puntbroodje


puntbroodje 1.0

(eten, drinken en genotmiddelen; (vooral) in Suriname; (vooral) in Nederland)

zacht, langwerpig broodje dat aan beide kanten in een lichte punt uitloopt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een puntbroodje…

is een broodje

  • [Gevoelsindruk] is een zacht broodje
  • [Vorm] is een langwerpig broodje dat aan beide kanten in een lichte punt uitloopt

    Hoofdsemagram: broodje


    Algemene voorbeelden


    Door de onderlinge concurrentie in de broodsector zal in Suriname de prijs van een puntbroodje op het huidige niveau van 43 cent blijven. Deze prijs is op 15 februari 2011 vastgesteld door het ministerie van Handel en Industrie (HI), maar vanaf die datum is de broodsector ook geliberaliseerd.

    http://www.bakkersinbedrijf.nl/suriname-onderlinge-concurrentie-houdt-broodprijs-stabiel/,

    Sinds de liberalisatie van de broodmarkt midden februari is de prijs voor een puntbroodje rond de SRD 0,40 per stuk. Dit vertelt minister Michael Miskin van Handel en Industrie (HI) aan de krant. Daarvoor werden de onverpakte puntjes nog voor 34 en 35 cent verkocht. Zijn ministerie heeft onlangs een onderzoek gedaan onder verschillende bakkerijen in Paramaribo.

    http://www.nospang.com/index.php?option=com_content&view=article&id=4372%3Abakkers-overvragen-consumenten-niet&catid=73%3Abinnenland&Itemid=58

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een wit puntbroodje

    Ook over het eten is niemand te spreken. Een van de gevangenen laat een droog wit puntbroodje zien, met als beleg welgeteld tien miezerige doperwtjes. De mannen klagen over buikpijn en diarree als gevolg van het onhygiënische voedsel.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2734575/1998/02/10/Suriname-voor-rechter-om-zijn-duistere-cellen.dhtml,