psychotrauma 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een psychotrauma…
is een trauma; is een aandoening
Algemene voorbeelden
Psychotrauma's (psychotraumata). Een psychotrauma is een gebeurtenis of een serie gebeurtenissen die als extreem negatief, walgelijk, pijnlijk, aversief en bedreigend door de betrokkene wordt ervaren. De gebeurtenis valt buiten het normale dagelijkse patroon van mogelijke gebeurtenissen en men is er niet op voorbereid. Betrokkene is niet in staat de gebeurtenis te hanteren of te verwerken.
Kenmerken psychotrauma: Nachtmerries. Overdag de gebeurtenis steeds herbeleven. Onaangename herinneringen aan de gebeurtenis. Gevoel van ontreddering. Slaapstoornis. Concentratiestoornis. Geheugenstoornis. Woede-uitbarstingen. Prikkelbaar. Overmatig waakzaam. Overmatige schrikreacties. Plotselinge huilbuien. Depressieve klachten.
Verwerken betekent dat men het een plaats kan geven in zijn leven of er een betekenis aan kan geven, waarmee men verder kan. Soms lukt het verwerken niet of niet goed. Dan spreken we van een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). Dat wil zeggen een stoornis die ontstaat na het oplopen van lichamelijk en/of geestelijk letsel. Deze stoornis gaat gepaard met forse stressverschijnselen, die zowel van lichamelijke als psychische aard kunnen zijn. Het geestelijk letsel wordt ook een psychotrauma genoemd.
Veel ernstige psychische problemen zijn eveneens het gevolg van het leed dat mensen wordt aangedaan (b.v. bij psychotrauma), dat ontstaat in en door het samenleven (b.v. problemen op het werk en in relaties) of het gevolg is van afhankelijkheid van middelen (b.v. verslavingen).
Combinatiemogelijkheden
met adjectivisch voltooid deelwoord
- (op het werk) ontstane psychotrauma's
Onderwerpen waar de sectie de afgelopen jaren aandacht aan heeft besteed en die nog steeds in het middelpunt van de belangstelling staan, zijn: advies met betrekking tot - of begeleiding bij - ziekteverzuim en re-integratie; onderzoek en behandeling bij op het werk ontstane psychotrauma's [...]; supervisie en intervisie voor professionals.
in voorzetselgroep
- op het gebied van de psychotraumata
Het is een heel onpsychologisch en onpsychiatrisch proefschrift, al gaat het voor een belangrijk deel over de mensen waaraan Nederlandse onderzoekers en hulpverleners, waaronder zijn eigen promotor, hun internationale reputatie op het gebied van de psychotraumata danken.
- het behandelen van een psychotrauma
Het behandelen van een psychotrauma is een van de belangrijkste werkterreinen van de psychotherapeut.
- de werking van psychotrauma's
De regiomaatschappelijk werkenden van de BNMO zijn door een uitgebreide ervaring en voortdurende (bij)scholing gespecialiseerd in de specifieke omstandigheden van de militaire slachtoffers. Zij zijn op de hoogte en vertrouwd met de werking van psychotrauma's en andere (verlate) gevolgen van oorlog en geweld.
- het Antwerpse Centrum voor Psychotrauma
- het Centrum voor Psychotherapie en Psychotrauma
- (het) Instituut voor Psychotrauma
"Er zijn zeker mensen die dergelijke dingen op eigen kracht te boven kunnen komen," vindt Rik Willemaers, hoogleraar psychologie aan de Gentse universiteit, die veel bezig is met rouwbegeleiding. Maar anderen komen er zonder hulp niet uit. De opvoeding, vroegere ervaringen met dood en verdriet, de fysieke gezondheid en het aanpassingsvermogen spelen allemaal een rol. "En of er vrienden of familieleden zijn op wie de getroffen ouders kunnen terugvallen," voegt psychotherapeut Marc Van Knippenberg van het Antwerpse Centrum voor Psychotrauma eraan toe.
A. de Jongh, als psycho-traumatoloog verbonden aan het Centrum voor Psychotherapie en Psychotrauma, heeft begrip voor de slachtofferjaloezie. 'Een slachtoffer uit Volendam of Enschede is een soort held. Goh, was je er bij? Vertel eens. En dan kan je uitgebreid vertellen wat je is overkomen. Andere slachtoffers kunnen slechts met de grootste moeite duidelijk maken wat hen is aangedaan. Bovendien moeten ze vaak op eigen kracht de weg door het hulpverleningscircuit vinden.'
Het medisch tuchtcollege in Amsterdam heeft met de veroordeling van de Haarlemse psychiater B.E. Chabot de grenzen van zijn competentie overschreden en ondermijnt het vertrouwen in de medische stand. Dat schrijven de drie psychiaters prof. dr. A. van Dantzig, dr. F. van Ree en dr. D. van Tol en de psycholoog C. Mittendorf, directeur van het Instituut voor Psychotrauma, vandaag in het dagblad Trouw. Zij verwerpen het oordeel van het tuchtcollege dat Chabot de depressieve vrouw die hij hielp bij zelfdoding, tot een therapie had moeten dwingen.
Naar aanleiding van deze vragen zijn 315 pakketten verstuurd met informatie over slachtofferhulp in het algemeen en specifieke onderwerpen zoals huiselijk geweld, spreekrecht, verkeersongevallen, stalking en kindermishandeling. Soms verwees het Landelijk Bureau door naar Transact, Instituut voor Psychotrauma, Stichting tegen Zinloos Geweld, Stichting Voorkoming van Kindermishandeling en ICODO.
met substantief ervoor
- typen psychotraumata
We onderscheiden twee typen psychotraumata: Type I: dit betreft een eenmalige gebeurtenis of reeks gebeurtenissen in het heden of recente verleden in het leven van een overigens goed functionerend persoon. Type II: dit betreft trauma's die zich reeds in de jeugd van betrokkene afspeelden en over het algemeen verregaande consequenties hebben in het voelen, denken en functioneren van het slachtoffer, dit is uiteraard veel moeilijker te behandelen dan type I.
Woordfamilie
Als deel van een afleiding
Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen
- psychotraumabehandelaar
- psychotraumabehandeling
- psychotraumacentrum
- psychotraumadeskundige
- psychotraumagerelateerd
- psychotraumahulpverlening
- psychotraumaklacht
- psychotraumaonderzoek
- psychotraumaprobleem
- psychotraumaproblematiek
- psychotraumaproject
- psychotraumaspecialist
- psychotraumatherapeut
- psychotraumazorg
Overige woordfamilieleden
psychotrauma 1.1
Betekenisbetrekking
Betrokken betekenissen | 1.0 : 1.1 |
---|
Semagram (extra betekenisinformatie)
Psychotrauma…
is een studievak
- [Doel of bestemming] heeft tot doel kennis op te doen over het psychotrauma
Algemene voorbeelden
In het theoretisch seminar wordt de belangrijkste psychoanalytische literatuur behandeld volgens onderstaand programma: 1e jaar: Algemene inleiding in de psychoanalyse, psychoanalytische ontwikkelingstheorie, Oedipuscomplex en hysterie en Oedipuscomplex en dwangneurose. 2e jaar: Theorie van de techniek I, dromen, overdracht en tegenoverdracht en depressie. 3e jaar: Vroege ontwikkelingsstoornissen II, borderline, narcisme, psychose en theorie van de techniek II. 4e jaar: Levensloop, psychotrauma, adolescentie, het lichaam en zijn stoornissen en seksualiteit. 5e jaar (facultatief): Capita selecta.