultivars in het openbaar groen worden gebruikt.

      https://www.wageningenur.nl/upload_mm/2/d/b/51e507a0-d430-4be1-9084-9f29785e77e6_beste%20prunus.pdf,

      De bomen en struiken van het geslacht Prunus gedijen het best in een gematigd klimaat en komen dan ook allemaal voor op het noordelijk halfrond. Dat maakt de Sierkers voor ons klimaat dus zeer geschikt.

      http://huis-en-tuin.infonu.nl/tuin/126272-sierkers-of-prunus-geschikt-voor-kleine-en-grote-tuin.html,

      prunus 1.2

      een gezamenlijk aantal prunussen dat ergens groeit; een hoeveelheid prunussen als een geheel of eenheid beschouwd

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Prunus…

      is een hoeveelheid

          Algemene voorbeelden


          Gezien de plantengroei is het grasland al enkele jaren niet gemaaid of begraasd. Het opschot van bomen bestaat uit prunus, grove den, zomereik, populier en vleugelnoot.

          http://www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.0826.BSPhz3vrachkroon-ON01/b_NL.IMRO.0826.BSPhz3vrachkroon-ON01_tb5.pdf,

          Veel muziek en sportieve activiteiten. Het aanbod op deze speciale dag kende geen grenzen. Het oranje van de ballonnen was bijna niet van de lucht, het groen barstte uit de laatste knoppen, de prunus was in paarse tooi solidair met de koningin, en rood, wit en blauw sierde menig kindergezicht. Kleurrijk Nederland vierde koninginnedag. Ieder op zijn eigen manier.

          Meppeler Courant,